borosail napisał/a: |
no więc ja napisze z perspektywy klubu,
nie wiem jak w wawie (na pweno są) ale my jesteśmy zrzeszeni w klubie - klik gdzie składka wynosi 40zł miesięcznie, za to masz wstęp na 2 baseny w tygodniu (czwartek, niedziela po 45 minut każdy, basen 3,6m głębokości, na każdy możesz wnieść sprzęt).
Wypożyczalnia sprzętu kosztuje dla członków klubu niewiele (ceny weekendowe (obejmuje wypożyczenie sprzętu na weekend niezależnie od ilości nurkowań: 15zł jacket, 15zł automat, 15zł buta - nabita, nabicie butli 5zł niezależnie od pojemności, wypożyczenie sprzętu na wyjazdy klubowe i na basen free).
Szukaj klubu a nie szkoły/centrum, tam znajdziesz ludzi którzy to robią dla funu a nie dla kasy , mój klub już działa na podobnych zasadach 53 lata - ale nikt Cię nie ciągnie na nurkowania, nie dowozi, nie głaszcze po głowie. Tu są koledzy i przyjaciele, którzy jak mają chęc to się umawiają i wyjeżdżają, nie pamietam wyjazdu komercyjnego na którym by ktoś zarobił, tu koszty dzieli się po równo a składki wystarczają na opłacenie lokalu klubowego i basenów |
I taka pewnie jest.
Czym dłużej to trwa tym bardziej jestem za opcją
nowe + dopasowane = komfort i bezpieczeństwo.
Patrząc z drugiej strony to plan mam taki:
-na wyjazd szpej wypożyczony
-po powrocie będziemy wiedzieli dokładnie czego potrzebujemy
W tym roku skompletujemy dwa zestawy. Do przyszłych wakacji kolejne dwa.
A miałem remontować chałupkę
Pozdrawiam
Marcin Starzykowski - 15-04-2012, 21:45
Temat postu: Re: Ile trzeba zarabiać,aby rozpocząć przygodę z nurkowaniem
Hej
Z nurkowaniem jest jak ze wszystkim innym. Czyli trzy określenia : szybko, tanio, solidnie.
Z tych trzech można wybrać tylko dwa naraz. Inaczej się nie da.
A żeby odpowiedzeć na powyze pytanie trzeba sobie jeszcze jedno zadać : czego
naprawdę oczekuję od nurkowania?
Jeżeli to jest pasja, i jesteś gotów na wyrzeczenia - cena będzie niższa. Kupisz
używanego UAN'a za 600zł, piankę+ABC z decathlona albo używkę z allegro.
Zamiast kompa-digital, latarka samoróbka, tani kompas - i możesz nurkować.
Myśle ze w 3tys można się zamknąc. Na nury do 20m - spokojnie wystarczy
Jeśli jesteś nieskory do wyrzeczeń i nie chcesz wyglądać jak szmatek na nurkowisku
- cena sprzętu podskoczy gdzieś do 5-7kpln. Za to kupisz go od ręki bez czekania
na okazję.
Jeśli chciałbys przy okazji żeby sprzet był z wyżej półki - suchy skafander , komp,
jakieś wypaśne płetwy - to nie ma górnej granicy cenowej.
Decyzja jak zwykle należy do ciebie
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz