Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - Rekord swiata w nurkowaniu glebokim

gorcio - 15-09-2014, 13:15
Temat postu: Rekord swiata w nurkowaniu glebokim
Jesli juz bylo - prosze o usuniecie :

18 wrzesnie Ahmed Gabr podejmie probe zanurkowania na glebokosc 350m. Wiecej informacji znajdziecie na portalu pelnym twarzy.
Grzegorz Całus - 15-09-2014, 13:34
Temat postu:
tutaj jest po naszemu, miedzy innymi o przygotowaniach do bicia rekordu
Artur Galiński - 18-09-2014, 09:52
Temat postu:
Ahemd wszedł do wody. Ciekaw jestem czy pobije rekord Nuno Gomesa? Na jego profilu FB pojawiają się informację na bieżąco.
https://www.facebook.com/pages/Ahmed-Gabr/126058880919971?fref=nf
Paweł Boruta - 18-09-2014, 13:27
Temat postu:
"Ahmed has reach 332m and is ascending and is in good health."

Jeśli zostanie potwierdzone, to mamy rekord!
Artur Galiński - 18-09-2014, 14:06
Temat postu:
Dokładnie 332 metry i czekamy na oficjalne potwierdzenie i odpowiedź Nuno Gomesa Very Happy
Obecnie Ahmed jest na 30 metrze. Przed nim długie DECO, wynudzić się można Very Happy
Mirek Kruczek - 18-09-2014, 18:10
Temat postu:
Ciekaw jestem co poszło nie tak bo chciał 350 m ?
Adam Jaworski - 18-09-2014, 18:47
Temat postu:
Kiedy był na 332 to przypomniał sobie, że nie wyłączył w domu żelazka Twisted Evil
Piotr Czernik - 18-09-2014, 19:35
Temat postu:
Jeśli chodzi o osiągniętą głębokość, to z tego co udało mi się dowiedzieć zanurzanie było wolniejsze niż zakładane, ale to na razie nie jest potwierdzona informacja. Ahmed wisi na 5'ciu metrach więc chłopaki ciągle mają sporo roboty do wykonania.

Jutro powinienem znać szczegóły, bo jestem umówiony na telekonferencję z jednym ze współorganizatorów nurkowania (XDEEP jest jednym ze sponsorów). Mam nadzieję również, że szybko otrzymam plik z profilem nurkowania, bo Ahmed w czasie nurkowania używał XDEEP BLACK TMX i co ciekawe, o ile dekompresja przebiega tak jak planowano, uprzęży side mount STEALTH 2.0 od 60'tego metra w górę Smile

Co do głębokości, to pojawiają się dwie wartości: 332m i 335m. Istotna na pewno będzie ta, która zostanie uznana przez Księgę Rekordów Guinessa - a mają oni ogromne wymagania co do wiarygodności pomiaru i wg. organizatorów było to sporym wyzwaniem.
Grzegorz Olszewski - 18-09-2014, 19:38
Temat postu:
No to czekamy, szczególnie na profil!
loozerka - 18-09-2014, 19:50
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
Ahmed w czasie nurkowania używał XDEEP BLACK TMX i co ciekawe, o ile dekompresja przebiega tak jak planowano, uprzęży side mount STEALTH 2.0 od 60'tego metra w górę Smile
.

Ahmed Gabr napisał/a:
worldrecord350: OFFICIAL!! Ahmed has had his quad set removed and is now equipped with his X-deep twinset

taka informacja pojawiła się ok 4 godzin temu, był wtedy chyba już powyżej 30 m.
Grzegorz Olszewski - 18-09-2014, 22:57
Temat postu:
Wyszedł na powierzchnię i się uśmiecha Very Happy
Mocny gość!
Piotr Czernik - 18-09-2014, 23:56
Temat postu:
http://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xap1/v/t1.0-9/10659412_299221846937006_8140804807392785315_n.jpg?oh=3c186bf30839e8feec3e9108b82a9091&oe=549878B1&__gda__=1422585197_84523f2c3527cf4ec3bdc9a46acfc3f7
Grzegorz Olszewski - 18-09-2014, 23:58
Temat postu:
Salam
Piotr Czernik - 19-09-2014, 00:39
Temat postu:
Z informacji przekazanej przez Sameha Sokhara wynika, że XDEEP BLACK pokazał 332.38m i zapisał pełny profil nurkowania Smile Na razie komputer został przekazany sędziom Księgi Rekordów Ginessa.
Grzegorz Olszewski - 19-09-2014, 00:40
Temat postu:
Zobaczymy zapis profilu?
Paweł Seweryniuk - 19-09-2014, 07:19
Temat postu:
Piotr- komp był w gauge czy liczył deco?
pawelw - 19-09-2014, 11:14
Temat postu:
Tak głęboko liczy tylko VPM , wiec jasne, że był w Gauge Smile
Piotr Czernik - 19-09-2014, 11:27
Temat postu:
pawelw napisał/a:
Tak głęboko liczy tylko VPM , wiec jasne, że był w Gauge

Tak, był w gauge, ale tylko dlatego by nie zaprzątać Ahmedowi głowy zmianami gazów, bo i tak tego typu nurkowania są realizowane na podstawie runtime'ów. W symulowanych nurkowaniach BLACK liczy prawidłowo aż do 350m, bo do takiej głębokości może pracować czujnik.

"Tak głęboko liczy tylko VPM"? Na jakiej podstawie opiera się Twoje stwierdzenie?
pawelw - 19-09-2014, 12:06
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
"Tak głęboko liczy tylko VPM"? Na jakiej podstawie opiera się Twoje stwierdzenie?

kiedyś Starnaś nurkował na jakiś 283 m i miał na rękach X1 z VPM i HW z ZHL-16c GF , to liczył do 220 m , i jakoś w tak wyszło Very Happy , i pewnie zaraz to potwierdzi bijąc kolejny rekord w Hranickiej
pawelw - 19-09-2014, 12:07
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
bo i tak tego typu nurkowania są realizowane na podstawie runtime'ów.

Starnaś nurał na kompa
Piotr Czernik - 19-09-2014, 12:16
Temat postu:
pawelw napisał/a:
kiedyś Starnaś nurkował na jakiś 283 m i miał na rękach X1 z VPM i HW z ZHL-16c GF

I z tego wyciągasz wnoisek że ZHL-16C "nie liczy" deco dla nurkowań głębszych niż 300m? To po prostu ograniczenia implementacji w HW a nie ograniczenia samego modelu ZHL-16C.

ZHL-16C spokojnie liczy deco dla głębokości 350m, co nie oznacza oczywiście, że dane wynikowe są w 100% wiarygodne bo model nie był sprawdzany empirycznie dla takiej głębokości. Ale identyczna sytuacja jest z VPM-B, który nie był sprawdzany powyżej 300m.

Generalnie wśród nurków nurkujących naprawdę głęboko przeważa opinia, że w takich nurkowaniach lepiej sprawdza się ZHL-16C.
Piotr Czernik - 19-09-2014, 12:18
Temat postu:
pawelw napisał/a:
Starnaś nurał na kompa

Ale nurał na CCR a ja miałem na myśli OC.

W najbliższym czasie pewien zespół planuje serię nurkowań CCR na głębokości około 250m i wszystkie będa realizowane w oparciu o komputery.
martin - 19-09-2014, 12:21
Temat postu:
I pewnie nurkowal w jaskini. A nurkowania w jaskiniach lekko odbiegaja profilowo od nurkowan w wodzie otwartej - profil dyktuje jaskinia. Moze dlatego nurkowal na komputer? Wink

To ze jakis komputer nie liczy od pewnej glebokosci, nie oznacza ze inny, z tym samym algorytmem nie bedzie. Sam algorytm nie ma zadnych ograniczen.
Paweł Seweryniuk - 19-09-2014, 13:24
Temat postu:
no dobra- a pokusi się ktoś o pomysł nad mieszaniną denną na takie nurkowanie?
Turbik - 19-09-2014, 13:41
Temat postu:
Paweł Seweryniuk napisał/a:
no dobra- a pokusi się ktoś o pomysł nad mieszaniną denną na takie nurkowanie?

Gdzieś w sieci widziałem informacje że Pascal Bernabe podczas zanurzenia na podobną głębokość (330m) używał Heliair 4/80.

To wychodzi:

pp02 = 1.36
ppN2 = 5.44

Czyli narkoza azotowa, jak przy oddychaniu powietrzem na 59m.
A przecież tam jeszcze dużo Helu jest... Shocked
Adam Jaworski - 19-09-2014, 13:41
Temat postu:
Na 350 metrów? Hydrox 1% Smile
Turbik - 19-09-2014, 13:53
Temat postu:
Adam Jaworski napisał/a:
Na 350 metrów? Hydrox 1% Smile

Co tak mało? Wink
Do 4% ponoć nie ma strachu.
Adam Jaworski - 19-09-2014, 14:12
Temat postu:
Myślałem, żeby dać więcej, ale po co nabijać toksyczność tlenową bardziej, niż to konieczne.
Piotr Kozaryn - 19-09-2014, 14:18
Temat postu:
Tu jest kilka interesujących detali z fazy planowania, również o SM xDeepa http://www.ahmedgabr.com/pdf/Blog_technical.pdf
O gazach piszą, że ujawnią po nurku, więc pewnie musimy się jak to mawiają w urządach, nfzetach i innych "uzbroić w cierpliwość"

Edit: Ano i jeszcze myślę interesujący news "The world record attempt will be subject of a documentary filmed by Didier Noirot who has previously won an Emmy for his work on the BBC documentary The Blue Planet and has filmed for Jacques Cousteau on the Calypso." stąd: http://www.h20diversdahab.com/world-record/
Turbik - 19-09-2014, 14:45
Temat postu:
Adam Jaworski napisał/a:
Myślałem, żeby dać więcej, ale po co nabijać toksyczność tlenową bardziej, niż to konieczne.

Aaa, rozumiem. Ale jak dasz mniej tlenu to będzie więcej tych gazów którymi się nasycamy, czyli np. azotu albo helu. A jak ich będzie więcej to się będziemy szybciej nasycać i wolniej odsycać. To jeden z powodów dla których stosujemy Nitrox. Wink
Paweł Seweryniuk - 19-09-2014, 14:53
Temat postu:
Turbik- z jednej strony masz rację ale to przy nurkowaniach "rekreacyjnych" czyli do 100m Very Happy

na 300 to już chyba inne aspekty mają wpływ na dobór gazów jak np. dodanie azotu aby osłabić efekt HPNS ale nie mam żadnej pewności że tak jest, coś tylko obiło mi się o uszy.
Turbik - 19-09-2014, 17:41
Temat postu:
Turbik- z jednej strony masz rację ale to przy nurkowaniach "rekreacyjnych" czyli do 100m Very Happy

na 300 to już chyba inne aspekty mają wpływ na dobór gazów jak np. dodanie azotu aby osłabić efekt HPNS ale nie mam żadnej pewności że tak jest, coś tylko obiło mi się o uszy.

Paweł,
równie dobrze mógłbyś napisać na odwrót, że na dużej głębokości dodajesz helu do azotu, żeby zmniejszyć narkotyczne działanie azotu.
Tu chodzi po prostu o znalezienie kompromisu pomiędzy negatywnym działaniem obu gazów.

Gdyby nie azot, to przy 4% tlenu mielibyśmy aż 96% helu, co dla planowanej głębokości 350m daje ciśnienie parcjalne ppHe = 34,56. I od wartości tego ciśnienia zależy efekt HPNS. Heliair 4/80 zawiera prawie 16% azotu. Dzięki temu helu jest mniej (ppHe = 28,8), ale dzieje się to kosztem wprowadzenia narkozy azotowej. Efekt HPNS jest mniejszy, bo na 350m jest taki jaki byłby dla wspomnianego wcześnie Helioxu na 290m! Niezła różnica, co? Pod względem HPNS to tak jak byś był o 60m płycej.

Tlen również jest narkotyczny, przyjmuje się że podobnie do azotu. Jeśli przyjąć że nurkując na powietrzu narkozę czuć od 30m, to wychodzi ppN2=3,16. Na takie ciśnienie parcjalne tlenu i tak nikt się nie zdecyduje ze względu na zatrucie tlenowe. Czyli nie narkotyczność tlenu a toksyczność będzie dla nas ograniczeniem. Jeśli przyjmiemy pp02 = 1.4 jako ograniczenie to w tym zakresie tlen nie ma dla nas szczególnie negatywnego wpływu. I właśnie dlatego możemy tego tlenu ładować do butli ile wlezie, oby tylko nie przekroczyć tego granicznego ciśnienia.

Na głębokości 350m spokojnie wystarczy nam 1% tlenu. To daje większe ciśnienie parcjalne niż mamy dostępne swobodnie oddychając na powierzchni.

Ale jak damy więcej tlenu to pozostałych gazów będzie mniej. I super bo one nam szkodzą.
Przy 4% tlenu na 330m mamy ppO2=1.36 czyli mieścimy się w przyjętym marginesie.

Do tego dochodzi jeszcze kwestia dekompresji. Im więcej tlenu tym bardziej otwieramy okienko tlenowe. Im mniej azotu i helu, tym mniejsze nasycenie tkanek.

Tu nie ma znaczenia czy nurkujesz na 33m na nitroxie czy na 330m na trimixie. Za każdym razem tak dobierasz proporcje aby tlenu było możliwie jak najwięcej.

Pozdrawiam
Piotrek
Piotr Czernik - 22-09-2014, 10:19
Temat postu:
Dla tych co nie dowierzają Wink fotka Ahmeda Gabr'a z XDEEP BLACK na ręce. Było to jedyne urządzenie, którego używał podczas dekompresji. Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać, więc nie pytajcie jakie) nie dały rady.

A tu dekompresja "na lekko" w STEALTH 2.0:

Ogólnie zrobionych zostało ponad 3000 zdjęć. Sukcesywnie będzie się więc pojawiało coraz więcej zdjęć z rekordowego nurkowania.
bpiotrek - 23-09-2014, 13:45
Temat postu:
Ciekawe jaki zegarek ma na lewym ręku i czy wytrzymał Smile
Wojtek Maciejewski - 23-09-2014, 13:58
Temat postu:
A jak się przygotowuje automaty do nurkowania na tak duże głębokości?
Piotr Czernik - 24-09-2014, 20:25
Temat postu:
bpiotrek napisał/a:
Ciekawe jaki zegarek ma na lewym ręku i czy wytrzymał

Swiss Military.

http://www.swiss.com.pl/pl/produkty/producer/68/zegarki_swiss_military_hanowa.html
Sławek Hałka - 24-09-2014, 23:47
Temat postu:
Przy takich głębokościach dokładność pomiaru zawartości gazów w mieszance jest dość kluczowa. Szczególnie tlenu. Dla 332 m ppO2 dla 4% to 1,37 bar, ale 5% to już 1,71 bar.

Mnie natomiast najbardziej ciekawi, jak Ahmed zaopatrywał się w niezbędną ilość gazu. Zakładając 20-minutowy czas zanurzenia na 332 m i natychmiastowe wynurzanie, przy doborze w miarę według mnie sensownych mieszanek dekompresyjnych czas dekompresji to ponad 14 godzin, a łączne zużycie gazu to jakieś 80000-90000 litrów. Bardzo ciekawi mnie logistyka zaopatrzenia w gazy. Ciekaw jestem też, o ile pomyliłem się w swoich obliczeniach. Smile

Swoją drogą ciekawe jest też, jakimi programami posługiwał się Ahmed przygotowując sobie na tabliczki swój profil dekompresji. Bo ratio deco w locie chyba raczej nie używał?... Smile
Sławek Hałka - 25-09-2014, 00:02
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
Dla tych co nie dowierzają Wink fotka Ahmeda Gabr'a z XDEEP BLACK na ręce. Było to jedyne urządzenie, którego używał podczas dekompresji. Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać, więc nie pytajcie jakie) nie dały rady.

Jeden komputer (jeden czasomierz i głębokościomierz)? Ryzykowne. Choć jak zauważyli przedmówcy na zdjęciu, Ahmed ma jeszcze na lewej ręce zegarek. Czy to zegarek z głębokościomierzem?
Czyli rzec można Ahmed miał szczęście, że ten XDEEP wytrzymał?
Ciekawe, ciekawe...
Marek Łącki - 25-09-2014, 04:23
Temat postu:
Czas nurkowania to 18 godz.Musisz liczyć od nowa.
Pozdrawiam
Marek
Piotr Czernik - 25-09-2014, 15:05
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Czyli rzec można Ahmed miał szczęście, że ten XDEEP wytrzymał?

Co do tego nie mieliśmy wątpliwości. Urządzenie, którego używał Ahmed było sprężane w komorze 10'cio krotnie do głębokości 400m a następnie wynurzane w ten sposób, by łączny czas testu wynosił 16h.

Sławek Hałka napisał/a:
Bardzo ciekawi mnie logistyka zaopatrzenia w gazy.

Cały zespół zużył ponad 90 butli gazu. Butle deco były deponowane na drabince a płycej dostarczane na bieżąco przez zespół.
Paweł Seweryniuk - 25-09-2014, 17:30
Temat postu:
a wiesz może na jakiej głebokości miał pierwszy przystanek z runtime?
piotrkw - 25-09-2014, 18:46
Temat postu:
Cytat:
Co do tego nie mieliśmy wątpliwości. Urządzenie, którego używał Ahmed było sprężane w komorze 10'cio krotnie do głębokości 400m a następnie wynurzane w ten sposób, by łączny czas testu wynosił 16h.

Czy pozostałe dwa urządzenia innych producentów przeszły te same procedury , czy były wzięte "z półki " ??
Zdaje sobie sprawę , ze możesz nie znać odpowiedzi na to pytanie Wink
Piotr Czernik - 25-09-2014, 22:33
Temat postu:
a wiesz może na jakiej głebokości miał pierwszy przystanek z runtime?

Tak, ale niestety zobowiązałem się do nieujawniania żadnych danych o deco do chwili, aż organizatorzy nie podejmą decyzji o ich upublicznieniu.

piotrkw napisał/a:
Czy pozostałe dwa urządzenia innych producentów przeszły te same procedury , czy były wzięte "z półki " ??

A co to zmienia? BLACK też był zupełnie seryjny, tylko mocno przetestowany aż do granicznej głębokości czujnika. Wszystkie seryjne BLACK'i sprzedawane w sklepach testowane są do 240m.
Sławek Hałka - 25-09-2014, 23:30
Temat postu:
Marek Łącki napisał/a:
Czas nurkowania to 18 godz.Musisz liczyć od nowa.

Eee, nie Marek. Napisałem, że ponad 14 godzin. Smile Przecież nie znam dokładnego profilu nurkowania: czasu zanurzania ani też czasu stricte dennego. Chciałem uzmysłowić jedynie sobie (i innym) jak długo mniej więcej takie nurkowanie mogło trwać.

Piotr Czernik napisał/a:
Co do tego nie mieliśmy wątpliwości.

Mr. Green

Piotr Czernik napisał/a:
A co to zmienia? BLACK też był zupełnie seryjny, tylko mocno przetestowany aż do granicznej głębokości czujnika.

Mr. Green

Piotr Czernik napisał/a:
Cały zespół zużył ponad 90 butli gazu.

Dzięki za info. Zakładając że mowa o butlach 12 l znaczy to , że moje zgrubne obliczenia mogą być całkiem do rzeczy.
Sławek Hałka - 25-09-2014, 23:34
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
Niestety dwa pozostałe komputery (nazwy producenta nie wypada mi podawać, więc nie pytajcie jakie) nie dały rady.

Na fotce widzę na prawej ręce Ahmeda tylko X-deepa, a na lewej ręce tabliczkę i jakiś zegarek. A gdzie dwa pozostałe "padnięte" komputery? Zdjął sobie i spuścił w niebieską otchłań, żeby mu nie przeszkadzały? Wink
Jarek Andrzejewski - 25-09-2014, 23:35
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
/.../łączne zużycie gazu to jakieś 80000-90000 litrów/.../

Sławek Hałka napisał/a:
Piotr Czernik napisał/a:
Cały zespół zużył ponad 90 butli gazu.

Dzięki za info. Zakładając że mowa o butlach 12 l znaczy to , że moje zgrubne obliczenia mogą być całkiem do rzeczy.

zgrubnie - tak Smile
11,1*207*90=206 793
Sławek Hałka - 25-09-2014, 23:53
Temat postu:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
zgrubnie - tak Smile
11,1*207*90=206 793

Jarek, podstawową arytmetyką posługuję się raczej bez problemów. Wink
Moje wyliczenia dotyczyły zużycia gazu przez samego Ahmeda, a nie całego zespołu.
Jeżeli Ahmed zużył powiedzmy 80000 litrów, to cały support ok. 115000 litrów. Nie wiem, czy tak rzeczywiście było, ale może doczekamy się i takich oficjalnych informacji.
piotrkw - 26-09-2014, 06:14
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
A co to zmienia?

Pewnie nic , tylko przydała by się jednak informacja jakie to były urządzenia które
" pokonał " Twój wyrób , i w jakim trybie pracowały, co pozwoliło by zorientować się do jakich głębokości max projektowane było ich użycie .
Ale właściwie to nieważne , nam od tego nic nie przybędzie Wink
Tomasz Burchard - 26-09-2014, 08:33
Temat postu:
Wystarczy przeklikać się przez zdjęcia na profilu i łatwo można znaleźć fotki z komputerami.

https://www.facebook.com/pages/Ahmed-Gabr/126058880919971?sk=photos_stream

Tutaj widać przed samym zanurzeniem digitala i blacka.

Na starszych zdjęciach z przygotowań widać też chyba któryś ostc - wyświetla profil z nurka na 159m więc niewykluczone że był też używany podczas bicia rekordu Wink
Sławek Hałka - 27-09-2014, 00:57
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
Swiss Military.

Cytaty z podrzuconego przez Ciebie linku.

"Marka bardzo szybko określa reputację wyjątkowego zegarmistrzostwa. Koncentruje się na zegarkach sportowych z czego rodzi się Swiss Military Hanowa. Obecnie marka stanowi potęgę zegarków w globalnym pojęciu. odzwierciedla sportowy i wyrafinowany styl życia, który przylega do filozofii poszukiwania wartości i elegancji w rozsądnej cenie."
Oj, nie wątpię, nie wątpię! Mr. Green

"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji"
Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm? Czy może założył go na deco stopie do fotki?

Piotr, retoryka Twoich wypowiedzi jest taka jak sobie zorganizowałeś. Sądzisz, że to dobry sposób na reklamowanie X-deepa, a może też Swiss Military? Wink
A może jednak nieco większa doza skromności byłaby odebrana lepiej? Wzbudzałaby więcej zaufania do marki?
Sławek Hałka - 27-09-2014, 01:26
Temat postu:
Xdeep Black

"Ze względu na ogromne zainteresowanie jakim cieszą się urządzenia BLACK TMX, BLACK EANx i BLACK TMX na całym świecie, czas oczekiwania na obecnie zamawiane urządzenia może sięgać kilku miesięcy."
Gratulacje! Xdeep zdobywa cały świat! Już dziś jest all around the wolrd desired and big! Mr. Green

100% chwalonych na stronie funkcjonalności dostępnych jest w innych podobnych produktach. Na dodatek od kliku co najmniej lat.
Retoryka marketingowo-promocyjna tego produktu dosięgnęła mentalnego dna.

"Mimo zastosowania pojemnej baterii i dużego, czytelnego wyświetlacza OLED, BLACK TMX jest niezwykle kompaktowy.
A do tego wytrzymuje głębokość aż 200m! "
Czyli tak jak przypuszczałem wcześniej, Ahmed miał niesłychane szczęście, że jego egzemplarz wytrzymał 335 m. Ryzykant z tego Ahmeda - nie zastosował się do zaleceń producenta. I w dodatku został przez niego za to pochwalony!

Drogi przeciętny użytkowniku, nie gwarantujemy Ci że Twój seryjny Xdeep komputer wytrzyma głębiej niż 200m. Jednak na ręce Ahmeda ten sam seryjny zdjęty z półki komputer wytrzyma 400 m!

Cóż za przewrotność! Mr. Green
Tomasz Burchard - 27-09-2014, 05:37
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Piotr Czernik napisał/a:
Swiss Military.

"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji"
Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm?

Drugi link z wyników wyszukania "ahmed gabr swiss military":
http://oceanictime.blogspot.com/2014/09/cx-swiss-military-20000-feet-ahmed-gabr.html
Michał Bińkowski - 27-09-2014, 14:30
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Cóż za przewrotność!

Czym innym jest cecha produktu gwarantowana przez producenta, a czym innym to ile taki sprzęt wytrzyma. Ubooty też schodziły głębiej niż stocznia gwarantowała.
gorcio - 27-09-2014, 16:09
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:

Drogi przeciętny użytkowniku, nie gwarantujemy Ci że Twój seryjny Xdeep komputer wytrzyma głębiej niż 200m. Jednak na ręce Ahmeda ten sam seryjny zdjęty z półki komputer wytrzyma 400 m!

Cóż za przewrotność! Mr. Green

Prowadzisz jakas krucjate czy tylko bezinteresownie postanowiles sie przypieprzyc ? Wiem, Piotr pewnie zmusza Cie na sile do kupna XDeepa i Swiss Military w jednym pakiecie, a tu skucha bo wlasnie sie wybierasz na 400 ?
Adam Frajtak - 27-09-2014, 18:26
Temat postu:
Sławek
Nie ma co sie czepiać zegarek pochodzi z świetnej stajni. Nie potrafię rozkminić na czym polega patent ale swiss military to nie zawsze ta sama manufaktura w każdym razie chyba tak jest. Zobacz na filmiki http://www.20000feet.com/?play=explosion
Kiedyś od nich miałem model Argonaut http://www.swiss-military.info/collection.php?argonauttq
I serwis oraz dystrybutor tego znanego swiss military u nas w Polsce i wtedy mi klarowano ze to inna firma.
Podobnie jest z zegarkami Doxa. Są niby w każdym sklepie w PL ale zapytaj o sharkhuntera Smile

http://www.doxawatches.com/sub4000t_sharkhunter_sapphire.htm

A co do xdeepa to czepiasz sie. Może i Piotr mało finezyjnie promujeh markę ale wszystkiego sie nauczy a dla nas lepiej tak niż gdyby zlecił to agencji zewnętrznej bo wtedy by musiało być +50 eurasow do sztuki Mr. Green
Sławek Hałka - 27-09-2014, 23:31
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
A co do xdeepa to czepiasz sie. Może i Piotr mało finezyjnie promujeh markę ale wszystkiego sie nauczy a dla nas lepiej tak niż gdyby zlecił to agencji zewnętrznej bo wtedy by musiało być +50 eurasow do sztuki Mr. Green

Adam, jasne że się czepiam. Smile
Marketing jest raczej agresywny i w najgorszym wydaniu. Krzykliwy, w pewnym sensie nierzetelny i bez poszanowania konkurencji. Może gdybym miał ochotę kupić XDeepa, czepiałbym się mniej. Wink
Ale ok, życzę Piotrowi jak największej sprzedaży komputerów Xdeep.
Piotr Czernik - 01-10-2014, 09:42
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:

Drogi Panie Hałka. Przykro mi bardzo że nazywa Pan to co robię mentalnym dnem. Ale ok. Niestety to normalne, że sukces pociąga za sobą pewne konsekwencje. Wyjaśnię Panu na czym polega rozbieżność pomiędzy owymi 200m a 350m w przypadku komputera używanego w rekordzie.

Kiedy BLACK przechodził testy certyfikacyjne CE, jednostka notyfikowana dysponowała komorą o maksymalnej głębokości operacyjnej wynoszącej 250m. Pociągnęło to za sobą maksymalną głębokość certyfikacji CE na poziomie 200m, gdyż urządzenie musi być testowane na 120% głębokości operacyjnej.

Dlatego też w specyfikacji produktu podajemy "Głębokość certyfikacji CE" a nie "Głębokość operacyjną".

Początkowo na stronie WWW widniała informacja "Do tego wytrzymuje aż 350m!". Jednak naszej konkurencji się to nie podobało i "życzliwi" poinformowali gdzie trzeba że podajemy głębokość 350m podczas gdy urządzenie jest certyfikowane do 200m. Dlatego też zgodnie z sugestią jednostki notyfikowanej, zmieniliśmy tę informację by była zbieżna z głębokością certyfikacji CE a nie z faktyczną głębokością operacyjną.

Sławek Hałka napisał/a:
"Zegarki Swiss Military Hanowa: kolekcja damska i męska; szkła mineralne i szafirowe; pasek – skóra, tworzywo; bransoleta – stal; wodoszczelność 3 ATM – 10 ATM; 2 lata gwarancji" Deklarowana wodoszczelność to max 10 atm, czyli 90 m. Czyli co, Ahmed sprawdzał, czy ten zegarek wytrzyma 36 atm? Czy może założył go na deco stopie do fotki?

Nie rozumiem dlaczego pytasz o to właśnie mnie?
syn_biskupa - 01-10-2014, 10:18
Temat postu:
Szkoda ze Ahmed VR3 nie wziął. Te wytrzymywały duzooooooo

a swoja drogą to sensor stosowany we wszystkich tego typu urzadzeniach wg producenta ma działac do 30 bar
http://www.meas-spec.com/downloads/MS5541-30C.pdf

Znakiem tego działa tez głebiej....
martin - 01-10-2014, 11:48
Temat postu:
Masz dokladnie ten sam dylemat - jesli jest sprzedawany do 30 bar, musi byc testowany/projektowany z zapasem. Zazwyczaj jest to faktor x1.5. Co nie oznacza ze producent nie moze zastosowac jakiegos cyfrowego zabezpieczenia, n.p. limitujac wskazania do jakiejs wartosci (saturacja).

Z dokumentacji wynika, ze sensor ma dynamike 2^16*0.003= 196.608 bar - czyli moze mierzyc duzo glebiej (czesc z tej wartosci odpada ze wzgledu na wstepny offset).
syn_biskupa - 01-10-2014, 14:10
Temat postu:
o widzisz - mądrego to i warto posłuchać....
Ciekawe dlaczego odpadły inne urządzenia pomiarowe, te same sensory ma VR3, Digital i wiele innych nadających się na temu podobne głębokości komputerów. Swoją drogą Miodek tez używał chyba Uwa Dig 330 i działał- przynajmniej w fazie pomiaru miejsca zanurzenia w Egipcie- może dlatego ze wtedy jeszcze nie było Xd- albo nie mógł się na niego doczekać Smile
Piotr Czernik - 01-10-2014, 15:00
Temat postu:
Producent podaje dla MS5541-30C maksymalne ciśnienie 30bar z możliwością "overpressure" do 35bar. Mechanicznie czujnik ma wytrzymać ponad 40 bar. Czujnik pokazuje głębokość do 35 bar i zatrzymuje się przy tym ciśnieniu. Po zmniejszeniu ciśnienia znów wskazuje właściwą wartość. Wynika to z wielkości rejestru.
Sławek Hałka - 10-10-2014, 00:27
Temat postu:
Piotr Czernik napisał/a:
Drogi Panie Hałka. Przykro mi bardzo że nazywa Pan to co robię mentalnym dnem. Ale ok. Niestety to normalne, że sukces pociąga za sobą pewne konsekwencje. Wyjaśnię Panu na czym polega rozbieżność pomiędzy owymi 200m a 350m w przypadku komputera używanego w rekordzie.

Drogi Panie Czernik Wink, bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Niech Pan aż tak nie uogólnia mojego stwierdzenia. Stwierdzenie "mentalne dno" nie dotyczyło rzecz jasna samego produktu, lecz sposobu w jaki jest on promowany. I podtrzymuję swoje zdanie w tej sprawie.

Piotr Czernik napisał/a:
Początkowo na stronie WWW widniała informacja "Do tego wytrzymuje aż 350m!". Jednak naszej konkurencji się to nie podobało i "życzliwi" poinformowali gdzie trzeba że podajemy głębokość 350m podczas gdy urządzenie jest certyfikowane do 200m. Dlatego też zgodnie z sugestią jednostki notyfikowanej, zmieniliśmy tę informację by była zbieżna z głębokością certyfikacji CE a nie z faktyczną głębokością operacyjną.

Niemniej cieszę się, że potrafi wyciągać Pan wnioski z tego, co inni mówią na temat szumu informacyjnego stworzonego przez Pana w sprawie rekordowego XDeepa.

Piotr, życzę Ci wielu sukcesów i wielkiej sprzedaży Xdeepa. Nie wątpię, że Xdeep to dobry produkt. Jednak.
1. Czy faktycznie jest najlepszy i jak długo będzie najlepszy, pokaże czas.
2. Nie można promować komputera nurkowego jak margaryny albo szamponu.

Piotr Czernik napisał/a:
Nie rozumiem dlaczego pytasz o to właśnie mnie?

Dlatego Piotr, że odpowiedziałeś na pytanie w sprawie zegarka.
Jarek Andrzejewski - 10-10-2014, 08:12
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
2. Nie można promować komputera nurkowego jak margaryny albo szamponu.

Hmmm, dla mnie X-Deep na ręce Ahmeda ma jednak inną "wymowę" niż opinia wynajętej do reklamy "gospodyni z Gdyni" czy zachwyt p. Ibisza nad stanem jego włosów.
Adam Jaworski - 10-10-2014, 08:58
Temat postu:
Jasne. Gospodyni z Gdyni nurkuje tylko do 50 metrów. Ibisz przeszczepił tyle włosów, że można za to kupić pewnie cały karton xdeepów. A Ahmed wziął właśnie tego kompa, bo taki został w bazie na wieszaku - nikt go nie chciał, bo wszyscy nurkujący bili się o Maresy i Sunciaki Smile
Tomek - 11-10-2014, 23:31
Temat postu:
.... mam prośbę - czepcie się swojego cudownie młodziejącego typka z warszawki , Gdynię zostawcie w spokoju. Dziękuje.
Krzysztof Starnawski - 15-10-2014, 06:35
Temat postu:
Minoł już prawie miesiąc od nurkowania Ahmeda. Na forum są osoby, które wytrwale śledziły ten, projekt i osoby które go wspierały. Ja jestem ostatnio troche zabiegany i ciężko mi spędzać dużo czasu w necie wiec zadam pytanie tutaj: Czy gdzieś pojawiły się infomacje o tym na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające? lub czy podany jest jakiś termin kiedy takie informacje zostaną upublicznione ?
Daniel Kowalski - 15-10-2014, 18:47
Temat postu:
Znalazłem taki cytat z Forum Nuras:

"Księga Rekordów Guinessa postawiła bardzo ścisłe warunki jeśli chodzi o uznanie rekordu. Na linie umieszczone były markery, które zostały poświadczone przez sędziego.

Jeśli chodzi o samą linę, to wymóg był taki, by była w jednym kawałku, co okazało się być sporym wyzwaniem (została sprowadzona z UK). Z tego co wiem, lina została również przebadana laboratoryjnie na uniwersytecie w Kairze pod kątem zmiany długości w funkcji obciążenia swoim ciężarem, chłonności wody oraz temperatury. Chodziło o to, by nikt nie miał wątpliwości że osiągnięto taką a nie inną głębokość.

Inklinacja to inaczej nachylenie, więc być może chodzi o korektę z powodu nachylenia liny. Zawieszona w wodzie lina pod wpływem prądów będzie się odkształcała i koniec wypadnie nieco płycej."
Krzysztof Starnawski - 15-10-2014, 19:18
Temat postu:
Warunki warunkami, brzmią groźnie Smile ale czy gdzieś jest materiał czy i jak one zostały w praktyce zastosowane? Czyli nagrania z kamer zakładania znaczników na linie i nagranie jak Ahmed je zdejmuje i wyjmuje na powierzchnie? W dobie ogólnie dostepnych kamerek to chyba powinno być wymóg obligatoryjny.
Był tez komputery na rekach Ahmeda, jeden tez Xdeepa (podobno jeden który to przeżył) to czy jest dostępny profil z tego komputera? czy jest gdzies nagranie z kamery na kasku Ahmeda komputerów i znacznika na dole?

W dobie gdzie słowo rekord świata otwiera wiele drzwi, sponsoring nakłada presje na sportowca a sami sponsorzy czerpią z tego zyski, tego typu wyniki powinny być żetelnie dokumentowane i w miare możliwości szybko publikowane chocby z tak prozaicznego powodu jak zachowanie standartów.

Ja po swoim nurkowaniu opublikowałem, profil i nagranie z kamerki wszystkich komputerów jakie miałem na ręce, a za wynik uznałem ten co wskazywał najmniej korzystną głebokość. Uznałem, że jak podaje do publicznej wiadomości wynik o standarcie rekord świata to moim
obowiazkiem jest to udokumentować jednoznacznie i niepodwazalnie tego co zrobiłem.

Domyślam się, że zwłoka w opublikowaniu nagrań i profili to strategia marketingowa i to potrafie zrozumieć. Wiec tylko pytam kiedy zostanie to przedstawione i czy Piotr może przedstawić profil z jego komputera. Taki profil nie może przecież nikomu zaszkodzić ani też ułatwić drogi następcą Ahmeda a tylko umocnił by jego mistrzostwo.

A swoja droga to fascynująca jest cyfra po przecinku czyli te 35cm. kurcze czy ktoś mi moze wyjaśnić jak to mogło być policzone z niby wygięcia się liny???? przy założeniu że miejsce nurkowania nie było obstawione dziesiatkami czujników prądów i temperatury?
Daniel Kowalski - 15-10-2014, 19:25
Temat postu:
Nie śledzę wątku, podałem Ci tylko cytat. Też jestem za tym, aby do takich rekordów używać rejestratorów Wink
Paweł Seweryniuk - 15-10-2014, 21:33
Temat postu:
Krzysiek - lepiej napisz kiedy rekord trafi do Polski? Very Happy
Sławek Hałka - 16-10-2014, 00:45
Temat postu:
KowiKowi1979 napisał/a:
Jeśli chodzi o samą linę, to wymóg był taki, by była w jednym kawałku, co okazało się być sporym wyzwaniem (została sprowadzona z UK). Z tego co wiem, lina została również przebadana laboratoryjnie na uniwersytecie w Kairze pod kątem zmiany długości w funkcji obciążenia swoim ciężarem, chłonności wody oraz temperatury. Chodziło o to, by nikt nie miał wątpliwości że osiągnięto taką a nie inną głębokość.

Inklinacja to inaczej nachylenie, więc być może chodzi o korektę z powodu nachylenia liny. Zawieszona w wodzie lina pod wpływem prądów będzie się odkształcała i koniec wypadnie nieco płycej."

Przedziwne rzeczy ten Guiness wymyśla. Przecież wystarczyłoby opuścić stalową linkę (nie nasiąka, pod własnym ciężarem nie rozciągnie się w zauważalnym stopniu, nie ma żadnego problemu z dostępnością takiej linki w jednym kawałku) z wystarczająco ciężką kotwicą na głębokość nieco większą niż maksymalna głębokość nurkowania i kazać Ahmedowi np. zawiązać tasiemkę na maksymalnej osiągniętej przez niego głębokości. Nie widzę też żadnego problemu, aby uchronić taką opustówkę od inklinacji naciągając ją i zabezpieczając boją na powierzchni.

Krzysztof Starnawski napisał/a:
Czy gdzieś pojawiły się infomacje o tym na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające?

Taka dokładność podanego wyniku wskazuje raczej na to, że został odczytany z komputera nurkowego. Jeżeli tak, moim zdaniem nie może to być uznane za wskazanie miarodajne (czujnik ciśnienia w komputerze musiałby mieć laboratoryjną dokładność, a tak w przypadku komputerów nurkowych na pewno nie jest). Jeżeli Guiness przyjąłby dowód z zapisu głębokości w komputerze nurkowym, uczyniłby wieeelki ukłon w stronę producenta tego komputera. Nie wierzę, że Guiness chciałby w ten sposób grzecznościowo promować XDeepa (bo przecież innych sprawnych komputerów Ahmed podobno ze sobą nie miał).

Zaiste groteskowa jest dokładność, z jaką podano rekordową głębokość. Nawet gdyby do pomiarów użyć omawianej przeze mnie linki stalowej z oznaczoną na niej osiągniętą największą głębokością, dokładność pomiaru rzędu 0,1 m uznałbym za rewelacyjną. Za wystarczającą uznałbym 1 m.
Mateusz Moskalik - 16-10-2014, 07:46
Temat postu:
A ja mam pytanie bardzo proste. Dlaczego podczas bicia takich rekordów nie stosuje się aparatury oceanograficznej. Sonda CTD mierzy ciśnienie, temperaturę i zasolenie naprawdę ze znacznymi dokładnościami i są stosowane w zakresach do 500 metrów albo do kilku kilometrów. Pozwoli to na naprawdę precyzyjne określenie głębokości uwzględniając nawet różnice w gęstości wody, a więc wartości wpływające na przeliczenie ciśnienia na rzeczywistą głębokość. Wielkość sond CTD jest naprawdę nieznaczna, bo są one mniejsze niż kanistry latarki, a niektóre są wielkości latarki typu back-up.
Jarek Andrzejewski - 16-10-2014, 07:49
Temat postu:
Trzeba rozróżnić rozdzielczość od dokładności.
Nie ma nic niewłaściwego w zapisaniu 332,35m, choć należy sobie zdawać sprawę, że ten wynik może różnić od prawdziwej wartości o X (i to w obie strony).
Piszę X, bo nie wiem, jaka jest dokładność tego pomiaru.
A liny stalowe także się rozciągają...
Grzegorz Olszewski - 16-10-2014, 09:59
Temat postu:
Krzysztof Starnawski napisał/a:
na jakiej podstawie został uznany wynik 332,35m i jakieś dowody to potwierdzające?

Z tego co doczytałem - Ahmed oderwał od liny tabliczkę z zapisem głębokości.
I chyba dziwnie dokładny wynik jest efektem przemnożenia głębokości z tabliczki przez współczynnik inklinacji liny...
Grzegorz Olszewski - 16-10-2014, 10:16
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
pod własnym ciężarem nie rozciągnie się w zauważalnym stopniu

To wiedza poparta praktyką czy opinia?
syn_biskupa - 16-10-2014, 10:30
Temat postu:
grol napisał/a:
dziwnie dokładny wynik jest efektem przemnożenia głębokości z tabliczki przez współczynnik inklinacji liny...

no i to ma ręce i nogi, aczkolwiek profil cieszyłby oczy
Grzegorz Olszewski - 16-10-2014, 10:37
Temat postu:
Cytat z http://scoopempire.com/inside-worlds-deepest-dive-egyptian-ahmed-gabr/

"At 332.35 meters, his body shaking, aware that his goal was just over 15 meters away, aware of the almost 14 hours still ahead of him, Gabr grabbed the depth tag on the rope and turned back."

Podpis pod zdjęciem z tabliczką"

"Guinness World Record Official Adjudicator Talal Omar holds the 335 meter tag that Gabr retrieved. His dive is recorded as 332.35 meters because of a slight bend in the rope"
Krzysztof Starnawski - 16-10-2014, 12:20
Temat postu:
na tym zdjęciu widać kask z kamerą czyli wszystko było dokumentowane. Piotr, pozwole sobie wywołac Cię do tablicy bo sponsorowałeś to nurkowanie i podawałeś info, że jesteś z ekipą w kontakcie. Powiedz czy istnieje dokumentacja filmowo/zdjęciowa z tego zkładania tagów, opuszczania na linie i wysyłania ich przez Ahmeda na powierzchnie i czy będzie przedstawiona?no i czy istnieje zapis z twojego komputera i też czy będzie upubliczniony? to było by bardzo ciekawe przynajmniej dla mnie (dane o gazach możesz zamzać jeśli są obawy że ktoś to będzie chciał powtórzyć Wink

Uczystniczyłem w biciu rekordu przez Nuna i byłem na statku jak i w wodzie (pierwsza próba, ta nieudana). Zakładanie tagów było filmowane i oglądał to każdy na statku. tagi były na karabinkach ( wyglądały troche porządniej ) i Nuno po odpieciu go od liny wystrzelił go z głebokości około 200m na powierzchnie na boi. to było bardzo fajne rozwiazanie

U Ahmeda była relacja online w necie ale te kluczowe 2 godziny to kompletna luka. Ja wtedy śledząc te relacje byłem przekonany, że odszło do jakiejś tragedii bo przy takim nurkowaniu brak kontaktu jakiego kolwiek z nurkiem przez czas 2 godziny jest niemożliwe.

O tym ugięciu liny też czytałem ale kto mi powie jak się określa współczynnik nie znając prądów na dole?
Grzegorz Olszewski - 16-10-2014, 12:26
Temat postu:
Kolejny cytat:
"The percentages of Gabr’s Trimix remain a proprietary secret, as does his exact dive plan – two major technical components that were developed and refined by Gabr’s expert team over months."
Czyli profil też tajny... napisali tylko tyle:
"On his way up, Gabr had to make over 50 stops, ranging from one minute per meter at the lowest depths – a relatively rapid ascent – to over 100 minutes just below the surface"
No i że wynurzenie trwało prawie 14 godzin.
Sławek Hałka - 16-10-2014, 23:08
Temat postu:
grol napisał/a:
To wiedza poparta praktyką czy opinia?

To wiedza inżynierska z zakresu wytrzymałości materiałów.
Linka stalowa o średnicy 5 mm i długości 350 m ma masę ok. 54 kg i wisząca w powietrzu wydłuży się pod własnym ciężarem o ok. 4,5 cm. W wodzie ze względu na siłę wyporu (ok. 68N) oczywiście nieco mniej.
A więc przy głębokości 350 m błąd pomiaru spowodowany wydłużeniem linki stalowej wyniesie ok. 0,01%. Przy takiej metodzie pomiarowej podanie głębokości z dokładnością do 5 cm byłoby uzasadnione. Większa dokładność nie miałaby oczywiście sensu.

A jaką dokładność pomiaru posiadają sensory ciśnienia w komputerach nurkowych? Przyznam, że nie wiem. Choć podejrzewam, że dla nich dokładność rzędu 0,01% to czysta abstrakcja. A może się mylę?

Niech może Piotr Czernik wypowie się w tym temacie. Z pewnością posiada wiedzę na temat dokładności pomiaru głębokości w komputerach nurkowych.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz