Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - zawodowi instruktorzy w Egipcie

nurek - 24-06-2008, 10:10
Temat postu: zawodowi instruktorzy w Egipcie
Jak rozwiazuja sprawy podatkowe instruktorzy pracujacy w Egipcie? Placa podatki miejscowe (zerowe Smile), czy w Polsce. Czy jest to zupelnie czerna strefa?
Koejne pytanie, jak rozwiazuje sprawy ubezpieczen zdrowotnych i emerytalnych (nie placa Zus-u Smile), polegaja na prywatnych ubezpieczeniach?
Nie dotyczy to raczej ludzi przyjezdzajacych na krotko (2-12 miesiecy), ale jak ktos pracuje kilka lat, to jest to pewnien problem.
Wojtek A. Filip - 24-06-2008, 11:29
Temat postu:
Witaj.

nurek napisał/a:
Placa podatki miejscowe (zerowe Smile), czy w Polsce.

Skąd pomysł że w Egipcie są zerowe podatki? Podatek za instruktora zatrudnionego na kontrakt płaci baza.
nurek napisał/a:
jak rozwiazuje sprawy ubezpieczen zdrowotnych i emerytalnych (nie placa Zus-u Smile), polegaja na prywatnych ubezpieczeniach?

W zdecydowanej większości wypadków to rezygnacja z ZUS'u i przejście na prywatne fundusze emerytalne/ubezpieczeniowe. Znam jeden przypadek gdzie instr. pracujący w EG postanowił opłacać składki ZUS w PL -> zatrudnił się w jakieś firmie w PL i tak wyrażał swoje przywiązanie do ZUS'u... Smile

Wydaje mi się (potrzebna byłaby opinia księgowego), że osoba wyjeżdżająca na stałe z PL nie płaci tu podatków - choć po powrocie do kraju dowiaduję się o różnych ciekawostkach... Niestety nie wiem jak wygląda sprawa ze strony prawnej w sytuacji
czasowego wyjazdu do pracy za granicę.

Wojtek
nurek - 24-06-2008, 12:05
Temat postu:
Wojtek napisał/a:

Skąd pomysł że w Egipcie są zerowe podatki? Podatek za instruktora zatrudnionego na kontrakt płaci baza.

Tam byl Smile, czyli zarcik. Smile
Inna rzecz ze kraza legendy o placeniu podatkow w Egipcie, szczegolnie przez miejscowe firmy.

Wojtek napisał/a:

Wydaje mi się (potrzebna byłaby opinia księgowego), że osoba wyjeżdżająca na stałe z PL nie płaci tu podatków - choć po powrocie do kraju dowiaduję się o różnych ciekawostkach...

To chyba zalezy od umowy miedzu krajami o unikaniu podwojnego opodatkowania. byly niezle jaja z ludzmi pracujacymi w Anglii - po przjezdzie US chcial od nich wyciagnac podatek mimo ze w Anglii juz raz zaplacili.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz