Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - Wszechświat...

Monika - 10-02-2012, 23:16
Temat postu: Wszechświat...
Czasem warto zobaczyć większy obraz...

http://images.4channel.org/f/src/589217_scale_of_universe_enhanced.swf

udanej podróży Smile

pozdrawiam
Monika
Wojtek A. Filip - 11-02-2012, 09:22
Temat postu:
Wow Shocked
No to ktoś zrobił mega pracę salut.
Monika napisał/a:
warto zobaczyć większy obraz...

...a ja zacząłem przesuwać suwak w lewo, czyli zmniejszać obraz -> inaczej odbieram jeżeli ktoś mi mówi, że grubość włosa jest taka sama jak średnica komórki jajowej człowieka - jakoś myślę odruchowo także o długości włosa oglądnięcie tego w formie obrazu porządkuje perspektywę. Cząsteczka wody ma kształt "V" - to pewnie wie każdy z nas, ale jak w tej V-ce pracują atomy wodoru i tlenu?

Jestem zdeklarowanym przeciwnikiem Power Pointa i pochodnych - nie lubię kiedy prezentera przesłaniają różne slajdy, które powodują nieraz, że zamiast skupić się na prowadzącym, oglądający czyta slajd Confused. Po obejrzeniu tej prezentacji doszedłem do wniosku, że nie można jej zastąpić nawet najlepszą przemową.

Prezentację oglądnąłem na razie na 3 sposoby
1. Klikałem na poszczególne, wybrane obiekty i tak przesuwałem się najpierw w stronę coraz większych wymiarów (ciekawe jest zobaczyć jak względem reszty szacuje się wielkość wszechświata; a potem w stronę elementów coraz mniejszych
2. Płynie, ale wolno przesuwałem suwakiem powiększenia ze środkowego położenia w skrajne prawe, a potem się wycofałem w drugą stronę - kiedy byłem przy cząsteczkach , ze zdziwieniem zauważyłem, że do końca lewej części skali mam jeszcze bardzo dużo...
3. Przesunąłem suwakiem stosunkowo szybko ze skrajnego lewego położenia, w skrajne prawe i z powrotem.

Z mojego punktu widzenia mamy kawał doskonałej maszyny uczącej bardzo wielu zagadnień, przekazującej wiedzę na kilka mocno wciągających sposobów.
Jeżeli Wam się nie podoba, zdecydowanie pokażcie tę stronę Waszym dzieciakom -> dostaną przekrój wiedzy w... no właśnie scratch zdecydowanie nie mogę tu napisać "w pigułce".

Wróciłem wczoraj zmęczony po całym dniu zajęć w Szczecinie - wymyśliłem, że prysznic i hopla do łóżka 8) - tymczasem do prawie 03:00 nad ranem siedziałem nad tymi "obrazkami".

Pozdrawiam,
Wojtek
Wojtek A. Filip - 11-02-2012, 09:31
Temat postu:
...zapomniałem dodać, że po skali można się poruszać strzałkami <- i -> dobrej zabawy !
Tomek Płociński - 11-02-2012, 11:16
Temat postu:
Extra wycieczka, dzięki za linka salut cheers
Marcin Tracz - 11-02-2012, 23:55
Temat postu:
Monika, you're great salut
Dawno nic takiego zajmującego nie oglądałem. Szkoda, że za czasów szkoły nie było takich rzeczy. Wtedy z pewnością młodzież by się nie nudziła na lekcjach
Wojtek Komocki - 12-02-2012, 09:16
Temat postu:
Monika napisał/a:
udanej podróży

Jest zdecydowanie udana, bawię się tą prezentacja i coś czuję że niedziela przed kompem Smile

Pozdrawiam
Wojtek
Anonymous - 12-02-2012, 10:06
Temat postu:
świetne Very Happy - a w pierwszej chwili nie chciało mi się klikać w link Shocked Very Happy
Norbert Koziar - 12-02-2012, 13:00
Temat postu:
hipnotyzujące
bpiotrek - 15-02-2012, 17:33
Temat postu:
Pierwszy link zniknął, tutaj u źródła:
http://htwins.net/scale2/
kjar - 15-02-2012, 18:17
Temat postu:
62 rzędy wielkości. Jak łatwo wyrazić to liczbą, a jak trudno ogarnąć wyobraźnią Smile

Przed chwilą sobie przeliczyłem, że skala czasu liczona od poziomu czasu Planck'a, do czasu trwania Wszechświata ma podobną rozpiętość. 60 rzędów wielkości.
Tomek Płociński - 17-02-2012, 21:03
Temat postu:
Ja wpatruję się w bardzo wąski zakres tego przedziału

Wojtek A. Filip - 17-02-2012, 23:01
Temat postu:
Plotek napisał/a:
Ja wpatruję się w bardzo wąski zakres tego przedziału

Co to jest?
Tomek Płociński - 17-02-2012, 23:31
Temat postu:
Te bardziej regularne to okrzemki, a właściwie to ich krzemionkowa skorupka, część biologiczna została wytrawiona. Mieszkają sobie w wodach mórz i oceanów tzn. takie nurki są Smile Smile
To duże nie mam pojęcia Smile

Okrzemki na wiki

Okrzemki przyjmują ciekawe formy
tu jest ciekawe zestawienie (niestety nie moje)

Wojtek A. Filip - 16-08-2014, 07:39
Temat postu:
Wczoraj rozmawialiśmy o tym programie (z pierwszego postu Moniki w tym temacie) i... nie ma go Sad .

Ktoś wie jak go odszukać?
bpiotrek - 16-08-2014, 09:53
Temat postu:
Użyć linka z mojego postu powyżej Twisted Evil

Teraz można wybrać nawet wersję językową Smile

http://htwins.net/scale2/lang.html
Wojtek A. Filip - 16-08-2014, 12:18
Temat postu:
Piotrek - bardzo dziękuję salut

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz