Sławek Hałka napisał/a: |
W skali gobalnej produkcji i handlu manszety to raczej nisza. Skala produkcji mała, więc i sama produkcja i dystrybucja musi być droższa. Inaczej nikomu nie opłacałoby się tego produkować i sprzedawać. A wtedy musiałbyś sobie takie manszety wyciąć samodzielnie, np. z dętki od ciągnika. |
martin napisał/a: |
Nie widze tez zadnego oszustwa - skoro uszczelki sa dobierane i pakowane przez firme Santi, to rowniez firma Santi jest adresatem w wypadku roszczen gwarancyjnych. Z drugiej strony Santi przejmuje ryzyko na siebie - wiec z tad masz cene, ktora zawiera m.i. re-labeling i koszta zwiazane z przejeciem tego ryzyka. |
martin napisał/a: |
Z uszcelkami jest podobnie -kupujac te rozprowadzane przez Santi, wiesz ze pasuja do Santi. Mozesz kupic no-name i miec troche szczesia i dostac identyczne. Albo jakis szmelc, ktory bedzie podobny. Twoja kasa - twoj wybor. |
Jeżeli chodzi o oferty sklepów, sądzę że oni sami nie do końca wiedzą co sprzedają. Np. wspomniane wyżej manszety znajduję w Divezone pod marką Bare. Czy to oszustwo? Nie traktuję tego w ten sposób. To po prostu pewna nazewnicza niedokładność. Jakie ma ona znaczenie, jeżeli rzeczywiście oferowany jest produkt dobrej jakości, zgodnej z opisem? |
shell napisał/a: |
i nie jest zgodna z opisem! bo jak sam zauważyłeś producentem nie jest BARE |
do czego zmierzasz swoim pytaniem? czasem kupuje oryginalne czasem nie |
no nie mogę... jak kupujesz zamiennik do Mercedesa to masz na nim, że producentem tego zamiennika jest Mercedes??? |
Jacek Zachara napisał/a: |
No tutaj bym się nie zgodził z tą niszą. W skali porównania cen np. w Polsce i w Anglli to jest kolosalna róznica. |
Oto odpowiedz Bare na moje pytanie... |
Tylko co z tego będziesz miał? |
Tomek Płociński napisał/a: |
Poza tym, nie widzę nic zdrożnego w wykorzystaniu dobrej marki w promowaniu produktu. |
Przeglądając różne sklepy internetowe sprzedające sprzęt nurkowy w Polsce, natrafiłem na manszety i kryzy HD firmy Bare, Santi... zajechało mi to strasznym oszustwem, naciągactwem, wprowadzeniem w błąd... pomijając to, że na dzień dobry jesteśmy traktowani kilkuset % marżą to jeszcze próbują sprzedać coś pod szyldem jakiejś znanej marki ;/ |
moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa. Jednocześnie robi Bare dobrą robotę, bo promuje tę markę. |
szczególnie gdy kanałem zaopatrzeniowym dla Divezone byłoby ECN (tego nie wiem). |
takie same manszety Seamtite zakupiłbym w Bare Polska i w Divezone w jednakowej cenie. A więc Divezone jako sklep internetowy nie naciąga mnie bardziej, niż naciąga mnie Bare Polska. Obydwie firmy naciągają mnie tak samo. |
Przekornie pisząc "pomijając kilkuset % marżę", wcale nie pomijasz problemu ceny. Wprost przeciwnie: uważasz że usiłują sprzedawać nam za drogo. |
piotrkw napisał/a: |
Tylko, że tu nastąpiło coś innego . Tu nikt niczego nie promuje tylko oszukuje i oferuje produkt pod znaną marką , która się do jego sprzedaży i dystrybucji nie przyznaje . Przedstawiciel Bare określił swoje stanowisko jasno . |
jeśli Oni (tzn. Santi, Bare) nie podpisują się pod tymi produktami, to znaczy, że ktoś wykorzystuje ich markę bez zgody. |
Jeżeli np. Divezone sprzedaje manszety Seamtite, opisując je jako manszety Bare, to pod warunkiem że dostarczy Ci manszety Seamtite (czyli takie same jak kupiłbyś w ECN) moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa. |
Adam Jaworski napisał/a: |
Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy?
Mam wrażenie, że źródłem nazw typu "manszety Bare" mogą być pośrednio sami klienci - bo szukając części do swoich skafandrów tak właśnie wpisują do wyszukiwarki, więc wyżej dostają w wynikach stronę sklepu, kiedy ma on te dwa słowa po sobie już w nazwie produktu. Chociaż co do Bare, to shell już zaburzył te wyniki - w google wyświetla mi się link z divezone'a, potem strona firmowa Bare a zaraz potem wątki o oszustwach - jeden z DT i drugi z FN |
zy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? |
mam jednak wrażenie, że shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką .... |
Bożeeee nie wytrzymam :/ Sławku, czy późna pora nie pozwala Ci na racjonalne myślenie?! Czy Ty w ogóle wiesz co wypisujesz? Co jest dla Ciebie nie jasne? |
Mam do Ciebie ogromną prośbę... nie wypowiadaj się za mnie i nie pisz co ja uważam. |
Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy? Smile
|
Dziwi mnie jedno, mianowicie... sklep sprzedawał produkt ewidentnie nie zgodny z opisem |
Dziwi mnie jedno, mianowicie.. |
Swoja drogą taka burza w szklance wody z powodu manszet zakrawa trochę na paranoję |
Dziwi mnie, że cytujesz ten fragment, tylko po to by bić pianę, kiedy na początku swojej wypowiedzi jasno napisałem, że IMHO sprzedawanie towarów sygnowanych konkretną marką bez wiedzy właściciela tej marki jest nieuczciwe |
shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką .... |
Poprosiłem wcześniej o info: który sklep, co dokładnie w sposób nieuczciwy i za drogo Ci wciskał. Nadal nie mam żadnej informacji, mogącej być podstawą do oceny konkretnego sklepu i konkretnej sytuacji handlowej. No więc o jakim i czyim konkretnym oszustwie Shell tak naprawdę gadamy? |
Shell, mnie znacznie bardziej boli np. przekraczanie uprawnień przez straże miejsko-gminne przy pomiarach prędkości niż to, że Divezone przefarbowuje manszety Seamtite na Bare czy Santi. Bo takie działanie Divezone nie naraża mnie w praktyce na żaden szwank. |
Jeżeli Divezone manszety Seamtite oznacza w informacji o produkcie marką Bare, ale są to dokładnie takie same manszety Seamtite jakie kupię w Bare/.../ |
Dziękuje za informacje, Bare nie produkuje manszet nadgarstkowych ani kryz lateksowych, produkują kryzy neoprenowe.
Dokładnie tak jak Pan pisze nie sprzedajemy produktów do serwisu skafandrów a takie informacje w sklepach są kłamstwem i ewidentnym wprowadzaniem klientów w błąd. |
/.../wyjaśnij sprawę/.../ |
Jarek, nie daj się wciągać w to bicie piany. A jak już koniecznie chcesz, to wyjaśnij sprawę do końca i sprawdź, jakie dokładnie manszety sprzedaje Divezone |
Napisałem "jeżeli". Nie mam pewności, bo osobiście nie sprawdzałem. Ale i Shell nie napisał, że to sprawdził. Więc pewnie nie sprawdził.
|
A jak już koniecznie chcesz, to wyjaśnij sprawę do końca i sprawdź, jakie dokładnie manszety sprzedaje Divezone. |
Wtedy ewentualnie wrócimy do realnych oskarżeń o oszustwo, skierowanych w stronę Divezone. |
Drugie zdanie jest już bardziej mętne. Bare odpisuje, że nie sprzedaje produktów do serwisu skafandrów. Nie pisze jednak, jakich produktów. Jeżeli Bare ma na myśli manszety lateksowe, to nie odpisało Shellowi prawdy. Bowiem ja swoje manszety lateksowe marki Seamtite kupowałem właśnie bezpośrednio w Bare |
Generalnie uważam, że Bare coś tam Shellowi grzecznie odpowiedziało. Żeby opędzić się od zbyt dociekliwego gościa. |
grzecznie odpowiedziało |