No tak, to chyba ja bylem tym uzytkownikiem... Z tym ze na jednego nura zabralem nawet 24kg...
Ale tak w ramach wyjasnienia, zeby nikogo nie przestraszyc. Nurkowania odbywaly sie pod koniec kwietnia na Malcie. Mamy wiec do czynienia ze slona woda o temp okolo 15°c.
Nurkowac mialem z butlami 7lit alu, ale pierwszego dnia okazalo sie ze przygotowane mam dwie butle alu S80 i bede robil na nich dwa nurkowania. Nurkowania realizowalem w suchaczu z ocieplaczem Equesa.
Na pozniejsze nurkowania dostawalem juz butle 7lit alu i do tego po dwie na kazde nurkowanie, a nie jak pierwszego dnia dwie na dwa nury. Udalo sie wiec zdjac pare kilo balastu...
Ogolnie wyjazd byl bardzo udany i udalo mi sie na nim rozwiac kilka watpliwosci dotyczacych nurkowan w morzu na SM.
Przyznam bowiem, ze wczeniej nurkowalem tylko na Zakrzowku (w roznych konfiguracjach - 2x7lit alu 2x11,1 alu 2x10lit stalowe).
Moje najwieksze obawy dotyczyly tego jak upchnac balast potrzebny do nurkowan w slonej wodzie i suchaczu, tak zebym nie musial uzywac pasa balastowego (udalo sie to bez problemu, poniewaz baza nurkowa dysponowala kaflami 2kg, ktore miescily sie do uprzezy)
Do tego obawialem sie jak calosc bedzie sie zachowywac w przypadku mocniejszego falowania na powierzchni (nie bylo z tym zadnych problemow, choc musze przyznac, ze musze sie jeszcze przyzwyczaic do uczucia "kladzenia na twarz") a do przeplyniecia po powierzchni czasami naprawde byl kawalek (raz nawet bardzo dlugi )
Kolejna moja obawa dotyczyla wskakiwania do wody z wiekszej wysokosci (zalezalo mi zebym z wyjazdu wrocil z kompletnym uzebieniem ) To jednak tez nie stanowilo zadnego problemu, mimo ze w jednym miejscu wskakiwalismy do wody z okolo 2m. (wystarczy tylko lewa reka zlapac za prawy zawor butli a lewy zablokowac lokciem, prawa reka przytrzymujemy automat i maske i... plum )
Zestaw Piotrka naprawde spisal sie swietnie ! Niestety juz mu go nie oddam... 8)
Kapitalnym pomyslem bylo zamontowanie kieszeni balastowych na pasie brzusznym, natomiast nie do konca przemawiaja do mnie te tylnie mocowania dla butli... po prostu na powierzchni trudno jest odpiac z nich butle (ale moze to tylko kwestia wprawy ? )
Natomiast mozliwosc pozbycia sie butli przed wyjsciem na drabinke lodzi po prostu bezcenna
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz