Forum Ogólne - SKRADZIONY SPRZĘT NURKOWY Wojtek Komocki - 30-12-2015, 11:00 Temat postu: SKRADZIONY SPRZĘT NURKOWY
Cześć Wszystkim
Poniżej wkleiłem tekst z Facebook jaki umieścił Michał Winiej ( Majki ) w sprawie kradzieży sprzętu nurkowego którego był właścicielem. Sprzęt służył w dużej mierze do szkoleń. Jeśli trafi się Wam nadzwyczajna okazja zakupów to zwróćcie uwagę bo może to być właśnie sprzęt Michała.
Drodzy Nurkowie,
Święta, choć z natury radosne, w tym roku dla nas niestety szybko przestały takimi być. Podczas naszej nieobecności, w podwarszawskim domu letnim odwiedzili nas złodzieje.
Zostaliśmy okradzeni dosłownie, ze wszystkiego, zarówno rzeczy bardzo wartościowych jak i tych bezsensownie bezwartościowych.
Szkoda pisać o telewizorach, lampkach, czajnikach i takich tam...
Niestety zostaliśmy również okradzeni z całego sprzętu nurkowego.
Sprężarkowania została ogołocona nie tylko z węży, przetoczek, analizatorów, reduktorów, mieszałek ale też za sprężarki. Oprócz tego zabrali wszystkie nasze automaty, komputery, kompasy, latarki (w tym hid i 4 backupy), skrzydła, część butli (bo część znaleźliśmy porzucony w krzakach) ale też ocieplacze, kaptury, rękawiczki, generalnie wszystko, wszystko.
Zginął też cały sprzęt nurkowy Marysi. między innymi suchar i ocieplacz nogravity szyte na miarę, gopro wraz z listwą i oświetleniem light for me, dwa obiektywy i statyw do Nikona lustrzanki i cała masa drobiazgów takich jak maski, sekatory, noże, kołowrotki, szpulki, markery jaskiniowe i co tam jeszcze w tych nurkowych skrzyniach było...
Kochani, mam do Was prośbę o zachowanie czujności, gdyby pojawił się jakiś podejrzany handlarz, z podejrzanym, nurkowym towarem.
Dodam, że cały sprzęt jest dość mocno ściorany i łatwy do zidentyfikowania nawet po starciu całej personalizacji. Rozpoznam ten sprzęt beż problemu.
Dziwna wydaje się sytuacja, że oprócz kradzieży dom został zdemolowany, nosi znamiona celowej złośliwej demolki...
Brak sprzętu, jak się domyślacie, oznacza dla mnie brak narzędzi do pracy a to pogłębia moją frustrację a niestety ciężko mi, szczególnie teraz, w sezonie zimowym, odkupić go tak na już, na szybko.
Pomóżncie proszę, bo działanie służb podczas poszukiwania i zbierania śladów szczerze mówiąc odebrało mi nadzieję na odnalezienie przez nich sprzętu
Emotikon frown
Z góry dziękuję za pomoc! Jacek Pielaszek - 31-12-2015, 10:22 Temat postu:
dodam 2 część, równie ważną
.....
DODATEK
Lista skradzionego sprzętu:
- Sprężarka Coltri MCH-6, rocznik 2007, czerwona, zdarty napis "coltri", z silnikiem spalinowym Honda, wąż z zaworem odpowietrzenia obrotowym (rozwiązanie nieoryginalne i dość charakterystyczne)
- Filtr tlenowy obudowa alu, produkcji Piórewicza
- Przetoczka tlenowa z dużym manometrem analogowym produkcji Piórewicza
- Przetoczka z wężem długości 10m, z manometrem, produkcji Piórewicza
- Analizator tlenowy "samoróbka" z sensorem R17D
- Reduktor tlenowy medyczny wraz z mieszalnikiem nitroksowym - samoróbką
- Zestaw tlenowy w metalowej - alu skrzyni
-Skrzynka z drobiazgami do sprężarkowni - śrubki, redukcje, przejściówki, manometry, zawory, generalnie masa części dość charakterystycznych, trudno mi to opisać dokładnie)
- Twin 2x12 ecs
- butla alu 11,1L 2szt
- Vweight około 6kg
- Skrzydło Anhinga 25L podkowa starego typu ze zdartym napisem
- Skrzydło TecLine "oponka" do twina
- Płyta z uprzężą (standardowa, stalowa, z klamrą na lewej szelce)
- Płyta z uprzężą (karbonowa firmy Dex-Craft)
- Automat Apeks DS4+ATX40 - 6szt
- Automat mlinke - 1szt
- Automat Tecline z obrotową głowicą - 1szt
- Automaty wszystkie I plus II stopień, 4szt skręcone "do stejdza" a 2szt "do twina", 2szt rozkręcone. Dużo przy tym było manometrów mLinke. Do tego było dużo węży wszelakich - cała skrzynka.
- Latarka hid SeaMonster i ładowarka Imax B6
- Latarka ammonite LedOne
- Latarka princetone x2
- Latarka alu LED samoróbka na 8 paluszków
- szpulka z linką - 4sztuki
- kołowrotek Yellow
- kołowrotek SeaMonster
- kołowrotek Halcyon
- karabińczyk doubleender - około 10szt
- karabińczyk "mały" - około 5szt
- markery jaskiniowe ciastka i strzałki - cały woreczek mLinke
- sektor kowadełkowy fiskars - 2szt
- nóż nurkowy noname - 2szt
- Digital 2szt (1szt niebieski, starszego typu ale 330, drugi czarny, scubapro)
- kompas TecLine - 2szt
- kompas Suunto SK7
- Ocieplacze NoGravity Sea Lion Plus 2szt - damski S (rozpruty na plecach, w pasie od wewnątrz) i męski L
- Ocieplacz Pinnacle męski L
- Suchar NoGravity Baltic damski - okolice S - szyty na miarę (na zaworze upustowym logo instruktor). z pieścieniami viking.
- Pletwy divesystem czarne, gumowe ze sprężynami
- Pletwy tusa czarne
- Pletwy cressi czarne
- Kaptury 2szt Bare Elastek i 1szt Pinnacle z suwakiem z tyłu
- Rekawiczki neopren Tribord nowe
- Pianka 3mm Tribord męska S
- Buty Tribord 42
- Skrzynka z rękawiczkami suchymi (kilka par) oraz zapasowymi dringami i innymi drobiazgami
- Gopro 3+Black zestaw z ramą i dwiema latarkami video Light for Me
- Maska Technisub Technika czarna - 3szt
- Maska Technisub Mikromask - 1szt
Większość sprzętu była spersonalizowana białym markerem olejnym "majki" - to na pewno będzie pościerane ale może będą ślady, chyba, że ktoś będzie sprzędawał sprzęt firmy majki tak jak kiedyś płetwy firmy nitas...
Do lustrzanki Nikon:
- statyw Manfrotto z głowicą kulową
- obiektyw Nikkor 70-300 F 4,5-5,6 (kit)
- obiektyw Nikkor 50 F 1,4
inne:
- kolekcja starych noży militarnych (bagnety z I i II WŚ), kilka współczesnych replik noży i kolekcja amunicji deco (kilkadziesiąt szt, różne kalibry)
- krótkofalówki - 2szt
- piła spalinowa OleoMac