Wojtek Filip napisał/a: |
W ostatnich dniach rośnie ilość próśb o to żeby zagłosować w jakimś konkursie na kogoś/coś. Ciekawostką jest to, że rozsyłacze takich próśb nie przejmują się tym co robią, nie ma znaczenia czy znam przedmiot głosowania - ważne żebym zagłosował. Jeżeli roześlą takich wezwań do głosowania odpowiednio dużo, to osób, które przypadkowo na coś zagłosują będzie więcej, a kto wie, może wystarczająco dużo żeby wygrać !? |
Paula Mastalerz napisał/a: |
Co innego jest problemem. Gdy ktoś bardzo chce komuś pomóc i hakuje strony z głosowaniem, nabija głosy itp. To wszystko przecież jest do sprawdzenia a cierpią najbardziej osoby/rzeczy, które miały szansę wygrać i bez hakowania. |
waterman napisał/a: |
I ładnie |
Cytat: |
Według regulaminu plebiscytu zalogowany użytkownik BlueLife.pl może oddać 1 głos na dobę w każdej kategorii. |
Czyli jeżeli zalogowałbym się na tej stronie, a konkurs trwałby 100 dni, to mogę z mojego unikalnego adresu IP oddać 100 głosów x ilość kategorii? Dobrze to rozumiem?
|
Czyli jeżeli zalogowałbym się na tej stronie, a konkurs trwałby 100 dni, to mogę z mojego unikalnego adresu IP oddać 100 głosów x ilość kategorii? Dobrze to rozumiem? |
Tomek Płociński napisał/a: |
Mechanizm zliczeń głosów powinien blokować możliwość oddania kolejnego głosu danego dnia ... jednak można obejść ten system generując nowe adresy. |
Cytat: |
każdy konkurent może oddać kilka głosów na konkurencje a następnie zgłosić do admina w celu wykluczenia produktu |
Tomek Płociński napisał/a: |
Mechanizm zliczeń głosów powinien blokować możliwość oddania kolejnego głosu danego dnia |
"zagłosujcie na mój produkt - jestem przecież waszym producentem/dostawcą/instruktorem/kimś - więc musimy wygrać!!!
Budzi to w nas specyficzną "lojalność" i zamiast głosowania na sprzęt mamy głosowania na osobę/firmę |
Swoją drogą ciekaw jestem ile głosów w takich "konkursach" pochodzi od realnych użytkowników sprzętu, którzy głosują bo sprzęt im się podoba albo nie podoba? |
Wiecie może jak dobiera się listę sprzętu który jest poddawany głosowaniu?
Dlaczego np. na liście automatów nie ma Apeksa, Scubapro czy Maresa? |
Swoją drogą ciekaw jestem ile głosów w takich "konkursach" pochodzi od realnych użytkowników sprzętu, którzy głosują bo sprzęt im się podoba albo nie podoba? |
Jak w takim razie zorganizować/przeprowadzić konkurs wśród użytkowników |
Ok.
Jak w takim razie zorganizować/przeprowadzić konkurs wśród użytkowników sprzętu tak, aby czuli się "bezpiecznie" glosując zgodnie z własnym zdaniem? Czy taki konkurs ma w ogóle rację bytu, czy może lepiej pozostać przy tym co dla nas przyjemne i głosować jak do tej pory, ciesząc się, że mój sprzęt jest najlepszy, bo przecież wygrał... |