Gabka Grézlová napisał/a: |
jelikož jsem také gue potápěčka, dostala jsem neodolatelnou pozvánku - setkání gue potápěčů z česka a třídenní společný tréning s tím, že naším instruktorem měl být wojtek filip z polska. wojtka si pamatuju z techmeetingu a jeho čeština je čím dál lepší. a jelikož se chystám dodělat tech pass a v budoucnu t1, bylo jasné, že na této akci nesmím chybět
náplní tréningu měl být refresh základních prvků uspořádání výstroje, bezpečnostní procedury, techniky kopu a rescue techniky. každý den jsme strávili v barakudě asi 9 hodin, z toho 2-3 na bazéně. bylo nás 8, program byl velmi ambiciózní. tekkies tým tvořil většinu účastníků - moje maličkost, palič, becherovka, šestka a aleš. dále se účastnili janka, kissák a jirka. v pátek jsme se všichni včetně instruktora představili, řekli si co od tréningu čekáme, na čem chceme pracovat, jaké jsou naše cíle. zopákli jsme si gue egde, zanalyzovali plyn, becherovka udělal modelku a wojtek na něm předváděl jednak pozici (trim) a jednak techniku kopu (žabák, flutter, back kick). výstroj jsme měli standardní a mysleli jsme si (naivně), že není moc co řešit. první bazén byl zasvěcen pozici v trimu a kopům. provedli jsme kolektivně gue edge (při němž mi zůstal v ruce vypouštěcí ventil křídla - jo, má to smysl). jestli si někdo myslel, že není co zlepšovat tak se šeredně mýlil. wojtek si každého hezky omrknul a na goupro si natáčel, co by se mělo upravit - který popruh zkrátit o minimálně kolik centimetrů, pokud to šlo upravil i polohu prvních stupňů automatik a izolátoru, aby neblokovaly hlavu, zaznamenal na kameru o kolik cm je třeba posunout polohu ventilů (a tím i těžiště konkrétního dajvra). dalším úkolem bylo se pod vodou hezky efektivně protáhnout, protože nechceme bolavá záda - současně bylo vidět, co ten prostocvik provede: zda nás to rozhodí, kdo jak moc padá na hlavu... dalším úkolem bylo plavat žabáka. v kuse furt, se změnou hloubky a na konci bazénu helikoptéru. flutter kick, back kick už jsme nestihli (basic 5 a v drill jsme s kissákem spáchali jen tak z plezíru, když wojtek okukoval ostatní). debriefing necháme na sobotu, bo bylo půl jedenácté a byli jsme poněkud k.o. ale stejně jsme doma s kissákem ještě chvíli kecali. v sobotu jsme se se sešli dřív a kukli na to, co a jak vylepšit. u mě rozhodně dramaticky zkrátit mezinožní popruh (ostatně ten zkracujeme úplně všichni). posunout ventily níž, skruže o moc výš nedám, max 5 mm. takže je rozhodnuto - vyvrtám ďury do backplateu a uvidíme co to udělá. kdyby to nestačilo, vyměním horní skruž a udělám byznys miroňovi, bo ten tam dává dva šrouby, a to je další cca cenťák (až dva), který může s těžištěm udělat dost práce. co se týče kopu, dávám do něj moc síly a je zbytečně široký. zvolnit, více natáhnout nohy, nezapojovat tolik kolena, jemnější pohyb. oukej, starý pes se začne učit nové kousky. a to jsem si myslela, že žabáka umím. jeden po druhém uleháme na stůl a wojtek si hraje s našimi dolními končetinami. konečně chápu flutter, u kterého jsem vždy dostala akorát tak křeč, a který je tedy mým silně nepreferovaným kopem. couvání by bylo teoreticky jasné (opět je nám vysvětleno, jak do kopu dávat co nejméně energie a vymáčknout z co nejmenšího možného pohybu maximum), tak uvidíme jak to půjde v praxi. pak si házíme na záda backplate s přichycenýma automatikama, světlem a opakujeme s-drill pro oog situaci. náseduje vysvětlení rescue - vytažení bezvládného potápěče. postup, co s jeho automatikou, co se světlama, aby nepřekážela při ovládání vztlaku nebo neplandala po dně, pokud spadne zachraňovanému goodmanka z ruky, jak ho nejlépe uchopit, na co dát pozor, etc. na bazéně už děláme gue edge v týmech, plán je flutter, back kick, oog a rescue. wojtek každého jednotlivce a později každý tým pečlivě sleduje a točí. po necelých dvou hodinách ve vodě volá příroda... i kdybych měla pee ventil, na bazéně se nemá použít... debriefing jsme udělali večer. venku nasněžilo a jedu domů rychlostí kravského potahu. nemám sílu kecat s kissákem a ve dvě ráno padám do postele. V neděli se probouzím a nemůžu říct, že bych byla čerstvá. po obědě se mi chce spát tak moc, že si dávám hodinku šlofíka. v barakudě máme být ve tři. samozřejmě tam nejsme všichni. tom se loučí, bo sjízdnost silnic nic moc. řešíme budoucnost gue komunity v česku, co může kdo udělat, dostáváme za úkol promyslet si participaci v projektu baseline a vymýšlíme, kdy se zase sejdeme, bo program byl ambicióznější než se v 8 lidech dalo reálně stihnout (a nedostalo se na basic 5, problém s maskou (backup mask), problém se světlem (backup light) a bójku) a po úpravě výstroje prostě chceme další takový tréning! v neděli jsme se rozhodli zaměřit se na změnu plynu a tech rescue (tahání frajera se stejdží). sama ještě t1 nemám, tak jsem se samozřejmě dozvěděla, že stage se dá ustrojit a hlavně označit výrazně líp než v tuto chvíli mám. oukej. a že gas switch, který jsem zatím považovala za zcela vyhovující se dá taky výrazně vylepšit. sice pak blondýnu ve vodě trochu mátly dodatečné prvky (první pokus byl fakt katastrofa), ale celá procedura mi dává smysl a nadále to budu praktikovat i učit tak, jak nám to wojtek předvedl. teda, budu se tomu snažit přiblížit ještě jsme si pak s becherovkou párkrát zachránili život v rámci tech rescue a mohli jsme na debriefing. a já si při rech rescue uvědomila další omezení vycházející z mé stávající výstroje - do budoucna to zřejmě vypadá na nové křídlo s vhodnější polohou vypouštěcího ventilu. a posunout vypouštěcí ventil u sucháče. debriefing končí, nezbývá než se rozloučit MOC A MOC PODĚKOVAT WOJTKOVI a organizátorům a vyrazit k domovům. výstroj nechávám v barakudě. nemám sílu tahat se s tím. zítra přijedu na tréning a odvezu. teď jen domů a spát. ale neusnula jsem. ještě jsem si (po wojtkovu upozornění) přidělala (konečně!) očko na světlo. na krásu to není, ale funkční to bude. jsem unavená, ale spokojená (s akcí, nikoli se sebou) a těším se na další tréning gabka p.s. 1: v pondělí jsem si ten tréning fakt dala. nechtělo se mi a bylo to super. vždycky, když se vám nechce trénovat znamená to, že tréning potřebujete. platí to ve všech oblastech. p.s. 2: je středa. ďury do backplate vyvrtány (díky vildo!), zítra ráno házím sucháč holkám z agamy, předěláme ten ventil a vyměníme průtokovou levou manžetou. |
David Bechr napisał/a: |
Zveme vás na přednášku o této organizaci od jednoho z jejích instruktorů, Wojtkem A. Filipem, budeme si povídat nejen o tom, jak tato organizace vznikla, ale také jaké projekty, expedice jsou její součástí. Probereme uspořádání výstroje, jaké kurzy, nabízí a jakým přínosem je použití bezpečnostních procedur které jsou nedílnou součástí kurzů. Představíme Vám skupinu GUE-CZ která je součástí rodiny GUE potápěčů celého světa. Dozvíte se více o plánech, projektech, tréninzích a možnosti zapojení se do dění této organizace.
Přednáška bude probíhat spíše formou diskuze, podíváme se také na uspořádání výstroje a popovídáme si o výhodách a nedostatcích různých konfigurací. Přineste si sebou backpate pokud budete chtít, budeme se Vám věnovat a probereme základní nastavení a použití D-ringů na Vaší výstroji. Přednáška proběhne v prostorách bazénu Slavia v klubu Barakuda ve čtvrtek 23. 2. 2017 od 18:00, vstupné bude jak je zvykem 50kč, prosím hlaste se na info@barakuda-diving.cz 777 23 0380 Více na www.barakuda-diving.cz .Těšíme se na setkání s Vámi. Za realizační team Barakudy a GUE-CZ David |