Kursy i szkolenia - Warsztaty sprzętowe: dobór sprzętu - teoria i praktyka Sławomir Choroś - 17-11-2010, 12:04 Temat postu: Warsztaty sprzętowe: dobór sprzętu - teoria i praktyka
Witajcie
W piątek 26 listopada w warszawie w godzinach 9:00 do 17-18 odbędą się warsztaty dotyczące sprzętu nurkowego.
Prowadzącym warsztaty będzie Wojtek Filip.
Warsztaty będą dotyczyły wszelakich zagadnień związanych z doborem i używaniem sprzętu nurkowego. Począwszy od prawidłowego doboru sprzętu poprzez jego optymalną konfigurację, używanie itp.
Zainteresowanych serdecznie zapraszam.
Liczba miejsc ograniczona.
kontakt w sprawie uczestnictwa:
sla@damal
lub 509-191-960 Wojtek A. Filip - 25-11-2010, 13:53 Temat postu:
Hej.
Osoby, które będą jutro na naszych warsztatach proszę o zabranie swojego sprzętu . Szczegóły u Sławka - prezesa/organizatora .
Do zobaczenia,
Wojtek Sławomir Choroś - 27-11-2010, 22:33 Temat postu:
Zgodnie z zapowiedzią warsztaty z zakresu doboru sprzętu się odbyły. A oto wrażenia w skrócie…
Ja oczywiście na podstawie doświadczeń z forum liczyłem na szeroki zakres omawianych zagadnień ale i tak Wojtek z którym miałem przyjemność po raz pierwszy spotkać się osobiście zaskoczył mnie sposobem w jaki omawialiśmy poszczególne składowe sprzętu nurkowego.
Jak często w rozmowach czy to z różnymi instruktorami czy też z kolegami z którymi nurkujemy słyszymy że ta lub inna firma to jest najlepsza i tylko ten sprzęt jest dobry (bo akurat pewnie ten sprzedają) albo to ktoś inny akurat taki posiada a jak rzadko możemy spotkać się z konkretnymi argumentami za lub przeciw.
Na warsztatach na każde zadane pytanie nie otrzymywaliśmy odpowiedzi że jakiś konkretny sprzęt to jest akurat tan który powinniśmy posiadać, ale otrzymywaliśmy kompletną wiedzę w jaki sposób powinniśmy ten sprzęt dobrać poprzez określenie wad i zalet poszczególnych rozwiązań. Przyznam się że nie spodziewałem się takiej ilości teorii, która jest niezbędna do uzyskania optymalnej konfiguracji sprzętowej.
Oczywiście gro sprzętu mogliśmy przymierzyć, zobaczyć i poznać zasadę jego działania co jak mniemam pozwoli nam dokonywać świadomych wyborów sprzętu a nie jak to często bywa za namową sprzedawcy itp.
Wojtku, bardzo dziękuję za super warsztaty… oczywiście ciąg dalszy nastąpi, ale to już na mokro jak lód zejdzie…
PS. Wiele sprzętu mogliśmy przymierzyć itp. ale jakoś przy p-valve nie było chętnych więc wybraliśmy innego modela. sail0r - 28-11-2010, 10:17 Temat postu:
Ja również brałem udział w warsztatach.
Powinienem zacząć od tego, że jestem początkującym nurkiem narażonym na wpływ marketingu i podatnym na sugestie.
Warsztaty pozwoliły mi przedyskutować kwestie, które były dla mnie istotne i dodatkowo zdobyć informację na tematy około sprzętowe - takie jak planowanie gazu czy różne modele bez dekompresyjne.
W mojej opinii jest to warsztat, który powinien odbyć każdy początkujący myślący o własnym sprzęcie i nurkowaniu częstszym niż wakacyjne. Acz myślę, że wakacyjni też znajdą tam coś dla siebie.
Wojtku, wielkie dzięki za wiedzę Sławomir Choroś - 28-11-2010, 10:29 Temat postu:
A oto opisywany wcześniej model dla cewnika...
PS. Mam nadzieję że Ania z LFM nie będzie miała nam tego za złe.... Ale sprzęt i w tych warunkach spisywał się bez zastrzeżeń... Wojtek A. Filip - 29-11-2010, 08:54 Temat postu:
Hej.
Dziękuję za ciekawe zajęcia.
Oprócz intymnych szczegółów związanych z p-valvem, prób skrzywienia aluminiowej płyty i dziurawienia materiałów, z których zrobione są suchacze, rozmawialiśmy także o wpływie zasad obliczania minimum gaz na długość długiego węża .
Fajnie, że takie zajęcia mają charakter zbliżony do dyskusji zamiast jednostronnego monologu .
Dobór i dopasowanie sprzętu to szerokie zagadnienie mające wiele opcji zależnych m.in. od tego jak nurkujemy, co chcemy w nurkowaniu robić, jakie jest nasze zapatrywanie na różne rozwiązania sprzętowo-proceduralne.
Bardzo budujące jest dla mnie to, że na zajęcia przychodzą razem zarówno nurkowie początkujący, jak i tacy, którzy mają spore już doświadczenie nurkowe.
Fajnie, że zaczynamy się szerzej interesować różnymi rozwiązaniami typu jak możemy ustawić "przełączniki" na naszym automacie żeby ograniczyć zużycie gazu i zmniejszyć możliwość występowania narkozy, czy jak to zrobić, żeby nie celować w d-ringi, a zawsze w nie trafiać...