Forest Gump napisał/a: |
Zastanawiam sie nad dalszym szkoleniem - dluzej siedziec nie moge. |
ElBacio napisał/a: |
Opcja GUE ma sporo zalet, ale także dużą, moim zdaniem, wadę - po takim kursie nie będziesz potrafił nurkować z nurkiem nieGUE. |
chcialbym wiedziec wiecej o nurkowaniach dekompresyjnych w tym takze nauczyc sie ratio deco |
Monika napisał/a: |
z mojego punktu widzenia to zupełnie chybiona teza |
[...]po takim kursie nie będziesz potrafił nurkować z nurkiem nieGUE. |
TomM napisał/a: |
Zdarza mi sie nurkować z GUE-owcami i jakoś nie dostrzegam problemu. |
Ja nie mogę zanurkować z moim dawnym instruktorem (PT1 z CMASu) na dno Hańczy, bo nie dogadujemy się już na etapie dobierania gazów, a to dopiero początek planowania. |
Opcja GUE ma sporo zalet, ale także dużą, moim zdaniem, wadę - po takim kursie nie będziesz potrafił nurkować z nurkiem nieGUE |
TomM napisał/a: | ||
Ja też tak sądzę. Zdarza mi sie nurkować z GUE-owcami i jakoś nie dostrzegam problemu. |
A ja widziałem pod wodą jak GUEowiec próbował usunąć awarię nieGUEowcowi i skończyło się zrzuceniem maski i pogłębieniem awarii. |
A TomM nie dostrzegasz problemu w nurkowaniu z GUEowcami, bo jesteś bardzo doświadczonym nurkiem i dobrze znasz obie strony medalu Smile Tutaj jednak poruszyłem sprawę GUEowca, który ma problem z nieGUEowcem, a nie odwrotnie. |
Od razu powiem, ze od kursu oczekuje wiedzy, wiedzy i jeszcze raz wiedzy. |
Jeśli chodzi o kurs, który uczy ratio deco to pozostaje Ci szkolenie w GUE albo UTD. |
Dlaczego jeśli nurek GUE popełnia pod wodą błąd to winne jest wyszkolenie GUE a jak nurek innej organizacji to winien jest ... ten nurek? |
klon napisał/a: |
jeżeli mogę podunąć swój pomysł - idź dalej - NTMX a równolegle GDF czy T1 |
Cytat: |
Za wszystkie sugestie dziekuje. |
A ja widzialem pod woda jak GUEowiec próbowal usunac awarie nieGUEowcowi i skonczylo sie zrzuceniem maski i poglebieniem awarii. |
poruszylem sprawe GUEowca, który ma problem z nieGUEowcem, a nie odwrotnie. |
Oczywiscie, mogli sie (powinni) domówic na procedury przed wejsciem do wody, ale GUEowiec nie wzial pod uwage.... |
A TomM nie dostrzegasz problemu w nurkowaniu z GUEowcami, bo ... |
Uwazam, ze dla osoby wyszkolonej w GUE partner z innego szkolenia moze byc "niepelnowartosciowym" partnerem.... |
PrzybylakMarcin napisał/a: |
Jeden z nurków rozumial, ze swiatlo sluzy do komunikacji i z nim fajnie sie plywa. Drugi nie szczególnie. .... Co by bylo gdyby jednak cos sie stalo i zamachal rozpaczliwie o pomoc. |
Szkolenie GUE przygotowuje do nurkowania w gronie nurków GUE |
dwóch kumpli idzie na nurka z gazami niestandardowymi to trzeci, nurek GUE, czy pójdzie z nimi pod wodę na tego nura? |
Łysy napisał/a: |
jest w Polsce kilku instruktorów IANTD którzy uczą Ratio Deco już od poziomu Adv Nitrox |
Monika napisał/a: | ||
Witam,
nie mają żadnych podstaw programowych do tego by to robić - więc nie jest to część kursu danej organizacji tylko wiedzy (przez organizację nie autoryzowanej) przekazywanej przez danego Instruktora. |
Konrad Dubiel napisał/a: |
W standardach GUE http://www.gue.com/?q=en/node/122
nie ma słowa o ratio deco. |
Jeśli zaś chodzi o IANTD to Instruktor na moim Adv.Nitrox powiedział wprost - IANTD nie uczy Ratio Deco - i na tym opieram swoją wypowiedź. |
martin napisał/a: |
wytlumaczyl RD |
Na moim Adv.NX instruktor wytlumaczyl RD. Czyzbys mialas pech z wyborem instruktora? |
Poza tym brzmi to tak, jakby RD było jakąś tajemną rewelacją, eureką i objawieniem w nurkowaniu. A jest to strategia porównywalna z liczeniem "21..22...23" między grzmotami u kogoś kto obawia sie burzy a chce wiedzieć czy sie przybliża czy oddala. |
Nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz. Czy możesz, proszę, wyjaśnić co z Twojego stwierdzenia ma wynikać ? |
decompression schedules using GUE’s DecoPlanner as a standard.
Decompression times during training should approximate the time indicated by DecoPlanner when using either gradient factors of 30/85 when using the Buhlmann algorithm, or on a conservatism setting of 2 when using the Variable Permeability Model. |
Więc skąd wniosek, że tylko instruktor GUE potrafi nauczyć ratio deco?
Instruktorzy innych organizacji nie są wystarczająco kompetentni? |
Stwierdziłem, że w źródle przytoczonym przez mnie nie ma słowa o ratio deco. Podobnie w standardach cytowanych przez Ciebie - jest wyłącznie mowa o GF i VPM: |
Konrad - to jest Twój wniosek. Ja nic takiego nie powiedziałam. Więcej - nigdy nie zdarzyło mi się tak nawet pomyśleć. |
Jeśli chodzi o kurs, który uczy ratio deco to pozostaje Ci szkolenie w GUE albo UTD. |
Ale tak napisałaś. |
Pomiedzy "wytlumaczyl" a standardem planowania nurkowan na kursie AEAN jest pewna róznica. |
najpozniej na tym etapie nurek powinien przestac wierzyc w wyuczone mantry i zaczac rozumiec co robi. |
.
Tak trochę jak w EKPP, gdzie kursy i treningi są wewnętrzne i nie ma certyfikacji wcale, choć wymagania wstepne są wysokie. |
Jesli podejdziesz do nastepnego szkolenia otwarty to nie ma znaczenia w jakiej organizacji. Rozejrzyj sie za instruktorem, do ktorego bedziesz mial w miare latwy dostep. |
Jeśli chodzi o kurs, który uczy ratio deco to pozostaje Ci szkolenie w GUE albo UTD |
Spojrz na problem od strony praktycznej: Jakie stopnie maja twoi partnerzy, jaki typ nurkowan masz zamiar robic w najblizszym czasie, czy kladziesz nacisk na nurkowania czy na balet ? |
Rozejrzyj sie za instruktorem, do ktorego bedziesz mial w miare latwy dostep. |
klon napisał/a: |
wydaje mi się, że to "co dalej" zależy od;
1. co chcesz dalej robić pod wodą 2. z kim |
1. Interesuja mnie wraki, szczegolnie te z ktorych jeszcze cos zostalo czyli raczej gleboko |
Limit dekompresji jest nieprzypadkowy, |
Jeden ma T1, pozostali stopnie rekraacyjne. |
W gre wchodza na pierwszym miejscu polscy instruktorzy |
N.p. w konfiguracji twin + stage mozesz robic za rowno nurkowania powietrze + ac. deko jak i normoxy - ten sam sprzet, podobne procedury a dwa rozne kursy. |
Ale dla mnie cale te podzialy na nitroxy, trimixy NOX etc. sa sztuczne i trochu marketingowe. |
od chwili gdy przestalem wymagac od moich "partnerow" czegokolwiek, przestali mi przeskadzac |
sabala napisał/a: |
to jedna z najmądrzejszych wypowiedzi jakie przeczytałem na tym forum |
Szukal bym w UK skoro tam zyjesz. Zaufanie mozna zdobyc umawiajac sie z potencjalnym instruktorem na nurkowisku i obserwujac jak prowadzi kurs/rozmawiajac z nim. |
Ale do kursu o którym mowa potrzebujesz już 2 stejdże... |
Waldo napisał/a: |
Martin, jaki wg Ciebie system szkolenia czy też certyfikowania byłby najsłuszniejszy i najmniej sztuczny ? |
Pozostaje szukac instruktorow ktorzy podziela sie wiedza o RD. |
1. Interesuja mnie wraki, szczegolnie te z ktorych jeszcze cos zostalo czyli raczej gleboko
2. Styl DIRowy jest mi najblizszy, ale jesli ktos bedzie w innej konfiguracji tez nie powinno byc problemu - wazne jest to co w glowie |
Mieszkam w Irlandii |
Patrzac na rozwoj rynku w ciagu ostatnich 10 lat, widze tendencje na rozbijanie "wiedzy" na coraz mniejsze paczuszki i coraz wiekszy pogon za kasa. |
Adam Frajtak napisał/a: |
Dlatego bo z roku na rok wszyscy mamy co raz większy problem z wygospodarowaniem wolnego czasu. |
Dziś "obóz szkolenia płetwonurków" trwający 14 dni to jakaś abstrakcja. |
Zamiast dwu tygodniowego byczenia sia na malorce mozna zrobic kurs - skoro jest to moje hobby i zalezy mi na kwalifikacji |
Od tamtej pory chcialbym wiedziec wiecej o nurkowaniach dekompresyjnych w tym takze nauczyc sie ratio deco. |
Niestety nie zgodze sie. Kazde hobby wymaga czasu. Sprobuj zagrac na gitarze, zabawic sie modelarstwem czy pograc w golfa - zobaczysz, ze taka rundka po placu golfowym trwa dluzej niz srednie nurkowanko. |
Niby dlaczego? Zamiast dwu tygodniowego byczenia sia na malorce mozna zrobic kurs - skoro jest to moje hobby i zalezy mi na kwalifikacji. |
Tomek Tatar napisał/a: |
A to już czytałeś (tak na początek)? |
jacekplacek napisał/a: |
Teraz pytanie. Szukasz w Polsce czy w Irlandii. |
Widzę, że z szukania federacji, zmienia się lekko w szukanie konkretnej osoby(co nie zmienia faktu, że zawęża krąg do IANTD i NAUI: z mi znanych) |
Martin ja mam tylko 26 dni urlopu i rodzinę |
Dorota napisał/a: |
czytać, czytać, spotykać się, dyskutować, chłonąć wiedzę zewsząd i nauczyć się wyciągać z tego wnioski. |
Dorota napisał/a: |
im więcej nurkowań w różnych warunkach, z różnymi osobami, szkoleń z różnymi instruktorami - tym bogatszy będziesz. |
Opcja GUE ma sporo zalet, ale także dużą, moim zdaniem, wadę - po takim kursie nie będziesz potrafił nurkować z nurkiem nieGUE. |
polecaja go jako dobrego instruktora. |
troche niesmialy |
Rich Walker napisał/a: |
Wojtek has been helping we with my Polish, but I'm not quite good enough to teach a class yet! |
I had oportunity to do this course with Dorota, but finally I change my mind. Maybe in the future, maybe if i find good partner. We'll see. |
Cytat: | ||
|
Jesli podejdziesz do nastepnego szkolenia otwarty to nie ma znaczenia w jakiej organizacji. |
Dlatego zawsze powtarzam - im więcej nurkowań w różnych warunkach, z różnymi osobami, szkoleń z różnymi instruktorami - tym bogatszy będziesz. |
Rozejrzyj sie za instruktorem, do ktorego bedziesz mial w miare latwy dostep. |
tomasz3city napisał/a: |
Nie wiem czy autor znalazł już |
w przyszlości chcialbym kiedyś zająć się nurkowaniem jako instruktor |
bo albo się mylę ale nie bardzo jest jakakolwiek inna droga do wyboru ;(cmas jako podstawowy stopien instr rekraacyjnego jest przepustką do pozostalych organizacji)
CMAS P3 i CMAS M1 lub Divemaster i certyfikacja na P3 podczas egzaminu M1 czy moze ktoś poleci mi wybrać inną drogę ( nie piszę o Padi z przyczyn takich ze nie bralem tej org pod uwagę - choć może powinienem ze wzglegów komercyjnych - ale póki co komercja idzie na boczny tor) Divemaster( organizacja ???) myślalem o PSAI by docelowo rozwijać sie wlasnie w tej organizacji |
no tak - poprosilbym takze o jakieś sprawdzone nazwiska z pomorza - trojmiasto_ jakość w cenie - instruktora. który nie tyko szkoli ale także wymaga i nurczy dla samego siebie. |
czy także ktoś moglby podesłać mi decoplaner??? |
Podpatrywanie Wojtka przy pracy to nie tylko przyjemność. To spora inwestycja w siebie.
|
pawelw napisał/a: |
a mówią ze Dorota to dopiero instruktor ... może że jak podpatrywać to lepiej kobietę ??? |
Przeczytalem Wasze posty kilka razy i mimo to wciaż nie znalazlem jakieś dobrej, interesującej mnie odpowiedzi na pytanie
ADV EAN I CO DALEJ........??? |
Czy nie wystarcza, bo nie obejmuje przestrzeni zamkniętych, czy limit głębokości za płytko |
Jeśli nie, to myślę, że potencjał tego stopnia jeszcze się nie wyczerpał i nie trzeba się spieszyć z następnym krokiem. Zwykłe regularne nurkowanie, to też rozwój, nie tylko kolejne kursy. |