llopezor napisał/a: |
Pytanie: Chciałbym zadać pytanie dotyczące możliwości jakie oferują różne organizacje ale bez rozpatrywania pod kątem, które są lepsze bo nie mam na celu wywołania dyskusji bardzo wiele razy spotykanej w różnych wątkach na różnych forach lecz pod kątem osiągnięcia celu – w bezpieczny dla siebie i partnerów sposób realizować profile, o których pisałem wyżej. Pewnie jest wiele osób, które skorzystają z rad bardziej doświadczonych osób. |
Cytat: |
szkolenie się w kierunku nabycia uprawnień Extended Range Nitrox Diver PSAI – do 55 metrów |
llopezor napisał/a: |
Wprowadzenie: CMAS P2 od 15 lat, kilka tysięcy nurkowań na karku i dłuuugo świadomie nie decydowałem się na kolejne szkolenia z uwagi na charakter nurkowań jakie wykonuję. Bawi mnie głównie czas spędzany pod wodą i atrakcyjne widoki jakie mogę zastać pod lustrem wody. Owszem – podczas wyjazdów nad głębsze zbiorniki „zaliczało” się głębokość, aby zaraz wyjść na płycizny i spędzić tam 90% czasu nurkowania. Od jakiegoś czasu ponownie odwiedzam (szczególnie kamieniołomy) poznając te miejsca na nowo nurkując głęboko (dla sprecyzowania 20m-40m). Tym razem zaopatrzony w większy zapas powietrza realizuję nurkowania dekompresyjne.
Nie trudno się chyba domyślić, że mimo posiadanych uprawnień do nurkowań w tym zakresie głębokości choćby dla własnego bezpieczeństwa i skrócenia czasów dekompresji korci mnie, aby przebyć szkolenia i nauczyć się nurkowań z użyciem różnych mieszanek oddechowych. Plany: mają pewnie istotne znaczenie i odnajduję przyjemność w coraz dłuższych na większych głębokościach nurkowaniach, więc pewnie w przyszłości będę takie profile uskuteczniał. Najpierw do ich realizacji potrzebny mi był odpowiedni sprzęt, w który już się zaopatrzyłem. Teraz myślę nad uzupełnieniem i poszerzeniem wiedzy i umiejętności. Moje plany to głównie nurkowanie w kraju nadal w zakresie 20m-40m (może jeden wyjazd w roku nad jakieś rafki, wraki lub fiordy) Pytanie: Chciałbym zadać pytanie dotyczące możliwości jakie oferują różne organizacje ale bez rozpatrywania pod kątem, które są lepsze bo nie mam na celu wywołania dyskusji bardzo wiele razy spotykanej w różnych wątkach na różnych forach lecz pod kątem osiągnięcia celu – w bezpieczny dla siebie i partnerów sposób realizować profile, o których pisałem wyżej. Pewnie jest wiele osób, które skorzystają z rad bardziej doświadczonych osób. Oczekiwania: byłbym bardzo wdzięczny gdyby jeżeli ktoś się skusi na naskrobanie swoich przemyśleń, uwag typu: ciekawym rozwiązaniem byłoby np. szkolenie się w kierunku nabycia uprawnień Extended Range Nitrox Diver PSAI – do 55 metrów z możliwością w przyszłości dalszego szkolenia przygotowującego do głębszych nurkowań z użyciem trimixów. Mam nadzieję, że pytanie nie będzie odebrane jako głupie a odpowiedzi, na które liczę dadzą mi i być może innym materiał do kreowania swojej ścieżki w szkoleniu. |
Plotek napisał/a: |
1: AIR - TDI, PSAI, CMAS, IANTD itp.
2: TMX - GUE, IANTD, UTD |
Drogi masz w zasadzie do wyboru dwie, różnią się one tym jakiego gazu chcesz używać. Akcelerowana dekompresja to w zasadzie standard wszędzie, pytanie tylko brzmi czy chcesz nurać na
1: AIR - TDI, PSAI, CMAS, IANTD itp. 2: TMX - GUE, IANTD, UTD |
ElBacio napisał/a: |
Przy TMX zdecydowanie także TDI. |
Rozumiem ze organizacje z pk 2 maja wylacznosc na TMX?
|
Wybierając kurs na poziomie 40-50m taki Adv. EAN, to popraw mnie jeśli się mylę ale w TDI robisz ten kurs na powietrzu, a np. w IANTD Rec TMX możesz z helem. |
ElBacio napisał/a: |
może poszukać instruktora, który na Adv. Nitrox + Deco Procedures weźmie go na 45m. |
norbertkoziar napisał/a: |
Skoro masz P2 to pójdź dalej tą drogą i zrób P3 plus PN2. Masz uprawnienia do 50m i akcelerowaną dekompresję do 100% tlenu. Zrobiłem to w zeszłym roku i cieszę się lekkim szmerkiem wywołanym azotem, leżąc sobie na dnie w Sproitz |
styx napisał/a: |
...na przykładzie np tego co proponuje IANTD można się przeczołgać na porządnym kursie Adv. Nitrox / Adv Rec Tmx (akceleracja dekompresji i mieszanki deco do 100% O2, uprawnienia pod 50m) |
Bartek Cyperling napisał/a: |
Mozesz zrobic kurs w GUE. zaczac od Fundamentals i kontunuowac nauke (T1) od razu uzywajac trimiksow do nurkowan deco do 51m, albo nitroksu i tlenu do 30m.
Fundamentals daja wystarczajacy poziom umiejetnosci do przejscia do nurkowan trimiksowych bez dodatkowych szkolen po drodze. |
hubert68 napisał/a: |
...Nie gniewaj się ale po typowym "tradycyjnym CMAS-ie" myślę, że potrzebujesz pewnego przestawienia się na inny sposób nurkowania. Mój Przyjaciel, po pierwszym nurkowaniu na Fundach wyszedł z wody i powiedział: "Ja nie umiem nurkować". A doświadczenie miał wtedy podobne jak Ty teraz. |
Jarek S napisał/a: |
Moim zdaniem jeśli chcesz nurkować głębiej i trochę dłużej powinieneś zrobić kurs na poziomie advance nitrox bez większego znaczenia w jakiej organizacji, byle technicznej. Ważniejsze jest za to u jakiego instruktora - bo liczyć się tutaj będzie co wyniesiesz z tego kursu dla siebie. Kilka filozofii nurkowych, które pewnie nadal są dla Ciebie niepodważalne, zdecydowanie legnie w gruzach, zacznie się liczyć silna psychika i umiejętność radzenia sobie w sytuacjach trudnych bez pomocy partnera. |