D@rek napisał/a: |
Tak, z nurkowań na Helu taniej wychodzi Jastarnia. Przepraszam nie mogłem się powstrzymać . Nie śpiesz się tak bardzo z tym tmx em daj szansę innym mieszaninom a jak świadomość dojrzeje, stwierdzisz że tego typu nurkowania pomagają zwiększyć
poziom bezpieczeństwa to nurkuj na TMX. Jak wysoko postawisz sobie poprzeczkę ryzyka nurkując na powietrzu ty i partnerzy to już wasza sprawa. |
Tomek Kalbarczyk napisał/a: |
Cena ta wynika z wysokiej ceny helu w Polsce.
Nie rozumiem tego bo Polska jako JEDYNA w UE ma instalację wydobycia helu [w Odolanowie] , która właśnie przeszła modernizację i uzyskała wzrost wydajności o 30%. |
Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Mnie trimiks interesuje przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa. Nie włączył mi się "god mode" i nurkowania poniżej 40 m póki co mnie nie interesują. Interesuje mnie natomiast spokój oraz całkowite zapamiętanie przebiegu nurkowania. Dlatego interesuje mnie TMX.
Wracając do meritum: mimo że zdrowie i bezpieczeństwo są bezcenne, kwestia ekonomiczna też ma swoje znaczenie. Jeżeli TMX osiągnie zawrotne ceny ze względu na cenę helu, to wielu ludzi po prostu nie będzie z niego korzystać. Pytanie dlaczego "uprawnieniowo" TMX jest dostępny tylko dla nurków technicznych to kwestia innego wątku. Jeżeli tak nie jest, to proszę mnie poprawić. |
Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś. Mnie trimiks interesuje przede wszystkim ze względów bezpieczeństwa. Nie włączył mi się "god mode" i nurkowania poniżej 40 m póki co mnie nie interesują. Interesuje mnie natomiast spokój oraz całkowite zapamiętanie przebiegu nurkowania. Dlatego interesuje mnie TMX.
Wracając do meritum: mimo że zdrowie i bezpieczeństwo są bezcenne, kwestia ekonomiczna też ma swoje znaczenie. Jeżeli TMX osiągnie zawrotne ceny ze względu na cenę helu, to wielu ludzi po prostu nie będzie z niego korzystać. Pytanie dlaczego "uprawnieniowo" TMX jest dostępny tylko dla nurków technicznych to kwestia innego wątku. Jeżeli tak nie jest, to proszę mnie poprawić. |
Powiem tak: na pewno wiesz o czym piszesz. Ale ja się reba po prostu boję. A przynajmniej mu nie ufam, bo rozumiem jak działa. I obawiam się, że to odbierze mi przyjemność nurkowania na rebie. Musi minąć trochę czasu żeby to do mnie przemówiło.
Jak rozłożą się koszty nurkowania TMX na CC i OC uwzględniając koszt reba na poziomie 35 kPLN? Przypuszczam że niezbyt korzystnie na rzecz reba? Jednak za wartość tego urządzenia można sporo He zakupić. |
Paweł Seweryniuk napisał/a: |
- ze wzgledu na to ze jest rzadszy od azotu musisz perfekcyjniej wykonac wwynurzenie i przystanki- zapomnij o CESA-ie z 20 metrów |
Michał Kosut napisał/a: |
...... Wodór jest mieszaniną, ...... |
Wodór jest mieszaniną, która może być używana tylko w przypadku gdy zawartość procentowa tlenu jest mniejsza niż 1,5%. Raczej nie używa go się przy płytkich projektach ze względu na tę komplikację. |
zibi napisał/a: |
Pewnie skrót myślowy, ale lepiej poprawić bo jeszcze ktoś się źle nauczy:
wodór nie jest mieszaniną |
Cytat: |
Ma ktoś jakieś informacje na temat takich nurkowań? Wiem, że w komorze osiągnięto ok. 700metrów, ale mnie interesuje prawdziwe nurkowanie, w wodzie |
Marek Lusztyn napisał/a: |
Nota bene - w Niemczech cena helu dla nurków właśnie wzrosła z 4 do 5 eurocentów za litr, ale i tak nie można go chwilowo kupić - w Bawarii od końca lipca do chwili obecnej jest przerwa w dostawach spowodowana przyczynami technicznymi, więc żadna ze szkół nurkowych w tej okolicy i tak nie ma w ogóle chwilowo tego gazu w ofercie |
Oczywiście, masz rację. Miałem na myśli mieszaniny tlenu z wodorem. |
D@rek napisał/a: |
Chorwaci was zlali bo prawdopodobnie nie mieli licencji na prowadzenie tego rodzaju nurkowań. |
aleXandra napisał/a: |
może potwierdzić, że naprawdę są problemy z zaopatrzeniem. |
slawek napisał/a: |
Dzisiaj Sala też mówił że ma stare zapasy, a w zasadzie już nie ma, a nowa cena jest z kosmosu. |
slawek napisał/a: |
Ciężkie czasy nadchodzą |
Paweł Boruta napisał/a: |
Ja się spotkałem z wartością 4%. Ale chodzi mi o coś innego. Ma ktoś jakieś informacje na temat takich nurkowań? Wiem, że w komorze osiągnięto ok. 700metrów, ale mnie interesuje prawdziwe nurkowanie, w wodzie . |
ZielonySmok napisał/a: |
Ile kosztuje jeden oddech nurka na 100m?
0,35*18*11/10=6,93zl cena helu * litrów na minutę * ciśnienie na 100m / na ilość oddechów = (jeśli oddychalibyśmy tylko helem) przy gazie 10/70 cena helu dla jednego oddechu to: 70% z 6,93zl = 4,85zł (Euro kosztuje dzisiaj 4,16 a funt 4,90) Może to doprowadzić do oszczędzania gaz, co spowoduje problemy. |
zibi napisał/a: |
trochę drogo to wyszło powiedz skąd masz cenę helu 0,35 zł za litr ???
Przynajmniej w Dahabie w Planet litr helu to 0,055 euro czyli ok. 0,23 zł w detalu tak było w ubiegłym tygodniu drogo ale bezpiecznie. |
ZielonySmok napisał/a: | ||
Może nie będę dokładnie pisać, ale to niedaleko mojego miejsca opisanego w "Skąd" |
Cytat: |
Zielony ... ty chcesz aby nasze łódzkie zapasy helu, u wiesz kogo, jacyś przyjezdni wydmuchali. Normalnie podcinasz gałąź, na której wisimy. |
MaRkY napisał/a: |
Słyszałem coś o problemach z dostępnością Helu w Chorwacji - znacie jakieś szczegóły ?? |
MaRkY napisał/a: |
Słyszałem coś o problemach z dostępnością Helu w Chorwacji |