Włodek K napisał/a: |
Wyszło nam, że nasz hipotetyczny nurek, przy tym samym sprzęcie, musi wziąć w słonej wodzie 13 kg balastu więcej zamiast 10 kg słodkowodnych. |
TomS napisał/a: |
np. poprzez usunięcie "więcej" lub napisanie "o 3 kg balastu więcej w stosunku do 10... |
TomS napisał/a: |
Ogólnie bardzo fajne opracowanie. Może by je powielić na forum..? |
Plotek napisał/a: |
"Zwykle mówi się o tym, że nurek ma mieć taką wagę balastu, która pozwoli mu na uzyskanie pływalności neutralnej z prawie pustymi butlami i pustymi źródłami wyporu na głębokości około 6 m." Włodek K, możesz mi podpowiedzieć dlaczego napisałeś akurat 6m? |
Największe problemy z pływalnością zawsze miałem na małych głębokościach |
Beeker napisał/a: |
Włodkowi chyba szło żeby czytać to tak:
podnosi Ci głowę? -> balast wyżej |
Cytat: |
Pytanie:
Podnosi Ci głowę? reakcja -> balast wyżej. Podnosi nogi? reakcja -> balast niżej. |
Włodek K napisał/a: |
Miałem przerobić ten rysunek już jakiś czas temu, na bardziej czytelny przez dodanie strzałki prawo-lewo |
PrzybylakMarcin napisał/a: |
Cytat:
Pytanie: Podnosi Ci głowę? reakcja -> balast wyżej. Podnosi nogi? reakcja -> balast niżej. hmm czy aby napewno? Czy czasem nie odwrotnie? |
Natomiast w swojej wypowiedzi mam wrażenie, że mylisz trudniejszą kontrolę pływalności na małych głębokościach z wyważaniem się nurka? |
Nie chcę abyś odebrał moje posty jako czepialstwo |
Czy "zachowanie komfortu cieplnego" |
Czy "zachowanie komfortu cieplnego" oznacza, że uznajesz dodanie pewnej ilości ołowiu na skompensowanie tego gazu? Wcześniej napisałeś, że gaz powinien być spuszczony całkowicie. |
W swojej wypowiedzi miałem na myśli to, że jak byłem źle wyważony to z 3 metrów wywalało mnie na powierzchnię Smile Dlatego wolałbym się wyważać na mniejszej głębokości, niż np. na 6 metrach, bo dobrze wiesz czym to się kończy dla nurka w mokrej piance parę metrów wyżej |
Ostatnia sprawa, to kalkulacje wstępnego określenia zmiany ilości balastu z wody słodkiej na słoną. Twoje obliczenia są bardzo fajne, ale dodałbym informację, że prawie zawsze zmiana środowiska wodnego, z wody słodkiej na słoną, wiąże się również ze zmianą skafandra, ocieplacza, butli, często również liczby automatów itp. |
hmm czy aby na pewno? Czy czasem nie odwrotnie? |