Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - Literatura Pawła Poręby

ALFA - 29-09-2010, 16:33
Temat postu: Literatura Pawła Poręby
Miał już ktoś może okazje zapoznać się z nową książką Pawła Pręby
"Nurkowanie techniczne" .Jak ja oceniacie ?? Czy nada się na prezent dla kogoś kto chce zacząć nurkować ?
Adam Frajtak - 29-09-2010, 17:15
Temat postu:
a gdzie ją można kupić ?
Cyborg - 29-09-2010, 17:19
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
a gdzie ją można kupić ?

http://allegro.pl/nurkowanie-techniczne-pawel-poreba-i1252095593.html
ALFA - 29-09-2010, 17:24
Temat postu:
Ja znalazłem ją tu

http://divegear.pl/produkt/587/788/Akcesoria/Ksiazki_Nurkowe/Ksiazka_Nurkowanie_Techniczne_Pawla_Poreby.html
Adam Frajtak - 29-09-2010, 18:05
Temat postu:
dzięki za info
mac - 29-09-2010, 18:36
Temat postu:
cena ksiazki naprawde zachecajaca ...
KasiaK - 29-09-2010, 22:45
Temat postu: Re: Literatura Pawła Poręby
ALFA napisał/a:
Miał już ktoś może okazje zapoznać się z nową książką Pawła Pręby
"Nurkowanie techniczne" .Jak ja oceniacie ??

tylko "przeleciwszy" jej parę rozdziałów....

ALFA napisał/a:

Czy nada się na prezent dla kogoś kto chce zacząć nurkować ?

nie bardzo.
jeśli chcesz kogoś zachęcić do nurkowania i wywalisz mu od razu opasłą książką ze wzorami i wykresami, to marne szanse, że się wkręci...
zabierz pod wodę. to najbardziej zachęca.
KasiaK - 29-09-2010, 22:47
Temat postu:
mac napisał/a:
cena ksiazki naprawde zachecajaca ...

przejrzałam tylko parę rozdziałów, ale uwierz, że jest warta swojej ceny...
mac - 30-09-2010, 00:39
Temat postu:
nie bedziemy tutaj dyskutować na 5 stron czy cena jest duza byla to moja ocena. pewnie nabede przeczytam i ewentualnie wypowiem sie negatywnie lub pozytywnie
ALFA - 30-09-2010, 13:53
Temat postu:
Właśnie ta osoba byłą już pod wodą i bardzo się wkrecila a chciałbym aby teraz zobaczyła ze to nie tylko świetna zabawa ale i dużo nauki teoretycznej i praktycznej ,z jej charakterem to jeszcze bardziej ja pociągnie w podwodny świat Smile
KasiaK - 30-09-2010, 15:41
Temat postu:
ALFA napisał/a:
Właśnie ta osoba byłą już pod wodą i bardzo się wkrecila a chciałbym aby teraz zobaczyła ze to nie tylko świetna zabawa ale i dużo nauki teoretycznej i praktycznej ,z jej charakterem to jeszcze bardziej ja pociągnie w podwodny świat Smile

no to dzieła Smile

powodzenia.
Nekton - 01-10-2010, 10:03
Temat postu:
Witam!

ALFA napisał/a:

Mimo wszystko jest to ewidentnie podręcznik dla osób już nurkujących. W "Nurkowaniu technicznym" nie tłumaczę wielu zagadnień oczywistych dla nurków i będących całkowitą abstrakcją dla kandydatów na nurków. Owszem wiele zagadnień przyda się nurkowi sportowemu, wiele podstaw tłumaczę w tym podręczniku, gdyż brakuje ich na standardowych kursach sportowych, jednak są to tylko wybrane zagadnienia. No i jest tam dużo tego, co dla kandydata na nurka sportowego będzie absolutnie zbędnym i wprowadzającym zamieszanie materiałem:
dużo o akcelerowanej dekompresji, dużo o trymiksach, trochę o przestrzeniach zamkniętych... nie chciałbym, żeby kandydat na nurka sportowego zaczynał myślenie o nurkowaniu pod kontem penetracji wraków, jaskiń czy choćby - pływania pod lodem z użyciem poręczówki...

pozdrawiam
autor czyli Paweł Poręba
ALFA - 01-10-2010, 12:15
Temat postu:
Tylko książka ma taka przewagę np. nad wykładami ze zawsze możemy do niej wrócić(bo mamy ja u siebie) jeżeli nasza wiedza na temat nurkowania będzie się systematycznie powiększać i będziemy chcieli nurkować już bardziej zawansowanie ,możemy wziąć książkę i kolejny raz zapoznać się z danym materiałem i tym jak ktoś bardziej doświadczony wykorzystuje sprzęt ,tabele, itp. Oczywiście sama teoria nie wystarczy i warto korzysta z różnych źródeł wiedzy . Pozdrowienia dla autora
Sebastian Mroczkowski - 01-10-2010, 12:18
Temat postu:
Paweł,

Jakbyś dołączał książkę do zrobionego kursu to bym się chyba kiedy zapisał Wink
Najlepiej się łączy pożyteczne z pożytecznym...

~S
Tomek - 02-10-2010, 09:08
Temat postu:
czy bedzie mozliwosczakupu tej ksiazki na Baltictech ?
.... a mze w cenie promocyjnej ? Smile
Nekton - 06-10-2010, 21:56
Temat postu:
styx napisał/a:
Paweł,

Jakbyś dołączał książkę do zrobionego kursu to bym się chyba kiedy zapisał Wink
Najlepiej się łączy pożyteczne z pożytecznym...

~S

Hm... wiesz, lepiej przeczytać przed kursem;>
Ale wiesz, dla osób które PRZECZYTAŁY tą książkę jestem gotów zrobić specjalną zniżkę na kursie...

tak czy inaczej na kurs zapraszam
Paweł Poręba
Nekton - 07-10-2010, 08:39
Temat postu:
Witam!

Tomek napisał/a:
czy bedzie mozliwosczakupu tej ksiazki na Baltictech ?
.... a mze w cenie promocyjnej ? Smile

W sprawie promocji, cen itd - to proszę się zgłaszać do wydawnictwa. Generalnie o ile wiem, ceny są obniżone dla tych którzy chcą kupić dużą ilość i najlepiej za gotówkę. Wiem, że w jednym tylko klubie nurkowym się ludzie skrzyknęli i zamawiają KILKADZIESIĄT egzemplarzy. Na pewno dostaną rabat... Ja osobiście nie zajmuje się dystrybucją i mam raczej antybiznesowe podejście... co nie zmienia faktu że dostrzegam iż bezpośrednie koszty składu i wydania książki zwrócą mi się nawet przy takiej cenie, po sprzedaży kilkuset egzemplarzy, koszty działań związanych z jej pisaniem - po dalszych kilkuset, a potem zacznę zarabiać i jeśli do tego wogóle dojdzie, to będzie kwota, która dla przeciętnego nurka technicznego jest zbliżona do miesięcznego dochodu... Mam możliwość zakupu tych książek od wydawnictwa i napisania w nich ładnych dedykacji - taka forma promocji jest jak najbardziej z mojej strony możliwa... Smile

pozdrawiam
Paweł Poręba

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz