Forum Dive Trek Group

Oddam nieodpłatnie - Komputer

Wojtek A. Filip - 07-04-2009, 12:41
Temat postu: Komputer
Hej.

Mam kłopot z, którym nie wiem co zrobić.
Oddam komuś potrzebującemu komputer stacjonarny z HDD 20GB i 512 RAM - nie pamiętam jaki procesor i karty graficzna i dźwiękowa.

Do niego monitor "konwencjonalny" IBM 15" w kolorze czarnym i drukarka Lexmark 3200.

Sprzętu nie wysyłam - odbiór jak najszybszy, optymalnie osobisty.

Wojtek
Jacek Trembowelski - 07-04-2009, 12:44
Temat postu:
Heja

Oddam monitor zwykły (nie LCD) na pewno większy niż 14".

Mogę wysłać na koszt i odpowiedzialność odbiorcy.

Pozdrawiam
Wojtek A. Filip - 09-04-2009, 23:34
Temat postu:
Hej.
Moja część ogłoszenia nieaktualna.

Pozdrawiam,
Wojtek
Tomek Tatar - 10-04-2009, 09:06
Temat postu:
Wojtek napisał/a:
Mam kłopot z, którym nie wiem co zrobić.
Oddam komuś potrzebującemu komputer stacjonarny

Taki pomysł na przyszłość - może warto taki "sprzęt" spróbować "wcisnąć" jakiemuś domu dziecka albo jakiejś biednej wiejskiej szkole? Nie jest moją intencją moralizatorstwo ani pouczania, bo sam czegoś takiego nie robiłem... A może ktoś wie coś więcej na temat takiego podarowywania i może coś dodać np. jak to zrobić albo że nie ma to sensu.

Serdecznie pozdrawiam.
ElBacio - 10-04-2009, 10:08
Temat postu:
Tomek Tatar napisał/a:
"wcisnąć" jakiemuś domu dziecka

Miałem trochę do czynienia z domami dziecka w Warszawie - np. jako Mazowieckie Towarzystwo Fotograficzne robiliśmy dzieciakom zdjęcia. Nie zdjęcia "legitymacyjne", tylko takie zwykłe "domowe". Bo każdy w domu rodzinnym ma pamiątkę z dzieciństwa w postaci zdjęć, a dzieciaki z domów dziecka takich pamiątek z reguły nie mają.

Okazuje się, że istnieje dość duża przepaść pomiędzy tym, co myślimy o domach dziecka, a tym jak to jest w rzeczywistości. Domy dziecka w Warszawie są często bardzo dobrze zarządzane i dzieciaki mają rozsądne warunki do nauki i zabawy. Oczywiście, nic nie zastąpi zwykłej rodziny, ale to chyba nie miejsce na taką dyskusję.

Komputer stary-przechodzony takim dzieciom często będzie tylko gratem. One potrzebują nowych technologii, aby móc rozwijać się na równi z dziećmi mającymi zwykłe domu i aby po ukończeniu szkoły mieć w miarę zbliżone warunki startowe przy poszukiwaniu pracy. Oddanie im "grata" przerzuci problem utylizacji sprzętu z nas na dom dziecka.

Piszę tu z mojego doświadczenia w Warszawie. Z tego, co wiem, sytuacja w domach dziecka w małych miasteczkach/wsiach za Białymstokiem czy Rzeszowem jest zupełnie inna.

El Bacio

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz