Forum Dive Trek Group

Sprzedam - Sprzedam metalowe pokrętło do TX40

bpiotrek - 21-07-2011, 20:03
Temat postu: Sprzedam metalowe pokrętło do TX40
Sprzedam dwa nowe pokrętła regulacji docisku grzybka do Apeksa TX40, robiące z niego TX50 Twisted Evil

Nie jest to wyrób Loli, ale wygląda solidnie. Cena 36 zł plus wysyłka.
Sprzedaję po kosztach, kupiłem dla siebie z zapasem Smile

Do zobaczenia w galerii
maciek_nurr - 21-07-2011, 20:08
Temat postu:
Hej,

Biorę dwa Smile Reszta na priv.

Pozdrawiam!
Maciek
sytiop - 21-07-2011, 20:10
Temat postu:
Mógłbyś wskazać gdzie zaopatrzyłeś się w nie?
bpiotrek - 21-07-2011, 22:03
Temat postu:
Źródełko pokręteł biło na eBayu http://shop.ebay.com/2815chris/m.html?_trksid=p4340.l2562, ale chwilowo brak.
Wojtek A. Filip - 22-07-2011, 08:31
Temat postu:
Kupuję Smile.

Piotrek, adres, który podałeś jest już nieaktualny - masz jakiś lepszy?

Pozdrawiam,
Wojtek
Paweł Żołynia - 22-07-2011, 08:55
Temat postu:
Myślę, że chętnych na takowe pokrętła byłoby więcej ( zastanawiam się czy do ATX też pasują) - może zorganizujemy większy zakup ?
Przemek Hinc - 22-07-2011, 09:06
Temat postu:
Jeżeli pasują do ATX, to też jestem zainteresowany Very Happy
bpiotrek - 22-07-2011, 10:54
Temat postu:
Maciek był pierwszy Smile

Skontaktowałem się ze sprzedawcą, może ma więcej. Zobaczymy.

Nie wiem czy pasuje do ATXa. Może Maciek sprawdzi?

Z Wojtkiem możemy moje przetestować we wrześniu Mr. Green
Wojtek A. Filip - 22-07-2011, 10:57
Temat postu:
przemoo napisał/a:
Jeżeli pasują do ATX

Średnica tulei, w której pracują pokrętła jest taka sama we wszystkich popularnych seriach Apeksa, zatem nie ma kłopotu z dopasowaniem (zakładając oczywiście, że producent pokręteł nie popełnił błędu).

Pozdrawiam,
Wojtek
sytiop - 22-07-2011, 11:00
Temat postu:
Gdyby udało się przetrzeć szlak, jestem również gorąco zainteresowany zakupem.
Paweł Żołynia - 22-07-2011, 12:02
Temat postu:
Oki - Piotrek daj znać jeśli producent potwierdzi posiadanie pokręteł, możemy sporządzić listę zainteresowanych - wtedy można wysłać zapotrzebowanie na określoną liczbę sztuk. Najważniejsze pytanie Piotrek - czy podejmiesz się tematu ?.
Potencjalna lista zainteresowanych:

1.Paweł Żołynia szt. 2
Wojtek A. Filip - 22-07-2011, 12:21
Temat postu:
Zanim zostanie zamówionych 2496szt., proponuję sprawdzić dokładność wykonania...
bpiotrek - 22-07-2011, 12:37
Temat postu:
Wojtek ma rację najpierw wypadałoby zbadać Smile

Staranność wykonania jest ok, nie wiem jak ze spasowaniem, bo nie podejmuję się tak głębokiej ingerencji w moje AO.

Niestety we wtorek wyjeżdżam na 3 tyg. Testy i ew. zakupy musiałby ktoś
pociągnąć.

Wojtku, mogę podesłać testową sztukę. Odezwij się na PW.
Paweł Żołynia - 22-07-2011, 12:42
Temat postu:
Oczywiście - całe moje gdybanie proszę traktować - po sprawdzeniu Very Happy
Konrad Dubiel - 22-07-2011, 12:44
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Zanim zostanie zamówionych 2496szt., proponuję sprawdzić dokładność wykonania...

Z direxplorers ludziska kupowali i chwalili.
Przemek Hinc - 22-07-2011, 12:54
Temat postu:
Jeżeli będą pasować, to mnie również można dopisać do listy - 4 szt.
Wojtek A. Filip - 22-07-2011, 13:08
Temat postu:
bpiotrek napisał/a:
Staranność wykonania jest ok, nie wiem jak ze spasowaniem, bo nie podejmuję się tak głębokiej ingerencji w moje AO.

Nie trzeba ingerować - wystarczy suwmiarka.

Dacio - 22-07-2011, 19:39
Temat postu:
Też bym wzioł 2 sztuki jak beda pasować do ATX
Paweł Żołynia - 03-08-2011, 19:03
Temat postu:
Pojawiły się pod wskazanym przez Piotrka linkiem na Ebay pokrętła- ale już ich brak udało mi się nabyć 4 ( dwa dla siebie) 2 będę miał do sprzedanie - jak dojdą i sprawdzę czy nadają się do atx będę miał do sprzedania. Dam znać później, jaki koszt Very Happy
Paweł Żołynia - 03-08-2011, 19:56
Temat postu:
OK - zarezerwowane 2 sztuki
KiTek - 04-08-2011, 06:34
Temat postu:
Dacio napisał/a:

Dacio nie bądź taki. Po co Ci 2 sztuki? Weź 1 a ja drugą Smile
rafixpol2 - 04-08-2011, 13:01
Temat postu:
KiTek napisał/a:
Dacio napisał/a:

Korzystając z postów na w/w temat może ktoś udzieli mi odpowiedzi : jak te pokrętła z E-bayu mają się do tych robionych przez Lolę. Mam takie jedno w ATX i nie do końca działa. Nie skręcone na maxa po prostu bąbelkuje, więc moim zdaniem nie działa. Może to wina oringu? Nie chciało mi się sprawdzać. Automat oczywiście po serwisie ale nie przyszło mi do głowy kręcić. Będę w weekend na Koparkach to sprawdzę .
martin - 04-08-2011, 13:07
Temat postu:
rafixpol2 napisał/a:
Mam takie jedno w ATX i nie do końca działa.

ATXy maja w oryginalnych pokretlach tzw "micro regulacje" - podejrzewam ze dorabiane pokretlo jest za krotkie.
Dacio - 04-08-2011, 15:11
Temat postu:
KiTek napisał/a:
Dacio napisał/a:

Niestety o nie ja zarezerwowałem 2 Very Happy
Paweł Żołynia - 06-08-2011, 10:04
Temat postu:
Pojawiły się znowu pokrętła - ja czekam na przesyłkę (jak dojdzie to pomierzę, porównam z oryginalnym - i dam znać ) Very Happy
Wojtek A. Filip - 06-08-2011, 10:27
Temat postu:
rafixpol2 napisał/a:
Mam takie jedno w ATX i nie do końca działa. Nie skręcone na maxa po prostu bąbelkuje, więc moim zdaniem nie działa. Może to wina oringu? Nie chciało mi się sprawdzać. Automat oczywiście po serwisie ale nie przyszło mi do głowy kręcić

Drobna, aczkolwiek istotna uwaga.
Jeżeli wymienimy plastikową śrubę regulacyjną w II st Apeksa (nie ma znaczenia czy będzie to model TX, ATX czy XTX) na metalowe pokrętło, to automat może wymagać regulacji, albo wymiany grzybka.

Wymieniający w własnym zakresie - zerknijcie proszę na schemat budowy IIst.
Jeżeli przestawimy trochę położenie komory odciążenia, to niewykluczone, że dźwignia sterująca pracą IIst przestanie działać!

Piszę o tym dlatego, że właśnie miałem telefon od nurka znad Hańczy, który przed wejściem do wody stwierdził, że nie działa mu przycisk przedmuchujący, a także nie można wziąć oddechu z automatu. Wszystko co zrobił, to wymienił tematyczne pokrętło - argumentacja, że jednak powinno działać była zadziwiająca: "automat jest nowy i nikt w nim jeszcze nie grzebał"

Zatem proponuję nie rozbierać automatów samodzielnie, a już na pewno nie jest właściwym myślenie "jedną śrubę zastąpię inną, więc nic nie może się zdarzyć".
Dbajmy o nasze bezpieczeństwo.

Automat po zmianie konstrukcji zawsze wymaga weryfikacji w zakresie poprawności działania.

Bezpiecznych nurkowań,
Wojtek
bpiotrek - 26-08-2011, 11:47
Temat postu:
Lepiej późno niż wcale Smile

Wymiary lepiej potraktować orientacyjnie, słaby ze mnie mierniczy Embarassed
Co widać jak się doda niektóre pomiary Rolling Eyes

Z gościem z eBaya można dogadać się na bardziej atrakcyjną hurtową cenę poza aukcją.
Przemek Hinc - 26-08-2011, 23:39
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Jeżeli wymienimy plastikową śrubę regulacyjną w II st Apeksa (nie ma znaczenia czy będzie to model TX, ATX czy XTX) na metalowe pokrętło, to automat może wymagać regulacji, albo wymiany grzybka.

Wojtku, czy może przerabiałeś już u siebie wymianę tej śrubki? Jeżeli tak, to czy mógłbyś poradzić jak najlepiej to zrobić - czy po wymianie oddać automat jakiemuś doświadczonemu serwisantowi, czy może da się to zrobić we własnym zakresie? Jeżeli można samemu, to mógłbyś poradzić jak się z tym najlepiej uporać? Chętnie bym sobie taką śrubkę zainstalował, ale nie wiem czy gra warta zachodu.
Wojtek A. Filip - 27-08-2011, 06:02
Temat postu:
Witaj.
przemoo napisał/a:
Jeżeli można samemu, to mógłbyś poradzić jak się z tym najlepiej uporać?
W teorii jest prosto: wykręcić starą, wkręcić nową.
W praktyce trzeba sprawdzić opory otwarcia automatu oraz poprawność działania dźwigni sterującej oddechem. Moim zdaniem warto dokładnie wyczyścić komorę w której będzie pracować tematyczna śruba - wcześniej wszystko tam działo się statycznie, a teraz po ściankach będzie się przesuwał o-ring, a nie sądzę żeby komuś odpowiadało, żeby pokrętło chodziło ze zgrzytami, albo dużymi oporami - bąblowanie spod pokrętła to w takiej sytuacji kwestia czasu. Dodatkowo jeżeli automat nie jest pierwszej nowości warto pomyśleć o wymianie grzybka - całość będzie działać dużo precyzyjniej.
W swoich automatach przy takich operacjach (jeżeli automaty nie są nowe) robię pełny serwis II stopnia.

Z mojej perspektywy opis jak to dokładnie zrobić może być za mało dokładny dla kogoś, kto będzie robił to po raz pierwszy, a to na 100% nie jest bezpieczne.

Cytat:
Chętnie bym sobie taką śrubkę zainstalował, ale nie wiem czy gra warta zachodu.
Zdecydowanie warto. Powodów jest kilka od możliwości ograniczenia niekontrolowanego wypływu gazu w sytuacji zanurzania głową w dół, pływania w prądzie czy na skuterze po "zarządzanie" oporami z jakimi automat podaje gaz, a to ma bezpośredni wpływ na jego zużycie, występowanie narkozy czyli komfort i bezpieczeństwo nurkowania.

Niebawem zamieszczę na forum materiał opowiadający o tym jak w pełni korzystać z możliwości naszych automatów.

Pozdrawiam,
Wojtek
Paweł Żołynia - 27-08-2011, 09:11
Temat postu:
Początkiem września powinien II stopień wrócić z serwisu z zamontowanym pokrętłem - dam znać, co i jak. Porównując wymiary z oryginałem wszystko sie zgadza, ale zdecydowanie na bezpieczeństwie nie można oszczędzać.
Kuba Król - 27-08-2011, 20:40
Temat postu:
Ostatnio stałem się posiadaczem dwóch takich pokręteł (nazwę je P1 i P2) za pośrednictwem Pawła (dzięki Smile ). Wstawiłem je do dwóch swoich automatów Apeks i nie obyło się bez problemów.
Pierwszy automat ATX40 (A1) i pierwsze pokrętło (P1) poszło bez najmniejszych problemów. Rozebranie puszki, zdjęcie blokady, wykręcenie plastikowego pokrętła i wstawienie nowego metalowego. Regulacja i wszystko działa super. Potem to samo z drugim ATX40 (A2) i tu niespodzianka. Pokrętła (P2) nie można wkręcić. Niby wszystko wygląda ok, na oko wymiary identyczne z plastikowym odpowiednikiem, gwint zaskakuje, ale nie można wkręcić nawet na jeden obrót. Odrobina smaru silikonowego i dalej bez zmian. Po wykręceniu pokrętła (P2) widać, że zaskoczyły ze dwa/trzy zwoje gwintu i tyle. Wyjąłem pierwsze pokrętło (P1) i sprawdziłem jeszcze raz w tym automacie (A2). Dokładnie ten sam efekt, przy czym niby niedziałające pokrętło (P2) w pierwszym automacie (A1) działa bez problemów. Ostatecznie przełożyłem oryginalne pokrętło z mojego ATX50 do tego automatu (A2), a nowe pokrętło (P2) wstawiłem zamiast oryginalnego do ATX50.
Po regulacji wszystkie automaty działają bez zarzutu i zostały już sprawdzone pod wodą.

Podsumowując, mimo, że pokrętła wyglądają na oko identycznie jak plastikowe odpowiedniki, w szczególności skok gwintu jest taki sam okazuje się, że nie muszą pasować do wszystkich Apeksów. Wszystkie moje II stopnie to są ATX lub CTX. Wyglądają identycznie, przy czym nie jestem już w stanie powiedzieć, który jest ATX, a który CTX, ze względu na wielokrotne przekładanie kapsli między automatami.
Paweł Żołynia - 27-08-2011, 21:22
Temat postu:
Ciesze się, że doszło. Jednak wina może leży po stronie automatu i powłoki galwanicznej, która w gwincie nierówno się odkłada ????
Kuba Król - 27-08-2011, 22:09
Temat postu:
Trudno mi powiedzieć w czym jest problem. Faktem jest, że dwa pokrętła bez problemu pasują do dwóch automatów, do trzeciego nie. Przy czym oryginalne pokrętło Apeksa pasuje do wszystkich trzech.
Przemek Hinc - 20-09-2011, 19:25
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Niebawem zamieszczę na forum materiał opowiadający o tym jak w pełni korzystać z możliwości naszych automatów.

Wybacz, Wojtku, że się nachalnie dopomnę, ale nie mogę się doczekać tego artykułu Very Happy Kiedy można się spodziewać? Wink
Wojtek A. Filip - 20-09-2011, 21:21
Temat postu:
przemoo napisał/a:
Wybacz, Wojtku, że się nachalnie dopomnę

Bardzo dobrze, że przypomniałeś - dręcz mnie Twisted Evil .
Postaram się zająć tą sprawą jak najszybciej.

Pozdrawiam,
Wojtek
Przemek Hinc - 04-10-2011, 15:01
Temat postu:
Skoro miałem dręczyć, to dręczę Twisted Evil Wojtku, czekamy Wink
Wojtek A. Filip - 04-10-2011, 15:16
Temat postu:
Najwcześniej przyszły tydzień - chyba że... znajdzie się jakaś sekretarka, której mogę podyktować tekst i powiedzieć jak obrobić/opisać zdjęcia.
Przemoo - nie daj mi się zbyć - bądź bezwzględny salut .

Pozdrawiam,
Wojtek
Przemek Hinc - 18-10-2011, 17:40
Temat postu:
Jako, że miałem być bezwzględny, przypominam się po dwóch tygodniach Very Happy Sekretarka znaleziona? Wink
Wojtek A. Filip - 18-10-2011, 18:30
Temat postu:
przemoo napisał/a:
Sekretarka znaleziona?

No właśnie, że na casting nikt nie przyszedł Wink.
Od jutra jestem w 3M - liczę na jakąś wenę.
Przemek Hinc - 18-10-2011, 19:57
Temat postu:
Może się uda Smile A może, jeżeli tak byłoby Ci wygodniej, zamiast artykułu jakiś wykład na spotkaniu BUR? Taka forma byłaby ciekawa, bo można by na bieżąco zadawać pytania. Jedyny minus, to ograniczona liczba odbiorców (nie wszyscy z forum się tam pojawią).
Mateusz Nowaczyk - 18-10-2011, 20:13
Temat postu:
Witam
Czy ma ktos z Was takie pokretla do odsprzedania ?? 8)
Przemek Hinc - 18-10-2011, 21:33
Temat postu:
Pojawiły się na ebayu http://www.ebay.pl/itm/After-Market-Apeks-Adjust-Screw-/270831448059?pt=UK_SportingGoods_Scuba_SnorkellingEquipment_SM&hash=item3f0ecfeffb , ale w końcu nie wiem jak one pasują. Widziałem też, że takie produkuje LOLA, ale są prawie dwa razy droższe.
Kuba Król - 18-10-2011, 22:16
Temat postu:
jak ktoś byłby zainteresowany to na spotkaniu BUR'u mogę pokazać te pokrętła zainstalowane w moich automatach.
Przemek Hinc - 19-10-2011, 09:00
Temat postu:
Prawdopodobnie będę zamawiał te z ebaya. Na tą chwilę zostało 5 szt. Biorę 2 dla siebie i jeżeli ktoś chce, to mogę zamówić więcej i zabrać na BUR.
Beat - 19-10-2011, 10:34
Temat postu:
Cześć - chętnie bym skorzystał z Twojej propozycji i wziął 2 pokrętła, jedyny problem - jestem z Wawy. Jeśli wysłanie pokręteł listem nie będzie problemem, to daj pls znać na priva ile dokładnie mam Ci przelać za pokrętła i przesyłki.
Przemek Hinc - 19-10-2011, 11:32
Temat postu:
Już mam rezerwację na wszystkie - dostałem na PW.
Paweł Żołynia - 19-10-2011, 11:35
Temat postu:
Wcześniej Piotrek pisał, że przy większym zamówieniu można negocjować cenę i to całkiem korzystnie.
Przemek Hinc - 19-10-2011, 11:45
Temat postu:
W takim razie proszę o listę osób, które chciałyby pokrętła z podaniem ilości. Wieczorem napiszę maila do sprzedawcy i zapytam, czy da się zrealizować zakup hurtowy. Jeżeli się nie da - zamawiam 2 dla siebie i 3 dla osoby, która zgłosiła się pierwsza.
MajkelK - 19-10-2011, 12:38
Temat postu:
Kupując bezpośrednio od sprzedawcy na początku października płaciłem 6.5 GBP za sztukę przy zakupie pięciu.
stefanis - 19-10-2011, 13:32
Temat postu:
przemoo napisał/a:
W takim razie proszę o listę osób, które chciałyby pokrętła z podaniem ilości. Wieczorem napiszę maila do sprzedawcy i zapytam, czy da się zrealizować zakup hurtowy. Jeżeli się nie da - zamawiam 2 dla siebie i 3 dla osoby, która zgłosiła się pierwsza.
ją poproszę 3
Jacek Marek - 19-10-2011, 13:44
Temat postu:
To ja poproszę - 4 szt.
KiTek - 19-10-2011, 14:26
Temat postu:
stefanis - 3szt
ceka13 - 4szt
KiTek - 2szt
Beat - 19-10-2011, 14:57
Temat postu:
1. stefanis - 3szt
2. ceka13 - 4szt
3. KiTek - 2szt
4. Beat - 2 szt
Dacio - 19-10-2011, 19:40
Temat postu:
Mam te pokrętła w moich ATX 40 i pasuja elegancko, nic nie bąbluje kreca sie swietnie jak rowniez działaja.

Pozdrawiam
Anonymous - 19-10-2011, 21:09
Temat postu:
poproszę, Przemoo, sztuk dwie Very Happy możesz mi nawet je zamontować Razz Wink
Przemek Hinc - 19-10-2011, 22:16
Temat postu:
Ok, napisałem maila do sprzedawcy - jak tylko odpowie to dam znać co, jak i za ile Smile
Przemek Hinc - 20-10-2011, 10:15
Temat postu:
Dostałem odpowiedź - zostało mu 16 śrubek, czyli o 2 za mało. Dostaniemy je po 7,25 GPB/szt. i przesyłka będzie gratis. Pomorzanko, niestety byłaś ostatnia, więc następnym razem Sad Napisał, że nowa partia śrubek pojawi się w grudniu.
Na BURze najprawdopodobniej nie uda mi się być w ten weekend, w związku z tym chyba najłatwiej będzie te śrubki wysłać wszystkim zainteresowanym. Napisałem sprzedawcy, że bierzemy wszystkie i czekam na odpowiedź - jak tylko ją otrzymam, to skontaktuję się z każdym przez PW w sprawie kosztów i przesyłki.
Beat - 20-10-2011, 11:15
Temat postu:
Super, dzięki za zarganizowanie tematu!
Przemek Hinc - 05-11-2011, 12:45
Temat postu:
Informuję wszystkich, że pokrętła już dostałem. Wyślę je najpóźniej we wtorek (w poniedziałek mogę nie mieć kiedy tego zrobić). Przy okazji atakuję Wojtka, przypominając o obiecanym artykule Twisted Evil
Jacek Marek - 14-11-2011, 20:49
Temat postu:
Dziś dostałem pokrętła. Przemo wielkie dzięki za załatwienie sprawy. Very Happy
KiTek - 15-11-2011, 07:29
Temat postu:
Przesyłka dotarła. Jeszcze raz dzięki za załatwienie sprawy Smile
stefanis - 15-11-2011, 08:23
Temat postu:
przesylka rowniez jest i u mnie dziekowka
Przemek Hinc - 06-12-2011, 16:21
Temat postu:
W tej chwili mam dostęp do 100 szt. takich śrubek. Jak zbierze się jakaś konkretna ilość zamówień, to spróbuję wynegocjować jakąś korzystną cenę. Poprzednio były 7,25 GBP i przesyłka z UK gratis, może przy większej ilości uda się taniej, ale nie obiecuję. Proszę info na PW kto chce ile sztuk - wstępnie po 7,25, a jak uda się taniej to dam znać. Koszt przesyłki pocztowej ode mnie to ok. 8 zł za kilka śrubek.
Przemek Hinc - 09-12-2011, 17:49
Temat postu:
Na chwilę obecną zgłosiło się chętnych na 11 śrubek. Trochę mało. Zamówienie planuję realizować, jeżeli będzie ok. 30-40, także zapraszam do zamawiania Smile
Anonymous - 10-12-2011, 01:43
Temat postu:
tak z ciekawości zapytam - na liście nadal jestem skreślona? crybaby Razz Wink
Przemek Hinc - 10-12-2011, 12:43
Temat postu:
Tym razem pokręteł jest dość Very Happy Ile wziąć dla Ciebie?
Anonymous - 10-12-2011, 15:55
Temat postu:
nadal dwa poproszę Very Happy
jarek6 - 10-12-2011, 16:14
Temat postu:
Hej
Ja chetnie kupil bym 4 sztuki
Przemek Hinc - 10-12-2011, 16:17
Temat postu:
No to mamy 17 Smile Jak dobijemy powyżej 30 to zamawiam. Nie chcę brać mniejszej ilości, bo ciężko będzie wtedy zbić z ceny. Ostatnio brałem 16 po tej cenie, więc może jak wezmę dwukrotnie więcej, to będzie taniej. Obiło mi się o uszy, że komuś udało się je dostać za 6,50 GBP - myślę, że to kwestia ilości w zamówieniu i uda się jakoś podobnie Smile
crowley - 10-12-2011, 20:26
Temat postu:
przemoo napisał/a:
No to mamy 17 Smile
o moich dwóch mam nadzieję nie zapomniałeśSmile
kaskiewc - 10-12-2011, 22:53
Temat postu:
to ja też wchodzę w 4 szt.
Jacek Polak - 13-12-2011, 13:19
Temat postu:
Proszę o dopisanie 2 szt. dla mnie
Przemek Hinc - 14-12-2011, 09:50
Temat postu:
Cytat:
o moich dwóch mam nadzieję nie zapomniałeśSmile

Nie zapomniałem Smile Na tą chwilę mamy 23 szt. Jeszcze ok. 10 i będę próbował się targować.
Przemek Hinc - 14-12-2011, 13:55
Temat postu:
Po wstępnych negocjacjach możemy mieć pokrętła po 7,10 GBP, jeżeli weźmiemy co najmniej 40. Ja biorę 2 dla siebie, więc w sumie mamy na tą chwilę 25. Potrzebujemy jeszcze chętnych na co najmniej 15 szt., więc do dzieła Wink
Przemek Hinc - 14-12-2011, 14:37
Temat postu:
Kolejne zamówienie - w tej chwili mamy już 33. Jeszcze co najmniej 7 szt. i zamawiam Smile
Przemek Hinc - 15-12-2011, 23:10
Temat postu:
Tak przy okazji, to miałem atakować Wojtka o obiecany artykuł na temat automatów, więc atakuję - Wojtku, działaj Wink Chyba, że go gdzieś przeoczyłem Rolling Eyes
Przemek Hinc - 18-12-2011, 13:26
Temat postu:
Czekam na chętnych na 5 ostatnich sztuk i zamawiam Smile
Azymut - 18-12-2011, 13:35
Temat postu:
To ja poproszę 4 sztuki
Przemek Hinc - 18-12-2011, 15:07
Temat postu:
Ok, to można powiedzieć, ze mamy komplet - zamawiam 40 szt. - jedna zostanie bezpańska, jakby ktoś się skusił to zapraszam. Do wszystkich osób, które zamawiały wysłałem na PW nr konta i kwotę do przelania. Jak tylko zbiorę od wszystkich, to robię przelew. Wszystkim wyślę paczki jak tylko otrzymam przesyłkę (czyli w ciągu 2-3 tygodni każdy powinien dostać, chociaż są święta, więc może się minimalnie opóźnić). Jeżeli ktoś chce odebrać osobiście (można się ze mną umówić w okolicach Wejherowa lub Trójmiasta, albo odebrać je w Centrum Nurkowym Submarine w Redzie), to proszę o kontakt na PW i nie doliczanie kosztów przesyłki do przelewu.
Radosław Pytlik - 18-12-2011, 20:48
Temat postu:
Witam, to ja tez poprosze 1 szt.
busi - 18-12-2011, 21:02
Temat postu:
To i ja 2 poproszę.
malinowy - 18-12-2011, 22:57
Temat postu:
Pewnie znowu się się spóźniłem -proszę o dwie sztuki
Przemek Hinc - 19-12-2011, 01:40
Temat postu:
Jeżeli ktoś chce jeszcze pokrętła, to proszę pisać na PW. Dostałem informację, że zostało jeszcze 21 szt. ponad te 44, które do tej pory zaklepałem, ale na bieżąco znikają - w razie czego pisać do mnie i będę rezerwował.
Przemek Hinc - 22-12-2011, 18:18
Temat postu:
Do tej pory otrzymałem wpłaty za 34 pokrętła (z 46 zamówionych). Mnie się nie pali, ale osoby które już wpłaciły czekają, więc chciałbym uprzedzić, że jeżeli do jutra nie otrzymam pozostałych wpłat, to nie będę w stanie zrobić zamówienia przed świętami i przesyłek należy się wtedy spodziewać jakoś w połowie stycznia.
Przemek Hinc - 04-01-2012, 10:28
Temat postu:
Brakuje jeszcze wpłat za 8 ostatnich pokręteł. Proszę te osoby o dokonanie przelewu, bo pozostali wpłacili już przed świętami i czekają.
Przemek Hinc - 12-01-2012, 16:49
Temat postu:
Nie wpłaciła mi jeszcze jedna osoba. Czekam na wpłatę do jutra i, jeżeli nie dostanę przelewu, robię zamówienie bez niej. Bardzo przepraszam wszystkich, że tak długo to trwa, ale nie mogę odpowiadać za czyjąś niesłowność. Kilkakrotnie przypominałem, ale ta osoba nie odpowiada na moje wiadomości.
Przemek Hinc - 13-01-2012, 17:40
Temat postu:
Niestety nie mogłem się doczekać wiadomości od tej osoby, więc zamawiam bez niej. Właśnie zrobiłem przelew i czekam na przesyłkę - jak tylko dojdzie, to wysyłam do wszystkich, którzy zamówili. Przepraszam wszystkich za opóźnienia, ale nie było to zależne ode mnie.
Turbik - 13-01-2012, 17:50
Temat postu:
Nikt nic nie pisze, ale najpewniej nikt nie ma o to żalu.
Jak się chce mieć natychmiast - to się zamawia samemu,
jak się chce mieć taniej - to się zamawia w dużej grupie. Very Happy
crowley - 13-01-2012, 19:30
Temat postu:
Turbik napisał/a:
Nikt nic nie pisze, ale najpewniej nikt nie ma o to żalu.
Jak się chce mieć natychmiast - to się zamawia samemu,
jak się chce mieć taniej - to się zamawia w dużej grupie. Very Happy
dokładnie;] przemoo poza tym szacun, że się tym zająłeś Mr. Green
Wojtek A. Filip - 13-01-2012, 22:10
Temat postu:
Niezła akcja...

Tymczasem od kilku miesięcy poszukiwałem producenta, który mógłby nie tylko zrobić pokrętła, ale zastosować na nich powłokę odporniejszą na działanie soli bardziej niż w pokrętłach oryginalnych, które niestety nie za dobrze znoszą kontakt z mocno słoną wodą.
Zakład który znalazłem okazał się nie tylko dobry technicznie, ale i obdarzony poczuciem humoru Smile : dowcipny producent podejrzał to i owo na forum i właśnie dostałem taką oto informację, że dostawa już się pakuje

Mam nadzieję, że sól nie będzie im straszna.

Pozdrawiam,
Wojtek
Przemek Hinc - 13-01-2012, 22:24
Temat postu:
Oj widzisz, a ja się starałem Very Happy Fajnie, że załatwiłeś, przynajmniej następni zainteresowani będą mieli na miejscu Wink
Damass - 14-01-2012, 01:16
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
właśnie dostałem taką oto informację, że dostawa już się pakuje

Pozdrawiam,
Wojtek

Hejka,
Możesz podać już cenę ?
Wojtek A. Filip - 14-01-2012, 09:36
Temat postu:
Damass napisał/a:
Możesz podać już cenę ?

Nie zakładałem sprzedaży, a tylko montaż w czasie serwisu - wtedy cena za taki element wyniesie 30zł netto. Kłopot serwisowy polega na tym, że w oryginalnych pokrętłach warstwa "chromu satynowego" jest ultra cienka i w miejscach pracujących bardzo szybko się ściera co znacznie przyspiesza praca w słonej wodzie. O ile uszkodzenie powłoki w części gwintowanej skutkuje "popiskiwaniem" a pogarszające się właściwości trakcyjne można poprawić wypełniając gwint niewielką ilością teflonu, o tyle uszkodzenia w okolicy pracującego o-ringu niosą za sobą punktowe gromadzenie się soli o w krótkim czasie uszkodzeniu ulega również korpus, w którym pracuje śruba. Większość osób prawie wcale jej nie używa (śruba zazwyczaj pozostaje maksymalnie wkręcona od serwisu do serwisu), co uniemożliwia przepłukanie miejsc w których gromadzi się sól. W efekcie uszkodzone jest i pokrętło i korpus, sygnałem czego mogą być szybko pogarszające się właściwości trakcyjne mimo niedawnego serwisu - ale żeby o tym wiedzieć trzeba pokrętła używać na każdym nurkowaniu 8). Swoją drogą kilkukrotne zanurzenie II stopnia w beczce z wodą, czy podsunięcie go pod strumień bieżącej wody niewiele tu zmienia.
Dla zainteresowanych, trochę o tym jak dbać o II stopień automatu: klik .

Zamawiając nowe pokrętła z grubszą powłoką ochronną założyłem, że będą bardziej odporne na punktowe działanie soli - jak sprawdzą się w rzeczywistości - będę wiedział za jakiś czas. Na razie wymieniam je we wszystkich moich automatach.
Przemek Hinc - 18-01-2012, 16:57
Temat postu:
Otrzymałem dzisiaj paczkę z pokrętłami - mam nadzieję, że do końca tygodnia wszystkie roześlę (mam teraz sesję i trochę słabo z czasem). Osoby, które chciały odebrać je osobiście proszę o kontakt na PW, to jakoś się umówimy.
Przemek Hinc - 24-02-2012, 17:58
Temat postu:
Kilka osób pytało mnie o możliwość kolejnego zamówienia - jasne, jest taka możliwość, ale z tego co widziałem, Wojtek oferuje za 30 zł pokrętło z montażem jako dodatek do serwisu. Wychodzi zdecydowanie taniej - te które zamawiałem to koszt ok. 39 zł za sztukę (+/- w zależności od kursu funta). Jakkolwiek, jeżeli ktoś jest ciągle zainteresowany, to nie ma problemu - proszę tylko o PW i będę zamawiał. Może to jednak trochę potrwać, bo kilku nie opłaca się zamawiać i muszę poczekać aż się większa grupa zbierze.

Przypominam też, że można skusić się na śrubki do mocowania płyty - więcej info tutaj: http://www.divetrek.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6457
Sam takich używam i są fajne. Zamawiam z tego samego źródła, więc jeżeli zbierze się kilku chętnych na pokrętła i śrubki do płyty, to mogę zrobić łączone zamówienie.
busi - 25-02-2012, 20:32
Temat postu:
Przemo, dzięki za sprawne ogarnięcie całej operacji Smile
KrystianPoland - 17-07-2012, 14:54
Temat postu:
Potrzebuje 2 sztuk
Daniel Łanczkowski - 01-08-2013, 16:30
Temat postu:
Witam,
Potrzebowałbym 4 sztuk tych cudownych śrubek. Ma ktoś na sprzedaż albo chociaż wie gdzie się można w nie zaopatrzyć ?

pozdrawiam
Daniel
Adam Joka - 02-08-2013, 22:28
Temat postu:
Widzę, że temat odgrzany - to ja skromnie - jedną bym kupił.
Wojciech Gajowniczek - 03-08-2013, 11:21
Temat postu:
Wojtek wstawia bardzo fajne chyba są satynowane ?.
Polecam sam mam dwie sztuki i przy serwisie do kolejnych dodam.

Widzialem też na ebay.

--
WG
Dariusz Ozga - 07-08-2013, 22:10
Temat postu:
Też bym przytulił 2szt.
Daniel Łanczkowski - 08-08-2013, 07:58
Temat postu:
szukałem na ebay-u ale przekracza to moje możliwości reaserczera scratch
możesz podesłać link to aukcji?
Wojciech Gajowniczek - 08-08-2013, 08:41
Temat postu:
Daniel Łanczkowski napisał/a:
szukałem na ebay-u ale przekracza to moje możliwości reaserczera scratch
możesz podesłać link to aukcji?

Obecnie ich nie widzę. Tydzień temu były scratch Sprawdź za jakiś czas, bo może się produkują ? Co jakiś czas sprzedaje je ta sama osoba w anglii.

WG
Marcin Boguś - 08-08-2013, 12:48
Temat postu:
Link http://www.ebay.co.uk/itm/Apeks-Adjuster-Screw-/271254586002?pt=UK_SportingGoods_Scuba_SnorkellingEquipment_SM&hash=item3f28088292

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz