Forum Dive Trek Group

Kupię - Manty 112 103mm XL/XXL lub 111 XXL... albo coś podobnego

Jarek Andrzejewski - 27-01-2016, 19:17
Temat postu: Manty 112 103mm XL/XXL lub 111 XXL... albo coś podobnego
Szukam płetw na nogę 45 + ciepłe skarpety + skarpety suchego neoprenowe + rockbuty scubapro XXL (czyli kształt kieszeni na but ma duże znaczenie).

112-tki w powyższym rozmiarze mierzyłem i są OK, a 111-tki póki co tylko XL (są za małe; może w weekend uda mi się przymierzyć większe).

Jak ktoś (jakiś szpieg przemysłowy? Smile ) ma duże PowerJet, to chętnie przymierzę i rozważę.
Adam Jaworski - 27-01-2016, 20:12
Temat postu:
Scubapro stare xxl?
Tomek Kuraś - 27-01-2016, 22:44
Temat postu:
Cześć,
Jarek, mam "stare" Scubapro Jety w rozmiarze XXL ze sprężynami do sprzedania. Jakbyś był zainteresowany, daj znać - możemy się umówić na przesłanie do przymiarki, nie ma problemu.
Żizek - 29-01-2016, 10:59
Temat postu:
Jarek. mam podobny zestaw jak ty: noga 46, grube skarpety, na to walonki Weezle'a i rockbooty.

Z jetów, które na pewno pasują: Scubapro stare XXL (mogłyby być nawet mniejsze), Manty 112 wysokie (obecnie moje ulubione).

Z kolei kalosz Mant 111 w poszczególnych rozmiarach różni się tylko długością wewnętrznego klina dystansowego- szerokość i wysokość jest bez zmian. 111 XXL lub XL też od biedy pasują, ale tu jest już ciasno.

Pływałem też w Turtlach, pasują dobrze, lecz dla mnie są za miękkie i w OMS Slipstream XXL- super płetwa, ale bardzo ciężko dostać.
Jarek Andrzejewski - 31-01-2016, 18:20
Temat postu:
Miałem dziś okazję zabrać 111 i 112 medium na basen.

Pomimo różnicy w wielkości piór nie zauważyłem jakiejś diametralnej róznicy w napędzie.
Testowałem przede wszystkim style "do pływania", a ze sprzętu miałem kąpielówki, rockbuty (albo buty do pianki albo obie pary), płetwy i deskę (więc manewrowanie czy pływanie do tyłu raczej nie były w tym teście najważniejsze, szczególnie, że na torze w aquaparku nie byłem sam).

Czasy kraulem "na maksa" (ok. 13,5-14s) i liczba kopnięć żabą (8) na tej samej odległości bardzo podobne, mam nawet wrażenie, że mniejsze 112-tki były w żabie skuteczniejsze.
Kształt kalosza (z zaokrąglonym sklepieniem) w 112-tce też jest wygodniejszy.
Style zmodyfikowane też bez problemu.

Na razie nie porównywałem z cressi frog używanymi przeze mnie z pianką i kaloszowymi stratos fp (do free i jeziorowej czy rzecznej "turystyki"), bo i tak dziwnie wyglądałem na "Fali" z czterema butami i czterema płetwami Smile

Z tych dwóch modeli wybrałbym 112.
Jarek Andrzejewski - 06-04-2016, 22:39
Temat postu:
Zamówiłem 112tki, ale przez pomyłkę dostałem hard zamiast medium. Porównałem z cressi frog:
- żabka potężna: 5 ruchów/25m w porównaniu do 7-8 we frogach
- żabka tyłem łatwiutka
- kraul: porażka: 17-18s we frogach i ponad 20 w mantach przy znacznie większej pracy
- style zmodyfikowane: nie istnieją, końcówki się nie uginają w ogóle

Jutro porównam z medium i - najprawdopodobniej - poproszę o wymianę na zgodne z zamówieniem ( czylimedium).
Jarek Andrzejewski - 10-04-2016, 16:38
Temat postu:
No i ostatni odcinek: 112 103mm xxl medium vs hard.

The winner is: medium.

Żabka równie skuteczna (5 kopnięć/25m) i, mam wrażenie, płynniejsza, szybki kraul na poziomie frogów, znacznie lepiej niż przy hard.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz