Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - Logbook

MaRkY - 24-09-2012, 08:47
Temat postu: Logbook
zdenerwowany beznadziejnością dostepnych logbookow zdecydowałem się na stworzenie swojego, tak aby jak najwiecej nurkow sie w nim miescilo a przy okazji zeby zawieral wszystkie potrzebne informacje.

1. Co Waszym zdaniem powinien zawierac logbook ?
2. Może macie opracowane fajne logbooki?

To co moim zdaniem warto zanotować:

1. Data
2. Numer nurka
3. Lokalizacja zbiornik, Lokalizacja nazwa miejsca/miejscowości, Lokalizacja GPS
4. Czas wejścia i wyjścia
5. Opis Nurka [kwadraciki do zaznaczenia] słona/ słodka, brzeg/łódź/RIB, fale, prądy, przybój, inne ruchy wody (wykropkowane), [wykropkowane miejsce na nazwe nurka np. szkoleniowego]
6. Opis wody: Temp. góra, temp. dół, wizura,
7. Opis powietrza: Temp, jakie slonce/zachmurzenie [piktogramy do zaznaczenia]
8 TABELA PRZEBIEGU NURKOWANIA [SI/PG/Głębokość/CZAS/ Przystanki [miejsce na wiecej niż 1 na 5m]
9. bar - START, bar _KONIEC
10. Butla: wielkość... ALU/STAL 1/Twin [piktogram]
11. Jacket/Skrzydło [ciężar]
12. Balast
13. Skafander suchy/mokry
14. Miejsce na info oraz mapke poglądową
15. Instruktor/Divemaster/ Partner [numer certyfikatu]
16. Dane kontaktowe powyższego i miejsce na podpis / pieczątkę

z moich ustaleń i przymiarek wynika, że można to wszystko tak ułożyć, aby mieściły się 2 nurki na stronie.
Tomek Kalbarczyk - 24-09-2012, 09:11
Temat postu:
Ja bym jeszcze dodał info o czynniku oddechowym - powietrze/nitrox[jaki] , a jeżeli nitrox to dopisek o MOD. Można zastanowić się nad obliczeniem SAC.
Zazdroszczę Ci takiej skrupulatności. Ja jestem bardzo leniwy i przestałem wypełniać logbook po 50 nurkowaniu. Teraz zrzucam każde nurkowanie do lapa, oglądam profil, zużycie, uzupełniam kluczowe dane. I ubolewam, że nie robiłem tego od początku, bo to bardzo przydatna wiedza.
Jarek Andrzejewski - 24-09-2012, 09:11
Temat postu:
Ja zrobiłem sobie takie stronki do wydrukowania: https://rapidshare.com/files/1541059737/Divelog.zip (w zipie jest PDF i "openofisowy/libreofisowy" ODT)

Można używać, przerabiać, chwalić i wyśmiewać Smile
MaRkY - 24-09-2012, 10:32
Temat postu:
Tomek Kalbarczyk napisał/a:
Ja bym jeszcze dodał info o czynniku oddechowym - powietrze/nitrox[jaki] , a jeżeli nitrox to dopisek o MOD. Można zastanowić się nad obliczeniem SAC.
Teraz zrzucam każde nurkowanie do lapa, oglądam profil, zużycie, uzupełniam kluczowe dane. I ubolewam, że nie robiłem tego od początku, bo to bardzo przydatna wiedza.

masz racje czynnik oddechowy sie przyda, a profil ogladam sobie na kompie nurkowym Smile

Jarek Andrzejewski napisał/a:
Ja zrobiłem sobie takie stronki do wydrukowania:
Można używać, przerabiać, chwalić i wyśmiewać Smile

chce zrobic coś podobnego tylko z piktogramami i mniejsze zeby na stronie 2 logi wchodziły Smile
Dawid Stramowski - 24-09-2012, 10:56
Temat postu:
To jest moja ciągle rozwijana wersja logbooka.

https://rapidshare.com/files/4081217457/Logbook.zip

Z MOD przy nitroxach zrezygnowałem. Logbook ma zawierać elementy zmienne i specyficzne dla konkretnego nurkowania. Wiedząc jakiego użyłem nitroxu w danym nurkowaniu, znam (lub szybko policzę) jego MOD. Więc szkoda miejsca na zapisywanie.
Wojtek A. Filip - 24-09-2012, 11:04
Temat postu:
MaRkY napisał/a:
chce zrobic coś podobnego tylko z piktogramami i mniejsze zeby na stronie 2 logi wchodziły

Początkowo bazowałem na jakimś firmowym logu. Wydawało mi się nawet, że kartki muszą być oryginalne, bo... scratch

Z biegiem czasu zrobiłem tak, że kupiłem grubaśny zeszyt w kratkę. Każde nurkowanie opisywane jest z daty, głębokości, czasu, czasu łącznego, nr kolejnego nurkowania, miejsca i
tutaj mam miejsce na wszystko, mogę szkicować mapkę miejsca, spisać telefony partnerów, opisać łódź i dlaczego nie lubiłem gościa obsługującego sprężarkę itp.
Efekt jest taki, że na każde nurkowanie mam dokładnie tyle miejsca ile jest mi aktualnie potrzebne. Bardziej to może przypominać taki nurkowy pamiętnik, ale działa i zawiera masę informacji.
W punktach kluczowych np. seria nurkowań na Bali, można wkleić kolorowe, wystające wystawadełko z napisem Bali i datą. Podobnie przy jakimś fajnym kursie, albo niefajnym sztormie.

Nie wiem na ile to może się Wam przydać - obecnie dążymy do tego, żeby telefon sam zapamiętał nurkowanie i jego parametry, a jeszcze lepiej żeby go wziąć na deko i klikać partnerowi obok "Lubię to" kiedy na FB pokaże się "do końca dekompresji Zenka pozostało 90 minut" Wink .

Pozdrawiam,
Wojtek

PS.
Moja wersja logbooka jest podejrzana u starego wyjadacza nurkowego, który miał jeszcze bardziej wypasioną, z wklejonymi zdjęciami, mapkami dojazdu i jakimiś suszonymi żabami, czy pająkami Rolling Eyes .
Lukciu - 24-09-2012, 11:07
Temat postu:
Witam,

z tego co mi się przydaje lub brakuje w loogboku to: widoczność pod wodą (przejrzyście, ograniczona, nocne) oraz sposób realizacji dekompresji (planowany czas poniżej/powyżej limitu NDL) oraz zasada jej przeprowadzenia (Deepstop, wg. runtime, minimum deco, przystanek bezpieczeństwa, decoplanner). Dodatkowo informacja który to nurek powtórzeniowy/czas miedzy nurkowaniami.

Pozdrawiam,

Lukasz.
Jarek Andrzejewski - 24-09-2012, 12:39
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Z biegiem czasu zrobiłem tak, że kupiłem grubaśny zeszyt w kratkę. Każde nurkowanie opisywane jest z daty, głębokości, czasu, czasu łącznego, nr kolejnego nurkowania, miejsca i/.../

O zeszycie też myślałem, ale wydawało mi się, że będę na pewno zapominał o połowie wpisów Smile

Czy jakieś rubryczki nanosisz? Przydałyby się chyba jakieś szczątkowe tabelki, żeby powtarzające się dane szybko wypełnić (bez pisania "legendy").

Mój pomysł: zamówić parę setek gotowych nalepek i połączyć zalety rubryczek (umieszczanych w dogodnym miejscu) i możliwości "wodolejstwa".
Jarek Andrzejewski - 24-09-2012, 12:54
Temat postu:
Lukciu napisał/a:
z tego co mi się przydaje lub brakuje w loogboku to: widoczność pod wodą (przejrzyście, ograniczona, nocne)

dobry pomysł. Tu moje "stronki" po poprawkach (przy okazji: w poprzedniej wersji PDF różnił się od ODT)

Ja nurkuję tylko NDL, więc kwestia dekompresji jest mniej szczegółowo ujęta.
Paweł Boruta - 24-09-2012, 14:14
Temat postu:
Ja się skłaniam ku wersji Wojtka - jak mi się skończą kartki w logbooku przechodzę na zeszyt. Co notuję? To co jest mi potrzebne - czas, głębokość, głębokość średnią, gaz (jakie butle, zużycie, obliczony SAC) a także "literkę" zalegającego azotu, co jest szczególnie ważne przy ustaleniu NDL następnego nurkowania (przerwę powierzchniową odczytuję z digitala i w następnym logu wpisuję literkę "startową" i wynikający z niej NDL na założonej głębokości. To są dla mnie ważne informacje, a nie za przeproszeniem pierdoły Wink jak rodzaj skafandra czy wody. Wpisuję też wszystko, co może mieć wpływa na mój dalszy rozwój nurkowy, ze szczególnym naciskiem na błędy.

PS. Jednocześnie mam elektroniczny logbook, na divinglog.pl - fajnie robi statystyki, wylicza średnie itp.

Pozdrawiam, Paweł
Daniel Łanczkowski - 24-09-2012, 15:16
Temat postu:
to mój pierwszy post także w ramach formalności Witam wszystkich Smile
Od samego początku korzystam z internetowego Logbooka pomysłu mojego kolegi.

posiada on informację takie jak:
1. numer nurkowania
2. data
3. miejsce wraz z lokalizacją na mapie + dokładne namiary gps (mozna lokalizacje skopiować od swoich znojomych którzy natrudzili się aby miejsce nanieść na mapę)
4.maksymalna głębokość
5. średnia głębokość
6.całkowity czas nurkowania
7. czas denny
8. całkowity czas deco (wpisujemy przystanki, czas samo podlicza)
9. info o czynniku oddechowym czyli: liczba x pojemnośc butlii, rodzaj gazu, ciśnienie początkowe i ciśnienie końcowe.
10. temperatura wody
11. widoczność
do zaznaczenia czy jest to nurkowanie nocne i/lub podlodowe
12. można dodac komentarz, prywatną notkę, link do galerii zdjęć i filmów z nurkowania

do ciekawostek należą:
- możliwośc powiązania nurkowania ze znajomymi (oczywiście lista znajomych także jest)
- możliwość wydrukowania nurkowań w formie papierowej (na A4 mieszczą się 4 nurkowania)
- statystyki z nurkowań (takie jak ilośc nurków w danym miesiącu, średnie czasy nurkowań, średnie głębokości itp)
- jeśli wpisujemy ilośc cisnienia początkowego i koncowego przelicza nam zuzycie (może niedługo bedzie dodana statystyka zmiany naszej formy na podstawie zużycia gazów)
- nieogrniczone miejsce na dodawanie nurków

A co najważniejsze, jest za darmo:)

oto link:
http://dirlogbook.com/

polecam
Adam Jaworski - 24-09-2012, 15:19
Temat postu:
Kurde, a mnie prowadzenie logbooka jakoś nigdy nie wzięło. Poza spisaniem, ile balastu do jakiej butli i fatałaszków, w zasadzie nigdy niczego nie notowałem. Ale to nic dziwnego biorąc pod uwagę, że do tej pory mimo skończonych kursów nie wyrobiłem sobie nawet jednego plastiku Smile Może ja po prostu nie mam serca do księgowości...
Wojtek A. Filip - 24-09-2012, 15:27
Temat postu:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Czy jakieś rubryczki nanosisz?

Nie.
Zauważyłem, że wiele zależy od ilości nurkowań - im jest ich więcej, tym mniej informacji wpisujemy pozostawiając najistotniejsze.

Poniżej kawałek jednego z moich logów z czasów, kiedy mieszkałem w Egipcie.

Bogusław Rzepka - 24-09-2012, 18:39
Temat postu:
To nie logbook....to dzieła sztuki Smile)
Mateusz Nowaczyk - 24-09-2012, 18:42
Temat postu:
teraz juz rozumiem czemu tylko 63 nurkowania masz zalogowane:)
Paweł Boruta - 24-09-2012, 20:09
Temat postu:
Wojtku, myślałeś o wydaniu przewodnika nurkowego? Mówię serio. Z takimi rysunkami 3D chętnie bym zobaczył znane akweny w PL: Koparki, Zakrzówek czy Groźnego Smile.

Pozdrawiam, Paweł
Wojtek A. Filip - 24-09-2012, 20:45
Temat postu:
Paweł Boruta napisał/a:
Wojtku, myślałeś o wydaniu przewodnika nurkowego?

Tak, myślałem.
Podobnie jak o napisaniu kilku fajnych książek (nie koniecznie nurkowych), pojechaniu na 3 tygodnie w Bieszczady, rozmnożeniu kotów i jeszcze kilku sprawach Wink.

W praktyce wychodzi na to, że wolę jednak nurkować - to zajmuje mi większość czasu i jak na razie nie mam ochoty tego zmieniać.
Pisać lubię na forum - mam bardzo dużą satysfakcję z tego, że ktoś czasem napisze, że jakiś mój artykuł mu się przydał - to znaczy dla mnie dużo więcej niż wydanie książki...
Swoją drogą, kiedyś zacząłem rysować mapki na forum, ale jakoś przestałem - pewnie dlatego, że wyjechałem z Egiptu (tutaj próbka: klik ).

Ale miało być o logach.
Fajny pomysł ma Zielony Smok z ekipą, która tworzy mapki do wetnotesów - taki koplet do logbooka to ciekawy pomysł.
Kiedy pływałem w nowych miejscach, zawsze rysowałem wstępny schemat rafy/ wraku, a potem starałem się nanieść jak najwięcej informacji. Czasem jak ktoś był w takim miejscu, prosiłem o zebranie różnych danych typu: głębokość wejścia do jaskini, położenie stołu warsztatowego w maszynowni, czy punkty w których widziany był jeden z 3 rekinów wielorybich. Opowieści o super przewodnikach, pomijają często to, że ludzi ci ciągle zbierają i gromadzą informacje Smile.
Przez kilka lat rysowałem plany wszystkich znanych wraków w EG - zastanawiam się gdzie to jest? Zostało w bazie? Były na kartkach A4 na dodatek działałem kredkami Embarassed .

Z ciekawych rzeczy, które zawsze mam w logu:
-wymiary (długości) pasów uprzęży i odległości w jakich położone są d-ringi - jest to bardzo pomocne przy podróżowaniu i wypożyczaniu płyty/uprzęży
-ilości i położenie balastu do poszczególnych konfiguracji sprzętowych i miejsc nurkowych w różnych miejscach świata
-wzory/informacje, które bywają przydatne

Pozdrawiam,
Wojtek
Wojtek A. Filip - 24-09-2012, 21:47
Temat postu:
Wojtek napisał/a:
Przez kilka lat rysowałem plany wszystkich znanych wraków w EG - zastanawiam się gdzie to jest? Zostało w bazie? Były na kartkach A4 na dodatek działałem kredkami
No i jest ślad - coś mnie wzięło na wspomnienia i...
rysunki były w tym co trzymam i gram na tym AC/DC...

MaRkY - 24-09-2012, 22:30
Temat postu:
w sumie coś w tym zeszycie musi być Smile ale chyba wybiore w Linie Razz
pomysł z naklejkami jest super,
pomysł z opisywaniem odległości D-ringów i kieszeni balastowych do płyty też fajna sprawa.

też jeszcze nurkuję NDL, dlatego wspomniałem tylko o ilości przystanków (mam wg RGB deep stopy po minucie w polowie głebokiego)

Jeśli chodzi o mapki drukuję je zazwyczaj w 10x8 i wklejam, ponadto planując nurkowanie ze swoim Buddym laminujemy mapki przedkazdym wyjazdem w Polsce Smile

MaRkY - 01-10-2012, 13:27
Temat postu:
oto co udało mi się stworzyć:

jesli ktos bedzie chcial podesle w PDFie
Jarek Andrzejewski - 01-10-2012, 13:32
Temat postu:
Co ma być w rubryczkach N-S i E-W? Współrzędne punktu wejścia (ale czy to się nie dubluje z "GPS")? Rozmiary zbiornika? Rozmiary i położenie zbiornika?
MaRkY - 01-10-2012, 14:06
Temat postu:
przed GPS- em wpisujesz sobie nazwe nurka np. szkoleniowego ICE DIVER, DEEP, Wreck, Sidemount itp Smile mozesz tam wpisac to co Ci pasuje, rozmiar zbirnika max głebokość, co kolwiek sobie życzysz Smile
Jarek Andrzejewski - 01-10-2012, 14:11
Temat postu:
OK, kumam: etykietka GPS jest "w zestawie" z N-S i E-W.
Maciej Lewandowski - 22-08-2014, 21:51
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Poniżej kawałek jednego z moich logów z czasów, kiedy mieszkałem w Egipcie.

Kurcze Wojtek, to pachnie starym siodłem i tytoniem ! Wszystko co uwielbimy, piękne!
Mirek Kruczek - 23-08-2014, 06:55
Temat postu:
Wojtku zmobilizowałeś mnie do zakupu zeszytu ! zawsze brakowało mi miejsca na karteczkach z log.. . Co do rysowania dna itp. będę musiał potrenować ! DZIŚ IDĘ NA 301 NURKOWANIE ale od dziś będzie to 1 nur zapisane w ZESZYCIE ! miejsca mi już nie braknie !
Monika Brzózka - 25-08-2014, 11:55
Temat postu:
Pierwsze dwa logbooki były takie oficjalne, ale z czasem, z lenistwa łamane na wygodnictwo rozrysowałam własne tabelki. A w zasadzie to rozrysowuję ponieważ w miarę zmieniających się potrzeb dokładam i/lub zmieniam poszczególne pola. Jestem zwolennikiem 'check box'ów' więc to co się daje w zakresie warunków, parametrów czy konfiguracji po prostu zaznaczam na liście. Pozostałe miejsce przeznaczam na szkic (rafa, zarys wraku czy trasa w jaskini) i jakieś info. Na zdjęciu kwietniowe nurki z safari w egiptowie a pod spodem zrzut z tabelek w aktualnej, sierpniowej wersji. Jako rasowa księgowa tabelki logbookowe sporządziłam oczywiście w excelu Wink. Chyba nigdy nie będzie wersji ostatecznej - z reguły drukuję kartki na max 20-30 nurkowań, później jest kolejna zaktualizowana wersja Smile

Przy okazji robienia fotki logbookowi stwierdziłam, że na tej samej trasie safari cztery lata wcześniej ilość stworzeń spotkanych pod wodą była jakieś trzy razy większa. Często, przy dyskusjach o logbookach pojawia się stwierdzenie "do setnego prowadziłem a teraz mam w kompie wszystkie informacje" albo "strata czasu". Ja prowadzę bo lubię. A czasem można się pośmiać z siebie np. widząc ilość ołowiu opisaną przy nastym nurkowaniu albo kometarz, że był straszny prąd.

pozdrawiam,
Mo
Sławek Hałka - 26-08-2014, 00:17
Temat postu:

Coś takiego sobie wydziergałem, wzorując się na nie pamiętam już jakim wzorcu. W sumie coś takiego mi wystarcza, aby po nurkowaniu zapisać najważniejsze rzeczy, których nie zna komputer nurkowy. Przede wszystkim zużycie gazów do późniejszego obliczenia SAC.
Trochę mi już brakuje miejsca na gazy, bo w projekcie przewidziałem jeden deco gaz. Smile
Format jest mały (105x170), bo taki pasuje do oprawy kalendarzowej którą kupiłem w EMPiK-u.
Ania Zawrzel - 26-09-2014, 04:56
Temat postu:
Bardzo fajne projekty - widzę że nie ja jedna mocuję się z utworzeniem logbooka idealnego Wink
Na pewno mnie zainspirują, dzięki!
Ze swojej strony dodałabym, że u nas bardzo się przydają informacje o sile i kierunku prądów (z oddzieleniem na powierzchniowe i głębinowe), wiatru fal oraz fazach księżyca, bo one lubią wszystko pętać.
waterman - 26-09-2014, 09:16
Temat postu:
ja od jakiegoś czasu uzywam tego?
http://divers-book.com/
Jarek Gębski - 26-09-2014, 15:50
Temat postu:
To jest mój pierwszy wpis na forum, tak więc witam wszystkich salut .

Przerzuciłem wszystkie swoje logi do
http://www.divinglog.pl/
Ma on pewne ograniczenia jak chyba każdy. Dla mnie ważne jest że mogę wrzucić zdjęcia i dodać nowe nurkowiska.
Bogdan Kurtyka - 15-10-2014, 20:43
Temat postu:
Z uwagi, iż moja natura (nie wiem, która!) informatyka bierze zdecydowana górę w tym względzie, zdecydowałem się na program komputerowy Diving Log. Coś co można liczyć ręcznie, maszyna zrobi za mnie a ja poszukam w tym czasie sprzętu dla siebie.
Wady: płatny (promil wartości w porównaniu do sprzętu, który kompletuję) - zatem polecam.
Pozdrawiam, BK

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz