Forum Dive Trek Group

Inna pomoc - Operator sieci komórkowej - co wybrać?

Wojtek A. Filip - 31-12-2013, 14:32
Temat postu: Operator sieci komórkowej - co wybrać?
Hej.
Po ostatniej analizie opłat za połączenia i transfer danych zachwiana została moja wiara w jednego operatora, który dba o swojego wiernego od chyba 20? lat klienta (mój obecny nr kupiłem w pierwszym roku działania mojej sieci, a było to jakoś na początku lat 90 tych ubiegłego wieku Rolling Eyes - od tamtej pory zmieniam tylko plany taryfowe) . Rozmowa z działem obsługi klienta tylko potwierdziła moje spostrzeżenia. Niewykluczone, że innni operatorzy działają dokładnie tak samo, więc może czas na zmianę?

Z telefonu korzystam głównie w Polsce i UE.
Nie używam smartfona w sensie pracy w Internecie - telefon to rozmowy i sms'y.
Do połączeń internetowych służy mi komputer, któremu wsadziłem drugą kartę abonamentową tego samego operatora, a która obsługuje tylko połączenia internetowe.
Dotychczasowy operator pozwala mi na połączenia niemal z każdego miejsca, a podobno nie wszyscy mają się tak fajnie.

Na rynku mamy w tej chwili coś koło 5 operatorów - macie jakieś swoje przeanalizowane typy, czy któryś z nich jest wart szczególnej uwagi?

Pozdrawiam,
Wojtek
martin - 31-12-2013, 14:40
Temat postu:
Ma byc beztrosko czy tanio Wink?

Wojtek Filip napisał/a:
macie jakieś swoje przeanalizowane typy, czy któryś z nich jest wart szczególnej uwagi?

Na moje potrzeby sprawdzaja sie dwa aktywne prepaidy (PL i DE) + "jednorazowki" gdy jestem dluzej za granica, ale u Ciebie moze byc calkiem inaczej. Jestes w stanie sprawdzic, mniej wiecej, gdzie i jak dlugo gadasz?
Paweł Seweryniuk - 31-12-2013, 14:51
Temat postu:
Około rok temu miałem podobny delemat. Przez parę ładnych lat korzystałęm z Orange.
Kilka razy wyjeżdzałęm za granice gdzie musiałem korzystać z internetu(głwonie nawigacja) i dużo telefonować.
Za pierwszym razem po prostu korzystałęm nie zdając sobie sprawy z kosztów- po powrocie rachunek ponad 1000zł. następnym razem (gdzie też wiedziałem że bede dużo korzystał) starałem ograniczać się do minimum - rachunek ponad 1000zł Evil or Very Mad

Przed kolejnym wyjazdem zgłosiłem się do BOK z prośbą co najlepiej zrobić abym znó nie musiał ponosić tak dużych kosztów. Miła pani zaproponował mi pakiet internetu który po wykorzystaniu (coś w granicach 150zł) CAŁKOWICIE zablokuje połączenie z internetem, o czym zostanę poinformowany sms-em.

Okazało się że nie do końca tak to zadziałało- pakiet wyczerpał się w połowie wyjazdu, nie dostałem żadnej informaci a rachunek rósł - efekt rachunek ponad 1000zł.

Tego już nie zniosłem, mimo dobrych warunków (kilka tel, internet mobilny do laptopa) przeniosłem się do PLAY.

plusy:
- przy abonamencie za około 80zł wraz z internetem rachunek od ponad roku nigdy nie przekroczył tej kwoty (rozmawiam i korzystam w pl bez ograniczeń)
- parę tygodni temu wróciłem z Egiptu, nie korzystałem wogóle z internetu ale normalnie dzowniłem i odbierałem połączenia zarówno z pl jak i z Egiptu, powiedzmy 2-3 rozmowy dziennie i kilka smsów - własnie 2 dni temu przyszedł rachunek - dadammm 130zł Very Happy

minusy
-słaby zasięg poza dużymi aglomeracjami. W wawie niema problemu ale największy jest podczas jechania samochodem w trasie poza większymi miastami.

Wybór masz trudniejszy niż zakup nowej latarki Very Happy
Wojtek A. Filip - 31-12-2013, 15:12
Temat postu:
martin napisał/a:
Jestes w stanie sprawdzic, mniej wiecej, gdzie i jak dlugo gadasz?
Najwięcej w PL.
Za granicą staram się na ile to możliwe ograniczać połączenia - to ok. 20% wszystkich moich połączeń.

Kłopot Pawła przerobiłem ostatnio kilka razy - ograniczenie dostępu do netu po przekroczeniu limitu jakoś nie działa i... powrót z Chorwacji, a na rachunku Shocked .
Powrót z US a na rach Shocked Shocked Shocked .
Tymczasem właśnie dzisiaj rano skończył mi się Internet w PL "z powodu przekroczenia limitu transferu danych" - dzwoniąc do BOK dowiedziałem się, że to takie zabezpieczenie żebym nie miał kłopotów z płatnością Laughing .

Nie wykluczam, że powodem jest moja nieumiejętność obsługi usług, które powinienem inaczej kontrolować za granicą scratch ?
Obecny abonament telefoniczny to niespełna 80zł brutto bez limitu połączeń/smsów w PL - sieć pokrywa niemal cały kraj (Plus) nie pamiętam gdzie nie miałem zasięgu.
Jednak rachunki powyżej 1k zł nie są dla mnie nowością, a związane się głównie z drugą kartą tą, do obsługi Internetu tutaj abonament to 30zł, a rachunki ponad 30x wyższe Confused . Może zamiast zmieniać operatora zmienić nastawienie do połączeń sieciowych za granicą?
martin - 31-12-2013, 15:36
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Obecny abonament telefoniczny to niespełna 80zł brutto bez limitu połączeń/smsów w PL - sieć pokrywa niemal cały kraj (Plus) nie pamiętam gdzie nie miałem zasięgu.

Skoro jestes zadowolony - nie zmieniaj. Problem telefonow w PL masz zalatwiony.

Uslugi sieciowe (o ile potrzebujesz tylko sprawdzic maila czy facebooka) mozna ladnie zalatwic przy pomocy Aero2. Albo tak jak masz, skoro Ci dziala.

Pozostaje tylko co zrobic na wyjazdach. Na telefon jest proste rozwiazanie - konto VOIP + 3CX na smarti. Ma jeszcze urok bycia dostepnym pod tym samym numerem na calym swiecie.

Z netem jet troche bardziej skomplikowane:

Wojtek Filip napisał/a:
Może zamiast zmieniać operatora zmienić nastawienie do połączeń sieciowych za granicą?

Ja lece tylko i wylacznie na lokalnych prepaidach. To sa kwoty rzedu 10..20€ na wyjazd, w EU calkowicie rozwiazujace problemy polaczen z siecia.

Wyjatkiem jest USA, tutaj niestety mobilny net jest drogi (kwoty rzedu70... 100USD/miesiac). Osobiscie rezygnuje i korzystam tylko z hotspotow - tego na szczescie w USA na kazdym rogu pelno. Mozesz tez rozwiazania typu "mobilny hotspot", pudeleczka dostepne w kazdym walmarkt.

N.p.: http://www.walmart.com/cp/Mobile-Broadband/1163447?povid=cat1072335-env460189-moduleB112013-lLinkFC8MobileBroadband
stefanis - 31-12-2013, 15:44
Temat postu:
Moi znajomi poprzechodzili do play i sobie chwala ponoć jest opcja żeby ustawić w tel np żeby korzystały tylko z nadajników plusa wtedy mają zasięg nic nie przerywa sam jestem w plusie ale myślę o play
bpiotrek - 31-12-2013, 16:04
Temat postu:
Wojtku,
Jeśli ma to być abonament firmowy to zastanów się nad Play Formuła Europa Unlimited.

To co może Ciebie w niej zainteresować to bezpłatne odbieranie połączeń w UE (brak opłat za roaming przychodzący).

Aczkolwiek płatny roaming przychodzący ma być prawdopodobnie jedynie do 1.07.2014. Potem Bruksela ma go zlikwidować.

Problemy z zasięgiem Playa rozwiązuje się właśnie ustawiając na sztywno sieć Plusa.
TomM - 31-12-2013, 16:31
Temat postu:
Trudny temat. Ja porzuciłem mojego operatora po kilkunastu latach współpracy i przeszedłem do Play. Rachunki spadły wielokrotnie, wręcz absurdalnie. Wraz z nimi jakość rozmów, niestety... Jak zwykle coś za coś. Na dziś Plus dzierży LTE, ma najlepszą jakość rozmów i najwyższe rachunki. T-mobile tani roaming we własnej sieci i darmowy roaming na hot-spotach (lotniska w US gdzie nie ma free WiFi). Wybór jak zwykle zależy od oczekiwań. Tanio i elegancko to tylko w Narodowym Funduszu Zdrowia... Bo Era już odeszła Mr. Green
Tomek Kuraś - 31-12-2013, 16:52
Temat postu:
Cześć,
Wojtek, ja zawsze pisze pismo z wypowiedzeniem umowy i je przesyłam operatorowi - oczywiście przed terminem jej końca. Po jakimś czasie dzwoni miła pani i pyta - dlaczego rezygnuję ?. Po krótkiej rozmowie mam naprawdę super warunki, jakich nie ma w żadnym planie taryfowym. Warto spróbować, u mnie działa bez pudła a zrezygnować zawsze możesz. Też jestem wieloletnim klientem (kiedys to bylą sieć Idea, mam nawet taką kartę).
Łukasz Błażejewicz - 31-12-2013, 17:13
Temat postu:
Wojtku sprawdź, czy w opcjach dodatkowych operatora nie masz możliwości uruchomienia pakietów na internet i rozmowy w ramach UE.

Kiedyś korzystałem z opcji, że za 10 pln miałem do dyspozycji 20 lub 30 min w roamingu. Możliwe, że będziesz miał coś takiego u siebie.

Dodatkowo pomyśl nad zainstalowaniem aplikacji, która korzysta z internetu do obsługi połączeń np. Viber, wtedy w zasięgu WiFi masz zawsze za free Very Happy
Paweł Seweryniuk - 31-12-2013, 19:15
Temat postu:
Również polecam vibera- ma go coraz wiecej osób
martin - 31-12-2013, 19:22
Temat postu:
Gdyby tylko poprawnie dzialal. Niestety zdarzaja mu sie wpadki pod tytulem "zapomnialo mi sie ze jestem i nie pokazuje nowych wiadomosci". WhatsApp jest zdecydowanie bardziej niezawodny.
Jacek Majek - 31-12-2013, 20:44
Temat postu:
martin napisał/a:
Gdyby tylko poprawnie dzialal. Niestety zdarzaja mu sie wpadki pod tytulem "zapomnialo mi sie ze jestem i nie pokazuje nowych wiadomosci". WhatsApp jest zdecydowanie bardziej niezawodny.

never happen...

Kontaktuje sie viberem z ludzmi na calym swiecie, zero problemu... Poekna sprawa Wink
Te_Pe - 31-12-2013, 21:37
Temat postu:
Jeśli chodzi o internet, to ciekawym staje się rozwiązanie
z internetem LTE w Playu (pod warunkiem, że jest się w jego zasięgu - na razie 13 miast)

1. Mam modem LTE (pozostałość z Polsatu, ZTE 823, był bez simlocka, wymusiłem LTE only)
[ wraz z TP-Link TL-MR3020 tworzą hot-spot WiFi]
2. kupiłem kartę LTE za 9 zł, ważna na 7 dni
3. kodem aktywowałem bezpłatny LTE ( nie zjada z konta, limit 200GB Exclamation )
4. po 6,5 dnia doładowałem za 30 zł, przedłużając ważność o 30 dni
5. kodem aktywowałem bezpłatny LTE

6. po 37 dniach wyrzucam kartę i kupuję nowy zestaw - bowiem bezpłatne LTE można włączyć tylko raz

Tomasz

PS. Dla siebie znalazłem pod choinką telefon DualSim - za rozmowy służy PLay, za internet - Aero2
klon - 31-12-2013, 23:27
Temat postu:
Te_Pe napisał/a:
Jeśli chodzi o internet, to ciekawym staje się rozwiązanie
z internetem LTE

transmisja świadczona za pośrednictwem radiolinii a nie światłowodem nie zapewnia reklamowanych prędkości - ściema Wink
chwilowo po światłowodzie w miastach transmisję realizują jedynie T-Mobile oraz Orange - korzystają z infrastruktury TP Smile
w obszarach poza miastami nie ma rozbudowanej sieci światłowodowej

T-Mobile tylko dlatego, że prowadzony obecnie jest projekt konsolidacji sieci obu operatorów a Orange korzystał z tej infrastruktury od razu po połączeniu z TP
pawelw - 01-01-2014, 01:28
Temat postu:
Inea swiadczy poza miastami swiatlowod u mnie 250mb/s Smile
Te_Pe - 01-01-2014, 11:04
Temat postu:
Cytat:
transmisja świadczona za pośrednictwem radiolinii a nie światłowodem nie zapewnia reklamowanych prędkości - ściema

w pełni się zgadzam - "moje" rozwiązanie i tak jest programowo ograniczone (prędkość 15/5 Mbps), za to limit danych 200GB pozwala na pracę bez ograniczeń.

W moim przypadku, tymczasowość pobytu w Warszawie nie pozwala na wiązanie się umowami długoterminowymi.

Tomasz
martin - 01-01-2014, 11:59
Temat postu:
Jacek Majek napisał/a:
never happen...

No to masz szczescie. Ja mialem pecha.

Jacek Majek napisał/a:
Kontaktuje sie viberem z ludzmi na calym swiecie, zero problemu.

To samo moge powiedziec na temat WA.
Cezary Jurczuk - 01-01-2014, 19:11
Temat postu:
Wojtku ostatnio przedłużałem umowę w sieci PLAY i pani proponowała mi Nowa FORMUŁA EUROPA UNLIMITED z internetem.
Nie chcę pisać o szczegółach oferty bo przechodząc od innego operatora możesz wynegocjować inne (lepszego) warunki.
Myślę jednak że to jest to czego szukasz.
Piotr Raczyński - 04-01-2014, 07:50
Temat postu:
Oprócz infrastruktury sieci jak i samej oferty ważna jest jeszcze obsługa klienta. Niestety ta u polskim operatorów strasznie kuleje.
crowley - 05-01-2014, 13:03
Temat postu:
ostatnio przeglądałem aktualną ofertę play i jest nowa oferta tzw. formuła VIP.
tu:
http://dlafirm.play.pl/oferta/przejdz-do-play/abonament/formula-vip-play-dla-firm.html
można zobaczyć jak wygląda i co zawiera:)
myślę, że powinna spełniać Twoje oczekiwania i jest dość atrakcyjna cenowo.
Adam Frajtak - 06-01-2014, 10:51
Temat postu:
TomM napisał/a:
Trudny temat. Ja porzuciłem mojego operatora po kilkunastu latach współpracy i przeszedłem do Play. Rachunki spadły wielokrotnie, wręcz absurdalnie. Wraz z nimi jakość rozmów, niestety... Jak zwykle coś za coś. Na dziś Plus dzierży LTE, ma najlepszą jakość rozmów i najwyższe rachunki. T-mobile tani roaming we własnej sieci i darmowy roaming na hot-spotach (lotniska w US gdzie nie ma free WiFi). Wybór jak zwykle zależy od oczekiwań. Tanio i elegancko to tylko w Narodowym Funduszu Zdrowia... Bo Era już odeszła Mr. Green

Tomek, skoro jesteś w Play to możesz wybrać dowolnego operatora. Wejdź w ustawienia wyboru operatora i wybierz ręcznie tego który według Ciebie serwuje najwyższa jakość połączeń. Można też zostawić na automacie i wyłączyć LTE/3G szczególnie na czas podróży samochodem wtedy wyraźnie poprawia się stabilność połączeń.
Moje ustawienia wyglądają tak: W dużych miastach Plus LTE w miejscu zamieszkania automat z włączonym LTE/3G na czas podróży - automat z wyłączonymi funkcjami LTE/3G
Biorąc pod uwagę to że Play korzysta ze wszystkich sieci a aparat wybiera najmocniejszy sygnał to pogorszenia jakości szukałbym w samym aparacie lub ustawieniach.
Bogdan WEG - 06-01-2014, 20:20
Temat postu:
1. Zmień operatora na PLAY na stronie lub osobiście w salonie : http://www.play.pl/oferta/przejdz-do-play/play-abonament/
2. Zmień taryfę na Formuła Europa Unlimited i zapomnij o wysokich rachunkach.
3. Nie miej skrupułów. Operatorzy to Krwiopijcy, żywiący się krwią stałych klientów.
TomM - 07-01-2014, 10:23
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
możesz wybrać dowolnego operatora.

Właśnie to testuję. Tzw. "zasięg" - zmiana na lepsze. Niestety jakość rozmów nie. To nie zależy tylko od sieci do której jesteś przypięty fizycznie, ale od przydzielanego timeslotu na BTSach, (coś jak stosowany do rozmowy kodek, wbrew pozorom jest ich kilka wybieranych automagicznie w zależności od aktualnych parametrów fizycznych, niestety tzw. wewnętrzny roaming jest tylko na niektóre).

Adam Frajtak napisał/a:
aparat wybiera najmocniejszy sygnał to pogorszenia jakości szukałbym w samym aparacie lub ustawieniach.

Nie tylko aparat - robiłem doświadczenia. Na tych samych BTSach, tych samych aparatach i tych samych ustawieniach jakość rozmowy zależy przede wszystkim od założonej aktualnie karty SIM. Niestety roaming wewnętrzny ma gorszą jakość niż rozmowy w sieci macierzystej i timeslot roamingowy bywa wywalany (rozłączone połączenie) gdy BTS przydziela kolejne sloty rozmowom w sieci macierzystej - przy dużym obciążeniu wywala wtedy roamingi.
Adam Frajtak - 07-01-2014, 15:25
Temat postu:
No to już jest wyższa szkoła jazdy, tak daleko się nie zagłębiałem w zawiłości techniczne.
Adam Frajtak - 07-01-2014, 21:43
Temat postu: Re: Operator sieci komórkowej - co wybrać?
Wojtek Filip napisał/a:

Nie używam smartfona w sensie pracy w Internecie - telefon to rozmowy i sms'y.
Do połączeń internetowych służy mi komputer, któremu wsadziłem drugą kartę abonamentową tego samego operatora, a która obsługuje tylko połączenia internetowe.

Pozdrawiam,
Wojtek

Wojtek, taka dodatkowa uwaga co do optymalizacji kosztów i poprawy wygody. Nie używa się już dodatkowych kart z dodatkowym abonamentem które służą do łączenia się z internetem. Aktualnie robi się to za pomocą "jednego kliknięcia" w Twoim telefonie. Należy włączyć w aparacie telefonicznym "Hotspot osobisty" Laptop/iPad czy co tam chcesz łączy się od tej pory przez Wi-Fi z netem udostępnianym przez Twój telefon.
Jarek Andrzejewski - 07-01-2014, 21:51
Temat postu:
Mała dygresja. Może ktoś nie wie: za 20 zł zwrotnej kaucji można mieć SIMa pozwalającego na bezpłatny (choć powolny) dostęp do sieci. Nie wszystkie urządzenia z taką kartą pracują, ale i tak warto się przyjrzeć.
Aero we własnej osobie (prawnej), wikipedia, forum.

Dopisek: jest jeszcze 7 zł za przesyłkę. Bezzwrotne.
Wojtek A. Filip - 07-01-2014, 22:09
Temat postu:
Cytat:
Nie używa się już dodatkowych kart z dodatkowym abonamentem które służą do łączenia się z internetem. Aktualnie robi się to za pomocą "jednego kliknięcia" w Twoim telefonie. Należy włączyć w aparacie telefonicznym "Hotspot osobisty" Laptop/iPad czy co tam chcesz łączy się od tej pory przez Wi-Fi z netem udostępnianym przez Twój telefon.
Czy w czasie pobierania danych via telefon, mogę z niego normalnie korzystać?
Czyli ściągam jakiś film, i chcę do kogoś zadzwonić w tym samym czasie.
martin - 07-01-2014, 22:11
Temat postu:
Nie.
Wojtek A. Filip - 07-01-2014, 22:20
Temat postu:
Dziękuję, czyli pewnie pozostanie stary układ Smile.
Jarek Andrzejewski - 07-01-2014, 22:22
Temat postu:
Tak, ale pod pewnymi warunkami:

http://android.stackexchange.com/questions/551/is-it-possible-to-receive-an-incoming-call-while-tethering-on-an-android-phone

W dużym skrócie: trzeba korzystać z połączenia danych innego niż GPRS/EDGE.

Chyba od urządzenia i sieci zależy też czy przychodzące połączenie głosowe rozłączy połączenie danych czy dzwoniący zostanie przekierowany do poczty głosowej (dostanie zajętość?).
martin - 07-01-2014, 22:24
Temat postu:
Tyle ze to nie dziala w praktyce. Testowane z Applem i Samsungiem, polskie, niemieckie, schwedzkie, austryjackie, wloskie i portugalskie SIMy.
Jarek Andrzejewski - 07-01-2014, 22:34
Temat postu:
martin napisał/a:
Tyle ze to nie dziala w praktyce. Testowane z Applem i Samsungiem, polskie, niemieckie, schwedzkie, austryjackie, wloskie i portugalskie SIMy.

OK, możliwe, choć z komentarzy do podpowiedzi wynika, że jednak komuś zadziałało.

Muszę poeksperymentować w wolnej chwili przy okazji z xperią na androidzie (latorośl ma, mi wystarcza aero2, gdzie telefon nie działa co do zasady).

BTW: tethering na "jabłuszka" działa bez jailbreakingu?
martin - 07-01-2014, 23:09
Temat postu:
Jarek Andrzejewski napisał/a:

A dlaczego mial by nie dzialac?
http://manuals.info.apple.com/MANUALS/1000/MA1565/en_US/iphone_user_guide.pdf strona 32
Adam Frajtak - 07-01-2014, 23:32
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Czy w czasie pobierania danych via telefon, mogę z niego normalnie korzystać?
Czyli ściągam jakiś film, i chcę do kogoś zadzwonić w tym samym czasie.

Oczywiście. Teraz właśnie jestem on line na hotspocie i zapewniam Cię że bez problemu dodzwonisz się do mnie - zapraszam Very Happy

Żeby nie było
a) Włączyłem na służbowym telefonie youtube odtworzyłem teledysk i wyciszyłem dźwięk
b) uruchomiłem hotspot i uruchomiłem w laptopie vimeo i uruchomiłem filmik
c) wykręciłem numer na prywatny telefon i oczywiście dodzwoniłem się bez najmniejszego problemu - Operator T-Mobile

Próba nr 2
Oddzwoniłem z prywatnego numeru Play na służbowy z udostępnionym hotspotem - Oczywiście dodzwoniłem się bez problemu.

Próba 3
Zrobiłem wszystko to co wcześniej tylko na prywatnym numerze Play - Oczywiście wszystko działa tak jak wcześniej.

A już myślałem że wszyscy pracownicy w Firmie siedząc na necie na swoich hotspotach są ciągle niedostępni i nikt do nas się nie może dodzwonić uff ulżyło mi Mr. Green
Wojtek A. Filip - 07-01-2014, 23:38
Temat postu:
martin napisał/a:
Nie.

Adam Frajtak napisał/a:
Oczywiście.

Adam, weź pod uwagę, że staram się nie używać telefonów ajfonopodobnych (smartfony) - o ile to ma jakieś znaczenie.
crowley - 07-01-2014, 23:53
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Adam, weź pod uwagę, że staram się nie używać telefonów ajfonopodobnych (smartfony) - o ile to ma jakieś znaczenie.
łatwiej będzie jak podasz model jaki używasz:) na moim b2710 nie można na pewno korzystać z neta na kablu usb. na bluetooth działa i net i połączenia(przynajmniej wiadomości, nigdy specjalnie nie dzwoniłem, ale sprawdzę przy najbliższej okazji:))
Adam Frajtak - 07-01-2014, 23:56
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
martin napisał/a:
Nie.

Adam Frajtak napisał/a:
Oczywiście.

Pamiętam, służbowo mam HTC One a prywatnie iPhona. W firmie mamy pełny przekrój aparatów telefonicznych ale w większości to są Samsungi i Sony. Od roku NIE KORZYSTAMY z dodatkowych kart sim, mamy uruchomione hotspoty. Pracownicy terenowi działu sprzedaży pracują na tabletach z aplikacjami mobilnymi są 100% czasu on-line korzystając ze swoich hotspotów uruchomionych w telefonach, i normalnie wszyscy się do nich dodzwaniają.

Moja druga lepsza połówka korzysta z iPada który nawet nie ma możliwości zamontowania karty sim. Cały czas łączy się z netem przez swój telefon biorąc pod uwagę że bije rekordy ilości prowadzonych rozmów telefonicznych ,to zakładam że zauważylaby że po drugiej stroni linii nikt nie odpowiada…
Wojtek A. Filip - 08-01-2014, 00:11
Temat postu:
crowley napisał/a:
łatwiej będzie jak podasz model jaki używasz

Ostatnio wyciągnąłem 6310i i jest fajnie Smile. Jest też E51 i coraz rzadziej używana N8 - ciągle szukam czegoś małego z klawiszami i pewnie będzie to jakiś powrót do przeszłości Wink .
Druga karta jest dla mnie bardzo wygodna - pod baterią laptopa mam stosowne gniazdo i tam ona sobie mieszka, a telefon staram się wyłączać po 18:00.
martin - 08-01-2014, 07:55
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
Oczywiście.

Uzywasz LTE?
Adam Jaworski - 08-01-2014, 08:04
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
ciągle szukam czegoś małego z klawiszami i pewnie będzie to jakiś powrót do przeszłości Wink

A może coś takiego polubisz jak B100?
Adam Frajtak - 08-01-2014, 08:38
Temat postu:
martin napisał/a:
Adam Frajtak napisał/a:
Oczywiście.

Uzywasz LTE?

Tak ale z tym naszym LTE to szału nie ma, jest dostępne tylko w dużych miastach. Z tego co pamiętam to działa to tak samo jak nawigacja w smartfonach możesz jechać i rozmawiać równocześnie korzystając z nawigacji pomimo tego że grafika mapy ładuje się przez internet ( oczywiście odczyt położenia przez GPS)
Jarek Andrzejewski - 08-01-2014, 08:53
Temat postu:
martin napisał/a:

A dlaczego mial by nie dzialac?

a to OK, wydawało mi się, że nie od początku historii i-telefonów to tak działało bez problemu, ale może to tylko w USA:

(obrazek stąd).
Adam Frajtak - 08-01-2014, 08:55
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
crowley napisał/a:

Ostatnio wyciągnąłem 6310i i jest fajnie Smile. Jest też E51 i coraz rzadziej używana N8 - ciągle szukam czegoś małego z klawiszami i pewnie będzie to jakiś powrót do przeszłości Wink .
Druga karta jest dla mnie bardzo wygodna - pod baterią laptopa mam stosowne gniazdo i tam ona sobie mieszka, a telefon staram się wyłączać po 18:00.

Dodatkowa karta to dodatkowy punkt krytyczny który może ulec awarii - zbyt skomplikowana konfiguracja Mr. Green

A co do 6310i to wg mnie najlepszy z najlepszych telefonów jakie powstały do tej pory.

Jeżeli to ma być koniecznie coś z klawiszami choć to wydaje się ekstrawagancją jak gumki OMS w skrzydle to może vertu ?
crowley - 08-01-2014, 09:29
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
crowley napisał/a:

z nokiami miałem najmniej problemu wykorzystując telefon jako model. niestety żadnego z w/w nie testowałem. ale myślę, że spokojnie możesz wziąć sobie jakiś mały pakiet netu na próbę do telefonu i zobaczyć jak to będzie śmigać na necie podczas gdy ktoś będzie dzwonił. ja zakładam, że żadnego problemu nie będzie, ewentualnie na czas rozmowy odetnie net.
martin - 08-01-2014, 10:47
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
Tak ale z tym naszym LTE to szału nie ma, jest dostępne tylko w dużych miastach.
Rownolegle rozmowy i dane mialy byc mozliwe od UMTS (3G) niestety w.g. mojego doswiadczenia nie dziala to zbyt dobrze. U mnie n.p. jest standartem, ze po zakonczeniu dluzszej rozmowy dostaje paczke powiadomien z WA i maila - w trakcie rozmowy transfer danych nie dziala.

Duzo zalezy pewnie od implementacji sieci, telefonu, wersji SIMa....

Sprawdzone przed chwila (ok. dwu letni pre-paid Orange) - w momencie gdy leci tethering z aktywnym transferem danych (mialem postawiony VPN do pracy), numer jest niedostepny do rozmow glosowych.

wydawało mi się, że nie od początku historii i-telefonów to tak działało bez problemu, ale może to tylko w USA:

Od iOS4 w wolnych telefonach (kupowanych bezposrednio w Apple shop) tethering dziala - jest odpowiedni punkt w ustawieniach telefonu. Wczesniej nie mialem kontaktu, slyszalem jednak ze n.p. T-Mobile do pewnego czasu blokowal tethering na swoich telefonach. Verizon pewnie tez. Ktorys z polskich operatorow mial podobnie - poi wlozeniu SIMa znikal punk do konfiguracji APN - mozna bylo to jednak obejsc przez konfiguracje APN przed wlozeniem SIMa do telefonu.
Wojtek A. Filip - 08-01-2014, 11:39
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
Żeby nie było
a) Włączyłem na służbowym telefonie youtube odtworzyłem teledysk i wyciszyłem dźwięk
b) uruchomiłem hotspot i uruchomiłem w laptopie vimeo i uruchomiłem filmik
c) wykręciłem numer na prywatny telefon i oczywiście dodzwoniłem się bez najmniejszego problemu - Operator T-Mobile

Próba nr 2
Oddzwoniłem z prywatnego numeru Play na służbowy z udostępnionym hotspotem - Oczywiście dodzwoniłem się bez problemu.

Próba 3
Zrobiłem wszystko to co wcześniej tylko na prywatnym numerze Play - Oczywiście wszystko działa tak jak wcześniej.
crowley napisał/a:
problemu nie będzie, ewentualnie na czas rozmowy odetnie net.
OK, możliwe, choć z komentarzy do podpowiedzi wynika, że jednak komuś zadziałało.
martin napisał/a:
Tyle ze to nie dziala w praktyce.
trzeba korzystać z połączenia danych innego niż GPRS/EDGE.
martin napisał/a:
Duzo zalezy pewnie od implementacji sieci, telefonu, wersji SIMa....

Sprawdzone przed chwila (ok. dwu letni pre-paid Orange) - w momencie gdy leci tethering z aktywnym transferem danych (mialem postawiony VPN do pracy), numer jest niedostepny do rozmow glosowych.

martin napisał/a:
Rownolegle rozmowy i dane mialy byc mozliwe od UMTS (3G) niestety w.g. mojego doswiadczenia nie dziala to zbyt dobrze.

Co się stanie z połączeniem w komputerze pracującym on-line, pozostawionym w domu, kiedy chcę na kilka godzin wyjść z telefonem?
Jeżeli z jakiegoś powodu zmienię telefon, który nie obsługuje danego protokołu zaczynam próby połączenia/poszukiwania rozwiązania od początku?

Cytaty są często wyrywane z kontekstu, ale nie umiem doszukać się w nich jednoznacznej informacji.
Zakładam, że ktoś może nie znać wszystkich mniej lub bardziej dostępnych możliwości telefonii komórkowej.
Czyli układ działa, ale może się okazać, że jeżeli go nie skonfiguruję odpowiednio, to nie będzie działał, albo może działać, ale tylko trochę 8) .

Moje obecne rozwiązanie: wkładam kartę sim do komputera (nie wyjmowałem jej od wymiany komputera Smile ). Włączam komputer, wpisuję PIN, jeżeli jest dostępna sieć - mam internet.
Jeżeli akurat mamy weekend i mam wyłączony telefon, nie muszę go włączać żeby oglądnąć filmik o życiu dzikich piesków preriowych Wink .
Jakie są rzeczywiste minusy takiego rozwiązania?
Kilkadziesiąt złotych opłaty za abonament? To zdecydowanie wybór nie minus (podobnie jak drugi, trzeci służbowy, albo i nie nr telefonu).
klon - 08-01-2014, 11:40
Temat postu:
TomM napisał/a:
timeslot roamingowy bywa wywalany (rozłączone połączenie) gdy BTS przydziela kolejne sloty rozmowom w sieci macierzystej - przy dużym obciążeniu wywala wtedy roamingi.

to jest akurat normalne - podobnie jest z numerami alarmowymi, które mają pierwszeństwo - zwalniany jest timeslot dla obłsugi np. 112 itp.
To, że macierzysta sieć ma priorytet nie jest dziwnym - to operator będący właścicielem urządzeń ponosi koszty energii elektrycznej i najmu terenu/obiektu itd a w wyniku bandyckiej polityki UKE został zmuszony do oddania części swojej własności wirtualnym operatorom, którzy tych kosztów nie ponoszą (w imię ściemy pod nazwą walka z monopolem - jak tak chcą wejść na zasadach wolnorynkowych to niech zbudują swoją infrastrukturę na takich samych zasadach) - trudno jeszcze żeby mieli pierwszeństwo przed macierzystym operatorem na jego sprzęcie Wink
Regis - 08-01-2014, 11:49
Temat postu:
Ale + polityki UKE to dzisiejsze stawki, które pewnie byłyby 5 razy wyższe Very Happy
martin - 08-01-2014, 11:55
Temat postu:
Cytat:
Co się stanie z połączeniem w komputerze pracującym on-line, pozostawionym w domu, kiedy chcę na kilka godzin wyjść z telefonem?

Nie bedzie juz online.

Wojtek Filip napisał/a:
Jeżeli z jakiegoś powodu zmienię telefon, który nie obsługuje danego protokołu zaczynam próby połączenia/poszukiwania rozwiązania od początku?

Polaczenie PC/telefon jest po WiFi - nowy telefon tez to musi obslugiwac.

Wojtek Filip napisał/a:

Poza kosztem "dodatkowego SIMa" nie ma minusow. IMHO idealne rozwiazanie.
A na koszty: W pl dziala tez darmowe dojscie do netu -> aero. Zamawiasz SIMa i dziala.
Jarek Andrzejewski - 08-01-2014, 12:27
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:
Kilkadziesiąt złotych opłaty za abonament? To zdecydowanie wybór nie minus (podobnie jak drugi, trzeci służbowy, albo i nie nr telefonu).

If ain't broken, don't fix it. Smile
Rady, które padały są dla tych, którzy nie chcą mnożyć abonamentów.

martin napisał/a:
A na koszty: W pl dziala tez darmowe dojscie do netu -> aero. Zamawiasz SIMa i dziala.

nie z każdym sprzętem, niestety. W razie czego mogę swoją kartę udostępnić, jeśli chcesz Wojtku sprawdzić, czy Ci to zadziała i Cię zadowoli.
klon - 08-01-2014, 13:24
Temat postu:
Regis napisał/a:
Ale + polityki UKE to dzisiejsze stawki, które pewnie byłyby 5 razy wyższe

może tak, może nie - jak chcesz zostać taksówkarzem to musisz sobie kupić samochód czy inni taksówkarze mają obowiązek udostępnić Ci swoje pojazdy bo... tak Ci się wymyśliło, że teraz będziesz zarabiał na wożeniu ludzi?

jeżeli mówimy o równych prawach rynku to niech są równe - niech sobie wybudują swoją infrastrukturę i obniżają ceny połączeń

ja wiem, że po stronie klienta działa zmodyfikowana filozofia Kalego - "jak komuś dowalić żeby Kalemu było taniej to dobrze i wtedy urząd (UKE) jest kochany - w drugą stronę (dbałość o prawo własności i FAKTYCZNIE ZDROWĄ konkurencję) to źle..."

punkt widzenia zależy od punktu siedzenia Wink
salut
Jarek Andrzejewski - 08-01-2014, 13:34
Temat postu:
Problem z telefonią GSM vs taxi jest taki, że taksówek zmieści się na drogach i 10x więcej, a niestety pasma radiowe są wydzielane przez urząd.
I - jak zawsze, gdy państwo miesza się do gospodarki - powstają dylematy: kto ma dostać tę rentę monopolistyczną...
klon - 08-01-2014, 13:55
Temat postu:
a niestety pasma radiowe są wydzielane przez urząd.

prawda Jarku - tylko, że nie ma racjonalnych powodów tak rygorystycznego reglamentowania pasm - separacja częstotliwościowa przy dzisiejszych technologiach jest na tyle wystarczająca, że daleko jeszcze do sytuacji kiedy to będzie ciasno w eterze - nie jest to do końca irracjonalny wymysł z tym podziałem pasm, ale nie musi on być realizowany tak restrykcyjnie jak obecnie

zatem - tych pasm też dałoby się wygospodarować więcej, może nie 10x, ale spokojnie Wink

poza tym każdy operator ma swoje zakresy częstotliwości - i dobrze - tylko dlaczego zmusza się kogoś żeby mu odstąpił antenę, falowód, i timesloty w nośnych w BTS'ach? - jak ma swoje to niech sobie wybuduje swoją wieżę, na swój koszt, zapłaci prąd, derżawę gruntu i niech wtedy obniża koszty połączeń w nieskończoność

a nie: ja chcę teraz być taksówkarzem - niech obcy człowiek odda mi swój samochód na trzy godzniny dziennie, ale niech będzie jego paliwo, ubezpieczenie i naprawy... ja tylko będę kasował klientów za każdy km jazdy...

cheers
Jarek Andrzejewski - 08-01-2014, 14:10
Temat postu:
klon napisał/a:
a nie: ja chcę teraz być taksówkarzem - niech obcy człowiek odda mi swój samochód na trzy godzniny dziennie, ale niech będzie jego paliwo, ubezpieczenie i naprawy... ja tylko będę kasował klientów za każdy km jazdy...

hmmm, a o leasingu słyszałeś? Obce osoby (prawne Smile ) oddają swoje samochody innym. I obie strony są zadowolone, dzięki temu, że państwo nie miesza się zbytnio do transakcji...
Regis - 08-01-2014, 14:17
Temat postu:
Zgadzam się, też bym się wkurzył, gdybym miał inwestować w infrastrukturę a ktoś by z niej za darmo korzystał.
Ale chyba operatorzy wirtualni ponoszą koszty, płacąc za korzystanie z tych odbiorników?
Tak do tej pory uważałem. Ale nie jestem z branży więc nie wiem.
Co do moralności Kalego to tak, zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
Ale też wierzę w zmowy cenowe wielkich, którzy rynek sobie potrafią podzielić. Wygodnie się wtedy zarabia, mnożąc zyski.
I tu akurat ktoś ten wygodny dla wielkich świat podzielił, zmienił, czyniąc nas Kalim - a nie klientem Kaliego Rolling Eyes .
Kali istnieje zawsze, nie ma bez niego świata, zdecydowanie więc warto być Kalim niż kolegą Kaliego Twisted Evil
klon - 08-01-2014, 14:17
Temat postu:
hmmm, a o leasingu słyszałeś? Obce osoby (prawne ) oddają swoje samochody innym. I obie strony są zadowolone, dzięki temu, że państwo nie miesza się zbytnio do transakcji...

tak - a widzisz tu gdzieś przymus? bo wydaje mi się, że mówisz o sytuacji kiedy obie strony mogą, ale NIE MUSZĄ się dogadać?

nikt nie zmusza nikogo żeby wypożyczył swój samochód

w takim razie żaden problem - pewnie, że w biznesie zawsze się można dogadać

PS:
chyba robimy już za duży OT tymi naszymi filozoficznymi "rozkminkami" Wink

pierwotnie odpowiedziałem na post Tomka bo wyczułem, między wierszami, zdziwienie sytuacją preferencji sieci macierzystej w urządzeniach operatorów Wink
TomM - 08-01-2014, 14:23
Temat postu:
klon napisał/a:
To, że macierzysta sieć ma priorytet nie jest dziwnym

Oczywiście. Jestem tego w pełni świadom, poruszyłem temat tylko dlatego, aby wyjaśnić kwestię "ustawień telefonu" jako leku na słabą jakość rozmów u pewnego operatora zapewniającego niskie rachunki. Niestety z punktu widzenia użytkownika rozwalanie połączeń potrafi być nader irytujące, nawet gdy rozumie dlaczego tak się dzieje. Tanio i elegancko - to tylko w Narodowym Funduszu Zdrowia...
klon - 08-01-2014, 14:30
Temat postu:
Regis napisał/a:
Ale chyba operatorzy wirtualni ponoszą koszty, płacąc za korzystanie z tych odbiorników?
Tak do tej pory uważałem. Ale nie jestem z branży więc nie wiem.

masz raję, ale nie jest to tak kolorowe jak sprzedają to opinii publicznej - koszy są niewspółmierne a wpuścić trzeba Wink
poza tym nie tylko pieniądze są kosztem w tym wyścigu

za dużo na temat rozliczeń między operatorami nie mogę niestety mówić bo zaczynam się zbliżać do obszarów objętych ochroną informacji niejawnych w firmie...
poza tym też bezpośredniego wglądu w umowy nie mam - nie ten pion w firmie

Regis napisał/a:
Ale też wierzę w zmowy cenowe wielkich, którzy rynek sobie potrafią podzielić. Wygodnie się wtedy zarabia, mnożąc zyski.
I tu akurat ktoś ten wygodny dla wielkich świat podzielił, zmienił, czyniąc nas Kalim - a nie klientem Kaliego .
Kali istnieje zawsze, nie ma bez niego świata, zdecydowanie więc warto być Kalim niż kolegą Kaliego

nie przeczę - chciałem tylko pokazać drugą stronę tego medalu bo zdaemy się zapominać, ze są rózne...

chcielibyśmy by gospodarka rozwijała sie i mnożyły miejsca pracy a takimi akcjami uzyskuje się odwrotny skutek bo chcąc zwiększyć zysk akcjonariuszy, przy spadającym przychodzie tnie sie koszty - to najprostsze, najprościej tnie się zwolnieniami i "umowami śmieciowymi" bo ładnie skaczą słupki przed oczami akcjonariuszy - zatem suma sumarum bilans korzyści nie musi być dodatni - w końcu bezrobotni obciążają finanse publiczne - czyli na tym tracimy zyskując na koszcie połączeń Wink

ciękie do policzenia w skali makro, całej gospodarki Wink

znów odchodzimy od meritum wątku Wink
klon - 08-01-2014, 14:31
Temat postu:
TomM napisał/a:
Tanio i elegancko - to tylko w Narodowym Funduszu Zdrowia...

kapitalne podsumowanie Very Happy salut
Jarek Andrzejewski - 08-01-2014, 14:49
Temat postu:
klon napisał/a:
hmmm, a o leasingu słyszałeś? Obce osoby (prawne ) oddają swoje samochody innym. I obie strony są zadowolone, dzięki temu, że państwo nie miesza się zbytnio do transakcji...

tak - a widzisz tu gdzieś przymus?

no właśnie nie.
I dlatego nie podnosisz problemu monopolu czy wygórowanych opłat za leasing, a na temat organizacji rynku GSM masz krytyczne zdanie.

klon napisał/a:
bo wydaje mi się, że mówisz o sytuacji kiedy obie strony mogą, ale NIE MUSZĄ się dogadać?

dokładnie tak jest. Dopóki państwo się nie miesza do umów - jest OK.
Oczywiście, część monopoli wydaje się naturalnych, ale sam wykazałeś, że niekoniecznie jest nim radiotelefonia.

OK: ja ze swej strony kończę tę dygresję.
klon - 08-01-2014, 15:00
Temat postu:
Dopóki państwo się nie miesza do umów - jest OK.

z tym, że się pośrednio miesza - chodzi o to, że zmusza do zawarcia umowy - jak druga strona podaje niekorzystne warunki to nie ma siły - zgodzić się na nie trzeba bo państwo NAKAZUJE zawrzeć umowę... ale zaraz umywa rączki - my się wam do umów nie mieszamy, więc operator wirtualny - mogę Wam płacić, ale 1 denara bo więcej nie i koniec...
wy musicie tą ofertę przyjąć bo umowę musimy zwarzeć - kiedy skarga idzie do państwa to odpowiedź - musicie się dogadać - nam się nie wolno w to mieszać...
Jarek Andrzejewski - 08-01-2014, 15:17
Temat postu:
klon napisał/a:
Dopóki państwo się nie miesza do umów - jest OK.

z tym, że się pośrednio miesza/.../

jak widać: konsekwencje są przykre niezależnie od stopnia "mieszania".
Adam Frajtak - 08-01-2014, 22:16
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Jeżeli akurat mamy weekend i mam wyłączony telefon, nie muszę go włączać żeby oglądnąć filmik o życiu dzikich piesków preriowych Wink .

Od razu widać że Gość nie korzysta ze smartfona Very Happy
Wojtek po prostu wyłączasz połączenia głosowe a transfer hula w najlepsze. Dziś telefon nie służy tylko do komunikacji werbalnej więc rozmowy głosowe to tylko jedna z wielu funkcji i jak każdą można wyłączyć. Nie tracąc całej pozostałej wartości z platformy komunikacyjnej.
Tak o to pierwszy lepszy przykład z dnia dzisiejszego. Parę tygodni temu otrzymałem zaproszenie na konferencję w hotelu Havet w Dzwirzynie. Nie wiedziałem czy pojadę więc termin wstępnie zaakceptowałem w programie pocztowym w laptopie, naturalnie od razu termin ten został oznaczony jako wstępnie zajęty i automatycznie zsynchronizowany z kalendarzem w smartfonie. Wczoraj wieczorem smartfon przypomniał mi i zapytał czy potwierdzam udział - potwierdziłem. Więc automatycznie kalendarz w smartfonie zaproponował 3 alternatywne trasy do hotelu havet. Postanowiłem że po drodze odwiedzę moją starą jednostkę wojskową w Żaganiu i emerytowanego już dowódce więc w laptopie trochę skomplikowałem trasę i jednym klikiem wysłałem zaplanowaną trasę do smartfona. Rano smart przypomniał mi w trakcie picia kawki że już czas ruszać w drogę po czym poprowadził mnie do celu. W sumie nawet gdyby mój smartfon nie posiadał funkcji prowadzenia rozmów to i tak przewyższałby wartość użytkową nawet najlepszej wersji telefonu starego typu.

Wkleję fachowy opis jak to działa
Jeżeli używasz już iPhone'a lub iPada, to siadając przed ekranem Maca poczujesz się jak w domu. A to dlatego, że OS X i iOS mają wiele wspólnych aplikacji i funkcji — między innymi Safari, Mail, Kontakty, Kalendarz i Mapy. Dzięki iCloud aplikacje na Macu współpracują z aplikacjami na Twoich urządzeniach iOS.2 Zmiany, które wprowadzasz w takich aplikacjach, jak Mail, Kontakty i Kalendarz na swoim Macu, pojawiają się na Twoich pozostałych urządzeniach. Działa to także w drugą stronę — na przykład kontakty lub wydarzenia dodawane w kalendarzu na telefonie iPhone pojawiają się także na Twoim Macu. Możesz wysłać opis trasy przejazdu z Maca na iPhone'a. Albo dodać spotkanie do kalendarza na Macu i spodziewać się przypomnienia o nim na iPadzie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by rozpocząć rozmowę iMessage na telefonie iPhone i dokończyć na Macu.

Wojtek Filip napisał/a:

Wojtek jak zawsze - Wybór należy do Ciebie i bynajmniej nie jest to wybór tego co dla Ciebie lepsze tylko wybór świadomiej rezygnacji z wygody i produktywności życiowej.
W każdym razie ja nie muszę wyłączać smartfona i rezygnować z adiobooka słuchanego do snu tylko dlatego że ktoś do mnie zadzwoni po 22 zawsze mogę po prostu jednym klikiem przejść w tryb nocny.

Fachowo o funkcji nie przeszkadzać:
Nie przeszkadzać

W Ustawieniach aktywuj tryb Nie przeszkadzać, aby uciszyć dźwięki wszystkich przychodzących połączeń i powiadomień. Możesz jednak dopuścić połączenia od ulubionych kontaktów, konkretnych wybranych kontaktów lub grup kontaktów. Tryb Nie przeszkadzać możesz włączać ręcznie lub zaprogramować regularne włączanie go o określonych porach.
Adam Frajtak - 08-01-2014, 22:28
Temat postu:
klon napisał/a:

To, że macierzysta sieć ma priorytet nie jest dziwnym -
A właśnie że jest i nie masz racji - sprawdziłem. Pierwszeństwo mają klienci roamingowi z prostego powodu - przynoszą większą marżę niż abonent z darmowymi minutami który i tak musi korzystać ze swojej macierzystej sieci a roamingowy następne połączenie może uzyskać już u konkurencji. Tak się składa że mam w rodzinie osobę która zarządza od strony technicznej jedną z sieci.
klon - 08-01-2014, 22:34
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
Tak się składa że mam w rodzinie osobę która zarządza od strony technicznej jedną z sieci.

tu mnie zaskoczyłeś - ja również pracuję w technice - projektowanie i optymalizacja sieci - nie słyszałem o tym- ale pewnie nie powinienem Wink
Adam Frajtak - 08-01-2014, 22:42
Temat postu:
martin napisał/a:

Wojtek Filip napisał/a:

Poza kosztem "dodatkowego SIMa" nie ma minusow. IMHO idealne rozwiazanie.

Skupiliście się na stronie kosztowej a tu chodzi o czystą konfigurację sprzętową Mr. Green
Sensem nie jest brak abonamentu dodatkowego za drugi sim ale BRAK MODEMU.
Wojtek mój laptop bez napinki pracuje minimum 12 godzin na baterii i waży 1,35 kg. Laptop, iPad AppleTV ipod i iPhon oraz HTC łącząc się przez hotspot backapują się synchronizują wymieniają megabajtami fotek i filmików w ciągu sekund przez AirPortExtreme.
Adam Frajtak - 08-01-2014, 22:44
Temat postu:
klon napisał/a:
Adam Frajtak napisał/a:
Tak się składa że mam w rodzinie osobę która zarządza od strony technicznej jedną z sieci.

tu mnie zaskoczyłeś - ja również pracuję w technice - projektowanie i optymalizacja sieci - nie słyszałem o tym- ale pewnie nie powinienem Wink

Po prostu czynnik ekonomiczny, biznesowy Po prostu operatorzy zarabiają na udostępnianiu innym sieciom połączenia a nie za ich wywalanie z sieci. A swój abonent … poczeka i tak nie ma wyboru Mr. Green
Wojtek A. Filip - 08-01-2014, 22:47
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
Od razu widać że Gość nie korzysta ze smartfona
Wojtek po prostu wyłączasz połączenia głosowe a transfer hula w najlepsze. Dziś telefon nie służy tylko do komunikacji werbalnej więc rozmowy głosowe to tylko jedna z wielu funkcji i jak każdą można wyłączyć. Nie tracąc całej pozostałej wartości z platformy komunikacyjnej.
Tak o to pierwszy lepszy przykład z dnia dzisiejszego. Parę tygodni temu otrzymałem zaproszenie na konferencję w hotelu Havet w Dzwirzynie. Nie wiedziałem czy pojadę więc termin wstępnie zaakceptowałem w programie pocztowym w laptopie, naturalnie od razu termin ten został oznaczony jako wstępnie zajęty i automatycznie zsynchronizowany z kalendarzem w smartfonie. Wczoraj wieczorem smartfon przypomniał mi i zapytał czy potwierdzam udział - potwierdziłem. Więc automatycznie kalendarz w smartfonie zaproponował 3 alternatywne trasy do hotelu havet. Postanowiłem że po drodze odwiedzę moją starą jednostkę wojskową w Żaganiu i emerytowanego już dowódce więc w laptopie trochę skomplikowałem trasę i jednym klikiem wysłałem zaplanowaną trasę do smartfona. Rano smart przypomniał mi w trakcie picia kawki że już czas ruszać w drogę po czym poprowadził mnie do celu. W sumie nawet gdyby mój smartfon nie posiadał funkcji prowadzenia rozmów to i tak przewyższałby wartość użytkową nawet najlepszej wersji telefonu starego typu.

Co byś zrobił gdybyś zgubił Iphona?

Adam Frajtak napisał/a:
Jeżeli używasz już iPhone'a lub iPada, to siadając przed ekranem Maca poczujesz się jak w domu. A to dlatego, że OS X i iOS mają wiele wspólnych aplikacji i funkcji — między innymi Safari, Mail, Kontakty, Kalendarz i Mapy. Dzięki iCloud aplikacje na Macu współpracują z aplikacjami na Twoich urządzeniach iOS.2 Zmiany, które wprowadzasz w takich aplikacjach, jak Mail, Kontakty i Kalendarz na swoim Macu, pojawiają się na Twoich pozostałych urządzeniach. Działa to także w drugą stronę — na przykład kontakty lub wydarzenia dodawane w kalendarzu na telefonie iPhone pojawiają się także na Twoim Macu. Możesz wysłać opis trasy przejazdu z Maca na iPhone'a. Albo dodać spotkanie do kalendarza na Macu i spodziewać się przypomnienia o nim na iPadzie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by rozpocząć rozmowę iMessage na telefonie iPhone i dokończyć na Macu.

Jasne - kłopot w tym, że mnie te opcje tylko dystansują do tego typu urządzeń.
Znajduję dużą przyjemność w używaniu papierowych map, planowaniu mojej pracy w sposób, kiedy mogę się zastanawiać co chcę zrobić bez sugestii programu wybierającego najkorzystniejsze rozwiązania.

Ostatnio rozmawialiśmy o super funkcji domowych zakupów synchronizowanych pomiędzy wszystkimi członkami rodziny. Każdy na swoim telefonie widzi co jest do kupienia i co kupił ten drugi, trzeci. Jeżeli lodówka ma system rozpoznawania kodów paskowych, to można ją zsynchronizować z telefonem i na bieżąco będzie uzupełniać listę na naszych telefonach i na dodatek przypominać o tym, że ważność kefiru dobiega końca co spowoduje, że zawsze będziesz miał świeży produkt na twoje ulubione śniadanie.

Skończyło się na tym, że kupiliśmy nowy bloczek karteczek zakupowych, bo zapomnieliśmy, że stary się skończył.
Adam, lubię chodzić do sklepu gdzie sprzedaje znany mi sprzedawca, a sklep ma wąski asortyment, więc muszę pomyśleć gdzie znajdę inny, podobny. Unikam hipermarketów i gonitwy za kolejną super promocją.
Co roku kupujemy papierowe kalendarze. Co ciekawe w tym nie kupiłem żadnego, bo mój ulubiony przestał być wydawany, a nie wiem czy chcę inny.
Wiem też, że gdybym kupił odpowiednio duży smartfon, to nie musiałbym wkładać do bagażu kilku dużych książek, tymczasem żaden czytnik elektroniczny nie odda mi ciężaru książki, dotyku kartek czy zakładki, którą lubię sobie wybrać zamiast natychmiastowej informacje jak długo czytam książkę do obecnego miejsca, ile zajmie mi jej dokończenie i za ile mogę zamówić jej kolejną część.

Możnaby to mnożyć. Nowoczesne technologie to nasz sprzymierzeniec, jednak to my powinniśmy decydować na co mu pozwalamy Smile .
Adam Frajtak - 08-01-2014, 22:53
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Jak to co ? Zapomniałeś że mamy iCloud ? Wojtek teraz telefony same się znajdują !! wystarczy zapytać go gdzie jest wysłać powiadomienie, usunąć dane co tylko chcesz. Poza tym wszystko co znajduje się na iPhonie/iPadzie/MacBooku od razu ląduje w chmurze więc nic nie możesz zgubić bo to wszystko sobie bezpiecznnie mieszka wysoko na niebie Smile
klon - 08-01-2014, 22:55
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
operatorzy zarabiają na udostępnianiu innym sieciom połączenia a nie za ich wywalanie z sieci.

nie jest do końca tak jak mówisz, ale spoko - nie będę tutaj roztrząsał tych kwestii Wink
z resztą - co my tam żuczki wiemy? - my projektujemy sieć najlepiej jak potrafimy a od strategii sprzedaży są wysocy dyrektorzy, którzy nie muszą się tymi tajemnicami z nami dzielić Very Happy

a abonent? - pewnie, że poczeka Mr. Green
Adam Frajtak - 08-01-2014, 23:05
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Wiem też, że gdybym kupił odpowiednio duży smartfon, to nie musiałbym wkładać do bagażu kilku dużych książek, tymczasem żaden czytnik elektroniczny nie odda mi ciężaru książki, dotyku kartek czy zakładki, którą lubię sobie wybrać zamiast natychmiastowej informacje jak długo czytam książkę do obecnego miejsca, ile zajmie mi jej dokończenie i za ile mogę zamówić jej kolejną część.

Też tak myślałem do czasu aż mój iPhon głosem Michała Żebrowskiego nie zaczął mi czytać w samochodzie w drodze do roboty dalszą część książki od fragmentu który skończyłem czytać wieczorem na Ipadzie ( synchronizacja przez iCloud)
Adam Frajtak - 08-01-2014, 23:10
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Możnaby to mnożyć. Nowoczesne technologie to nasz sprzymierzeniec, jednak to my powinniśmy decydować na co mu pozwalamy Smile .

Fajne zdanie, pokazuje jak można myśleć podobnie i tylko subtelnie się różnić w opiniach a jak wielkie to czyni różnice. Ja myślę tak samo tylko końcówkę zdania zmieniłbym na "to my decydujemy jak ją wykorzystamy"
Adam Frajtak - 08-01-2014, 23:31
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Co roku kupujemy papierowe kalendarze. Co ciekawe w tym nie kupiłem żadnego, bo mój ulubiony przestał być wydawany, a nie wiem czy chcę inny.

Wojtek od 1994 roku do 2013 korzystałem z Time System Mam każdy rok zamknięty w estetycznym książkowym opakowaniu. Szkoda mi było przerywać bo to kawał mojej historii zapisanej na papierze - cele, zadnia, plany, spotkania, problemy i ich rozwiązania, finanse. Ale cóż teraz mam iCloud Mr. Green

Rzuć proszę okiem na funkcje iBooks kalendarz mapy
martin - 08-01-2014, 23:41
Temat postu:
Adam Frajtak napisał/a:
Sensem nie jest brak abonamentu dodatkowego za drugi sim ale BRAK MODEMU.

Wojtek modem juz ma - wbudowany na stale w laptopie. Dopuki nie bedzie podpinal nastepnych urzadzen, nie ma znaczenia w co wlozy SIMa. Troche inaczej byloby, gdyby musial zaglowac modemem na USB.
Wojtek Filip napisał/a:

Bedzie plakal Wink

Wojtek Filip napisał/a:
Ostatnio rozmawialiśmy o super funkcji domowych zakupów synchronizowanych pomiędzy wszystkimi członkami rodziny.

Dziala zarabiscie. Synchronizacja "on the fly" - na jednym iPhonie robisz liste, pojawia sie na drugim Wink

Wojtek Filip napisał/a:
Wiem też, że gdybym kupił odpowiednio duży smartfon

Ekrany TFT/AMOLED nie nadaja sie do czytania ksiazek. E-INK jest rozwiazaniem. Jest zarabiscie jechac na wakacje z biblioteka ksiazek, zamiast zastanawiac sie ile kg mozna dolozyc do bagazu lotniczego Wink
Tomek Płociński - 09-01-2014, 09:31
Temat postu:
Wojtek Filip napisał/a:

Ja bym był szczęśliwy, bo to badziewie samo decyduje kiedy uzna za stosowane prawidłowo wykonać połączenie ... koledzy już się przyzwyczaili Razz niestety sknera jestem i szkoda mi wyrzucić Sad
Marcin Klimczuk - 10-01-2014, 09:51
Temat postu:
- wszystko synchronizuje się ze wszystkim
- wszystkie dane są backupowane w "niebie"
- smartfon wszystko za Ciebie zrobi, posłuży nawet za papier jak pewien tablet z reklamy Smile
a potem NSA musi tworzyć tzw "osobliwość technologiczną" bo zwykłe superkomputery nie dają rady już tego obrabiać
- niczego nie trzeba pamiętać, bo smartfon wszystko Nam przypomni, nieczego nie trzeba wiedzieć, bo przecież wszystko jest w goglach, wystarczy tylko zapytać
a to są efekty:
matematyka trudna jest ...
żeby nie było - sam używam ale tylko dlatego, że by mieć kontakt nie tylko przez fona i navi w jednym
nie pisze tu o ludziach, ktorzy kończyli szkoły w czasach przedcyfrowych, bo Oni sobie radzą, natomiast zdecydowana większość obecnej młodzieży bez gogli i smartfona jest już niestety umysłowymi inwalidami
kolejny przykład
Adam Frajtak - 10-01-2014, 11:50
Temat postu:
Jest taka świetna pozycja książkową "Skup sie" Leo Babauta. Warto przeczytać zeby nie zaplątać sie w sieci. Książka jest dostępna rownież przez iBooks Smile
Beat - 10-01-2014, 13:22
Temat postu:
Przepraszam, zostanę Mistrzem Spamu i Dygresji na forum, ale w takich wypadkach zawsze mi się przypomina:

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz