Tomek,
Przed odejściem Mubaraka słyszałam wiele opinii, że pierwsze przemówienie zorbiło pozytywne wrażenie i większość twierdziła, że lepiej aby prezydent został do następnych wyborów i przygotował przekazanie władzy.
Większość osób (lokalnych), z którymi rozmawiałam na temat sa bardzo pozytywnie, wręcz entuzjastycznie nastawieni. Jedna z opnii, którą słyszałam wiele razy: "teraz będzie całkiem inaczej = lepiej". Wydaje mi się jednak, że Egipcjanie myślą o tym, że odejście Mubaraka od azu przyniesie polepszenie ich życia - niektózy są prawie pewni, że skończy sie korupcja, polepszy sie szkolenictwo, ceny żywności spadną itd...
Druga opinia, także ważna moim zdaniem, mówi o tym, że Egipcjanie sami sobie udowodnili, żę mają głos - przez cały czas rządów Mubaraka, bali się wyrażać swoją opinię (secret police i tym podobne). Lęk przed policją i aresztowaniem skutecznie powstrzymywał ich od jakicholwiek "rewolucyjnych" zachowań. Teraz wiedzą, że posiadają sporą siłę - pytanie tylko, czy będą umieli ją wykorzystać we właściwy sposób.
Jest za wcześnie, aby cokolwiek oceniać - maja przed sobą dosyć ważny wybór...
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz