ElBacio napisał/a: |
Na kursach jaskiniowych poręczuje się od strefy wód otwartych do stałej poręczówki |
TomM napisał/a: |
Chyba to niewłaściwe uogólnienie. |
gdzie istnieje tylko główna lina i boczne korytarze nie maja w ogóle stałego oporęczowania, lub też główna lina biegnie tylko do pewnej odległości. |
Jeśli twój kurs obejmował poręczowanie od strefy wód otwartych do głównej liny, to może właściwe byłoby potrenować przez decyzja o nurkowaniu zależnym od własnej poręczówki? |
szkoliłem się na dwóch kursach jaskiniowych instruktorskich |
Z ciekawości: jakie miałeś nurkowe doświadczenie jaskiniowe przystępując do szkolenia instruktorskiego? A może trenerskiego? |
W TDI nie ma poziomu trenerskiego w szkoleniach jaskiniowych. |
judas napisał/a: |
To kto może szkolić instruktorów jaskiniowych? |
Wymaganie wstępne na instruktora Cavern |
ElBacio napisał/a: | ||
Cenna rada. Po Full Cave (...). |
Organizacja wyznacza na dany kurs "grupę szkolącą" i zatwierdza kandydatów. Podobnie jest np. z kursem trenerskim (OW), gdyż w TDI nie ma poziomu "Instructor Trainer Trainer". |
loozerka napisał/a: |
pociesza mnie, że nie tylko mi się zdarza przeoczyć te napisy pod zdjęciem |
crowley napisał/a: |
a bardziej chodzi mu o "coś" innego 8) |
Z ciekawości: Gdzie zrobiłes te minimum 100 nurkowan jaskiniowych i ile ci to zajęło? |
Cytat: |
Jeżeli chciałbyś jeszcze, z ciekawości, zobaczyć paszport ze stempelkami to już musielibyśmy się spotkać osobiście. |
slawek napisał/a: |
Swoim kursantom też tak odpowiadasz na trudne pytania? Nie wygląda to dobrze. |
crowley napisał/a: | ||
|
loozerka napisał/a: |
czy powyższe pytanie było trudne, czy raczej zaczepne |
Wojtek Filip napisał/a: |
Jeszcze PS. Z tematu tego mamy się dowiedzieć jak zostaje się instruktorem jaskiniowym. |
Fatboy napisał/a: | ||
wygląda na to, że szybko |
Andrzej zwrócił swoje zainteresowanie na jaskinie całkiem niedawno, a wynika, że jest już instruktorem, więc zapewne jego doświadczenie zostało zweryfikowane i to całkiem niedawno, tym łatwiejsza odpowiedź... |
Marcin Pazio napisał/a: |
Znamy wszyscy dobrze instruktorów którzy szczycą się ilością nurkowań 3000+ z czego 1500 na basenie i 1200 w jeziorowych szuwarach. I nie było by w tym nic złego gdyby szkolili nurków basenowych lub szuwarowych, a to są nurkowie techniczni. |
Nie bardzo rozumiem co mam oceniać jako czytający?
. |
Cytat: |
zdobywał szlify instruktora jaskiniowego, aby z czystym sumieniem polecić go kolegom zainteresowanym szkoleniem cave. |
Piotrek Ginter napisał/a: |
Marcin
Ja nie znam. Którzy to ? |
Loozerka - skoro znalazłaś się w temacie o tym jak się zostaje instruktorem jaskiniowym - to trzymaj się tematu i nie musisz wtedy kombinować po co ktoś coś napisał - prawda?
Jeżeli natomiast jesteś dobra w relacjach międzyludzkich - zakładaj stosowny temat i do dzieła, z pewnością skorzysta z niego wielu (z mną na czele ). |
początkujący instruktor, który jest przy okazji początkującym w danej dziedzinie nurkiem... |
Identycznie to samo dotyczy rebreatherów: czy doswiadczony nurek/instruktor automatycznie staje sie doswiadczonym nurkiem/instruktorem po odbytym szkoleniu na dana maszynę? |
D@rek napisał/a: |
doświadczenie na jednym z nich czyni poznanie innych dużo łatwiejszym |
Adam Jaworski napisał/a: | ||
No i dostałaś po uszach |
ElBacio napisał/a: | ||||||
Jako "kurs jaskiniowy" rozumiem Basic/Intro To Cave.
To już Full Cave, a więc kolejny stopień jaskiniowy - i to właśnie początek doświadczenia ponad "zwykłe" nurkowanie, o którym pisałem.
Cenna rada. Po Full Cave szkoliłem się na dwóch kursach jaskiniowych instruktorskich, ale nauki nigdy za wiele, więc cały czas trenuję. |
Nie jestem instruktorem jaskiniowym i nigdy nie twierdziłem, że nim jestem. |
Zdawalo mi sie, że pisałes cos o kursach instruktorskich, ale widocznie mi sie zdawało. |
Po Full Cave szkoliłem się na dwóch kursach jaskiniowych instruktorskich, |
AsiaJ napisał/a: |
Nie potrafię znaleźć bliźniaczych: |
AsiaJ napisał/a: |
Czy można wskazać z którego miejsca, bo nie umiem znaleźć związku z tematem tych nostalgicznych rozważań |