MaRkY napisał/a: |
popłakałem się ze śmiechu |
D@rek napisał/a: |
i wbrew pozorom wcale nie są takie śmieszne. |
YaCa napisał/a: |
Tylko dlaczego ludzią Wciska glupote przez co pozbawia ich dalszego rozwoju (a przynajmniej go spowalnia) |
Pan S wspominal ze napisal ksiazke, przyznac sie. Kto przeczytal?? (Tez tam taki beton jest??) |
. Gdybym trafil na tego czlowieka na starcie swojej przygody z nurkowaniem to z powodu takiego belkotu nie nurkowal bym jak nurkuje, nie zobaczyl bym tego co widzialem... |
Ma swoją filozofię i konsekwentnie się jej trzyma i chwała mu za to. |
Jarek Andrzejewski napisał/a: | ||
Yaca, a dlaczego uważasz, że szybkie parcie naprzód aż do nurkowań deko i dalej pod strop jest jedyną i najlepszą drogą? Przecież nie tylko młodzi bezdzietni kawalerowie nurkują.. |
Jarek Andrzejewski napisał/a: |
Poza tym: czy wierzysz w każde słowo każdego instruktora? Czy sam nie starasz się zrozumieć i potem podejmować na tej podstawie swoje decyzje? |
Przecież nie tylko młodzi bezdzietni kawalerowie nurkują... |
He he tu cie mam tam startowałem i było super do dziś miło wspominam. |
No ale mi żaden hochsztapler nigdy nie powiedział że nurkowanie dekompresyjne czy overhead to "nurkowanie niewłaściwe" |
I byłeś karmiony na kursie takimi bredniami ??
Jesteś w stanie dziś głośno powiedzieć że człowiek który dzieli świat nurkowy na "ja i całą reszta źle nurkująca" jest/była Twoim autorytetem ? |
konklużyn przychodzi wraz z doświadczeniem |
YaCa napisał/a: | ||||
a gdzie ja napisałem że trzeba szybko do przodu przeć ?? |
Ja wszystko robiłem powoli, miedzy każdym kursem dawałem sobie rok lub tez 50-10 nurkowań na opływanie się... Gdzie napisałem ze trzeba iść pod strop ? gdzie napisałem że jedyna słuszna droga to deco ?? |
Jedyna słuszna droga to nurkować zgodnie ze swoimi kwalifikacjami, umiejętnościami i uprawnieniami. Po co się pchać na deco jeśli się tego nie czuje, po co się pchać pod strop jeśli się tego np boimy. |
a pan S przekonuje że jego prawda jest jedyna... |
Nadal sie ciesze że nie trafiłem na taki beton na początku swojej przygody z nurkowaniem bo aż ciarki mnie idą na samą myśl jaka szanse mógł bym w życiu stracić... |
YaCa napisał/a: | ||
to zdanie jest trochę nie fair. |
Gdy Ty śpisz ja nurkuje po nocy bo w dzień mam masę pracy, Gdy w weekend siedzisz wygodnie na kanapie, ja nurkuje (tylko gdy nie pracuje w weekend)
w międzyczasie muszę jeszcze znaleźć czas dla kobiety, psów, przyjaciół... |
Po prostu zastąp słowo "nie chce mi się" na "a czemu nie"
zaufaj mi, da się... |
"pozbawia ich dalszego rozwoju (a przynajmniej go spowalnia)" |
Cytat: |
sam widzisz: sam stawiasz na bezpieczeństwo. Czy więc zalecenia TS aż tak bardzo stoją w sprzeczności z Twoim podejściem? |
Ja mniejsze zło widzę w "straszeniu" przez TS niż w zachęcaniu do nurkowania na poziomie, którego kursant nie osiągnął, np. pozytywne zakończenie kursu zaawansowanego, gdy nurek np. nie ogarnia doskonale pływalności. |
no cóż, mnie też nie przekonał, ale doceniam jego rady dotyczące bezpieczeństwa. |
miałbyś rację... gdyby nie fakt, że TS to nie stolarz robiący stołki.
Uczeń to nie kawałek drewna, z którego po ostruganiu na stołek nie da się już zrobić ramy na obraz.... |
Co jest nie fair? Że ludzie są różni, mają różne podejście do podejmowanego ryzyka, różne zdolności i ambicje? |
Nie łapię, co to ma do naszej dyskusji? Czy to źle, że moje życie wygląda nieco inaczej niż Twoje i że nie mam psa? |
ależ ja nie oceniam Twojej motywacji. Ja tylko napisałem, że ludzie są różni i ocena, że TS "krzywdzi" ludzi jest, moim zdaniem, błędna.
A może właśnie ta - bardzo zachowawcza - filozofia uprawiania naszego hobby jest doskonała dla części ludzi, a reszta osiągni swoje cele POMIMO zdania TS? |
Jarek, słowo "bezpieczeństwo" to chyba tylko jedyne z jakim bym się zgodził. |
Pan S promuje bezpieczne nurkowania, ale czy zbytnio się nie zapędza ?? |
Oczywiście, jeśli mówimy o nurkach którzy nie chcą przekraczać pewnych granic to jest jak najbardziej OK, jak pisaliśmy wcześniej każdy powinien sam sobie wyznaczyć barierę.
Ale pozwólmy ta barierę wyznaczyć nurkowi a nie wpajać mu że to jest "złe" i już. |
więc teraz wypadało by tylko napisać że w ogóle nie warto wchodzić do wody bo nurkowanie to generalnie niebezpieczny sport... |
Tylko ile pięknych chwil bym stracił... |
Gdzie był bym dziś jak bym miał za nauczyciela/autorytet człowieka który nie jest "hochsztaplerem"?? |
Do tego nawet się nie będe odnosił, napisałem już że nawet Ci z dziećmi i żonami potrafią nurkować tyle ile chcą. |
a no to że przypominasz mi że nie tylko bezdzietni kawalerowie nurkują jak by to miało jakieś znaczenie jaki masz stan cywilny czy sytuacje rodzinną... |
Tylko czy nie szkoda tego straconego czasu i mętliku w głowie który może takiemu młodemu i ambitnemu nurkowi narobić pan S ??? (celowo napisałem "może") |
Pan S wspominal ze napisal ksiazke, przyznac sie. Kto przeczytal?? (Tez tam taki beton jest??) |
Adam Chróścicki napisał/a: |
Robiłem u TS P1,2,3 i jestem szczęśliwy że trafilem na niego. Wpoił mi zasady dobrej praktyki nurkowej i dbałości o partnera gdyby nie on kto wie co bym robił teraz. Dzięki Niemu poniekąd wybralem paradoksalnie GUE jako kolejny krok w moim rozwoju. Dostrzegam wiele podobieństw w szkoleniu. |
Ale wpieranie kursantowi że deco czy strop to "zło" to już beton jakich mało... |
I byłeś karmiony na kursie takimi bredniami ?? |
Adam Jaworski napisał/a: |
I teraz wyobraź sobie, że karmiony takimi bredniami, właśnie planuję zacząć szkolenia ... |
Piotr Szewczyczak napisał/a: |
Pan taki czy inny uważa za słuszne, tylko o to, że neguje inne pomysły na nurkowanie niż swoje własne. |
za mało o trymie i nie było pływania żabką. To wszystko dało się nadrobić później. Fajnie, żeby było od razu, ale do tego musiałbym zamiast P1 w CMAS zaczynać w GUE od Rec1 |
Rozumiem że takie brednie (odnoszę się cały czas do filmów z YT) jakie mówi pan S były wykładane tez na Twoim kursie?? (po za tym co jeszcze napisałeś) |
Czytając wasze wypowiedzi i oglądając wcześniej filmiki z YT w głowie mi się wyłania obraz człowieka który nie poszedł z duchem czasu jeśli chodzi o nurkowanie/sprzęt/filozofie nurkowania |
Piotr Szewczyczak napisał/a: |
neguje inne pomysły na nurkowanie niż swoje własne. |
jednak to co powiedział do kamery dla mnie osobiście dyskredytuje go jako mojego potencjalnego przyszłego instruktora... |
Kolejna rzecz ale to już tak mocno OFFtopując jaka mnie bardzo bawi (nie żebym miał coś do GUE) to to że po kursach u pana S wybraliście właśnie GUE |
(to inne federacje są złe? |
tego nie rozumiem. robiłem kurs podstawowy OWD w PADI i podstawą był "trym" "pływalność" i "żabka"
wiem że szkoły nurkowe nie zawsze tego uczą na pierwszym kursie, ale już na kolejnych chyba to wchodzi w życie? czy się mylę ? |
Ja: "Wypadki nurkowe" (mam, mogę pożyczyć) ... |
Jacek Majek napisał/a: | ||
Szybka i konkretna odpowiedz, dzięki
Jarek, przy następnej okazji bardzo był bym wdzięczny |
Co do jego podejścia do szkoleń technicznych i filozofii...uśmiecham się lekko😉 |
Co do jego podejścia do szkoleń technicznych i filozofii...uśmiecham się lekko |
Robert Langowski napisał/a: |
,Czyli jak pojadę na akwen ,nad którym nie ma bazy nurkowej,a nami nie kieruje ,,zawiadowca" jakiejś bazy w postaci np.pana S,to moje nurkowanie na tym dziewiczym akwenie jest złe i nieprawidłowe? |
Sławek Hałka napisał/a: |
K..., ten TS to pierd... i niebezpieczny facet! |
Mało kontrowersyjne |
piotrkw napisał/a: | ||
A jednak wzbudza kontrowersje. |
piotrkw napisał/a: |
Czy propagowanie filozofii " wszyscy muszą wrócić " ( nie wnikam z sposoby jej realizacji ) to zachowanie umysłowo chorego ???
Rozumiem , że człowiek zdrowy na umyśle nie miewa takich problemów ani rozterek ?? |
hubert68 napisał/a: |
Ten człowiek nie jest zdrowy na umyśle... |
Tomek Płociński napisał/a: |
Starajcie się nie obrażać T.S. |
Norbert Koziar napisał/a: |
Czy cel nie został osiągnięty? |
Norbert Koziar napisał/a: |
Nie ważne jak się mówi, ważne żeby mówili. |
to moim zdaniem szansa na to, że wśród osób czytających ten wątek znajdą się takie, którym chęć korzystania z bazy TS bądź odbycia u niego szkoleń wzrosła dzięki temu wątkowi - jest w zasadzie żadna. |
wątek - tak, ale przecież Tomasz nie wątek stworzył a filmy i owe filmy obejrzeli przecież nie tylko czytelnicy DT. |
To znaczy ,że u p.Strugalskiego na łodzi jest zawsze zespół(dwóch) nurków nienurkujących w pełnym ekwipunku? |
Dwie godziny nurkowania z łodzi siedzą na słońcu i czekają na W,jako pomoc dla tych co potrzebować mogą pomocy pod wodą? |
judas napisał/a: |
Nie wiem jak jest obecnie ale w "starej" CMAS-owskiej szkole tak było i to nie tylko o Strugala i nie tylko w Polsce.
[...] Niestety komercja "zabiła" ta zasadę |
Maciej Curzydło napisał/a: |
Pamiętam jak stoję z dziwną pojedynczą butlą przy nodze do której jest podłączona nie wiem dlaczego pełna maska (pewnie nic innego nie było). Jest zima, ja stoję w kurtce puchowej (jak w "Powrocie do przyszłości") i asekuruję kolegę który nurkuje w suchym typu foka. Jak coś będzie nie tak, to mam skakać |
judas napisał/a: |
Nie wiem jak jest obecnie ale w "starej" CMAS-owskiej szkole tak było i to nie tylko o Strugala i nie tylko w Polsce. |
Na wyjazd na obce dziewicze jezioro też zabierają ten ponton?
|
gorcio napisał/a: |
Jesli ktorys z Was wpadnie kiedys do Vodelee |
judas napisał/a: | ||
Czy to jest taki kamieniołom gdzie sie drałuje po schodach a sprzęt wagonikami na dół? |