Yavox napisał/a: |
Pazdziernik, Wojtku? Pliiz.... |
Alien napisał/a: |
planujesz jakieś treningi po 3 października? Ja cały wrzesień jestem nieco zajęty
|
diversonic80 napisał/a: |
i tu wlasnie jest swietny interes bo po co maja szukac chetnych na wyplyniecie jak maja juz zapewnione na 2 lata kursy dodatkowo na pewno beda "warsztaty takie i owakie" za kolejna kase i kursy doszkalajace i mase innych dodatkowych rzeczy za ktore bedziecie placic uczciwie by bylo przedstawic teraz na samym poczatku ceny za wszystko, a nie ciagac ludzi na jakies treningi zeby im wode z mozgu zrobic, a potem na kase naciagnac. Ale sami sie przekonace w swoim czesie ze mam racje. |
Wojtek Filip napisał/a: |
Może żeby uprościć organizację, zapraszam osoby zainteresowane do dopisywania się do listy na poszczególne treningi |
Swoją drogą na FB akces zgłosiły już 24 osoby
Mam nadzieję, że zbudujemy super ekipę. |
diversonic80 napisał/a: |
Mozesz cos o kosztach napisac?
|
Wojtku, czy te treningi mają charakter takiej jednorazowej akcji kick-off dla kolejnych nowych osób zainteresowanych projektem, czy też jest sens myślenia o tym, żeby uczestniczyć w więcej niż jednej edycji w różnych terminach? |
Jak to będzie wyglądało w praktyce?
Dużo nurkowań na wrakach Bałtyku !!! Wraki płytkie i głębokie. Praca w zespołach nurkowych, wspólne treningi doskonalące technikę nurkowania wrakowego oraz podnoszące nasze umiejętności ratownicze. |
Plotek napisał/a: |
Czy zakładacie np., że uczestnicy projektu, będą wykonywali zdjęcia konkretnych miejsc, może nawet w określonych ujęciach, w różnym czasie, tak aby później na podstawie porównania tych zdjęć można było dokonać jakieś oceny? |
wojtek309 napisał/a: |
Jak jest z wyborem uczestnikow wyprawy jesli chetnych jest 30 a miejsc na lodce 15? |
Co zmienia sie w przypadku znalezienie sponsora / dofinansowania? |
Co z konfiguracja sprzetowa? |
Czy planujecie treningi w innym miejscach niz dwa na razie wymienione? Powiedzmy j. Biale k. Gostynina czy Orlowskie? |
kangur napisał/a: |
Zgłosiłem się na FB.
Mam tu też potwierdzić ? Bo już glupieje ... |
bigplik napisał/a: |
Cześć, bardzo chętnie chciałbym pomóc
i ile moge tyle pomoge |
bigplik napisał/a: |
Wojtek, czy możesz napisać coś więcej co ma się znaleźć w programie tych najbliższych warsztatów?
Czy te na koparkach będą inne niż w 3M? |
Knaguru - zmartwiony stanem Twojego zdrowia ![]() |
PopekS napisał/a: |
To znaczy, że chcemy pokazać ludziom że: - można pracować razem niezależnie od organizacji - można zrobić co pozytecznego mając OWD - można wspólnie nurkować i wspólnie coś zrobić - że wraki to nie tylko kawałek stali - że Bałtyk to coś więcej niż troche piasku i dorsze - że nasze działania (jako ludzkości) mają wpływ na nasze otoczenie i nasze życie - że można nurkować bezpiecznie i lepiej - że nurkowanie jest super i można się nim bawić Takie tam troche idealistyczne podejście do tematu |
Wojtek Filip napisał/a: | ||
![]() |
Grotto8 napisał/a: |
Kurde. A już myślałem, że to wszystko naprawdę dla wyższych celów... |
Przy okazji - jedna sprawa jest w 100% pewna: stosujemy gazy standardowe GUE. Nie nurkujemy na powietrzu - gazem podstawowym jest nitroks 32, a poniżej 30m trimiks. Tutaj nie będzie żadnych zmian. |
Wojtek Filip napisał/a: | ||
Niestety nie wiem co masz na myśli - możesz to jaśniej napisać? |
...To znaczy, że chcemy pokazać ludziom że: - można pracować razem niezależnie od organizacji - można zrobić co pozytecznego mając OWD - można wspólnie nurkować i wspólnie coś zrobić - ... |
Nie nurkujemy na powietrzu - gazem podstawowym jest nitroks 32, a poniżej 30m trimiks. |
przemoo napisał/a: |
Trimiks poniżej 30 m może dla niektórych osób stwarzać problemy ekonomiczne oraz papierologiczne. |
Zatem zasadą będzie ean32 do 30m, głębiej tmx. |
Nie zauważyłem w poprzednich postach wymagań na jakieś specjalne uprawnienia a wprost przeciwnie |
Grotto8 napisał/a: |
Czy można te słowa traktować jako jedną całość i odnieść je do jednego nurkowania w ramach tego projektu non profit ? |
Tym napisał/a: |
Co do nurtującej TomaM kwestii |
Gazy - to był jeden z pierwszych tematów jaki z naszej strony, jako organizatorów nie był poddany żadnej dyskusji. Jak nigdy ![]() Zatem zasadą będzie ean32 do 30m, głębiej tmx. |
Cytat: |
Swoją drogą niedługo zostanę mistrzem w kopiowaniu listy uczestników ![]() |
Projekt ma na celu inwentaryzację wraków oraz badania ich wpływu na środowisko naturalne rejonu zatoki Gdańskiej i Puckiej. |
Tomasz Łach napisał/a: |
Wojtku link ktory podales na FN prowadzi do jakiegos ogloszenia o sprzedazy pianki... |
Czyli rozumiem, że na Bałtyk rusza tylko grupa pokoparkowa? |
W którym jeziorze ćwiczymy? |
czy przewidywane są jakieś ewentualne koszta |
Treningi naszych zespołów są oczywiście bezpłatne. |
Tymek Podgórczyk napisał/a: |
Konkurs: Kto jest na tym zdjęciu? |
ElBacio napisał/a: | ||
Ja go gdzieś widziałem... ![]() Obrazek Bacio |
radekm napisał/a: |
Odpowiedź na zagadkę niejaki KWC, ale co wygrałem ????? ![]() RadekM |
[ ]
...a jutro, koło południa dorszyk ... |
to wszyscy siedzą jak na tureckim żałobnym kazaniu |
W mordę, prawie wszyscy w sucharach. Zaczynam mieć kompleksy... ![]() |
BURaki i BURaczki |
BURaczane działania |
tomaszg napisał/a: |
na fotce Tymka pt 'autoportret z nurkiem ' widać jakby główny bohater miał przywiązaną linke do karabinka wpiętego w swój d-ring - co to była za akcja ? |
sKuba napisał/a: |
na zdjęciu w poscie Wojtka Jarek ćwiczy procedurę powiadamiania służb ratowniczych.
Nurkując z nim wiem, że jestem bezpieczny ![]() |
kwiatek napisał/a: |
Chrystian napisał/a:
jutro z Jarkiem sprawdzimy o 15.30 Dokładnie, jeśli ktoś ma ochotę się dołączyć zapraszamy o 15:30 na bieszki. |
źródło, w którym można się zaopatrzyć w taką fajną taśmę z naklejkami do analizowania |
to zrobiłoby się jakiś zakup grupowy? |
Ha, jak znam życie to prędko zdjęć nie zobaczymy |
Ale co robi sowa na jego ramieniu, nie wiem do teraz... |
Ruszyła współpraca z Państwową Akademią Nauk w ramach projektu |
piotrkw napisał/a: |
Wojtku, jeżeli masz na myśli PAN to jest to ... Polska Akademia Nauk. |
Boxer napisał/a: |
Można wiedzieć kto z Wydziału Archeologii Podwodnej UW się pojawi? |
Pewnie się zes... w lutym w piance ale się zawziąłem, żeby zacząć i nie mam zamiaru się poddać. Podlodowe wytrzymam to i BUR wytrzymam |
Cześć Darek.
Wystarczy się dopisać do listy, którą niniejszym otwieram (dopisując się, proszę kopiować całą listę wraz z jej tytułem): Lista osób na trening podstawowy BUR 18-19.02 3M Pozdrawiam, Wojtek |
mmosk napisał/a: |
Mam pytanie co do wymogow przed szkoleniem |
Sebastian Popek napisał/a: | ||
To nie są szkolenia a jedynie treningi, które mają przybliżyć standardy stosowane w projekcie. Treningi odbywają się zarówno w 3M jak i na koparkach ...... Trening wstępny jest obowiązkowy dla wszystkich chcących przystąpić do projektu. |
Teraz wnioskuje, ze trening jest jeden a potem ma sie juz prawo do pelnego udzialu w projekcie.
|
Robić przed terminem lutowym nitrox gdzies czy to jest w tamten weekend przy okazji? |
ryzior napisał/a: |
cześć
zastanawiam się czy nie dałoby rady jakoś nagrać/zrelacjonować tego spotkania(?) - wyjazd do Gdyni na 1 wieczór jest dla mnie problematyczny, a chciałbym w jakikolwiek sposób "wziąć udział" w nim. pozdrawiam tomek R |
Zatem jedno miejsce do obsadzenia ![]() |
Jarek Andrzejewski napisał/a: |
nie jestem pewien, czy wszystkie wymogi spełniam. |
lolek napisał/a: |
Kasia, o której pisał KSD, to zdecydowania Monika - Krzychu, do kwiaciarni ![]() |
lolek napisał/a: |
Adaś ze zdjęcia profilowego ani trochę nie podobny do siebie "w realu" ![]() |
Adaś napisał/a: |
Pytania do Sebastiana, kiedy można przyjechać na warsztaty nad Bałtyk? |
KSD napisał/a: | ||
O matko ale faux pas, nie wiem skąd mi się tu nagle wzięła Kasia Kwiaciarnia jak nic |
MaRkY napisał/a: |
pytanie co na to Wojtek |
Sebastian Popek napisał/a: |
w tym roku warsztaty koparkowe przewidziane są w tym roku jeszcze tylko w dniach 6-7 października. Niestety nie jesteśmy w stanie czasowo przygotowywać i prowadzić warsztatów w dowolnym terminie. Dlatego też ustaliliśmy 2-3 terminy warsztatów poza sezonem tak aby każdy mógł wybrać dostępny dla niego termin. Pozostałe terminy zarezerwowane są na działania podwodne lub warsztaty bałtyckie (te też w miarę możliwości i chętnych).
Także z tego co się orientuje (a Wojtek mnie poprawi jeśli się mylę choć wydaje mi się, że się nie mylę) wcześniej niż przed październikiem nie da się spotkać na warsztatach "koparkowych". |
Zgadzam się z przedmówcą, dziekuje wspoldomownikom, partnurom i organizatorom. Dzięki chłopaki za logistycznie dobrze zorganizowane treningi, wprowadzenie omówienie i zakonczenie ![]() byle do wiosny ![]() |
Jacek Polak napisał/a: |
W czwartek po pracy ekipa z Krakowa 4-5(nurków) + 1(support) jedzie nurkować na wraki (jak pogoda puści). |
Będzie mi bardzo miło zobaczyć pod wodą również te osoby, które tym razem jeszcze nie mogły - Patrycja działamy? |
Dzień dobry.
w tym... jedna, którą nie interesuje nurkowanie na wrakach... czyli BUR ![]() |
niby tylko 100km różnicy ... u nas piekna pogoda śniegu zero |
Paweł Boruta napisał/a: |
Sebastian, czy mówimy o warsztatach na Bałtyku? Czy powtórka z Koparek? |
W imieniu Bałtyckiego Towarzystwa Wrakowego oraz Global Underwater Explorers mam przyjemność zaprosić wszystkich zainteresowanych do wzięcia udziału w projekcie "Baltic Underwater Research".
Projekt ma na celu inwentaryzację wraków oraz badania ich wpływu na środowisko naturalne rejonu zatoki Gdańskiej i Puckiej. |
Marek Nedwidek napisał/a:
ale żaden poszukiwacz czy nurek wrakowy nie chce się dzielić swoimi zbadanymi pozycjami No to mamy nadzieję, że uda nam się zrobić całkowicie odwrotnie salut . Trochę to trwa ale inaczej nie da rady. |
Sławek Hałka napisał/a: |
A czy do tej supertajnej podgrupy na tym forum mogą mieć dostęp wyłącznie dumne BUR-aki? ![]() ![]() |
Brak odpowiedzi jest odpowiedzią. |
Brak odpowiedzi jest odpowiedzią. |
Proszę podaj jasno (jako listę) na jakie pytania oczekujesz odpowiedzi a postaram się na nie odpowiedzieć. |
ZielonySmok napisał/a: |
To nie jest tak, że najpierw należało by coś od siebie, a dopiero oczekiwać? BUR to przecież nie tylko szkolenie, ale też i pływanie na konkretne pozycje, konkretne zadania. |
Adam Jaworski napisał/a: |
Sebastian, co jest w planie na przyszły weekend |
Witam
Niestety, zmuszeni jesteśmy przełożyć termin majowy na czerwcowy. Bardzo mi przykro z tego powodu ale nic nie jestem w stanie zrobić. |
Niestety, zmuszeni jesteśmy przełożyć termin majowy na czerwcowy. |
Pisząc o czerwcu, podtrzymujesz wcześniej podaną datę 15-16 |
bpiotrek napisał/a: |
A jakiś termin dodatkowy w sierpniu? wrześniu? |
Adaś napisał/a: |
Siemka, czy o tych działaniach sierpniowo wrześniowych możesz coś napisać |
generalnie to,że lista została przeniesiona do innego watku utrudnia i wycisza sprawę... |
tych co rezygnują zapraszam na drugi termin 26-28 lipca bo tam rzecywiście są na razie 2 osoby ... |
niestety sporo osob nie traktuje projektu jako mozliwości zrobienia czegos dobrego na Bałtyku tylko jako darmowy warsztat ... a szkoda. Projekt jest super. |
Sławek, przyjedź po prostu na spotkanie, jak będzie organizowane kolejny raz na Koparkach. |
Proszę podaj jasno (jako listę) na jakie pytania oczekujesz odpowiedzi a postaram się na nie odpowiedzieć. |
Projekt fajny, wydaje się naukowy. Jak widzę, chodzi o zdobywanie i gromadzenie różnorodnej wiedzy na temat wraków bałtyckich w rejonie Zatoki Gdańskiej i Puckiej. Skąd pomysł i inicjatywa? Od naukowców UW Gdańsk, czy może to samoistna inicjatywa członków tego forum? Po to, żeby podrzucać nie nurkującym naukowcom realną wiedzę? |
Jak widzę z realizacja celu oprócz radości i możliwości samorozwoju nurkujących (warsztaty), ma służyć również popularyzacji wiedzy na w/w temat. Gromadzenie danych w sposób naukowy i ich udostępnianie społeczeństwu. Czy dobrze rozumiem? Jeżeli tak, proszę o jakiś link do strony, gdzie zgromadzono dane na temat dotychczasowych realizacji podstawowego celu BUR. |
28-29 czerwiec
12-13 lipiec 20-21 wrzesień 11-12 październik |
Maciej Lewandowski napisał/a: |
Wojtek, napisz proszę coś o koszcie udziału w projekcie |
Maciek - 1 strona tego tematu ![]() |
W głównej mierze liczymy na kilkadziesiąt osób, które wzięły udział w naszych spotkaniach w ostatnich latach. |
Jagmin napisał/a: |
jakie to wydatki na osobę przewidujecie w poszczególnych akcjach? |
Czy są to z założenia wypłynięcia dla "pełnych BURaków" |
BUR już nie wywołuje tyle emocji? |
-Dlaczego przenieśliście szkolenia nad morze?
-Bo projekt dotyczy wraków Bałtyku? -No tak, ale ja mieszkam na południu. -Rozumiem, nie zmienia to położenia wraków i miejsca realizacji projektu. Jak chcesz brać udział w nurkowaniach na wrakach skoro to za daleko? -Nie chcę jeździć na wraki, mnie interesuje samo szkolenie. |
-No tak, ale ja mieszkam na południu.
-Rozumiem, nie zmienia to położenia wraków |
Żeby nie tworzyć głuchego telefonu proszę osoby zainteresowane najbliższymi wypłynięciami w ramach BUR o kontakt bezpośrednio z Sebastianem. |
Ale poczekajmy do poniedziałku i zobaczymy co i jak. |
xspojlerx napisał/a: |
A jest opcja żebym ja się załapał? |
Sebastian, mam prośbę |
Krzysztof Żurawski napisał/a: |
Jakieś terminy pod koniec sierpnia lub we wrześniu? |
z lenistwa nie przejrzałem tych 27 stron postów. |
Jakieś terminy pod koniec sierpnia lub we wrześniu? |
Dotarłem póki co do 10 strony postów |
Dzięki Adam, niestety nie jestem nawet w połowie BUR-akiem, więc się nie dopiszę. |
Ja też jestem chętny na 28-29 czerwiec. Zglaszałem chęć na pw. O ile uda mi sie umówić jeszcze przed z Sebastianem na nitrox. W dodatku nie mam jeszcze za sobą warsztatów, bo to miał być mój pierwszy raz ![]() |
Sebastian Popek napisał/a: | ||
Hi Arku Zapraszam również. Bedziesz mógł sie do nas dołaczyć i zobaczyc jak to wygląda w praktyce. |
Jeżeli naprawdę chcesz coś z nami robić, to zgłoś się... i działaj. Mam wrażenie graniczące z pewnością, że temu projektowi nie brakuje nurków Full TMX CCR Cave Extreme-cośtam tylko osób, które mają motywację do tego, żeby systematycznie i z zaangażowaniem robić coś, na miarę swoich - nawet znacznie skromniejszych - możliwości... |
Czyli pierwsze emocje opadły i wielu zrezygnowało? |
- Niektórzy by chcieli, ale czasem nie mogą a odpowiedź "słuchajcie, jutro jednak nie przyjadę" nie jest mile widziana, bo w sposób nagły zwiększa koszty tych, którzy dotrzymują słowa |
W mordę, pół Warszawy za nitroxem zjeździłem. No cóż, do następnego razu ![]() |
pomorzanka napisał/a: | ||
trochę mnie to nurtuje - tzn. być może mam nieaktualne dane ![]() ![]() ![]() |
pomorzanka napisał/a: |
Zdaje mi się (tak ![]() |
pomorzanka napisał/a: |
sam tak, Adaś, zaplanowałeś, czy korzystałeś z podpowiedzi innych? |
Sam zaplanowałem! |
Nie jestem nurkiem GUE, ale z moich informacji wynika:
- do 30 m - nitrox - powyżej 30 m - trimix PS: Standardowy nitrox 32 to ogólnie słabo się nadaje do nurkowań powyżej 30 m ![]() ![]() |
W związku z powyższym - tak o ile pamiętam / dobrze kopiuję ![]() 0-30m Nx32% or 30/30 (O2/He) 33-45m 21/35 (O2/He) 48-60m 18/45 (O2/He) 63-75m 15/55 (O2/He) 78-121m 10/70 (O2/He) |
Możliwość wypożyczenia dowolnego modelu skafandra lub ocieplacza Santi do przetestowania na 5 dni jeden raz w ciągu roku |
leh napisał/a: |
Lepiej się pochwal jak to zrobiłeś. |
Być może wystarczy zadzwonić do Santi i wpaść do sklepu na Belwederskiej, a swój skafander wysłać do naprawy? |
Możliwość wypożyczenia dowolnego modelu skafandra lub ocieplacza Santi do przetestowania na 5 dni jeden raz w ciągu roku |
wow - ludzie gdzie ten zapał sprzed 2 lat ??? 30 osób było... |
Cytat:
-Dlaczego przenieśliście szkolenia nad morze? -Bo projekt dotyczy wraków Bałtyku? -No tak, ale ja mieszkam na południu. -Rozumiem, nie zmienia to położenia wraków i miejsca realizacji projektu. Jak chcesz brać udział w nurkowaniach na wrakach skoro to za daleko? -Nie chcę jeździć na wraki, mnie interesuje samo szkolenie. |
Działacie coś jeszcze? |
Jeżeli tylko będzie jakaś SM grupa - to pewnie tak. |
Z założenia działania opierają się głównie na pracach na zewnątrz wraków, więc SM jest zbyteczny. |