Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - Jaki ocieplacz do Chorwacji w sierpniu?

Tomek Płociński - 28-07-2010, 20:47
Temat postu: Jaki ocieplacz do Chorwacji w sierpniu?
Jakiej grubości ocieplacz pod trylaminat polecacie zabrać do Chorwacji w sierpniu?
krzysiekh - 28-07-2010, 21:22
Temat postu:
W tamtym roku w Czarnogórze nurkowałem w ocieplaczu santi "40" i było ok. Na głebokości +30m nie było tak ciepło jak by się mogło wydawać, bo zdarzały się temperaruty rzędu 14-15 st. Na początku sierpnia też jadę do Chorwacji i zabieram ten sam ocieplacz Smile
Daniel Kowalski - 28-07-2010, 22:04
Temat postu:
Miałem w tym roku NRDowski cieniutki ocieplacz na snowboard Wink i był idealny ale z koszulką Kwark i gaciami Hannah. Tak jak Krzysiekh napisał; głębiej robi się naprawdę zimno - jak na Chorwację rzecz jasna. Koledzy w piankach 5-7mm marzli dość mocno.
maciek_nurr - 28-07-2010, 22:05
Temat postu:
UU widzę, że się wyklarowało z wakacjami.. Ech Płotek ty to masz dobrze... Najpierw Safari teraz Chorwacja... żyć nie umierać Wink Nie wiem jakich argumentów używasz wobec małżonki, ale musisz mi sprzedać parę, bo ja mam problem z negocjacją jednego nura na bałtyku w czasie wakacji Sad

Pozdro!
Maciek
piotrkw - 29-07-2010, 06:22
Temat postu:
W tym roku koniec czerwca i pierwsza połowa lipca, na południu ( Korcula) temperatura poniżej 10 m ---17-15 stopni C. Mieliśmy ocieplacze Santi 40 na polarze 200 ( taka kombinacja inna niz standard ten jest na 100) i dla mnie i syna było znosnie . Natomiast żona narzekała, że trochę chłodno i przydała by się bielizna. Przygotuj się więc , że w tym roku może być chłodniej niż zwykle.

Piotr
Tomek Płociński - 29-07-2010, 10:19
Temat postu:
Oki, dzięki za info. Myślałem o czymś w stylu BZ200 ale widać, że będzie za ciepło.

maciek_nurr napisał/a:
Nie wiem jakich argumentów używasz wobec małżonki, ale musisz mi sprzedać parę, bo ja mam problem z negocjacją jednego nura na bałtyku w czasie wakacji Sad

Najważniejsze to nie zaczynać rozmowy od tego, że to będzie wyjazd połączony z nurkowaniem Smile Pamiętaj, że najważniejsze to spędzić czas z żoną, a że przy okazji jest w pobliżu jakaś baza nurkowa (tak całkiem przez przypadek), to zawsze możesz przecież z wyskoczyć na porannego nurka zanim ona wstanie i zje śniadanie Razz
Przemo_C - 29-07-2010, 10:49
Temat postu:
Obojętnie jaki ocieplacz weźmiesz to na powierzchni/statku będzie bardzo gorąco, po wodą to już wytrzymasz w każdym. Dwa tygodnie temu, na Istrii, miałem mocno spranego zimowego ursuita i bez bielizny było ok, kolega miał BZ400 Shocked i też przeżył. Woda głębiej ma 10 stopni, płytko 26, więc wszystko zależy jak będziesz nurkował, może być optymalny BZ200, a może jakaś setka.
Ze względu na palnik na powierzchni, ważniejszy od ocieplacza jest wybór przewoźnika, w suchym, na ribie lub łodzi bez dachu nie przeżyjesz.
martin - 29-07-2010, 10:52
Temat postu:
Plotek napisał/a:
Jaki ocieplacz do Chorwacji w sierpniu?

Weezle. Po zalaminowaniu sie i zmoczeniu suchara da sie przezyc nawet na pelnym sloncu. Pod woda doladowywujesz gazu w miare potrzeb.
Kacper - 29-07-2010, 11:26
Temat postu:
maciek_nurr napisał/a:
Nie wiem jakich argumentów używasz wobec małżonki, ale musisz mi sprzedać parę, bo ja mam problem z negocjacją jednego nura na bałtyku w czasie wakacji

Zmień żonę Very Happy Very Happy Very Happy

A wracając do tematu, może ktoś z Was nurkował w okolicach półwyspu Peljesac lub Korculi? Macie może namiary na jakieś sprawdzone bazy /centra nurkowe?
Wybieram się na poczatku wrzesnia, znalazłem kilka nie-polskich centrów nurkowych na półwyspie, głównie jakieś rodzinne niewielkie biznesy, i się zastanawiam jak we wrzesniu tam będzie z ruchem turystycznym, wypłynięciami i znalezieniem partnura.
piotrkw - 29-07-2010, 12:42
Temat postu:
To po kolei
Korcula - Lumbarda http://www.mm-sub.hr/ Wygodna łódź Baza nad samym brzegiem z własnym pirsem. Z szefem bazy Miljacem .. znamy się od lat , zawodowiec ( w pełnym tego słowa znaczeniu) . Solidny i sumienny. Butle 15l. Język angielski.
Peljesac Trstenik http://www.freaky-diving.com/ Vedran - młody ale doświadczony, może trochę narwany. Wink Baza nad wodą , szybka łódź , może trochę mniej wygodna ( dla mnie) niż pozostałe. Język angielski.
Peljesac Żuljana. http://www.tauchbasis-zuljana-kroatien.de/tauchen.htm
Dragan i syn Teo . Spore doświadczenie , najbliżej wraku S-57. Wygodny duży kuter . Baza niestety ok 0.5 km w głebi lądu więc dowóz sprzętu ich busami. Butle 12l . Język niemiecki, angielski słabo. Baza nastawiona głównie na grupy turystów z niemiec. Oceniam, że solidna ale chyba najbardziej " komercyjna". ( rozumiesz co mam na myśli ?)

To tak w skrócie. Jest jeszcze baza w Mokalo , może być ciekawa oferta zarówno cenowa jak i nurkowa. (oceniam, bo znam miejsca które proponuje) przed Orebicem podobno mówią trochę po polsku. Dobrą opinię ma też baza w Vela Luce. Ale nigdy z nich nie korzystałem.
Jak coś dokładniej to pytaj śmiało.

Pozdrawiam Piotr
Tomek Płociński - 29-07-2010, 15:22
Temat postu:
To poradźcie proszę jeszcze czy opłaca się targać flaszki z polski. Nurkować będę typowo rekreacyjnie, ale razem z rodzinka brata, nie wystarczy nam worków do pojedynczych flaszek. Pomysł więc padł, coby twiny zatargać.
Pytanie pierwsze czy istnieją jakieś przepisy unijne apropo przewozu butli?
Czytałem też na forum, że czasami bazy potrafią skasować dodatkową opłatę, bo niby nurek w twinie to jakiś taki techniczny czy coś i że taki musi płacić drożej Shocked ?
Czy ciężko jest wywalczyć na miejscu flaszkę 15l dla osób o większym SAC Embarassed ?
Taternik - 29-07-2010, 16:43
Temat postu:
Polecam SANTI BZ 200 - pływam w tym i w Chorwacji i pod lodem (tam dodaję kamizelę). Ciepło reguluję też rodzajem bielizny oddychającej, mało sie o tym mówi, ale tu naprawdę bliższa ciału jest koszula. Bielizna dzieli się na "chłodzącą" (szybko oddającą ciepło i wilgoć na zewnątrz - ta obcisła) oraz "grzejącą" (bardziej luźna, zatrzymująca warstwę ciepła). Ważna jest jej jakość - przerobiłem już różne i z "chłodzących" polecam Kwarka - droga, ale naprawdę rewelacja. Lepszy efekt "chłodzenia" osiągniesz z dobrą "bielizną chłodzącą", niż bezpośrednio suchacz na ciało. Duży wybór zwykle w sklepach alpinistycznych. Łódź - jak pisał Przemo - z daszkiem, no i cała strategia ubierania (nie za wcześnie, żeby nie umrzeć z przegrzania, i nie za późno, żeby z przegrzania pośpiechem nie umrzeć). Rękawice suche też lepiej zostaw na łodzi - gruby neopren wystarczy.
Pozdrawiam
Taternik - 29-07-2010, 17:00
Temat postu:
Plotek napisał/a:
Najważniejsze to nie zaczynać rozmowy od tego, że to będzie wyjazd połączony z nurkowaniem Pamiętaj, że najważniejsze to spędzić czas z żoną, a że przy okazji jest w pobliżu jakaś baza nurkowa (tak całkiem przez przypadek), to zawsze możesz przecież z wyskoczyć na porannego nurka zanim ona wstanie i zje śniadanie

Jest jeszcze kilka innych myków - byliśmy ostatnio z kumplami w Chorwackiej miejscowości Krnica. Na pytanie mojej kobiety, gdzie jadę na nurki, mogłem śmiało odpowiedzieć, że do Krynicy. I to tej nad morzem, bo do wyboru miałem przecież jeszcze górską). Nie skłamałem i jest git (dopóki fotek nie zobaczy). Teraz myślę o poszukiwania innych fajnych zagranicznych miejscowości nurkowych o podobnie polsko-brzmiacych nazwach. Zacznę od Europy, może wydam potem specjalny przewodnik dla nurków z podobnymi problemami Mr. Green
Kacper - 29-07-2010, 21:41
Temat postu:
Cytat:
Jak coś dokładniej to pytaj śmiało.

piotrkw wielkie dzięki za info.
Trzy wymienione przez Ciebie właśnie znalazłem w internecie ale udało mi się dodzwonić tylko do trzeciej i jakoś dogadać się z Teo choć miałem wrażenie, że wszystkie zapewnienia i odpowiedzi z jego strony były jakby mi na rękę aby szybko zakończyć rozmowę bo jak wspomniałeś z angielskim u nich słabo.
Plusem jest że wybieram się swoim autkiem więc będziemy mobilni i jak nie jedna baza to druga.
Na pewno będę chciał zanurać na S-57, ponoć w okolicy są jeszcze jakieś płytkie jaskinie w ścianach? Słyszałeś coś o tym lub może nurkowałeś??

Plotek napisał/a:
To poradźcie proszę jeszcze czy opłaca się targać flaszki z polski.

Tomek ja tam swojego twina targam, z prostej przyczyny - nie mam skrzydła pod singla Smile 30 kg więcej w aucie nie zrobi mu już większej różnicy

Plotek napisał/a:
Czytałem też na forum, że czasami bazy potrafią skasować dodatkową opłatę, bo niby nurek w twinie to jakiś taki techniczny czy coś i że taki musi płacić drożej Shocked ?

Właśnie o to pytałem wspomnianego wyżej Teo i powiedział, że twina będzie bił za cenę singla czyli w ramach ceny za nurkowanie (w które wchodzi balast i flaszka 12 albo 15 litrów, nie pamiętam). Zobaczymy jak to wyjdzie. Może powiedział tak bo jadę na początku września, więc już po głównym sezonie, więc może i ruch w bazie mniejszy?

Właśnie to kolejne pytanie, jak we wrześniu we wspomnianych wyżej bazach wygląda sytuacja znalezienia partnura?
Daniel Kowalski - 29-07-2010, 22:11
Temat postu:
Plotek napisał/a:
Nurkować będę typowo rekreacyjnie, ale razem z rodzinka brata, nie wystarczy nam worków do pojedynczych flaszek. Pomysł więc padł, coby twiny zatargać.

Tylko uważaj, żeby Ci nie dowalili "pakietu TECH" za to tylko, że masz twina. Poważnie, dograj to najpierw w bazie. Jak nie masz worka do 1x15 to zabierz komuś z W-wy jakiegoś rec-winga i zostaw mu swój wór na czas wyjazdu afro
piotrkw - 30-07-2010, 08:57
Temat postu:
Płytkie jaskinie tak, ale nie licz na coś dużego. Możesz zobaczyć na zdjęciu
http://jacekkwiatkowski.pl/index1.php?page=galerias&kat=14 ( prawe górne) To na Korculi w tym roku. Zresztą większość zdjęć z Chorwacji jest z tego rejonu.
Co do partnera to bym się nie martwił . Ktoś na pewno się znajdzie a u Dragana wygląda to tak , że Teo ( divemaster) wchodzi z ekipą do wody i prowadzi. Typowe wycieczki , chyba że da sie namówić na coś innego? Więcej swobody jest u Vedrana i Miljaca. Oni wypłyną nawet z 2 nurkami , gdzie w bazie Dragana może być problem. ( ale jak będzie zobaczysz na miejscu , nie chcę gdybać) S57 warto zobaczyć.

Pozdrawiam Piotr
Tomek Płociński - 30-07-2010, 09:44
Temat postu:
Kacper napisał/a:
Tomek ja tam swojego twina targam, z prostej przyczyny - nie mam skrzydła pod singla Smile 30 kg więcej w aucie nie zrobi mu już większej różnicy

Tak samo kombinuje ale,

KowiKowi1979 napisał/a:
Tylko uważaj, żeby Ci nie dowalili "pakietu TECH" za to tylko, że masz twina. Poważnie, dograj to najpierw w bazie. Jak nie masz worka do 1x15 to zabierz komuś z W-wy jakiegoś rec-winga i zostaw mu swój wór na czas wyjazdu afro

Jeszcze nie wiem z która do której bazy pojadę bo mam problem żeby znaleźć nocleg, ale zdecydowanie trzeba to będzie dogadać scratch
Czy faktycznie w sierpniu jest tak ciężko znaleźć lokum w Chorwacji na wyspie Hvar?
Kacper - 30-07-2010, 11:06
Temat postu:
Plotek napisał/a:
Czy faktycznie w sierpniu jest tak ciężko znaleźć lokum w Chorwacji na wyspie Hvar?

Byłem na Hvarze w 2005 na przełomie lipca i sierpnia (środek sezonu) i kwaterki w domu prywatnym szukałem jakieś 40 minut, ale może od tego czasu się pozmieniało. Zalezy w jaką kwatere celujesz i jak daleko od centrum miasteczka.
Teraz wybieram się do Chorwacji po raz 3 i chyba znów jedziemy "w ciemno". Celem jest płw. Peljesac a czy zatrzymamy się w Orebicu, Zuljanie, czy innej wiosce to się okaże na miejscu. Osobiście wychodzę z założenia że zawsze coś się znajdzie na nocleg. Wszystko ma dwie strony : zamówisz nocleg tutaj opierając się na zdjeciach w necie to później możesz się rozczarować a zaliczka już poszła. Jedziesz w ciemno to sobie wybierasz okolice i szukasz noclegu gdzie się podoba i jaki Ci się podoba. Mi dwa razy w ciemno się udało znaleść więc liczę że i tym razem będzie też ok (zwłaszcza że jadę po sezonie).

Plotek napisał/a:
Jeszcze nie wiem z która do której bazy pojadę bo mam problem żeby znaleźć nocleg,

Tomek na Hvarze masz dwie polskie bazy: Nautica i Nautilus. Z tego co widziałem na stronie Nautilusa to mieszczą się tam gdzie kiedyś Nautica - w miasteczku Hvar, natomiast Nautica przeniosła się do miasta Stari Grad gdzie dopływa prom ze Splitu.
Oni mają w swojej ofercie załatwianie spania w pobliskich hotelach, więc może z nimi pogadaj o noclegach?
Tomek Płociński - 30-07-2010, 12:41
Temat postu:
Kacper napisał/a:
Oni mają w swojej ofercie załatwianie spania w pobliskich hotelach, więc może z nimi pogadaj o noclegach?

Już trzeci dzień rozmawiam, ale wygląda na to, że jest ciężko coś znaleźć. W Hvarze jest hotel, a ja wolałbym kwatery. W starim gradzie szukają kwater, ale coś słabo im idzie.

Nurkował ktoś z Nautica lub Nautiliusem na Hvarze? Jakieś opinie można prosić salut
kongo - 30-07-2010, 20:35
Temat postu:
Jest jeszcze kilka innych myków - byliśmy ostatnio z kumplami w Chorwackiej miejscowości Krnica. Na pytanie mojej kobiety, gdzie jadę na nurki, mogłem śmiało odpowiedzieć, że do Krynicy. I to tej nad morzem, bo do wyboru miałem przecież jeszcze górską).

prościej by było,żebyś powiedział,że pojechałeś do Krynicy tej nad Bałtykiem,bardziej prawdopodone,szczególnie jeśli chodzi o zabieranie sprzętu.
salsero - 05-08-2010, 14:44
Temat postu:
Co do grubości ocieplacza na Chorwację to wydaje mi się że warto wziąć pod uwagę technikę nurkowania w sucharze. W tym roku pływałem tam i w Czarnogórze najczęściej w starym Santi CDS40 (+bielizna termo) bo w nim było mi jednocześnie dość ciepło i wygodnie ALE: do 30m pływalność reguluję samym sucharem, dopiero głębiej wspomagam się BCD. Dlatego też w grubasie Equesa było mi za ciepło i niewygodnie. Jeśli jednak nurkuje się w ten sposób, że do suchara dopuszcza się tylko tyle powietrza żeby nie uciskał to pewnie przydałoby się cieplejsze ubranko - Weezle albo Scubapro (podobny materiał a dużo tańszy) będą idealne.
Tomek Płociński - 24-08-2010, 16:07
Temat postu:
Wyszło na to, że ja nurkowałem w Bare 200, a braciak w cienkim polarowym plus bielizna. Obydwaj nie narzekaliśmy na zimno. Przegrzanie również nam mocno nie doskwierało, jednak, zacieniony pokład oraz mała dawka wody po założeniu skafandra okazywały się pomocne.
Tomek Płociński - 24-08-2010, 16:12
Temat postu:
Kacper napisał/a:
Tomek na Hvarze masz dwie polskie bazy: Nautica i Nautilus. Z tego co widziałem na stronie Nautilusa to mieszczą się tam gdzie kiedyś Nautica - w miasteczku Hvar, natomiast Nautica przeniosła się do miasta Stari Grad gdzie dopływa prom ze Splitu.

My w końcu trafiliśmy do Nautiliusa, bo w Nautice straszne tłumy i chcieli nas rozdzielić. Za to Nautlius z racji inauguracji sezonu nie był mocno oblegany co nam było na ręke, bo nie było tłoku na łodzi. Z drugiej strony, mała liczba osób oznacza pływanie na lokalizacje bliżej bazy, które nie zawsze są tymi najlepszymi.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz