Kurcze Wojtek, to pachnie starym siodłem i tytoniem ! Wszystko co uwielbimy, piękne!
Mirek Kruczek - 23-08-2014, 06:55
Temat postu:
Wojtku zmobilizowałeś mnie do zakupu zeszytu ! zawsze brakowało mi miejsca na karteczkach z log.. . Co do rysowania dna itp. będę musiał potrenować ! DZIŚ IDĘ NA 301 NURKOWANIE ale od dziś będzie to 1 nur zapisane w ZESZYCIE ! miejsca mi już nie braknie !
Monika Brzózka - 25-08-2014, 11:55
Temat postu:
Pierwsze dwa logbooki były takie oficjalne, ale z czasem, z lenistwa łamane na wygodnictwo rozrysowałam własne tabelki. A w zasadzie to rozrysowuję ponieważ w miarę zmieniających się potrzeb dokładam i/lub zmieniam poszczególne pola. Jestem zwolennikiem 'check box'ów' więc to co się daje w zakresie warunków, parametrów czy konfiguracji po prostu zaznaczam na liście. Pozostałe miejsce przeznaczam na szkic (rafa, zarys wraku czy trasa w jaskini) i jakieś info. Na zdjęciu kwietniowe nurki z safari w egiptowie a pod spodem zrzut z tabelek w aktualnej, sierpniowej wersji. Jako rasowa księgowa tabelki logbookowe sporządziłam oczywiście w excelu . Chyba nigdy nie będzie wersji ostatecznej - z reguły drukuję kartki na max 20-30 nurkowań, później jest kolejna zaktualizowana wersja
Przy okazji robienia fotki logbookowi stwierdziłam, że na tej samej trasie safari cztery lata wcześniej ilość stworzeń spotkanych pod wodą była jakieś trzy razy większa. Często, przy dyskusjach o logbookach pojawia się stwierdzenie "do setnego prowadziłem a teraz mam w kompie wszystkie informacje" albo "strata czasu". Ja prowadzę bo lubię. A czasem można się pośmiać z siebie np. widząc ilość ołowiu opisaną przy nastym nurkowaniu albo kometarz, że był straszny prąd.
pozdrawiam,
Mo
Sławek Hałka - 26-08-2014, 00:17
Temat postu:
Coś takiego sobie wydziergałem, wzorując się na nie pamiętam już jakim wzorcu. W sumie coś takiego mi wystarcza, aby po nurkowaniu zapisać najważniejsze rzeczy, których nie zna komputer nurkowy. Przede wszystkim zużycie gazów do późniejszego obliczenia SAC.
Trochę mi już brakuje miejsca na gazy, bo w projekcie przewidziałem jeden deco gaz.
Format jest mały (105x170), bo taki pasuje do oprawy kalendarzowej którą kupiłem w EMPiK-u.
Ania Zawrzel - 26-09-2014, 04:56
Temat postu:
Bardzo fajne projekty - widzę że nie ja jedna mocuję się z utworzeniem logbooka idealnego
Na pewno mnie zainspirują, dzięki!
Ze swojej strony dodałabym, że u nas bardzo się przydają informacje o sile i kierunku prądów (z oddzieleniem na powierzchniowe i głębinowe), wiatru fal oraz fazach księżyca, bo one lubią wszystko pętać.
waterman - 26-09-2014, 09:16
Temat postu:
ja od jakiegoś czasu uzywam tego?
http://divers-book.com/
Jarek Gębski - 26-09-2014, 15:50
Temat postu:
To jest mój pierwszy wpis na forum, tak więc witam wszystkich .
Przerzuciłem wszystkie swoje logi do
http://www.divinglog.pl/
Ma on pewne ograniczenia jak chyba każdy. Dla mnie ważne jest że mogę wrzucić zdjęcia i dodać nowe nurkowiska.
Bogdan Kurtyka - 15-10-2014, 20:43
Temat postu:
Z uwagi, iż moja natura (nie wiem, która!) informatyka bierze zdecydowana górę w tym względzie, zdecydowałem się na program komputerowy Diving Log. Coś co można liczyć ręcznie, maszyna zrobi za mnie a ja poszukam w tym czasie sprzętu dla siebie.
Wady: płatny (promil wartości w porównaniu do sprzętu, który kompletuję) - zatem polecam.
Pozdrawiam, BK
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz