Forum Dive Trek Group

Kupię - DIR galoty

Monika Brzózka - 07-07-2015, 17:36
Temat postu: DIR galoty
Czy ktoś wie gdzie mogę gacie z kieszeniami nabyć drogą kupna? Najlepiej realnie w stolicy lub tak, żeby do poniedziałku przesyłkę odebrać.
Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie.
Mo
Wojtek A. Filip - 07-07-2015, 20:16
Temat postu:
Hej.
Kiedyś jako Dive Trek szyliśmy takie galoty - było to w czasie kiedy jeszcze mieszkałem w EG.
Wszystkie gacie były robione pod właściciela - nie było sprzedaży do dalszej odsprzedaży.
Później przez jakiś czas produkcję kontynuowała Mama Doroty Czerny.
Czy dalej tak jest - niestety nie wiem.
Najprościej będzie jeżeli napiszesz do Doroty via FB i sprawdzisz sytuację.

Wojtek
Monika Brzózka - 08-07-2015, 08:29
Temat postu:
Wygląda na to Wojtku, że wszystkie ścieżki prowadzą do tej samej osoby czyli taki galotowy monopol się stworzył. Co do zasady gacie na miarę nadal zamówić można tylko z trochę dłuższym czasem realizacji niż ten właśnie mi potrzebny Sad.

W ramach poszukiwań podpowiem jeszcze, że spodenki do kupienia także w deepstop.de ale czas dostawy trochę za długi.

Mo

PS nie sądziłam, że gacie z kieszeniami to taki deficytowy towar
Bartek Sajkowski - 08-07-2015, 09:29
Temat postu:
nie do końca mogę skumać zastosowanie dla takich galotów? po co Ci kieszenie wewnątrz suchego?
Monika Brzózka - 08-07-2015, 09:42
Temat postu:
Idea galotów powstała w czasie kiedy suche skafandry kieszeni nie miewały jeszcze. I nie chodzi o wewnętrzne kieszeni ponieważ rzeczone gacie zakłada się na wierzch. Jak się człowiek przyzwyczai do trzymania różności w kieszeniach suchara, a później wkłada piankę to się czuje 'goły'. Stosowałam wersję z dopinanymi kieszeniami udowymi ale to nie to. A takie gacie wciągasz na piankę i wszystko jest na swoim miejscu Smile
Bartek Sajkowski - 08-07-2015, 10:10
Temat postu:
aaa widzisz Smile
czyli zakładasz gacie na piankę i inne gacie Very Happy

wszystko jasne Wink
martin - 08-07-2015, 10:17
Temat postu:
Monika Brzózka napisał/a:
ale czas dostawy trochę za długi.

Korki na granicy PL/DE Wink

Pogadaj z producentami sucharow, czy sprzedadza ci gotowe kieszenie (Santi, OceanPro, Galach,...), ktore mozesz przyszyc do dowolnych spodenek zakupionych n.p. w Decatlonie. Albo popros o ta usluge jakiegos krawca/szewca.
Wojtek A. Filip - 08-07-2015, 10:19
Temat postu:
W ramach poszukiwań podpowiem jeszcze, że spodenki do kupienia także w deepstop.de ale czas dostawy trochę za długi.
Kiedy robiliśmy projekt galot Divetrekowych, poprawiliśmy te, które kupilismy dla siebie w Xdiving ? (firma produkująca później skutery X). w ciągu riku zużywałem 2 pary ich spodenek. Przyczyną było zastosowanie neoprenu jako materiału bazowego. Po obciążeniu kieszeni podstawowym zestawem sprzętu do nurkowania morskiego, neopren nie wytrzymywał takiego "obciążenia" i szwy cięły gacie.
Nie jestem pewien, bo rysunek tego nie przedstawia, ale z opisu można wywnioskować, że te deepstopowe też są oparte o neopren... scratch
Bartek Sajkowski napisał/a:
po co Ci kieszenie wewnątrz suchego?

Na zewnątrz Smile .
Oprócz tego co napisała Monika, warto dodać, że to najprostszy sposób na zabranie podstawowego wyposażenia na nurkowanie w wodach tropikalnych, gdzie skafander to... cienkie shorty neoprenowe Cool .
Jarek Andrzejewski - 08-07-2015, 10:22
Temat postu:
Ja po prostu zleciłem doszycie kieszeni do pianki (u Ryśka Gałacha w Łodzi).
martin - 08-07-2015, 10:26
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Nie jestem pewien, bo rysunek tego nie przedstawia, ale z opisu można wywnioskować, że te deepstopowe też są oparte o neopren...

Skusiles mnie do spojrzenia na link, moja interpretacja:
spodenki sa z 680d ballistic nylonu, kieszenie z 2mm super-stretch neoprenu.

Monika: 2 do 6 dni to dlugo? Mysle ze zalatwienie tego w kraju tez tyle potrwa.
Wojtek A. Filip - 08-07-2015, 10:31
Temat postu:
martin napisał/a:
spodenki sa z 680d ballistic nylonu, kieszenie z 2mm super-stretch neoprenu.
to już znacznie lepiej niż w tych z U.S.
Zamieniłbym jeszcze kieszenie na jakąś formę cordury i zawiesił je nad biodrami i bomba Smile .

Bartek poszukaj na forum tematu "dirgaloty" - swego czasu sprawa była bardzo popularna.
Monika Brzózka - 08-07-2015, 11:17
Temat postu:
martin napisał/a:
Monika: 2 do 6 dni to dlugo? Mysle ze zalatwienie tego w kraju tez tyle potrwa.

Sprawdzałam, wyślą najwcześniej w piątek, do poniedziałku nie dojdą. Dlatego miałam (mizerną ale jednak) nadzieję, że gdzieś sobie leżą takie na półce w sklepie - ino przyjść i brać.

Innymi słowy popełnię jakowąś prowizorkę krawiecką, która da radę przez 2 tygodnie, a docelowe gacie zamówię w trybie standardowym. Kiedy przyjdą to przyjdą a na kolejny wyjazd piankowy będą leżakować w szafie gotowe do użycia Wink.
ElBacio - 08-07-2015, 11:50
Temat postu:
Innymi słowy popełnię jakowąś prowizorkę krawiecką,

Ja mam DIRgaloty DiveTrekowe, który nie używam od hohoho. W zasadzie to użyłem tylko przed 5 dni parę lat temu i od tej pory tylko w suchaczu... Może chcesz spróbować je przerobić na swój rozmiar?

Są w Warszawie "od ręki"?

Ja bym się cieszył, że komuś się przydadzą zamiast leżeć u mnie bezproduktywnie w szafie. A jakbyś jeszcze potem opisała na jakich fajnych nurkowaniach były, to dla mnie już pełna radość.
Wojtek A. Filip - 08-07-2015, 11:58
Temat postu:
Innymi słowy popełnię jakowąś prowizorkę krawiecką, która da radę przez 2 tygodnie,

Prosty pasek na pas i 1 kieszeń (może to być jakiś stary pokrowiec z nieużywanego sprzętu) nawlekana w górnej części na ten pasek. W dolnej części kieszeni drugi pasek zapinany wokół uda.
Jeżeli koniecznie potrzebujesz 2 kieszeni, to taka sama z lewej strony.

Jeżeli nie zabierasz głównej latarki, to możesz taką kieszeń wsunąć na pasek uprzęży, albo wykorzystać kieszeń na balast - o ile wystarczy w niej miejsca.
Wojtek A. Filip - 08-07-2015, 12:00
Temat postu:
ElBacio napisał/a:
Są w Warszawie "od ręki"?

No i sprawa załatwiona Smile
Monika Brzózka - 08-07-2015, 14:19
Temat postu:
ElBacio napisał/a:
Ja bym się cieszył, że komuś się przydadzą zamiast leżeć u mnie bezproduktywnie w szafie.

Sprawdźmy zatem Smile, priv

Wojtek Filip napisał/a:
Prosty pasek na pas i 1 kieszeń (może to być jakiś stary pokrowiec z nieużywanego sprzętu) nawlekana w górnej części na ten pasek. W dolnej części kieszeni drugi pasek zapinany wokół uda.

Panie kochany, toż ja taki patent posiadałam i nawet używałam czas jakiś. Znalazłam im nowego właściciela bo mnie zirytowały maksymalnie w styczniu w Meksyku. Z mocnym postanowienia nabycia gaci. Tylko jakoś mi się tak zapomniało bo... w sucharze nurkuję. Takie patenty mają jedną zasadniczą wadę - przemieszczają się po obwodzie uda żeby nie wiem co (stąd decyzja o zmianie z tym, że wykonana tylko w połowie).

Wojtek A. Filip - 08-07-2015, 14:30
Temat postu:
Takie patenty mają jedną zasadniczą wadę - przemieszczają się po obwodzie uda żeby nie wiem co
rzep (velcro) przyszpilony od tyłu do kieszeni i drugi na szerokiej gumie założonej na udo - powinno zadziałać, choć teraz to już i tak za późno...
Monika Brzózka - 09-07-2015, 12:33
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Kiedyś jako Dive Trek szyliśmy takie galoty

No i właśnie takie z logo DivetRek właśnie posiadłam za sprawą
ElBacio napisał/a:
Ja mam DIRgaloty DiveTrekowe, który nie używam od hohoho.

teraz wieczorkiem przepoczwarzę się szwaczkę i zobaczymy co z tego wyniknie.
Chwała social mediom!

Mo
ElBacio - 09-07-2015, 12:38
Temat postu:
Ja korzystając z okazji chciałbym podziękować Monice, że przy okazji hojnie wsparła Hospicjum Onkologiczne.

Piszę w tym wątku, bo sprawa jest blisko związana z tymi DIRgalotami Smile
Wojtek A. Filip - 09-07-2015, 13:11
Temat postu:
ElBacio napisał/a:
chciałbym podziękować Monice, że przy okazji hojnie wsparła Hospicjum Onkologiczne
Super - również dziękuję thumleft .
Sławek Paćko - 09-07-2015, 15:44
Temat postu:
Mała komercja Wink
Niedługo dostępne będzie coś takiego:

kindofblue - 15-07-2015, 22:38
Temat postu:
Może na szybko ale może:
1) kieszenie,
2) pas balastowy,
3) podwiązki,

No chyba, że muszą być na udzie.
Piotr Bański - 09-08-2015, 22:57
Temat postu:
Sławek Paćko napisał/a:
Mała komercja Wink
Niedługo dostępne będzie coś takiego:

Takie właśnie niedawno macałem w Deepstop.de. Ale cena mnie zniechęciła -- o ile pamiętam to ponad 100 EUR, może i zdrowo ponad, bo nawet nie próbowałem zapamiętywać.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz