85% bardzo fajne, ciekawe i użyteczne (dla mnie) rzeczy:
- metodologia prowadzenia dokumentacji i procedury wykopaliskowe
- skondensowana pigułka wiedzy o starożytności w kontekście wodnym
- pojęcie o fotografii podwodnej
- fotogramertia czyli rzecz o modelach 3D
- praktyki! i to zarówno możliwość sprawdzenia nabytych umiejętności w warunkach wodnych (pomiary, rozstawianie siatek, rysowanie, fotografia), jak i możliwość nurkowania na stanowiskach jeszcze nie zbadanych (rekonesansowe nurkowania)
- kooperacja z Instytutem Oceanografii - w tym możliwość uczestnictwa w rejsie statkiem badawczym Oceanograf (kolejny rocznik będzie miał więcej interakcji z tą instytucją z tego co mi wiadomo)
10% to tematy, które są poza moim obszarem zainteresowań oraz nie widzę zastosowań praktycznych. Szkutnictwo antyczne. Sorry ale ilość zachowanych do naszych czasów drewnianych wraków (zwłaszcza takich, na które możemy się natknąć na przypadkowym nurkowaniu) jest tak znikoma, że wiedza o tym czy jednostkę zbudowano najpierw stawiając szkielet a później poszycie czy odwrotnie jest... delikatnie rzecz ujmując wtórna. I traktować ją należy jako ciekawostkę. Dodatkowo "charyzma" prowadzącego nie powalała.
5% totalne badziewie. Ot choćby coś szumnie nazwanego fitopatologią dla archeologów, gdzie zakres wiedzy o tym jak woda wpływa na ciało był na poziomie informacji z OWD. Być może dla archeologów, którzy nurkami nie są rzecz ciekawa, dla mnie strata czasu.
A ja sobie właśnie piszę pracę dyplomową z moich ukochanych jaskiń meksykańskich (tak, takie tematy także można wybrać) i stanowisk archeologicznych w nich.
Generalnie polecam
Mo
offshore - 25-03-2020, 13:38
Temat postu:
Jak wirus potrwa jeszcze dłużej i przez kolejne parę miesięcy nie bede mógł zejść z platformy to potem zrobie sobie rok przerwy i przy okazji te studia.....
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz