To chyba jakaś nowość.Byłem 12 lat ratownikiem w tym 3 lata w Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego w Bytomiu gdzie między innymi serwisowałem aparaty ratownicze i pierwszy raz o tym słyszę.W aparatach używa się pochłaniaczy CO2 i wilgoci.Człowiek nie zużywa całej ilości tlenu z powietrza.Powietrze po przejściu przez pochłaniacz zostaje wzbogacone w tlen do 21% z 2 litrowej butli (200 at) co wystarcza na około 4 godz.pracy w zależności od warunków pracy.
Pozdrawiam
Marek
martin - 20-10-2014, 19:29
Temat postu:
Wpisz w googla "oxylite" albo IDA71
Marek Łącki - 20-10-2014, 19:56
Temat postu:
Wpisuję i nigdzie nie widzę zastosowania w aparatach górniczych
martin - 20-10-2014, 20:09
Temat postu:
Bylo "m.in."
Wojtek A. Filip - 20-10-2014, 21:24
Temat postu:
Marek, myślisz pewnie o AU9?
Te, o których piszą chłopaki miały (mają?) w nazwie kodowej oznaczenia "K" od KO2 (tlenu wiązanego chemicznie) - używałem ich krótko pod koniec lat 80tych nie pamiętam nawet jak się nazywały, ale były mniejsze od AU i bez butli.
EDIT.
Maszyna nazywała się SR100.
Znalazłem nawet interaktywną instrukcję
Tutaj masz Informator CSRG z Bytomia z ogólna informacją o aparacie.
Coś mi jednak nie pasuje, bo z opisu wynika, że był tam nabój inicjujący z 9 litrami tlenu - nie pamiętam tego niestety. Podobnie jak dokładnej daty wprowadzenia urządzenia (pracowałem w zakładzie o 4, najwyższej kategorii zametanowania) jako zamiennika AU9, co odbywało się w pierwszej kolejności w kopalniach wysokozametanowynych.
Marek Łącki - 21-10-2014, 04:24
Temat postu:
Wojtku masz rację.Zapomniałem o tym maleństwie.Nabój z tlenem potrzeby jest do pierwszego wypełnienia worka tlenem.Nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie skoro nie jest stosowane w aparatach roboczych W-70.
Marcin Gala - 21-10-2014, 08:48
Temat postu:
U nas w pracy mamy aparaty Dräger Oxy K
tutaj film instruktarzowy:
https://www.youtube.com/watch?v=yxVUQnL-wn4
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz