crowley napisał/a: |
chociaż jedna rodzima firma nie robi tego z nami. |
Cytat: |
Konrad powiedzmy sobie wprost - sklepy/producenci chcą zrobić z nas idiotów i pod pretekstem podwyżek zawyżane są wszystkie ceny... całe szczęście że chociaż jedna rodzima firma nie robi tego z nami.
|
Monika napisał/a: |
w sumie to można było przewidzieć - jest podwyżka źle, nie ma podwyżki też źle... |
pawelw napisał/a: |
fakt jest inny w polsce sprzęt nurkowy jest szalenie drogi , wystarczy podjechać do sąsiadów z południa i worek klasy Donut można kupić za około .... dużo mniejszą kasę i nie tylko to |
Wojtek Filip napisał/a: |
o ile ktoś jeszcze pamięta, że to właśnie o nie w tym wszystkim chodzi |
slawek napisał/a: |
Tylko zapominasz w tym co piszesz o jednym. Żeby nurkować trzeba mieć za co |
Niestety, zapomniałeś już jak to jest |
Tylko zapominasz w tym co piszesz |
po co mam płacić w bazie X za hel po 12 groszy, jak obok mogę po 10 groszy |
Skąd te pomysł? Piszesz jakbyś wiedział co myślę - znasz mnie? |
Jeżeli ten sam powiedzmy worek, w Czechach kosztuje taniej, to dlaczego mam przepłacać. |
Żyjemy już w Europie, polscy dystrybutorzy muszą konkurować z całą Europą. |
Konrad powiedzmy sobie wprost - sklepy/producenci chcą zrobić z nas idiotów i pod pretekstem podwyżek zawyżane są wszystkie ceny. |
No przecież napisałem że nie przepłacać, tylko kupować w Czechach- nie rozumiem o co Ci chodzi scratch ? |
Jakoś nie widzę sensu dalszej dyskusji na ten temat. |
martin napisał/a: | ||
Nie tylko w PL. Po tej stronie odry dokladnie to samo. Jak sobie przypomne, ze za pierwszy zesaw CTX50 + DST zaplacilem 150€, to zal dupe sciska.... |
Nie tylko w PL. Po tej stronie odry dokladnie to samo. Jak sobie przypomne, ze za pierwszy zesaw CTX50 + DST zaplacilem 150€, to zal dupe sciska.... |
Po co zatem prowadzić dyskusję o tajemniczych "Onych"? "Oni" są źli, bo nas okradają i mają za wysokie ceny, albo "oni" są źli bo mają cały czas te same ceny, więc nas okradają, bo powinni mieć niższe. Do kompletu brakuje żeby ktoś opuścił ceny - obstawiam, że znawcy w tempo wyczuliby podstęp: "Oni" nas okradali, więc teraz próbują to zataić obniżając ceny... Wink. |
Kupa śmiechu - zawsze mam tylko nadzieję, że to opinie tych "wyjątków" co to potwierdzają regułę... |
Przy wszelkich szkoleniach dla instruktorów hołduję zasadzie: "Chcesz uniknąć kłopotów pod wodą - unikaj ludzi, których nie stać na nurkowanie". |
Piszę to doskonale zdając sobie sprawę z tego, że u wielu osób sytuacja materialna jest płynna i o ile wczoraj mogłem sobie pozwolić na nurkowanie tmx na 50m, to dzisiaj już mnie na nie nie stać. Zatem jednoznacznie rezygnuję z takich nurkowań, zamiast pomysłu "na 50m, to pewnie uda się na powietrzu..." |
Jakoś nie widzę sensu dalszej dyskusji na ten temat. Kiedyś Adam Frajtak gdzieś tu pisał o produktach i ich docelowych odbiorcach - warto poszukać i przeczytać ze zrozumieniem zamiast marudzić. |
Adam też napisał że jedzi na oleju "100tys kilemetrów" wieć jego argumenty są ... tyle warte co nurkowanie na 100m na AIR , jest wyczyn nie ma nic poza pustką ... i głupotą ... |
całe szczęście że chociaż jedna rodzima firma nie robi tego z nami. |
Adam Frajtak napisał/a: |
sprawdziłeś co ile km wymienia się ten sam olej w ciężarówkach? |
Adam Frajtak napisał/a: |
Adam napisał że nie tylo on jeździ na oleju bez wymian mój mechanik też i cała flota pewnej firmy łącznie ok 100 samochodów
Oczywiście nie możesz udowodnić że nie wymienianie oleju skraca żywotność silnika i tak tylko sobie ujadasz? ( sprawdziłeś co ile km wymienia się ten sam olej w ciężarówkach? ) |
"Wymiany zależą od lepkości oleju. Mineralne to tak po 40 tyś, półsyntetyk 60 tyś a pełen 100 ale po 60 trzeba dolewać. Tak zaleca serwis." |
Adam nie chciałem cie obrazić tylko podkreśliłem ze masz wielkie poczucie humoru i nie wiem czy piszesz poważnie czy robisz jaja sobie przepraszam Cię jeśli zrozumiałeś mnie inaczej ... |
martin napisał/a: |
/.../Silnik w ciezarowce ma troszke inna konstrukcje od wyzylowanych silnikow w samochodach osobowych a i sposob w jaki jest exploatowany troszke sie rozni. |
Tylko ze porownujesz gruszki z arbuzami. Silnik w ciezarowce ma troszke inna konstrukcje od wyzylowanych silnikow w samochodach osobowych a i sposob w jaki jest exploatowany troszke sie rozni. |
Jarek Andrzejewski napisał/a: |
I nierzadko te "podpowiedzi" mówią o np. 50 tys. km. |
Cytat: |
A chyba producent auta nie zaryzykowałby doprowadzenia do "zarżnięcia" silnika w aucie tylko po to, żeby klient mógł rzadziej wymieniać olej? |
to uważasz, że mam wyżyłowany silnik i eksploatuje go mocniej od ciężarówki? |
Tylko ze porownujesz gruszki z arbuzami. Silnik w ciezarowce ma troszke inna konstrukcje od wyzylowanych silnikow w samochodach osobowych a i sposob w jaki jest exploatowany troszke sie rozni. |
jeśli posiadam 1.9 TDI 110KM, robię nim głównie długie trasy, to uważasz, że mam wyżyłowany silnik i eksploatuje go mocniej od ciężarówki? |
Turbik napisał/a: | ||
Szkoda, że nie podałeś więcej informacji o silniku |
flagowy silnik VW. zapytaj u wujka google powie ci wszystko. |
Turbik napisał/a: |
Te silniki są z pewnością bardzo podobne konstrukcyjnie,
więc łatwo będzie wskazać które są bardziej, a które mniej wyżyłowane. |
piotr_c napisał/a: |
Najpierw trzeba zastanowić się co to znaczy "wyżyłowany". |
Trwałość silnika w znacznej mierze zależy od użytych materiałów. |
Silnik z lat 70'tych, mający 1.5L pojemności i 80km był silnikiem o dużej mocy, jak na swoją jakość. W tej chwili taką moc uzyskują silniki 1.2L. Czy są wyżyłowane? |
Tak samo z silnikami o tej samej pojemności i różnych mocach. Z pozoru taki sam silnik może mieć w środku zupełnie inne komponenty w wersji o mocy 90km i 160km. |
svenka napisał/a: |
Panowie chyba gdzieś się zapędziliście , to nie jest forum motoryzacyjne |
Hmm - są bardziej wyżyłowane. |
piotr_c napisał/a: | ||
Chyba nie do końca rozumiesz co mam na myśli. Silnik wyżyłowany to taki, który przy tej samej pojemności ma większą moc kosztem skrócenia jego trwałości. |
Odnosze wrażenie, że zarówno Ty, jak i Crowley mówicie o wyżyłowaniu, jak o czymś, co
pewnych silników dotyczy, a innych nie. A to jest tak, że to dotyczy wszystkich silników, tylko każdego w innym stopniu. To tak jak z pojemnością - każdy silnik jakąś ma. |