Forum Dive Trek Group

Kupię - Obejmy do twina alu

Wojtek A. Filip - 12-03-2014, 14:58
Temat postu: Obejmy do twina alu
Hej.
Kupię (chętnie nowe) obejmy do twina złożonego z butli aluminiowych S080.
Może ktoś wie gdzie takie są do kupienia od ręki?

Wojtek
martin - 12-03-2014, 15:11
Temat postu:
http://www.v4tec.com/index.php/virtuemart/shop/schellensaetze/schellensaetze-fuer-80cft-aluflaschen-detail

http://www.ebay.de/itm/Doppelflaschen-Schellen-Seewasserbestandig-V4A-/261143568367

http://www.tek-diver-shop.de/Tauchflaschen/Schellen-f-Doppeltauchgeraete/Schellensatz-fuer-Doppelflaschen-Sonderanfertigung::290.html?XTCsid=791e388e5f571911d7cd6527cb5efa65
Marcin P - 12-03-2014, 15:25
Temat postu:
Wojtku,
Korzystając z okazji, czy mógłbym prosić, abyś po krótce opisał jak taki tween się zachowuje w stosunku do takiego z 12 stalowych ?
Zastanawiam się nad tym w kontekście SM, gdzie takie butle są chyba najpopularniejsze. Nie wiem czy słusznie sobie myślę, że w takim wypadku mógłbym mieć i najpopularniejsze butle do SM i po skręceniu te same butle do tweena BM.
Dziękuję i pozdrawiam.
Wojtek A. Filip - 12-03-2014, 15:26
Temat postu:
Super - Martin dziękuję salut
Żeby tak było z PL z fakturą to w ogóle bomba Smile.
Wojtek A. Filip - 12-03-2014, 15:35
Temat postu:
Marcin P napisał/a:
jak taki tween się zachowuje w stosunku do takiego z 12 stalowych ?

Cześć Marcin.
Same minusy:
-cięższy
-mniejsza pojemność
-niestabilny pod wodą (to takie 2 skręcone stejdże)
-koroduje w miejscach kontaktu z obejmami
-gorzej układają się węże (większa średnica butli, krótsza szyjka)

Ciekawe jak mi teraz naciśniesz "pomógł" laughing6 ?
Piotr Michałek - 12-03-2014, 17:34
Temat postu:
Wojtek to w takim razie jaka jest przyczyna składania twina z takich flaszek?
Jak rozumiem musi istnieć jakiś plus (chyba raczej wielgachny PLUS) który zrekompensuje tych kilka minusów Smile
crowley - 12-03-2014, 17:41
Temat postu:
Piotr Michałek napisał/a:
Jak rozumiem musi istnieć jakiś plus (chyba raczej wielgachny PLUS) który zrekompensuje tych kilka minusów Smile
zapewne brak dostępności flaszek stalowych w egy, bądź innym egzotycznym kraju:)
Adam Jaworski - 12-03-2014, 17:42
Temat postu:
Chyba po prostu tam, gdzie się czasem lata (typu Egipt) są głównie takie flaszki, więc i twiny są głównie na takich Sad

Jak wygląda kwestia zaworów i separatora do takich flaszek? Jakby ktoś planował wyjazd gdzieś daleko i chciałby w Polsce skręcić sobie twina z takich flaszek, jak będzie miał tam na miejscu, to dużo jest z tym zachodu? Czy po prostu wystarczy rozkręcić swojego stalowego i mieć dwa wolne stejdże? No bo obejmy to rozumiem, że muszą być po prostu inne i tyle, ale reszta?
Wojtek A. Filip - 12-03-2014, 18:22
Temat postu:
Piotr Michałek napisał/a:

Zazwyczaj związane to jest z brakiem producenta butli na miejscu i importem, który "z jakiegoś powodu" obejmuje głównie butle alu - np. Egipt.
Tutaj większość butli ma ok. 10 lat, a opcją bywa "gruba berta"

Nasze "chude" 12tki są bardzo niewygodnymi butlami w miejscach, gdzie turystyka nurkowa jest mocno rozwinięta.
Konkurencją dla S080 w takich miejscach są zwykle najtańsze na rynku "grube berty" - małe pękate 12 stalowe.

Dodatkowym atutem może być długi okres bezprzeglądowy w wypadku falch alu (oczywiście jest to zależne od przepisów w danym kraju, a te potrafią się zmieniać).
Adam Jaworski napisał/a:
Jakby ktoś planował wyjazd gdzieś daleko i chciałby w Polsce skręcić sobie twina z takich flaszek, jak będzie miał tam na miejscu, to dużo jest z tym zachodu? Czy po prostu wystarczy rozkręcić swojego stalowego i mieć dwa wolne stejdże?
Nie znam nikogo kto to robi i jest zadowolony.
Próbowałem swego czasu jeździć z manifoldem i obejmami w miejsca gdzie nie było twinów - zrobiłem to 2 razy i zmieniłem miejsca na takie gdzie twiny są . Wykręcenie zaworu z butli, w którą był wkręcony w czasach cesarza Nurkusa VI bywa mocno kłopotliwe, a kiedy okazuje się, że zawór dodatkowo się uszkodził, a twina dalej nie ma, to lepiej nie próbować.
Mam też próbę wakacji rowerowo nurkowych, na które rozkręciłem twina i... wkurzałem się, bo nie chciało mi się go potem skręcić (żeby nie zrobić tego 2 raz, sprzedałem szybko zaślepki do zaworów Smile ).

...a obejmy w PL ktoś mi może wypatrzył ?
Adam Jaworski - 12-03-2014, 18:30
Temat postu:
No przecież masz tutaj:

http://test.diveinn.pl/pl/diveinn/588-obejmy-na-butle-184mm.html

... choć domyślam się, że cena Cię nie zadowoli Sad

Tutaj masz dużo taniej: Smile

http://nurkowysklep.pl/3067,obejmy-dive-rite-na-butle-184mm.html
Wojtek A. Filip - 12-03-2014, 18:36
Temat postu:
Adam Jaworski napisał/a:
choć domyślam się, że cena

łola boga...
Myślałem, że wiem ile kosztują drogie obejmy Shocked

Dojczland Dojczland iber ales salut
Martin - zapomnij o drugim zdaniu w moim komentarzu do Ciebie notworthy .
Darek DYNAR - 13-03-2014, 14:51
Temat postu:
zalegają u mnie takie gdzieś w szpejowni, jak ściągnę wieczorem do swojego Hrabstwa, sprawdzę gdzie je schowałem i jak są, to są Twoje Wink
Wojtek A. Filip - 13-03-2014, 14:52
Temat postu:
Amen.
Czekam z niecierpliwością.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz