No i tak... Jako informatyk czyli techniczny mam pisaæ o twórczo¶ci, czyli sztuce...
Pisanki robiê ³ebkiem od szpilki, wosk (autentyczny owoc pracy pszczelego roju - nie parafina ze ¶wieczki!; wosk ma wy¿sz± temperaturê topnienia) siê podgrzewa w pokrywce od pasty do butów (the best!) na gazie (na wsi grza³o siê na kuchni wêglowej). Jajko trzeba dobrze umyæ w p³ynie do mycia naczyñ (odt³u¶ciæ - coby farba siê przyjmowa³a) i musi byæ ciep³e (¿eby wosk siê ³adnie rozp³ywa³). S± ró¿ne szko³y - ja jajka gotujê i studzê w wodzie do momentu, kiedy da siê utrzymaæ w rêce, wtedy woskujê, farbujê potem - hurtowo. Tradycyjnie robi siê to w cybulniku, czyli ³upinach z cebuli (takie br±zowe na zdjêciu) albo w farbach zakupionych na bazarze.
Tyle techniki.
Woskowanie jednego jaja zajmuje kilka minut - coby jajko nie wystyg³o. Wzory to wymy¶lam 'w momencie' pisania, nie mam planu przed wziêciem jajka do rêki - sztuka panie! Tak od kuchni s± trzy tzw. 'prymitywy': kropka, kreska prosta i kreska zagiêta - reszta to wyobra¼nia.
Jakby co - proponujê warsztaty na Koparkach w przerwie miêdzy nurkowaniami
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz