Monika Grochal napisał/a: |
Interesują mnie kwestię, co jeśli mój sprzęt przewożony zostałby uszkodzony w bagażu głównym lub by zaginął ? Czy i jak walczyć wtedy od odszkodowanie i czy w ogóle mogę je uzyskać, skoro nie zgłaszałam sprzętu nurkowego. |
Kolejna kwestia to jak nadać bagaż sportowy. Czy zgłaszam to dopiero na lotnisku, czy odpowiednio wcześniej. Gdzie i kiedy opłacam bagaż ? Jak się zachować za granicą z takim bagażem ? Czy jest on wydawany i zostawiany tam, gdzie bagaż główny ?
I kolejne pytanie czy zgłaszacie sprzęt jako nurkowy, czy może jakiś inny sportowy, który jest tańszy ? Czy podczas zgłoszenia podaje się dokładnie co przewozimy ? Czy taki bagaż jest dodatkowo ubezpieczony ? Z góry dzięki za odpowiedź. |
Cytat: |
opłatę robisz tylko w Polsce |
znaczy, że robią tak systematycznie. |
Tomek Płociński napisał/a: |
Tomek Kalbarczyk, ile sztuk bagażu miałeś?
Istnieje coś takiego jak opłata za bagaż sportowy, ale to jest za dodatkową sztukę bagażu. Tak przynajmniej ja to rozumiem. Jeśli ma się dodatkowy bagaż, to warto wykupić go w pl w obydwie strony, bo późniejsze negocjacje w Egipcie w moim przypadku zaczęły się od 200 Euro a skończyły na 60. |
Tomek Kalbarczyk chyba wracałeś z moją znajomą. Opowiadała mi właśnie, że jak teraz wracała to za bagaż zapłaciły osoby, które miały torby z logo nurkowym. Jeżeli nie wracaliście razem to znaczy, że robią tak systematycznie. Aż ją zapytam, którego wracała. |
Cytat: |
Miałem tylko jedną sztukę i nie przekroczyłem dopuszczalnej wagi.
|
Jak przewozicie swój sprzęt nurkowy wybierając się samolotem za granicę ?
Ostatnio przewiozłam cały swój sprzęt w bagażu głównym kosztem mojej rodziny, która miała ograniczony bagaż Interesują mnie kwestię, co jeśli mój sprzęt przewożony zostałby uszkodzony w bagażu głównym lub by zaginął ? Czy i jak walczyć wtedy od odszkodowanie i czy w ogóle mogę je uzyskać, skoro nie zgłaszałam sprzętu nurkowego. Kolejna kwestia to jak nadać bagaż sportowy. Czy zgłaszam to dopiero na lotnisku, czy odpowiednio wcześniej. Gdzie i kiedy opłacam bagaż ? Jak się zachować za granicą z takim bagażem ? Czy jest on wydawany i zostawiany tam, gdzie bagaż główny ? I kolejne pytanie czy zgłaszacie sprzęt jako nurkowy, czy może jakiś inny sportowy, który jest tańszy ? Czy podczas zgłoszenia podaje się dokładnie co przewozimy ? Czy taki bagaż jest dodatkowo ubezpieczony ? Z góry dzięki za odpowiedź. |
przemeknurek napisał/a: |
Najbardziej enigmatyczną kwestią jest przewożenie latarki nurkowej z akumulatorem. |
przemeknurek napisał/a: |
Najbardziej enigmatyczną kwestią jest przewożenie latarki nurkowej z akumulatorem. Air Berlin w regulaminie zabrania przewożenia jej w bagażu głównym. Na infolinii każą wysłać maila, na którego nigdy nie odpowiadają. Na lotnisku w Berlinie jest ok, w drodze powrotnej z Sharm Egipcjanie każą włożyć do bagażu głównego. Z drugiej strony lecąc z Frakfurtu do Phuket (i z powrotem) można mieć ją w podręcznym, ale z Frankfurtu do Wrocławia już nie. Zatem w przyszłości zawsze będę ją wkładać do bagażu głównego nawet, jeżeli warunku przewozy tego zabraniają. PS. Na trasie Frankfurt Wrocław posiadanie latarki z akumulatorem skutkowało przymusem nadania jej w dodatkowym bagażu oraz mało ciekawej rewizji w kantorku Luft Waffe łącznie z badaniem automatów na zawartość / kontakt z materiałami wybuchowymi |