Wojtek Filip napisał/a: |
W Polsce Project Baseline już działa .[/video] |
[...] a zaczyna się również na Hańczy.
|
Piotr Szpartaluk napisał/a: |
Gdzie można o tym poczytać, |
PB ruszył na jednym z jezior w rejonie Poznania |
klon napisał/a: |
Skontaktowałem się zatem z instytucjami, w których pracowałem lub z którymi współpracowałem w przeszłości i obecnie w zakresie ochrony środowiska.
Poszedłem, porozmawiałem po czym napisałem oficjalne pisma do: WIOŚ, SANEPID (zarówno wojewódzki jak i powiatowy), Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM Instytut Hydrologii, Wydział Biologii... Żadna z tych instytucji nie jest na chwilę obecną obecną zainteresowana pozyskaniem jakikichkolwiek danych - nie otrzymałem żadnej odpowiedzi |
Monika napisał/a: |
Wydaje mi się, że Baseline raczej należy potraktować jako inicjatywę oddolną. Jeśli będziesz zbierał dane z jakiegoś zbiornika w sposób systematyczny to po jakimś (raczej dłuższym) czasie zaobserwujesz pewną tendencję i być może dopiero ta tendencja może stać się przyczynkiem do myślenia na poziomie instytucji, że warto dane zbierać i coś monitorować. |
dlatego, jeżeli ktoś zna odpowiedzi na te pytania to chętnie wrócę do tematu. |
Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na oficjalnej stronie Project Baseline - zerknijcie na materiały do pobrania - są tam m.in. formularze jak robić pomiary, gdzie je potem wpisywać itp. |
Od czasu do czasu przypominam się i dostaję odpowiedź: "tak, tak - mamy w pamięci, akby co to się odezwiemy" |
Jeżeli będziesz jednak trwał przy "polskich realiach" to zamiast: |
Piotr Szpartaluk napisał/a: | ||
Na Hańczy widziałem baselinkę GUE, w listopadzie. Gdzie można o tym poczytać, bo na projectbaseline.org jeszcze nic nie ma? |
Dariusz Szymański napisał/a: |
Czy coś ruszyło z tym projektem nad Hańczą? |
Kamil Kaczmarek napisał/a: |
Cześć, późno bo późno ale wywołany do tablicy się zgłaszam. Koordynuję Project Baseline Jeziora Wielkopolski. |