Darek DYNAR napisał/a: |
Niby większa kasa i droższe koszty za taką ścieżkę, ale jak się policzy wszystkie kursy i specjalizacje, puste przebiegi treningowe zanim ktoś opanuje poziom z przypadkowymi nurkującymi oraz jaki ostatecznie jest reprezentowany poziom to ta kasa wcale nie jest większa a może nawet i mniejsza...a , że nie wspomnę o poświęconym czasie. |
Niby większa kasa i droższe koszty za taką ścieżkę, ale jak się policzy wszystkie kursy i specjalizacje, puste przebiegi treningowe zanim ktoś opanuje poziom z przypadkowymi nurkującymi oraz jaki ostatecznie jest reprezentowany poziom to ta kasa wcale nie jest większa a może nawet i mniejsza...a , że nie wspomnę o poświęconym czasie. |
piotrkw napisał/a: |
Na pewno masz rację , ale jest to dla określonej grupy ludzi , którzy dalej chcą iść w tym kierunku |
Adam Jaworski napisał/a: |
Dwa nury po godzinie, trochę omówienia przed, trochę po i generalnie pół doby zleciało - a przecież do jeziora jest 10 metrów... |
Wybiegając w przód z pytaniem, proszę nie doszukiwać się drugiego dna i nie odbierać tego jako krytykę systemów szkolniowych w najbardziej popularnych federacjach. |
piotrkw napisał/a: |
Ja bym się na to nie zdecydował , preferuję " dłuższą drogę zdobywania umiejętności i doświadczeń. |
Wojtek Filip napisał/a: |
Trzeba zrobić jedno i drugie szkolenie, żeby móc się obiektywnie w ten sposób wyrażać o jakimkolwiek szkoleniu, a i tak będzie to raczej osobnicze porównanie, niż obiektywna ocena . |
xspojlerx napisał/a: |
Kurcze, jak tak obejrzałem sobie ten filmik to trochę żałuję że zrobiłem OWD w innej organizacji, no ale wiadomo że na początku człowiek wie mało, więc ciężko jest samemu dobrze wybrać... Chociaż na samo centrum nurkowe narzekać nie mogę bo jest bardzo fajne |
Zerknijcie na poniższy filmik.
Ciekawie zmontowany, zawiera sporo informacji, ale to co ważniejsze, szczególnie dla początkujących, to obraz. |
Sławek Hałka napisał/a: |
Nie wiem w jakim czasie ma zmieścić się ten kurs. |
Jeżeli chodzi o kurs, nie ma nic lepszego jak nauka w towarzystwie doświadczonego i rozsądnego instruktora w siłach jeden do jednego. |
... Takie mam wrażenia z tego filmiku i takie mam własne doświadczenia kursowe i pokursowe. Nie w GUE. Może po kursach w GUE miałbym inne. Może... |
TomS napisał/a: |
Bardzo się z tym nie zgodzę. Bardzo nierozsądnie jest być zarazem instruktorem i partnerem a na owd wiele ćwiczeń wymaga partnera (niemal wszystkie?). Zatem moje optimum to 1 instruktor na 1 zespół (max 2 pary w ładnych warunkach). |
Jacek Zachara napisał/a: |
Każda organizacja sobie sama ustala takie poziomy i wypuszcza "swoich" nurków zupełnie nie przejmując się tym co robią inni. |
Dobry instruktor (nauczyciel) powinien umieć sprostać temu zadaniu. |
taaa... być jednocześnie twórcą i tworzywem... Very Happy |
Cytat: |
Co ma zrobić instruktor partner, gdy taki kandydat na nurka, jako dawca gazu poda długi wąż a sam nie włoży sobie do ust automatu zapasowego? Nie uważasz, że pole manewru, w kwestii reakcji na błąd kursanta wręcz zagrażający życiu ma mocno ograniczone? |
Maciej Curzydło napisał/a: |
Chyba mamy różną ocenę tego co jest błędem zagrażającym życiu na kursie podstawowym ale to pewnie wynika z różnicy doświadczenia w uczeniu ludzi nurkowania od podstaw. |
ktoś zapomniał sprawdzić z partnerem albo źle sprawdził - to kurs podstawowy lub zaraz po takim kursie i ma zakręcony zawór od zapasu, itp |
podaje przed usta automat kursanta wiszący na gumce |
hubert68 napisał/a: |
Co ma zrobić instruktor partner, gdy taki kandydat na nurka, jako dawca gazu poda długi wąż a sam nie włoży sobie do ust automatu zapasowego? |
Młodzi, przystojni i nienagannie ostrzyżeni instruktorzy. |
Program kursu przebogaty: włącznie z nauką trymu i strzelaniem bojki. |
Nie wiem w jakim czasie ma zmieścić się ten kurs. Z przyczyn ekonomicznych pewnie podobnie, jak w innych organizacjach? |
14 nurkowań bez basenów czy są wcześniej baseny na naukę podstaw |
Dużo racji jest w tym co piszesz dodam tylko ze to wielka granda że w różnych organizacjach jest tak różny poziom szkolenia podstawowego i nie tylko. Tak się porobiło że w jednych trwa to cztery dni w drugich 10. Mało tego często kursy te znacząco różnią się końcowym poziomem wyszkolenia.
Dlaczego niczego nieświadomy kandydat nie dostaje kompletnego wyszkolenia tylko dawkuje się mu wiedzę jak wodę na pustyni ? Dlaczego po szkoleniu w organizacji A nie ma dobrego trymu a po szkoleniu w organizacji B ma ? Uważam że te negatywne zjawiska występujące obecnie na rynku nurkowym a spowodowane totalnym bałaganem decyzyjnym odbijają się negatywnie na poziomie wyszkolenia. Bałaganem decyzyjnym nazwał bym tutaj brak jakichkolwiek między-organizacyjnych ustaleń co do wymaganego poziomu takich kursów i poziomu zdobytych umiejętności. Każda organizacja sobie sama ustala takie poziomy i wypuszcza "swoich" nurków zupełnie nie przejmując się tym co robią inni. |
Tak się porobiło że w jednych trwa to cztery dni w drugich 10. Mało tego często kursy te znacząco różnią się końcowym poziomem wyszkolenia. |
Monika napisał/a: |
@ Yavox
obserwuje u kolegi przedświąteczną zwyżkę formy |
w organizacjach typu Put Another Dolar In |
Przepraszam ale tu wychodzi Twój całkowity brak znajomości tematu. |
posłużyłem się interpretacją podaną przez Osobę |
Adam Jaworski napisał/a: |
Moim zdaniem problem rozwiąże się sam, jeżeli taki instruktor po prostu wystarczająco długo poczeka. |
Recreational Diver Level 1 - Nitrox diver
Course Outcomes The GUE Recreational Diver Level 1 course is designed to develop the essential skills required for all sound diving practice. It helps the non-diver cultivate a platform that supports comfort, confidence, and competence in the water, as well as more advanced training in the future. Prerequisites Applicants for a Rec 1 course must: 1. Submit a completed registration form, a medical history, and a liability release to GUE Headquarters. 2. Be physically and mentally fit. 3. Hold insurance that will cover diving emergencies such as hyperbaric treatment, e.g. DAN Master-level insurance or equivalent. 4. Be a nonsmoker. 5. Obtain a physician’s prior written authorization for the use of prescription drugs, except for birth control, or for any prior medical condition that may pose a risk while diving. 6. Be a minimum of 16 years of age. Course Content The Recreational Diver Level 1 course is conducted over a minimum of five days, and includes fourteen dives and at least forty hours of instruction, encompassing classroom, land drills, and in-water work. Rec 1 Specific Training Standards 1. Student-to-instructor ratio is not to exceed 8:1 during land drill or surface exercises; it is not to exceed 4:1 during any in-water training. 2. Can be run with one trainee. 3. Maximum depth 70 feet/21 meters. 4. No planned decompression. 5. No overhead diving. 6. No night diving. Required Training Materials GUE training materials and recommended reading as determined by the course study packet received via online download after GUE course registration. Academic Topics 1. Introduction to Scuba Diving 2. Building a Solid Foundation 3. Exploring the Underwater World 4. Gas Management and Dive Planning 5. Decompression Dynamics 6. Diving Safety the GUE system Land Drills & Topics 1. Equipment fit and function 2. Dive team protocols 3. Analyze and mark cylinders 4. Pre-dive drills 5. Basic 5 scuba skills 6. S-drill 7. Propulsion techniques 8. Surface-marker buoydeployment 9. Straight line compass navigation Required Dive Skills & Drills 1. Must be able to swim at least 300 yards/275 meters in under fourteen minutes without stopping. This test should be conducted in a swimsuit and, where necessary, appropriate thermal protection. 2. Must be able to swim a distance of at least 50 feet/15 meters on a breath hold while submerged. 3. Demonstrate proficiency in safe diving techniques, including pre-dive preparations, in-water activity, and post-dive assessments. 4. Demonstrate awareness of team member location and a concern for safety, responding quickly to visual indications and dive partner needs. 5. Efficiently and comfortably demonstrate how to donate gas to an out-of-gas diver followed by an ascent to the surface, utilizing minimum decompression. 6. Comfortably demonstrate at least two propulsion techniques that would be appropriate in delicate and/or silty environments; students should demonstrate comprehension of the components necessary for a successful backward kick. 7. Demonstrate a safe and responsible demeanor throughout all training. 8. Demonstrate reasonable proficiency in the ability to deploy a surface marker buoy while utilizing a spool. 9. Demonstrate good buoyancy and trim, i.e. approximate reference is a maximum of 30 degrees off horizontal while remaining within 5 feet/1.5 meters of a target depth. 10. Demonstrate proficiency in underwater communication. 11. Demonstrate basic equipment proficiency and an understanding of the GUE equipment configuration. 12. Demonstrate aptitude in the following open-water skills: mask clearing, mask removal and replacement, regulator removal and exchange, long hose deployment. 13. Demonstrate safe ascent and descent procedures. 14. Demonstrate proficiency in the basic 5 rescue techniques. |
Nie, nie przyznam. Jest to błędnie zorganizowane szkolenie. I odczucia bogatego kursanta tego nie zmieniają. Są umiejętności a nawet kursy, gdzie 1:1 ma niepodważalne zalety. Ale na pewno, z całą cholerną pewnością, nie jest to kurs podstawowy. Ale np. może to być kurs z doskonalenia pływalności, z nawigacji... |
Sławek, wyjaśnij mi proszę, jak ocenić u takiego kursanta, podczas kursu solo, umiejętność podania gazu a następnie wynurzenia? Instruktor ze swoimi umiejętnościami, jako partner, będzie na tyle stabilnym punktem odniesienia, że o realnym sprawdzeniu poziomu umiejętności kontroli prędkości wynurzania nie ma co mówić. To pierwszy przykład, jaki przyszedł mi do głowy. I jeszcze drastyczniej - to samo ćwiczenie. Co ma zrobić instruktor partner, gdy taki kandydat na nurka, jako dawca gazu poda długi wąż a sam nie włoży sobie do ust automatu zapasowego? Nie uważasz, że pole manewru, w kwestii reakcji na błąd kursanta wręcz zagrażający życiu ma mocno ograniczone? |
Przestań TomS proszę z tym "bogactwem". |
Jeżeli mnie stać, zapłacę instruktorowi za to, żeby potrafił być jednocześnie moim nauczycielem i partnerem. |
Jeżeli piszesz "podczas kursu solo" |
Zastanawiam się (...) nad tym, co z tego wynoszą (mogą wynieść) klienci-kursanci.
(...) myślę, co z kursu może wynieść kursant. Nie interesuje mnie, co może wynieść instruktor. Nie interesują mnie również jego problemy. Kłamię, przecież mnie interesują. |
Jak ćwiczenie są rozdzielone pomiędzy nurkowaniami - płytkimi / głębokimi. |
Czy dobrze rozumiem, że kurs daje uprawnienia nitroksowe |
Gue na powietrzu nie nurkuje |
Cały trening podzielony jest na 2 części.
1.Część odbywającą się w warunkach zbliżonych do basenowych z punktu widzenia przejrzystości wody, zamulenia i prądu - czyli nie przeszkadzających w opanowaniu podstawowych umiejętności. Ta część składa się z 4 modułów, a każdy obejmuje średnio 3 nurkowania. 2. Część odbywająca się na wodach otwartych. w miarę możliwości całe szkolenie przeprowadzić w warunkach jak najbardziej zbliżonych do tych, w jakich później będą odbywały się nurkowania jeżeli nie ma możliwości przeprowadzenia pierwszej części szkolenia w bezpiecznej części wód otwartych, to zajęcia takie mogą się odbyć na basenie, Ta część zajęć obejmuje również 4 moduły, gdzie każdy to średnio 3 nurkowania. |
GUE stosuje END 30, a powietrze jest najpopularniejszym gazem stosowanym w nurkowaniach na podstawowym poziomie. |
Czy w sumie ich (nurkowań) musi być minimum 14? |
Czy jest jakiś podział ćwiczeń i ich powtórzeń między nurkowaniami? |
ile musi być nurkowań na powietrzu a ile na nitroksie czy np. wszystkie mogą być na nitroksie lub powietrzu? |
Zdaję sobie sprawę z tego, że wszystko to może to brzmieć dziwnie, kiedy na rynku dostępne są zestawy kursów "combo" trwające 2-3 dni. GUE nie stawia sobie za cel szybkiego, masowego szkolenia. Osiąganie dobrych wyników wymaga z naszego punktu widzenia czasu poświęconego z pełnym zaangażowaniem każdemu kursantowi. Myślę, że pewnym zobrazowaniem tej kwestii może być zliczenie wszystkich naszych instruktorów. Przez wiele lat było ich mniej niż 100 w skali świata. Nie liczyłem ilu jest nas obecnie, ale szacuję, że może 150? |
Maciek, nie wiem czy ktoś robi Rec1 w 5 dni. |
http://gueuk.divedir.com/Recreational-Courses/recone.html
The course takes place over five days, and contains 14 dives in a veriety of locations, drysuit skills that allow you to dive safely in the UK, and rescue skills that other agencies only deliver in later courses. |
http://www.divespot.pl/gue-recreational-diver-level-1.html
Kurs ten uczy jak opanować pływalność, podstawowe techniki poruszania oraz procedury bezpieczeństwa. Uczy także korzystania z suchego skafandra, a 14 nurkowań szkoleniowych na wodach otwartych realizowanych jest z użyciem nitroksu. Praca w zespole przez co najmniej 5 dni trwania kursu buduje odpowiedzialność i daje szerokie perspektywy na dalszy rozwój nurkowy. |
http://diveidc.com/scuba/gue/gue-rec-level-1/
GUE Rec 1 will run over at least 5 days |
4 wstępne moduły mają odpowiednio 1, 2, 3 i 3 nurkowania. Pierwsze nurkowanie to max gł. 2m. Ostatnie, na wodach otwartych to max 21m. Ćwiczenia realizujemy nie głębiej niż na 6m. |
Jeszcze spytam tylko z ciekawości czy macie do pomocy jakiś taki manual instruktorski, w którym cała wiedza teoretyczna i praktyczna wymagana na kursie była by w szczegółach opisana czy raczej opieracie się głównie na ogólnych standardach i przede wszystkim na doświadczeniu osobistym ? |
Chcę sobie stworzyć pewien obraz. |
Wpisałem w google rec 1 gue i na pierwszej stronie były trzy wpisy baz: |
Jedni piszą 5 dni, inni minimum 5 dni. |
Na pierwszej googlowskiej stronie była też baza która napisała Rec 1 8-10 dni. |
Przed ITC instruktor może wziąć udział w nielimitowanej ilości kursów prowadzonych przez tzw. "mentora" - są to normalne szkolenia prowadzone dla kursantów. Po ITC kandydat na instruktora może mieć zalecony dalszy mentoring - czyli "co-teaching" w kolejnych realnych klasach, a następnie przystępuje do egzaminu instruktorskiego, który polega na samodzielnym poprowadzeniu pełnego kursu. Jak widzisz czas, który spędza na współpracy w rzeczywistych kursach pozwala na dobre opanowanie materiału jeszcze zanim kandydat poprowadzi szkolenia samodzielnie, co przygotowuje go na różne warianty prowadzenia tych samych zajęć. |
Paweł Boruta napisał/a: |
Jednak jako początkujący instruktor chciałbym zobaczyć jak "starzy wyjadacze" ogarniają ćwiczenia na 1 zajęciach . Moim skromnym zdaniem, delikwent na 1 zajęciach jest tak zakręcony samym faktem, że jest w wodzie i oddycha, wszystko jest tak bardzo nowe, że zrobienie ćwiczeń np. wisząc a nie na kolanach czy leżąc jest praktycznie niemożliwe. No chyba, że od tego się zaczyna cały terening i delikwent najpierw przez 5 godzin tłucze pływalność, a potem zaczyna robić skillsy. |
Na przeciwnym biegunie mamy kursy, po których kursant zamiast o sobie i swoich umiejętnościach mówi o... instruktorze , o tym jak ten go wykończył (zamiast nauczył), jak było strasznie trudno i ekstremalnie zamiast dobrze i łatwo. |
Paweł Boruta napisał/a: |
Czyli mamy tutaj do czynienia z trochę inną kolejnością niż w pozostałych organizacjach nurkowyc |
Kolejność szkolenia sprzyja wynikom osiąganym w jego trakcie, jeżeli działa wspierająco na kolejne jego etapy:
1. Uczymy się doboru dopasowania i używania sprzętu, żeby móc z niego korzystać w trakcie ... 2. Budowania pozycji, wyważania, trymowania które... 3. Jest podstawą technik poruszania i manewrowania pozwalając kursantowi na... 4. Swobodną naukę procedur typu brak gazu czy chociażby obserwację partnera. |
Na przeciwnym biegunie mamy kursy, po których kursant zamiast o sobie i swoich umiejętnościach mówi o... instruktorze , o tym jak ten go wykończył (zamiast nauczył), jak było strasznie trudno i ekstremalnie zamiast dobrze i łatwo. |
Nie każdy początkujący nurek będzie chciał nurkować w zimnych wodach i w związku z tym nie każdy będzie potrzebował suchy skafander, tak jak nie każdy będzie potrzebował wiedzę o nurkowaniu na Nitroxie. Potrzeba posiadania określonych umiejętności nurkowych przychodzi z czasem wraz z doświadczeniem i świadomością własnych potrzeb. |
bpiotrek napisał/a: |
O ile z twierdzeniem, że nie każdy musi używać suchacza się zgadzam (choćby jedynie wakacyjne nurki w ciepłej wodzie) to nie znam ani jednej poważnej wady nitroxu. Można używać go w każdych warunkach klimatycznych i w wielu bazach jest w cenie powietrza. Jakieś wady? |
Urszula Żółtak napisał/a: |
ale uważam szkolenie z nitroksu za zbędne na poziomie podstawowym, a przy tym zwiększające koszty tak zaprogramowanego szkolenia. |
Nurkowałam w Egipcie często razem z osobami korzystającymi z nitroksu i nie było różnicy w naszych nurkowaniach. |
Nie każdy początkujący nurek będzie (...) będzie potrzebował wiedzę o nurkowaniu na Nitroxie. |