Forum Dive Trek Group

Kursy i szkolenia - EANx Gas Blender kurs

bodekxxx - 24-10-2011, 12:14
Temat postu: EANx Gas Blender kurs
Witam.

Poszukuję namiarów na instruktorów EANx Gas Blender-najchętniej z federacji technicznych IANTD, UTD....
Jestem zainteresowany zrobieniem kursu, <najchętniej Polska południowa Kraków ,Śląsk>>

Jeżeli ktoś też jest zainteresowany to dajcie znać- kilkuosobowa grupa będzie pewnie lepiej widziana.
Very Happy
tel 697085684
ElBacio - 24-10-2011, 13:07
Temat postu:
bodekxxx napisał/a:
EANx Gas Blender

W Warszawie - forumowy styx (IANTD),
W Olsztynie - Igor ze szkoły nurkowania Krokodyle.com.pl (TDI)

Te dwie osoby znam - nie tylko potrafią poprowadzić kurs, ale mają także warunki (tj. dostęp do sprężarkowni i gazów).

Bacio
Sebastian Mroczkowski - 24-10-2011, 18:20
Temat postu:
dzięki Bacio Wink

oczwiiście zapraszam, choć na część praktyczną kursu raczej w Warszawie.

~Seb
crowley - 26-10-2011, 07:40
Temat postu:
a tak na marginesie mówiąc wiecie, że przetaczanie gazów z butli do butli jest w Polsce nielegalne???;>
Jarek Kwiatkowski - 26-10-2011, 14:19
Temat postu:
w 3 City, Jarek Kur (Kurek)
Sebastian Mroczkowski - 26-10-2011, 15:42
Temat postu:
crowley napisał/a:
a tak na marginesie mówiąc wiecie, że przetaczanie gazów z butli do butli jest w Polsce nielegalne???;>

a któż przetacza. My napełniamy...Wink

~S
crowley - 26-10-2011, 17:40
Temat postu:
styx napisał/a:
crowley napisał/a:

a któż przetacza. My napełniamy...Wink

~S
jasne Mr. Green
Jarek Kwiatkowski - 26-10-2011, 18:29
Temat postu:
Dokładnie jak mówi styx Wink My zawsze tylko napełniamy Wink
hubert68 - 26-10-2011, 20:30
Temat postu:
crowley napisał/a:

Czyli każde wykonanie TMX, "gorącego" EAN czy każdego innego EAN parcialnie jest nielegalne? Shocked
crowley - 26-10-2011, 20:33
Temat postu:
hubert68 napisał/a:
crowley napisał/a:

Czyli każde wykonanie TMX, "gorącego" EAN czy każdego innego EAN parcialnie jest nielegalne? Shocked
tak. ale nie martwiłbym się mocno. jak je*nie to prokurator już nic od Ciebie nie będzie chciał - co najwyżej zobaczyć wszystkie kawałki Ciebie w jednym miejscu;] btw niedawno był wypadek gdzie butla walnęła przy przetaczaniu... powietrza... tyle, że to akurat dotyczyło butli kompozytowej.
hubert68 - 26-10-2011, 20:35
Temat postu:
Wierzę... ale w szoku wielkim pozostaję... Kto taką bzdurę wymyślił???
crowley - 26-10-2011, 20:36
Temat postu:
hubert68 napisał/a:
Wierzę... ale w szoku wielkim pozostaję... Kto taką bzdurę wymyślił???
UDT;] jak masz papiery na zbiorniki ciśnieniowe to mówili o tym na kursie;] może przespałeśRazz
hubert68 - 26-10-2011, 20:40
Temat postu:
crowley napisał/a:
UDT;] jak masz papiery na zbiorniki ciśnieniowe to mówili o tym na kursie;] może przespałeś

Mam tylko zwykłego Adv. Gas Blendera... Kursu w UDT nie robiłem...
crowley - 26-10-2011, 20:50
Temat postu:
hubert68 napisał/a:
crowley napisał/a:
UDT;] jak masz papiery na zbiorniki ciśnieniowe to mówili o tym na kursie;] może przespałeś

Mam tylko zwykłego Adv. Gas Blendera... Kursu w UDT nie robiłem...
szczerze to wtakim razie nie wiem czy nawet powietrzem możesz ładować flaszki Mr. Green bo do tego póki co trzeba mieć uprawnienia UDT.

patrz 1. 11):
http://www.udt.gov.pl/HTML/index.php?option=com_content&task=view&id=273&Itemid=217
Cytat:
[...]1. Urządzenia techniczne, przy których obsłudze wymagane jest posiadanie kwalifikacji:[...]
11) zbiorniki stałe z zespołami napędowymi na skroplone gazy węglowodorowe oraz zbiorniki przenośne o pojemności powyżej 350 cm3 — w zakresie napełniania,[...]

poza tym nie wiem czy wiesz, że aby napełnić kogoś butlę trzeba mieć... jego pisemną zgodę clown
Jarek Kwiatkowski - 26-10-2011, 21:07
Temat postu:
crowley napisał/a:

poza tym nie wiem czy wiesz, że aby napełnić kogoś butlę trzeba mieć... jego pisemną zgodę clown

No tak wiele "nowego", "dziwnego" się dowiedzieliśmy Mr. Green
crowley - 26-10-2011, 21:10
Temat postu:
kwiatek napisał/a:
crowley napisał/a:

No tak wiele "nowego", "dziwnego" się dowiedzieliśmy Mr. Green
to nie jest nowe ani dziwne, ale niestety wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z tego, że nasza odpowiedzialność za napełnienie butli nie kończy się w momencie odłączenia od sprężarki, ale w momencie kiedy gaz który nabiliśmy zostanie opróżniony...
ElBacio - 26-10-2011, 21:50
Temat postu:
hubert68 napisał/a:
Czyli każde wykonanie TMX, "gorącego" EAN czy każdego innego EAN parcialnie jest nielegalne?

crowley napisał/a:
tak

A możesz podać podstawę prawną teorii, że nie da się zrobić parcjalnie trimiksu?

Z tego co pamiętam, to nie wolno przelewać tylko ze zbiorników przenośnych.

Bacio
Jarek Kwiatkowski - 26-10-2011, 21:59
Temat postu:
ElBacio napisał/a:

A możesz podać podstawę prawną teorii, że nie da się zrobić parcjalnie trimiksu?

Bacio

Butla techniczna 40, 50 l jest w rozumieniu ustawy zbiornikiem przenośnym.

Mieszanie gazów może się odbywać legalnie za pomocą mieszałek.
crowley - 27-10-2011, 05:41
Temat postu:
ElBacio napisał/a:
hubert68 napisał/a:
Czyli każde wykonanie TMX, "gorącego" EAN czy każdego innego EAN parcialnie jest nielegalne?

crowley napisał/a:
tak

Bacio
trochę czasu temu kurs miałem. ale poszukam, poszperam dam znać. to pamiętam, bo byłem zdziwiony że tego robić nie można na legalu Very Happy i żadne gas mix etc blendery nie dają takich uprawnień;] na pewno jak napisał kolega wyżej butla 40-50 litró jest butlą w rozumieniu ustawy i tym samym jest zbiornikiem przenośnym;]
Marek Matych - 30-10-2011, 21:40
Temat postu:
Przynajmniej raz w miesiącu jestem w dużej firmie zajmującą się dystrybucją gazów-firma ta sprzedaje gazy mojej osobie i mieszaniny do laserów firmy w której pracowałem mieszaniny o małym stopniu komplikacji i wymaganej małej dokładności są toczone bezpośrednio z przemysłówek metodami parcjalnymi-nie wiem jak ma się to do przepisów UDT ale jak jest to niezgodne to nie napełniajcie i nie nurkujcie i nie szukajcie dziury w całym.
Tomasz Pawęska - 31-10-2011, 08:00
Temat postu:
Cytat:
Mieszanie gazów może się odbywać legalnie za pomocą mieszałek.

zgadza się. przepis to przepis

co zrobić????

jak samo jak ograniczenie do 40 km/h na drodze szybkiego ruchu.
tak samo jak wiele innych durnych przepisów, chyba z żarówkami tak było. Mr. Green
przepisy napędzają interes dziwię się ze jeszcze nie przywykliście : cyclops
crowley - 01-11-2011, 10:44
Temat postu:
ograniczenie do 40km/h można niby przekraczać póki nie trafimy na władzę, albo póki coś się nie stanie. podobnie z tym;] prokurator nie będzie patrzył na nic innego jak na przepisy;] tak więc cóż - ja nie przetaczam Very Happy nurkuje tylko na powietrzu całe życie;] nigdy nie używam gorących nitroksów Razz tak jakby ktoś się pytał ;]
Tomasz Pawęska - 01-11-2011, 17:36
Temat postu:
Smile a ja jeżdzę 40 gdy jest ograniczenie Mr. Green

Rozwinęła się ciekawa dyskusja, więc przeniosłem ją do działu Sprężarkownia i tematu
Dokładność pomiaru czujników tlenowych
Tam proszę ją kontynuować.
Wojtek

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz