? A jaka jest alternatywna perspektywa?
Z tego co pamiętam, jakieś dwa lata temu PB mocno promował ten bodaj holenderski (albo belgijski, nie pomnę) miernik, taki jak ten na pierwszej stacji. Stąd pytanie.
Ale oczywiście najważniejsza jest jednolita baza do pomiarów, więc jeśli użyjecie wszędzie krążków, to też na pewno będzie super. Życzę powodzenia Mam nadzieję że kiedyś uda mi się tam zajrzeć i się przydać.
Dariusz Szymański - 28-09-2015, 22:11
Temat postu:
wczoraj odwiedziłem Hańczę, znalazłem miarkę:
Trochę niefortunne miejsce wybraliście...
Blisko tej zatoczki/cypelka często są spore ruchy wody. Na głębokości 5-6m to wychodzi tam loteria, a nie pomiary.
Koledzy byli w tym samym czasie na 2 brzegu i mieli dużo lepsze warunki nawet na płyciznach.
Mierzenie tak płytko w obecnym miejscu nie daje moim zdaniem dobrego pojęcia o widoczności...
Kontrastowa tarcza znikała z oczu w okolicach czwartego metra. Wystarczyło zanurzyć kolejne 7-8m głębiej i paprochy kompletnie znikały.
Piotr Szpartaluk - 06-10-2015, 07:46
Temat postu:
O, super!
W tym miejscu są dwie stacje, druga parę metrów głębiej (na 10m), nie znalazłeś jej? Postawiliśmy dwie aby właśnie zobaczyć, którą docelowo zostawić a którą zwinąć.
Na drugim brzegu nie będziemy stawiać, w kontekście planowanego zarządzenia RDOŚ nie będzie można tam nurkować bez zezwolenia.
Dariusz Szymański - 06-10-2015, 08:15
Temat postu:
na 10m nie znalazłem, ale poszukam jak żona pozwoli na nurkowanie...
Piotr Szpartaluk - 06-10-2015, 12:46
Temat postu:
Powinna być jak nikt jej nie zwinął, trzeba prostopadle do linki w głąb jeziora płynąć i za 4 ruchy płetwą jest druga, równoległa linka zakończona tabliczką.
Wybór miejsca na stację jest zdeterminowany jeszcze innym czynnikiem: strukturą geologiczną dna. W okolicach jest zazwyczaj tak twarde, że nie da się tam wbić słupka, a stacje też nie mogą być przy samym wejściu do wody bo zaraz ktoś je zdepczze. Także kilka czynników trzeba wziąć pod uwagę.
Piotr Szpartaluk - 31-12-2015, 09:40
Temat postu:
W grudniu część naszej ekipy Kasia i Renmek odwiedzili stacje pomiarowe na Hańczy.
Wizurka przepiękna!
Dariusz Szymański - 31-12-2015, 10:54
Temat postu:
Pierwsze 3 tygodnie grudnia były super na Hańczy...
Woda była krystalicznie przejrzysta, koledzy raportowali nawet 15m widoczności...
http://www.youtube.com/watch?v=_VEL78fr_9s
Ostatnio byłem 29.12 i woda się trochę popsuła... wyraźnie więcej paprochów szczególnie tam głębiej.
Okonie i szczupaki pouciekały na 20-30m, woda przy powierzchni ma już poniżej 4°C
Błotko na parkingach pozamarzało, a w zatoczkach widac było nawet cienki lód
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz