Forum Dive Trek Group

Sprzedam - Alternatywa dla motylków - nakrętki do płyty

Przemek Hinc - 18-01-2012, 16:55
Temat postu: Alternatywa dla motylków - nakrętki do płyty
Producent zamawianych przeze mnie pokręteł do Apeksów zaproponował mi zakup nakrętek, które mogą z powodzeniem zastąpić klasyczne motylki, którymi przykręca się płyty. Dostałem jeden komplet do testów i za jakiś czas napiszę jak się one sprawdzają.

Nakrętki wyglądają tak:

Wykonane są ze stali nierdzewnej 316 Stainless Steel. Podobno je chwalą (producent chwali się sprzedanymi 400 kompletami na terenie UK). Ich cena to ok. 15 GBP za komplet - podobnie jak z pokrętłami - jeżeli zamówimy więcej, pewnie dostaniemy zniżkę, wszystko kwestia ilości chętnych.

Jak trochę ich poużywam, to napiszę jak się sprawdzają - jeżeli będzie to warte zachodu, to mogę zorganizować podobną akcję jak z pokrętłami.
martin - 18-01-2012, 17:03
Temat postu:
Uzywam takich:

sprawdzaja sie calkiem niezle.
Beat - 18-01-2012, 17:09
Temat postu:
Przemoo, a mógłbyś podać wymiary?
Chętnie bym przytulił, ale mam płytę Tomka, i nie wiem, czy wejdą na wysokość?
Przemek Hinc - 18-01-2012, 21:24
Temat postu:
Jak gdzieś znajdę suwmiarkę to podam Razz
Koleś produkuje je w dwóch wersjach - europejskiej (8 mm) i amerykańskiej (5/16''), więc gdyby ktoś był zainteresowany, powinien sprawdzić jakie ma śruby.
waterman - 18-01-2012, 21:30
Temat postu:
Mnie też sie podobają i podtrzymuję pytanie o wymiary
Przemek Hinc - 18-01-2012, 22:47
Temat postu:
Suwmiarka oczywiście zginęła, kiedy jest potrzebna Evil or Very Mad , więc zmierzyłem linijką - myślę, że powinno wystarczyć.
Średnica duża (czyli liczona między końcami tych ząbków do łapania) - 30 mm, średnica mała (okrąg pod ząbkami, czyli część stykająca się z płytą) - 17 mm, wysokość - 15 mm.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany już teraz, to oczywiście można zamawiać (proponowałbym na PW, żeby nie zaśmiecać tematu). Na chwilę obecną na stanie jest 40 kompletów europejskich i 15 amerykańskich. Obecna cena to 15 GBP/komplet + darmowa przesyłka z UK (trzeba tylko doliczyć przesyłkę na terenie kraju - ok. 8 zł listem poleconym w kopercie bąbelkowej lub odbiór osobisty). Jeżeli będzie chętnych na 10 zestawów, to dostaniemy jakąś zniżkę 8) Czas realizacji będzie zależny od tego jak szybko zbierze się grupa chętnych - czyli co najmniej 10 zestawów.
Swoje wrażenia z ich używania będę w stanie opisać za jakieś 2-3 tygodnie, bo obecnie mam sesję i niewiele czasu na wchodzenie do wody study
Beat - 19-01-2012, 12:48
Temat postu:
Dzięki za wymiary - w wolnej chwili zmierzę sprzęt i odezwę się czy biorę czy nie!
waterman - 19-01-2012, 13:53
Temat postu:
Niestety odpadam.... szkoda. Nie wejdą
martin - 19-01-2012, 14:11
Temat postu:
waterman, Sprobuj wersje plaska, bez "szyjki" tego co pokazalem wyzej. Ma tylko 8mm (DIN 467).
waterman - 19-01-2012, 16:48
Temat postu:
Niestety średnica zew. jest za duża.... mam taką dziwną płytę.
Cyborg - 19-01-2012, 18:51
Temat postu:
No dobra, ale co dają takie bajer-nakrętki oprócz bajer-wyglądu w stosunku do zwykłych motylków. Ja jakoś nie zauważam plusów dodatnich...
martin - 19-01-2012, 18:54
Temat postu:
Wieksza srednica, latwiej mocno dokrecic.
TomS - 20-01-2012, 00:08
Temat postu:
Beat napisał/a:
Przemoo, a mógłbyś podać wymiary?
Chętnie bym przytulił, ale mam płytę Tomka, i nie wiem, czy wejdą na wysokość?

W plecy to Ci wejdą Wink Masz płytę do singla. Możesz pokombinować z tymi, które zobrazował Martin, jest duża szansa na sukces po rozwierceniu (a lepiej po dowierceniu oddzielnych) otworów.
Beat - 20-01-2012, 13:42
Temat postu:
No właśnie tak mi wychodziło.. Smile
Przemek Hinc - 20-01-2012, 23:04
Temat postu:
Ok, dzisiaj zrobiłem pierwszy test - mam płytę stalową DTD i pasują bez problemu. Nic mi nie wystaje i nie ciśnie, więc pod tym względem problemów z nimi nie ma.
Nakręca się je dużo wygodniej niż motylki. Jest to dużym plusem zwłaszcza w przypadku używania kieszeni na bojkę. Mam kieszeń DTD i przy nakręcaniu dolnego motylka zawsze musiałem się nagimnastykować trochę, żeby trafić nim na śrubę tak, żeby załapał i potem go nakręcić - motylek ma tylko dwa skrzydełka, za które można łapać i kręcić. Te nakrętki mają ich, co prawda mniejszych, ale pięć.
Ogólnie rzecz biorąc - jestem zadowolony. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jak będą współpracować z innymi płytami, więc trzeba to zmierzyć przed zamówieniem.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz