Nie kojarzę jakie dokładnie narzędzia były używane (zapytam jak spotkam któregoś z ówczesnych podlodowców), ale pamiętam opowiadania, że końcowy etap wykuwania przerębla musiał wykonywać nurek (częściowo wydrążona dziura wypełniała się już wodą).
Serdecznie pozdrawiam.
Leszek Legat - 02-02-2009, 12:29
Temat postu:
witam,
wrzuciłem na stronę parę zdjęć z nurkowań pod lodem w Chmielnie, jakby ktoś miał ochotę rzucić okiem, to zapraszam
http://www.balticexplorers.pl/galeria/Chmielno/index.html
Wojtek A. Filip - 02-02-2009, 12:59
Temat postu:
Korzystając z zaproszenia Leszka do Chmielna zaatakowaliśmy Kaszuby.
Zespół był niezły: Monika - pierwszy raz pod lodem, Leszek - w domu ma zalodzoną wannę i czasem z niej wychodzi, Paweł - też ma taką wannę no i ja - niekwestionowany król zmarzluchów, absolutny podważacz wszelkich teorii o ultra ciepłych ocieplaczach (wg mnie takie nie istnieją) -> generalnie zapowiadało się super, a okazało się, że było znacznie lepiej...
Już niebawem szerszy materiał w tej sprawie, a na razie kilka fotek - autorem wszystkich (z wyjątkiem jednej) jest Leszek Legat, a ciekawskich zapraszam do galerii ekipy Balticexplorers , gdzie foty są w zdecydowanie lepszej jakości .
Nury realizowaliśmy techniką jaskiniową, więc żeby było ciekawiej Leszek zaproponował płytką część zbiornika i... to był strzał w 10 . Miałem zamienić się w sopel lodu jakoś w 23min, tymczasem po rozwinięciu pierwszego kołowrotka bez zastanowienia podpięliśmy drugi...
Klimaty były tak ciekawe, że pierwszy nur zakończył się po 77min, co Paweł skwitował "to ja idę na łyżwy"... i poszedł
Potem było już tylko ciekawiej: test nowej latarki Grala, skuter i okolice i kolejne 70min pod lodem...
Kilka fotek - inne z filmikami za jakiś czas...
autor zdjęć - Leszek
Paweł...
Początek, czyli startujemy z drabiny
Jeżeli ktoś myśli że nurkowanie na 1m głębokości może być nudne...
Nieco szybciej
Kolejny kołowrotek
Łączka
Monika, Leszek, Paweł - dziękuję za super weekend
Pozdrawiam,
Wojtek
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz