Wyjazdy nurkowe - 10.01.07 Hermanice Dorota i Wojtek - 15-12-2006, 21:02 Temat postu: 10.01.07 Hermanice
No to mamy wstępny plan : jedziemy choćby nie wiem co...
skład:
1. Doro
2. Samiec Żmiji
3. KrzyHo
4. TomM (główny dajwmaster)
5. Wojtek TomM - 15-12-2006, 21:49 Temat postu:
Jeśli tylko drogi będa przejezdne. Do tego czasu na pewno nie zamarznie, więc jeśli będzie się dało dojechać.... zaproszenie aktualne. Wstępny plan zakłada użycie plecowego 30/30 lub EAN30 (jak kto woli i ma dostęp) i EAN50 do deko. Total time rzędu 70 min. W planie tani obiad koło czołgu KrzyHo - 15-12-2006, 23:38 Temat postu:
Oj sie będzie działo! Już się nie mogę doczekać
Mam nadzieję, ze do tego czasu usunę awarię w suchym co się stał półmokrym. Mam już podejrzenie, że to może być z powodu świeżo naszytej kieszeni, ale jeszcze trzeba potwierdzić
Pzdr
KrzyHo Kamil Kepa - 16-12-2006, 13:16 Temat postu:
Widze ze będziecie miec dobrego nurka
Znajomy niedawno wrucil z tamtad mowil ze jest super widoczność - no i nie ukrywam ze powiedział ze woda jest mokra i zimna hehe
TomM - 02-01-2007, 21:15 Temat postu:
Ogłoszony termin nieuchronnie się zbliża, znaki na niebie i ziemi wskazują, że nic nie stoi na przeszkodzie aby planowany wyjazd się odbył.
Mam w związku z tym prośbę do KrzyHa i Mareckiego - potwierdźcie proszę swój akces i odnieście sie proszę do następujących elementów:
1) Gazy. Wstępny plan obejmuje zastosowanie trioksu 30/30. Czy przyjedziecie z takim gazem w twinach, czy też objąć was programem spółdzielczym na śląskim podwórku?
Muszę ustalić w miarę pilnie, ile trzeba helu - na 3 osoby czy na 5
2) Ewentualnie inne gazy - argon? EAN50?
3) Kwestie czysto techniczne. Dzień jest bardzo krótki, a dojazd powolny, celowe byłoby wyruszenie ok. 8:00 w środę 10.01 z rejonu Katowice - Bytom, powrót w granicach 18?
Ewentualni inni chętni proszeni o znak życia
Pozdrawiam Dorota i Wojtek - 02-01-2007, 21:23 Temat postu:
Hej!
Potwierdzamy zapotrzebowanie na tmx30/30 plecy, ean50 deco i argon skafandrowo .
Wszystko x2.
Do terminów wyjazdów.przyjazdów się dostosujemy. Samiec Zmiji - 02-01-2007, 22:55 Temat postu:
Potwierdzam udzial KrzyHa i Mareckiego
Gazy:
OK. zgoda na 30/30 i Ean50
Poniewaz wybraliscie TriOx rozumiem, ze plan zaklada sporo szwedania sie w okolicach
glebokiego dna?
Łatwiej chyba bedzie z powodow logistycznych, jesli przywieziemy gazy ze soba.
Inaczej musielibysmy sporo wczesniej we wtorek przybyc, albo machnac sie jakos kiedy indziej na mieszanie.
Jestesmy nastawieni na zjechanie na Slask we wtorek wieczorem, wiec mozemy odpalic w srode o 0800
Pozdrawiam
m. TomM - 02-01-2007, 23:21 Temat postu:
To prawda, będzie łatwiej jak przywieziecie ze sobą.
Z tym głębokim dnem to bez przesady, to jest akwen idealny na 30% tlenu. Ciepło nie jest, więc im mniej deko tym lepiej. Natomiast 30 % helu trochę dla zabawy, trochę dla picu, a trochę żeby jak najwięcej zapamiętać. Różnica na 30/30 względem EAN30 jest dość odczuwalna - podmiotem testu była Gosia, która po ok. 10 nurkowaniach na tej samej trasie na nitroksie poszła na trioksie i po wyjściu powiedziała "wreszcie wiem jak biegnie poręczówka - zawsze mi się zdawało, że na wprost, i są tam rzeczy których nigdy nie zapamiętałam".
Konkretny plan ustalimy, ale wstępnie zakładałbym ok. 10 minut na keson (na początku nurkowania do 18 m), 40 min czasu dennego, i resztę na deko. Maksymalna głebokość 35-36 m i to nie dłużej niż 10 min, reszta czasu dennego w granicach 30 metrów. To jest przyjemny akwen, dośc przejrzysty, bez grozy, ale zimny i trochę narkotyczny - wiele osób czuje sie tam niepewnie nie wiedzieć czemu. KrzyHo - 08-01-2007, 21:46 Temat postu:
Warunki z dnia dzisiejszego: Powietrze 3st, woda max. 7st, woda min. 5st, wizurka przy powierzchni 9m a na dole 12m.
a tu źródło informacji na które właśnie wpadłem przypadkowo