Zadym napisał/a: |
Musisz mieć jakąkolwiek formę zatrudnienia w centrum nurkowym. nawet jeżeli należy ona do Twojej rodziny. Wystarczy umowa o dzieło. Oficjalnie to oni prowadzą centrum i płacą podatki. |
Bogen napisał/a: |
Chcę pracować w centrum nurkowym za darmo. Bo lubię. Czy też muszę być w nim zatrudniony |
Zadym napisał/a: |
Jeżeli chciałbyś pracować społecznie, jako wolontariusz dla przykładu to kursant (czyt. klient) nie mógłby ponosić kosztów szkolenia poza tzw. klasycznymi tj. nabicie butli, wypożyczenie sprzętu etc. I udało się znaleźć rozwiązanie - zaczyna mi się podobać forum |
Marek Łącki napisał/a: |
Żeby pracować za darmo w firmie trzeba mieszkać pod tym samym adresem co właściciel i być spokrewnionym.Nie otrzymujesz wynagrodzenia ale trzeba płacić ZUS.Jesteś osobą współpracującą.Tak było kilka lat temu.Miałem zatrudnioną córkę i żonę.
Trzeba spytać pierwszego lepszego księgowego będzie wiedział czy dalej tak można. Pozdrawiam Marek |
Cytat: |
Mam pytanie żona lub ojciec jest właścicielem ale nieposiadają uprawnień instruktorskich posiadam je ja lecz niemogę być zatrudniony |