Klein napisał/a: |
znalazłem reklamę kursów |
Klein napisał/a: |
Obrazek
Jakiś czas w kwartalniku NACD znalazłem reklamę kursów jaskiniowych PADI i usiadłem. Teraz wypada się już tylko położyć i czekać na koniec świata ) |
Plotek napisał/a: |
Czy w takim razie ich kursant byłby szkolony zgodnie z zasadami DIR? |
Beeker napisał/a: |
Nurkujacych z kwitami od PADI w konfiguracji DIR/Hoghartian i wedlug zblizonych don zasad to tu troche chyba jest ... Prawda?
|
Wojtek Filip napisał/a: |
Tu wiele zależy od tego co określa się mianem DIR - zauważ, że GUE, które wypromowało akronim DIR odeszło od niego właśnie dlatego, że DIR stał się na tyle modny, że trudno określić na chwilę obecną co oznacza, a dokładniej oznacza niemal wszystko... ....
Pytanie - kto jest w stanie to zweryfikować i ocenić jako mniej lub bardziej dirowe? |
Dlatego GUE nie równa się DIR |
określenie pojęcia DIR jest oczywiste, to konfiguracja hoghartian plus umiejętność obsługi własnego sprzętu |
Wojtek Filip napisał/a: |
obserwowałem dosyć dokładnie rozwój Tec Rec'a, w którym z biegiem czasu wiele rzeczy dopracowano/zmieniono mimo |
klon napisał/a: |
dam się wkręcić... (lubię dyskusje na tego typu tematy)
|
klon napisał/a: |
i teraz kwestia, jeżeli GUE określiło i wylansowało zbiór SWOICH zasd, konfiguracji i procedur i nazwało to "DIR" to dla mnie dir'em jest tylko i wyłącznie ten ścisle określony zbiór
|
TomM napisał/a: |
GUE jak juz powstało, nawiązywało bezpośrednio do zasad ukształtowanych w czasach projektu Wakulla z okresu panowania Mr DIRa (co chyba nie dziwne), ale negatywne konotacje społeczne ważnych DIR postaci (Mr DIR Irvine'a albo R. Buchaly'ego) oraz zarzuty o zawłaszczaniu DIR spowodowały odejście od szermowania tym akronimem i od sekciarskiego podejścia. Przy okazji odejście z GUE kilku znanych i istotnych postaci podważyło początkową zasadę że DIR=GUE, a GUE=DIR, chocby dlatego, że znani DIRowcy zaczęli funkcjonować pod szyldem np. 5th Dimension, NAUI, Inner Space czy NAUI. |
Mam nadzieję, że oprócz tego, że lubisz to jednocześnie podchodzisz do tego z dystansem |
każdy postrzega DIR na swój sposób |
TomM napisał/a: |
Zatem ograniczenie pojęcia do sprzętu i jego obsługi jest co najmniej nieuprawnione. |
określa dążenie do wykonywania nurkowań zgodnie z najlepszymi standardami |