Adam Jaworski napisał/a: |
Czemu, coś się dzieje z takim powietrzem, zmienia skład? Drobnoustroje rozwijają się po ciemku, bez pożywienia i pod ciśnieniem 200 razy wyższym od atmosferycznego? |
Cytat: |
nie powinno oddychać się powietrzem które ma bodajże powyżej 3 miesięcy. |
fallout napisał/a: |
no to ja się podłącze
ma w stageu nx50 od pazdziernika zeszłego roku. Myślę, że chyba spokojnie można na tym jeszcze nurkować, ale pewności nie mam! ??? Pozdro |
martin napisał/a: |
W czystych flachach gazy mozesz przechowywac do konca swiata i dziesiec lat. Butle z tlenem medycznym maja okres waznosci dwa lata lub okres miedzy legalizacjami - w zaleznosci od przepisow obowiazujacych lekarstwa w danym panstwie.
Zeby w butli ubylo zauwazalnie tlenu, musi powstac zauwazalna ilosc tlenku zelaza. Mikroby potrzebuja do rozwoju przedewszystkim pozywienia, ktorego w butlach nie ma. Dodatkowo sam proces ladowania skutecznie sterylizuje wklad. |
to skąd na szkoleniu UDT takie informacje? |
crowley napisał/a: |
i skąd po dłuższym okresie śmierdzące powietrze w butli? |
martin napisał/a: | ||||
Urban legend.
Z syfu w butlach. |
Dla mnie legenda - syf w butlach dyskwalifikuje butle do uzycia: natychmiast. Nie znam zadnej reguly, ktora by mowila, ze w zasyfionych butlach mozesz trzymac gaz krocej niz x dni. |
tylko niestety nie zawsze wiemy, że syf mamy... |
mamut napisał/a: |
to nie jest to zapewne woda destylowana,
tylko taka z kompletem bakterii/ grzybów. |
I te grzyby/bakterie sa tak cool, ze przezywaja przejscie przez kompresor? |
Lukciu napisał/a: |
Ciśnienie nie wydaje się jakaś specjalną przeszkodą |
A temperatura? |
mamut napisał/a: |
Natomiast jeżeli w środku trafi się wilgoć - to nie jest to zapewne woda destylowana, tylko taka z kompletem bakterii/ grzybów. A te o dziwo - 200 bar potrafią wytrzymać i przy tym mnożyć się jak oszalałe. Stąd stęchlizna. |
Nawet jak założysz sterylność powietrza to nie wynika z niej sterylność butli. |
Ten proces masz przy kazdym nabijaniu |
Lukciu napisał/a: |
Tyle że rozmawiamy o butli 'odleżanej' kilka miesięcy |