| Jarek Andrzejewski napisał/a: | 
| Masz potrzebę rejestracji? | 
| Wojtek A. Filip napisał/a: | 
| Czy istnieje sposób na to, żeby w mieszkaniu uruchomić czasowo 5 kamerek, które wykorzystywałyby istniejący router ze stałym adresem IP, umożliwiając łączenie się z nimi z końca świata? | 
| Tomek Płociński napisał/a: | 
| Wojtek a patrzyłeś na kamerę np. taka z orange ? | 
| martin napisał/a: | 
| apisz jakiego routera uzywasz | 
| Wybierz kamery | 
| Może da się tak samo, ale bez Orange? | 
| Fibrain FSR RG1 | 
| Potrzebowałbym ich 5. | 
| no właśnie... | 
| Masz do tego ustrojstwa instrukcje w wersji PDF? | 
| Lukciu napisał/a: | 
| Strzelam. | 
| przekazywania portow. | 
| router ze stałym adresem IP | 
| Lukciu napisał/a: | ||
 Większość routerów ma forwardery.  | 	
| - Nie mam instrukcji do routera. | 
| idealnie byłoby zrobić to po kosztach | 
| Nie chcę korzystać z chmury i dzielić się zawartością kuchni | 
| bell23 napisał/a: | 
| router PoE i 4 kamery IP plus parę metrów skrętki... | 
| Jakub Adamczak napisał/a: | 
| Wg Datasheeta router Fibrain FSR-RG1 ma przekierowywanie portów. | 
| Po bardzo szybkim przeszukaniu netu moja propozycja: | 
| Na czym chcesz to ogladac | 
| Laptop | 
| masz jeszcze jakis inny sprzet lecacy 24h/d? | 
| 4 kamery, o jedną mniej niż postawione wymaganie? | 
| /.../ [kamera] ma być w łazience/.../ | 
| Martin, Twój "fritz" obsługuje OpenVPN "z pudełka" czy serwer masz poza routerem? | 
| Norbert Koziar napisał/a: | 
| Wtedy, jak kot ci narobi w nieodpowiednie miejsce, będziesz mógł się po powrocie delektować tym obrazem | 
| Monika napisał/a: | 
| jakby to ... myślę, że o ile rejestrator lub dysk nie ma funkcji "sprzątaj po kocie" delektowanie się i tak Wojtka nie ominie | 
| Kamerki tylko wewnątrz mieszkania, z zasilaniem z gniazdka. Nie trzeba niczego maskować, kopać rowów na przewody, ani obliczać martwych pól w których mógłby się schować złoczyńca Wink | 
| które maja tez dedykowany soft | 
| Moze jestem paranoikiem, ale tego typu zdanie brzmi dla mnie jak: "maja soft robiacy dziury w firewall". | 
| Puszczanie sygnału kablami 230V (Power Line Communication) to coś innego. | 
| Dopisek: co do "dedykowanego softu", to też zdecydowanie wolę urządzenia, które obsługują znormalizowane protokoły i dają się obsługiwać oprogramowaniem wybranym przez nas, a nie sprzedawcę. Na przykład model kamery, której głównie używam jest obsługiwana przez Qnapa i monitoring mogę mieć dzięki bez dodatkowych koszów, z użyciem już posiadanego NAS-a. Działa też z iSpy http://www.ispyconnect.com/about.aspx (ale to tylko wypróbowałem, krótko używałem). | 
| może tylko nie chcą przestraszyć klientów takimi dziwnie brzmiącymi skrótami jak VPN albo "proszę się skontaktować z administratorem dostawcy internetu" | 
| nie wiem jak u Was, ale np. u mnie jak chcę zmienić kanał transmisji Wifi to muszę pisać do admina z Vectry | 
| Jarek ja z kolei wolę coś co dla przeciętnego "kowalskiego" da się zainstalować bez konieczności kończenia 2 tygodniowego kursu zarządzania dostępem do sieci, strumieniowania danych | 
| swiadomie robia dziury bo chca sprzedac. Nie wazne jest, ze klient otwiera siec na wszelakie robale, wazne jest ze klient nie napisze "nie dziala". | 
| Tu nie chodzi o to, że muszę używać NASa czy iSpy, ale o to, że mogę. | 
| kamerka ma wbudowany serwer FTP a świat ją widzi dzięki DDNS za który dostawca kamerki nie pobiera opłaty .... nie jest więc potrzebny stały adres IP ani żadne zmiany w routerze, dostęp do DMZ czy coś w tym stylu | 
| kamerka ma wbudowany serwer FTP a świat ją widzi dzięki DDNS za który dostawca kamerki nie pobiera opłaty | 
| ani żadne zmiany w routerze | 
| dostęp do DMZ czy coś w tym stylu | 
| Robert Gruca napisał/a: | 
| Ja moze ekspertem od sieci nie jestem, ale to co piszesz to nie bardzo sie trzyma kupy. Zeby serwer FTP z kamerki byl dostepny "na zewnatrz" to niestety konieczne sa _jakies_ zmiany na routerze. W przeciwnym razie z zewnatrz nie da sie dostac do tego serwera FTP. | 
| DMZ to jest w ogole kur.... - wystawiasz maszyne wewnatrz swojej sieci poza FW. | 
| Jak nie masz nic do ukrycia a maszyna sama w sobie nie jest podatna na ataki to w sumie czego masz się obawiać ? | 
| opracowaniem jakiegoś konkretnego rozwiązania | 
| jak dla mnie możesz mieć full wypas QNAPA ze wszystkimi bajerami ITUNES, APPLETV, DLNS itp oraz zestawem 10 kamer IP  | 	
| Kupujesz kamere, dajesz znac jaki masz router, przez co chcesz ogladac i robimy. | 
| Kamerkę zamówiłem | 
| tak nie mam praw do administrowania nim więc niewiele to da | 
| Jaka? | 
| Jarek w Qnapie jest licencja na jedna kamere za free, kazda nastepna to juz koszt ponad dwoch stowek .... możesz to obejść ?? | 
| Ale w czym problem? 
 Kupujesz kamere, dajesz znac jaki masz router, przez co chcesz ogladac i robimy.  | 	
| Aby zobaczyć kamerę potrzebujesz jej mac adres i hasło | 
| nie potrzebne są żadne zmiany na routerze | 
| Jedyna wada to taka, że jest soft na PC, Androida i IOS ale nie ma na MAC OS. | 
| Dziala Ci na MAC OS podglad przy pomocy n.p. www, kiedy jestes wewnatrz sieci? Znaczy wpisujesz IP kamery w przegladarce i widzisz cos? | 
| Strona nr. 5 mowi o przegladerce |