Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - Social media kills divers

aleXandra - 12-01-2017, 14:58
Temat postu: Social media kills divers
Znakomity artykuł na blogu, niestety w języku szekspira...

http://thedivebum.blogspot.mx/2017/01/social-media-kills-divers.html

Szczególnie aktualny w świetle ostatnich wydarzeń.
Piotr Głoskowski - 15-01-2017, 11:20
Temat postu:
thumbsup
Piotr Głoskowski - 15-01-2017, 11:53
Temat postu:
Minus tego art. jest taki, że strasznie mnie nakręcił na Revelatoon Space Wink.
Andrzej Piekarski - 15-01-2017, 11:57
Temat postu:
Cytat:
Minus tego art. jest taki, że strasznie mnie nakręcił na Revelatoon Space Wink.

i zdjęcia Kiril Egorov Wink. W zasadzie mam podobne odczucie.

jednak koniec art jest kwintesencją:

"Be honest with yourself about your abilities, experience, and fitness. Be honest with friends. Avoid “trust-me” dives. Push yourself, certainly, but remember that absolutely everyone has a breaking point. Most of all, perhaps hardest of all, avoid comparing your dives to every single one you see on social media. "
salut
Marcin Gajewski - 15-01-2017, 13:17
Temat postu:
Być może mój angielski nie jest najlepszy albo nie wylapalem właściwie przekazu ale sam fakt chwalenia się osiągnięciami w mediach społecznościowych nie jest niczym złym. Ma ten pozytywny aspekt że ci którzy są zainteresowani wiedzą do czego dążyć. Nie oznacza to że nurek OWD nadaje się do nurkowania na Andrea Doria ale ta świadomość powinna być w tym właśnie nurku.
Piotr Głoskowski - 15-01-2017, 17:20
Temat postu:
Tytuł bardzo ukierunowuje odbiór tekstu. Z grubsza chodzi o nieuleganie złudzemniom i nieudawanie kogoś kim sie nie jest.
aleXandra - 16-01-2017, 11:24
Temat postu:
W skrócie, przynajmniej jak ja widzę przekaz tego artykułu:

Social media powoduje że dostęp do informacji, zdjęć z różnych miejsc nurkowych jest praktycznie nieograniczony. Do tego możesz być znajomym z praktycznie każdą "gwiazdą" świata nurkowego, obserwować i śledzić ich dokonania, rekordy, eksploracje. Dzięki FB łatwo dowiadujemy się o istnieniu ciekawych ale i wymagających miejscówek nurkowych, i czasem może być trudno się nam powstrzymać przed nurkowaniem w miejscu, z którego zdjęcia czy filmy widzieliśmy na profilu naszego ulubionego guru nurkowego.

Czego nie widać zwykle za fasadą postów, to pracy i wysiłku, wielu lat nurkowań, poświęcenia jako support, które poprzedzającą spektakularne sukcesy. Dla tych ludzi nurkowanie jest codzienną pracą, a dla większości z nas, sposobem na spędzenie wakacji czy weekendów. I to jest różnica, która czasem się nam z oczu traci.

I jeszcze jedna rzecz, moim zdaniem warta podkreślenia
Marcin Gajewski napisał/a:
Nie oznacza to że nurek OWD nadaje się do nurkowania na Andrea Doria ale ta świadomość powinna być w tym właśnie nurku.

Granice pomiędzy nurkowaniem, które możemy wykonywać zgodnie z naszymi umiejętnościami są z jednej strony postawione bardzo ostro, a z drugiej bardzo płynne. O ile jasne jest, że nikt nie weźmie nurka ze stopniem OWD na Andre Dorie, o tyle nie zawsze jest oczywiste, że nurek ze stopniem AOWD i kilkudziesięcioma nurkowaniami w logbooku niekoniecznie powinien nurkować na ściance w morzu gdzie występują silne prądy, a nurek cave, który od wielu lat każde wakacje spędza nurkując w jaskiniach, być może nigdy nie będzie gotowy żeby pchać się w ciasne, side mount only, dziury.

PS. W kontekście niedawnego wypadku w restrykcji prowadzącej do Revelation Space (dwóch nurków zginęło, w tym jeden dlatego że do końca dzielił się gazem ze swoim partnerem), ja raczej nakręcona nie jestem... Confused
Andrzej Piekarski - 16-01-2017, 12:05
Temat postu:
aleXandra napisał/a:
W kontekście niedawnego wypadku w restrykcji prowadzącej do Revelation Space (dwóch nurków zginęło, w tym jeden dlatego że do końca dzielił się gazem ze swoim partnerem), ja raczej nakręcona nie jestem...

kilka dni temu znowu tam utonął nurek z wyszkoleniem cavern( czy inne intro).. nie trzeba az do Revelation Space płynąć.
Piotr Głoskowski - 16-01-2017, 13:34
Temat postu:
"Went down the whole and looked around. Pretty cool cave, I may have to buy a second tank so I can poke around down there."

"Got a second tank and went down the hole, poked a round a bit and was fun. had some trouble finding the way out but only took an extra few minutes. very foggy head down there."

takie sobie wpisy @ Eagle's Nest na cave atlas
Tomasz Wciórka - 16-01-2017, 13:53
Temat postu:
nic nie poradzisz na takie osoby, tak samo jak na ludzi łażących po krawędzi bloku. Brak wyobraźni zabija, prędzej czy później.

z drugiej strony ciekawość rodzi postęp, okupiony ofiarami. Nie trzeba jednak wyważać otwartych drzwi.
Andrzej Piekarski - 16-01-2017, 14:41
Temat postu:
Tomasz Wciórka napisał/a:
z drugiej strony ciekawość rodzi postęp, okupiony ofiaram

to by znaczyło, że każdy fan prędkości nie powinien montować hamulców bo w zasadzie tak fajnie jest jeździć szybko Smile a zatrzymaniem się będę się przejmował kiedy indziej
Marcin Krolik - 18-01-2017, 11:29
Temat postu:
Wrzucam artykul autorstwa Becky Kagan Schott. Rowniez w podobnym tonie co "Social media kills divers", rownie wazny i ciekawy.

Pozdrawiam
MK
aleXandra - 18-01-2017, 12:09
Temat postu:
Bardzo dobry artykuł - thx for sharing!

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz