Forum Dive Trek Group

Inna pomoc - Amatorski monitoring domowy - jak to zrobić?

Wojtek A. Filip - 21-08-2015, 18:21
Temat postu: Amatorski monitoring domowy - jak to zrobić?
Hej.
Czy istnieje sposób na to, żeby w mieszkaniu uruchomić czasowo 5 kamerek, które wykorzystywałyby istniejący router ze stałym adresem IP, umożliwiając łączenie się z nimi z końca świata? Kamerki tylko wewnątrz mieszkania, z zasilaniem z gniazdka. Nie trzeba niczego maskować, kopać rowów na przewody, ani obliczać martwych pól w których mógłby się schować złoczyńca Wink .
Wracam do domu, chowam wszystko do kartonu i rozkładam przy innej okazji.

Kluczowa ma być prostota przygotowania całego systemu, czyli coś na zasadzie "push & play": naciskam guzik w kamerce, ona łączy się z routerem i wita się ze mną na ekranie kompa i tak każda kolejna Smile ).

Skontaktowałem się z firmą zajmującą się monitoringiem i... niestety nie umiem powtórzyć większości z tego co usłyszałem Confused, no może poza tym, że zrobią to w max 2 dni.
Skusiłem się natomiast wynalazkiem kumpla, który na wczasach podglądał na telefonie, czy mu kwiatki nie schną Wink , korzystając z kilku kamerek ze sklepu "Młody szpieg".

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym zakresie?

Wojtek
Jarek Andrzejewski - 21-08-2015, 18:35
Temat postu:
Jakieś wymagania co do jakości, szczegółów (rozdzielczości) minimalnego poziomu oświetlenia?
Prostym rozwiązaniem jest niedrogi rejestrator + kilka kamer analogowych - dostęp masz do jednego urządzenia, jedno hasło itp., możliwość przełączania źródeł obrazu, strumienie różnej przepustowości (czyli albo szybko ogólny podgląd albo większe pasmo, ale szczegółów więcej).
Masz potrzebę rejestracji?
Wojtek A. Filip - 21-08-2015, 18:38
Temat postu:
Jarek Andrzejewski napisał/a:
Masz potrzebę rejestracji?

Nie, chyba że to uprości sprawę podłączenia kamer.
Jakość obrazu: "żeby było widać kota" Smile , czyli jeżeli będzie w kolorze to ok, a jak nie, to nic się nie dzieje. HD i inne takie niepotrzebne.
Podgląd raczej tylko w czasie dnia.
Tomek Płociński - 21-08-2015, 19:07
Temat postu:
Wojtek a patrzyłeś na kamerę np. taka z orange ?
link
martin - 21-08-2015, 19:31
Temat postu:
Wojtek A. Filip napisał/a:
Czy istnieje sposób na to, żeby w mieszkaniu uruchomić czasowo 5 kamerek, które wykorzystywałyby istniejący router ze stałym adresem IP, umożliwiając łączenie się z nimi z końca świata?

Tak. Nie ma znaczenia czy robisz profesjonalny monitorog przemyslowy czy prywatny monitoring nocnika - wykonanie jest mniej wiecej takie samo.

Wprawdzie nie do konca moja dzialka, wiec nie podpowiem dokladnego sprzetu - po prostu nie znam rynku, ale w zasadzie potrzebujesz:
1) kamerki potrafiace transmitowac obraz w siec (n.p. to co pokazal Tomek), najlepiej z front endem WWW. Musisz tez dobrac rozdzielczosc pod upstream internetu, inaczej bedziesz ogladal jedna klatke co 10 minut.
2) router z mozliwoscia przekierowania portow

Ja robie to troche inaczej - dodaje OpenVPN, wtedy po polaczeniu jestem wewnatrz mojej sieci.

Wybierz kamery i napisz jakiego routera uzywasz, pomozemy Wink
Jarek Andrzejewski - 21-08-2015, 19:36
Temat postu:
Tomek, cennik kończy się na 4 kamerach (do ceny urządzenia dochodzi koszt subskrypcji).
Rejestrator to koszt 200-300 zł + cena kamer (od 20 paru zł wzwyż + cena kabli).
Wojtek A. Filip - 21-08-2015, 19:44
Temat postu:
Tomek Płociński napisał/a:
Wojtek a patrzyłeś na kamerę np. taka z orange ?

Teraz już tak Smile. Potrzebowałbym ich 5. Jedyny minus to sieć Orange - wolałbym uniknąć kolejnych sieci.
...ale system działa mniej więcej tak, jakbym chciał Smile .
Może da się tak samo, ale bez Orange?
martin napisał/a:
apisz jakiego routera uzywasz

Fibrain FSR RG1
martin napisał/a:
Wybierz kamery
no właśnie...
Jarek Andrzejewski - 21-08-2015, 20:31
Temat postu:
Może da się tak samo, ale bez Orange?

da się. Np. na allegro znajdziesz sporo podobnych propozycji nie bacujących na usługach konkretnego operatora.
martin - 21-08-2015, 20:57
Temat postu:
Fibrain FSR RG1

Masz do tego ustrojstwa instrukcje w wersji PDF?

Potrzebowałbym ich 5.

Budzet?

EDIT:
takie cos wystarczy?

http://allegro.pl/kamera-zewnetrzna-ip-hd-720p-3-6mm-gw24-pl-i5608515190.html

Jesli nie, wpisz sobie hasla "kamera IP" w allegro i wbierz cos co Ci bedzie odpowiadac.
Lukciu - 21-08-2015, 20:57
Temat postu:
no właśnie...

Tak strzelam, poniższy link jest z google by zobaczyć jak to działa.
Łaczność po WiFi i funkcja śledzenia kota. Koszt w zasadzie żaden. Minus - aplikacja w chmurze takze chyba osobiście wolalbym rozwiązanie Martina z VPN. Zależy odzywiście co tam bedziesz miał w tym mieszkaniu poza kotem, by swobodnie podzielic się widokiem z Wielkim Bratem. Wink

http://www.morele.net/kamera-ip-media-tech-300k-wewnetrzna-obrotowa-kamera-ip-wifi-mt4050-713681/

martin napisał/a:
Masz do tego ustrojstwa instrukcje w wersji PDF?

Google: Fibrain FSR RG1 manual filetype:pdf

Strzelam.
martin - 21-08-2015, 21:06
Temat postu:
Lukciu napisał/a:
Strzelam.

Tylko ulotki reklamowe - probowalem Sad
Nie znalazlem nic na temat uslug ktore mozna na tym puscic ani na temat przekazywania portow.

Mam nadzieje ze Wojtek ma instrukcje na CD.

Chcialem uniknac dodatkowych pudelek typu R-PI - chociaz to moze byc najwygodniejsze Wink.
Lukciu - 21-08-2015, 21:39
Temat postu:
martin napisał/a:
przekazywania portow.

Większość routerów ma forwardery. BDW, nie lepiej wejść na niego? Jesli:

router ze stałym adresem IP

... to może jest na tyle prosty że się da.
Jarek Andrzejewski - 21-08-2015, 21:45
Temat postu:
Lukciu napisał/a:
martin napisał/a:
przekazywania portow.

Większość routerów ma forwardery.

a nie piszecie o tym samym, z angielska zwanym "port forwarding"?
Wojtek, czy to Twoje stałe IP jest publiczne czy prywatne, w ramach sieci dostawcy (te drugie zaczynają się od 10.x.x.x, 172.16.x.x do 172.31.x.x lub 192.168.x.x)?
Jeśli to drugie, to nie każde rozwiązanie dostępu z zewnątrz da się zastosować.
Wojtek A. Filip - 21-08-2015, 22:32
Temat postu:
- Nie mam instrukcji do routera.
- Budżet nie ma jakiś specjalnych limitów, ale mając na uwadze czasowość rozwiązanie, idealnie byłoby zrobić to po kosztach.
- Mam adres publiczny.
- Nie chcę korzystać z chmury i dzielić się zawartością kuchni (jeszcze ktoś wypatrzy mój blender, a pewnie znacie film z Willem Smithem... Wink ) .
bell23 - 21-08-2015, 22:40
Temat postu:
Wojtku
router PoE i 4 kamery IP plus parę metrów skrętki...
lub istniejacy router , zasilacz i 4 kamery IP plus parę metrów skrętki i 2 żyłowego zasilającego
podgląd przez IE lub zainstalowany soft producenta kamer
Jakub Adamczak - 21-08-2015, 23:50
Temat postu:
Wg Datasheeta router Fibrain FSR-RG1 ma przekierowywanie portów.
martin - 22-08-2015, 07:29
Temat postu:
- Nie mam instrukcji do routera.

Zajmniemy sie tym potem Smile

Oglonie (inzynierskie podejscie) mamy dwa problemy do rozwiazania:
1.) monitoring - czyli nagrywanie obrazu i udostepnienie go wewnatrz twojej domowej sieci
2.) bezpieczne dojscie do wnetrza sieci domowej z internetu

Czescia druga zajmniemy sie za chwile - tutaj duzo zalezy od routera. Ja mam wszystko zrobione przy pomocy kombajna AVM (FB 7490) z dodatkowym oprogramowaniem, u Ciebie musimy sprawdzic co potrafi twoj router i zastanowic sie, jaka opcja Ci odpowiada.

idealnie byłoby zrobić to po kosztach

Czyli kamery tanie i jakosc nie musi byc ultraHD.

Po bardzo szybkim przeszukaniu netu moja propozycja: http://allegro.pl/kamera-sieciowa-ip-edimax-ic-3116w-720p-wifi-noc-i5508815479.html

Jesli Ci odpowiada, zamow jedna (masz 10/14 dni na odeslanie) i dzialamy dalej.

Nie chcę korzystać z chmury i dzielić się zawartością kuchni

Tanie kamery zazwyczaj maja funkcje chmura, trzeba je zablokowac na routerze/FW. Do tego VPN i stream wewnatrz sieci, ostatecznie przekierowanie portow, ale wtedy niepotrzebnie dziurawisz FW. VPN stawiasz na routerze, jesli nie masz takiej mozliwosci to na jakims pudelku za 30..50€, n.p. R-PI. Jesli router ma SSH, to mozna tez bawic sie tunelem - zajmniemy sie tym w drugiej kolejnosci.

Tak BTW: Na czym chcesz to ogladac - telefon, laptop, publiczny komputer?

bell23 napisał/a:
router PoE i 4 kamery IP plus parę metrów skrętki...

Dla instalacji stalej - tylko i wylacznie. Dla monitoringu kotow, kiedy jedziemy do Babci Zosi - ja szedl bym w WiFi. Kamere stawiasz w miejscu w ktorym masz blisko kontakt, konfigurujesz, dziala.

Jakub Adamczak napisał/a:
Wg Datasheeta router Fibrain FSR-RG1 ma przekierowywanie portów.

Nie koniecznie musi dzialac tak jak chcemy - rozne dziwne konfiguracje juz widzialem.
Wojtek A. Filip - 22-08-2015, 10:32
Temat postu:
martin napisał/a:
Po bardzo szybkim przeszukaniu netu moja propozycja:

Wygląda dobrze.
martin napisał/a:
Na czym chcesz to ogladac
Laptop
martin - 22-08-2015, 13:34
Temat postu:
Laptop

Rozumiem ze wlasny. Czyli jak najbardziej idziemy w kierunku VPN.

Oprocz w/w routera masz jeszcze jakis inny sprzet lecacy 24h/d?
Wojtek A. Filip - 22-08-2015, 13:47
Temat postu:
martin napisał/a:
masz jeszcze jakis inny sprzet lecacy 24h/d?
nie
Wojtek A. Filip - 22-08-2015, 20:43
Temat postu:
4 kamery, o jedną mniej niż postawione wymaganie?

Prawdopodobnie mnie wyczuł Wink .
Dzisiaj zrobiłem obchód i ta piąta, ma być w łazience - jest taka trochę na wyrost, więc jak jej nie będzie to nic się nie dzieje (łazienkę można zamknąć Smile ).
Jarek Andrzejewski - 22-08-2015, 21:01
Temat postu:
/.../ [kamera] ma być w łazience/.../

no to faktycznie nie chesz "chmury" i chcesz VPN Smile

Martin, Twój "fritz" obsługuje OpenVPN "z pudełka" czy serwer masz poza routerem? Też mam dobre doświadczenia z AVM od czasów gdy w latach 90-tych miałem ISDN (FritzX PC chyba jeszcze w jakimś pudle leży a i parę kart PCI też).
martin - 22-08-2015, 21:07
Temat postu:
Martin, Twój "fritz" obsługuje OpenVPN "z pudełka" czy serwer masz poza routerem?

Wersja n.r. 3 -> www.freetz.org

Na starcie jest VPN bazujacy na IPSec (IIRC), OpenVPN jest dolozony jako pakiet. Jeden z miliona mozliwych.

BTW: gdyby ktos potrzebowal pomocy z kompilacja, pomoge Wink
Norbert Koziar - 23-08-2015, 15:50
Temat postu:
Wojtek, jak zdecydujesz się na normalny rejestrator, to zgłoś się do mnie po dysk Smile oczywiście WD Purple dedykowany do rejestratorów.

Wtedy, jak kot ci narobi w nieodpowiednie miejsce, będziesz mógł się po powrocie delektować tym obrazem Smile
Monika - 23-08-2015, 16:13
Temat postu:
Norbert Koziar napisał/a:
Wtedy, jak kot ci narobi w nieodpowiednie miejsce, będziesz mógł się po powrocie delektować tym obrazem

jakby to ... myślę, że o ile rejestrator lub dysk nie ma funkcji "sprzątaj po kocie" delektowanie się i tak Wojtka nie ominie Wink
Lukciu - 24-08-2015, 11:37
Temat postu:
Monika napisał/a:
jakby to ... myślę, że o ile rejestrator lub dysk nie ma funkcji "sprzątaj po kocie" delektowanie się i tak Wojtka nie ominie

OT/
Jak ja byłem kotem, różne rzeczy się robiło i sprzatało 'corpus delicti' przed powrotem 'wapna' na chatę. Smile

Także trzymam stronę kota i proponowałbym niczego nie zakładać z góry, zachowując obecną kolejność sprzatania, pod nieobecność władzy. Czyli kot, rejestrator i dopiero ostatecznie admin Smile
Tomek Płociński - 24-08-2015, 23:54
Temat postu:
Kamerki tylko wewnątrz mieszkania, z zasilaniem z gniazdka. Nie trzeba niczego maskować, kopać rowów na przewody, ani obliczać martwych pól w których mógłby się schować złoczyńca Wink

wiesz już jak będziesz przesyłał strumień obrazu?

jak nie chcesz ciągnąć kabli to możesz użyć kamerki z wifi, (nie koniecznie te z orange), które maja tez dedykowany soft, pytanie czy Twoje wifi da radę ??
link

albo kamerki z PoE i rozprowadzenie sieci kablami energetycznymi czyli musisz poszukać do tego
PLC z PoE, jednak te niekoniecznie mają swój soft ???
martin - 25-08-2015, 07:53
Temat postu:
które maja tez dedykowany soft

Moze jestem paranoikiem, ale tego typu zdanie brzmi dla mnie jak: "maja soft robiacy dziury w firewall".
Jarek Andrzejewski - 25-08-2015, 08:31
Temat postu:
Tome, PoE (Power over Ethernrt) to puszczanie zasilania skrętką sygnałową (ethernetową).
https://pl.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet

Puszczanie sygnału kablami 230V (Power Line Communication) to coś innego.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Power_line_communication

Dopisek: co do "dedykowanego softu", to też zdecydowanie wolę urządzenia, które obsługują znormalizowane protokoły i dają się obsługiwać oprogramowaniem wybranym przez nas, a nie sprzedawcę. Na przykład model kamery, której głównie używam jest obsługiwana przez Qnapa i monitoring mogę mieć dzięki bez dodatkowych koszów, z użyciem już posiadanego NAS-a. Działa też z iSpy http://www.ispyconnect.com/about.aspx (ale to tylko wypróbowałem, krótko używałem).
Tomek Płociński - 25-08-2015, 09:50
Temat postu:
martin napisał/a:
Moze jestem paranoikiem, ale tego typu zdanie brzmi dla mnie jak: "maja soft robiacy dziury w firewall".

może tylko nie chcą przestraszyć klientów takimi dziwnie brzmiącymi skrótami jak VPN albo "proszę się skontaktować z administratorem dostawcy internetu"

nie wiem jak u Was, ale np. u mnie jak chcę zmienić kanał transmisji Wifi to muszę pisać do admina z Vectry Sad

Puszczanie sygnału kablami 230V (Power Line Communication) to coś innego.

Tak, wiem że to coś innego, ale są dostępne PLC które zasilają urządzenia PoE salut

Dopisek: co do "dedykowanego softu", to też zdecydowanie wolę urządzenia, które obsługują znormalizowane protokoły i dają się obsługiwać oprogramowaniem wybranym przez nas, a nie sprzedawcę. Na przykład model kamery, której głównie używam jest obsługiwana przez Qnapa i monitoring mogę mieć dzięki bez dodatkowych koszów, z użyciem już posiadanego NAS-a. Działa też z iSpy http://www.ispyconnect.com/about.aspx (ale to tylko wypróbowałem, krótko używałem).

Jarek ja z kolei wolę coś co dla przeciętnego "kowalskiego" da się zainstalować bez konieczności kończenia 2 tygodniowego kursu zarządzania dostępem do sieci, strumieniowania danych i rozkminiania tych wszystkich ISPy, QNAP itp. Dla Ciebie postawienie prostego serwerka na kompie typu PC on Stick może jest trywialne .. dla mnie nie Sad

Jak by to powiedział Adam, jestem świadomy swojej niekompetencji i wiem, że z założenia to jest proste bo jak potrzebowałem dostęp do kompa w robocie to zainstalowanie VPNa i ustawienie dostępu zajeło informatykowi kilka minut .... ja bym tego nigdy nie zrobił Razz Mr. Green
martin - 25-08-2015, 10:02
Temat postu:
może tylko nie chcą przestraszyć klientów takimi dziwnie brzmiącymi skrótami jak VPN albo "proszę się skontaktować z administratorem dostawcy internetu"

Jest dokladnie odwrotnie - swiadomie robia dziury bo chca sprzedac. Nie wazne jest, ze klient otwiera siec na wszelakie robale, wazne jest ze klient nie napisze "nie dziala".

nie wiem jak u Was, ale np. u mnie jak chcę zmienić kanał transmisji Wifi to muszę pisać do admina z Vectry

U nas nie bierze sie sprzetu, nad ktorym nie mam kontroli. Uzywam DOCSIS, modem jest przezroczysty - de fakto mam dziure w ktora wpinam kabel ethernet. Bez NATow, FW, filtrow i innych "moj provider wie lepiej niz ja" idiotyzmow.

Telefony sa u mojego providera innym tematem - VOIP jest zaszyty w modemie, mam tylko RJ11 - analogowke. Wolal bym dane do VOIP, ale moj ISP ich nie daje. Dlatego ich nie uzywam.
waterman - 25-08-2015, 10:26
Temat postu:
Jarek ja z kolei wolę coś co dla przeciętnego "kowalskiego" da się zainstalować bez konieczności kończenia 2 tygodniowego kursu zarządzania dostępem do sieci, strumieniowania danych

Ja też tak wole dlatego zaiwestowalem w prosty system Samsunga dostepny na gieldzie komp za jakieś trzy stowy, plus dysk HD 1T za nastepne dwie rownież na gieldzie.
wszystko dziala ok
Jarek Andrzejewski - 25-08-2015, 12:36
Temat postu:
Tu nie chodzi o to, że muszę używać NASa czy iSpy, ale o to, że mogę.

Kamera ma oczywiście własny interfejs WWW i mogę nawet nagrywać strumień przy jego pomocy, ale traktuję to jako dodatek (zwłaszcza, że pełna funkcjonalność dostępna jest tylko w jednej przeglądarce). Podobnie, jak Martin (i pewnie inni skrzywieni technicznie) unikam sprzętu, nad którym nie mam kontroli (a przynajmniej mi się wydaje, że mam, bo NSA "nie przeskoczę" Smile )

http://www.insecam.org/ - to nie jest fantazja.

Np. http://www.insecam.org/cam/view/209875/ - siedzimy sobie w willi przy basenie i szykujemy sprzęt na niedzielną eksplorację w Jaworznie, a potem na forum dowiemy się, że mamy za długie szelki, wąż nie tak i GF źle ustawiliśmy w komputerze niedobrej marki Smile
Tomek Płociński - 25-08-2015, 13:49
Temat postu:
martin napisał/a:
swiadomie robia dziury bo chca sprzedac. Nie wazne jest, ze klient otwiera siec na wszelakie robale, wazne jest ze klient nie napisze "nie dziala".

Nie wiem, nie znam się ... więc zapytałem mądrzejszych od siebie i wyszło na to, że zagrożenia nie ma ... kamerka ma wbudowany serwer FTP a świat ją widzi dzięki DDNS za który dostawca kamerki nie pobiera opłaty .... nie jest więc potrzebny stały adres IP ani żadne zmiany w routerze, dostęp do DMZ czy coś w tym stylu ... jak dla mnie "nie skrzywionego technicznie" jest to prostsze i tańsze rozwiązanie salut

Tu nie chodzi o to, że muszę używać NASa czy iSpy, ale o to, że mogę.

Ja Tobie ani nikomu nie zamierzam wcale zabraniać tego, że mogą, tym bardziej udowadniać, że coś jest lepsze lub gorsze .... jak dla mnie możesz mieć full wypas QNAPA ze wszystkimi bajerami ITUNES, APPLETV, DLNS itp oraz zestawem 10 kamer IP Smile Smile Smile ale nie przyjedziesz do mnie aby mi to zainstalować, przetestować i później jeszcze zdalnie serwisować Razz Smile Smile a ja nie wydam 10tysi tylko dlatego, że mogę bo zwyczajnie nie chcę Razz Smile Smile

Wątek jest chyba o amatorskim monitoringu, dla mnie tzn. wyjmuję z pudełka, czytam instrukcję, instaluję soft i po max 30min urządzenie działa Razz
Robert Gruca - 25-08-2015, 14:11
Temat postu:
kamerka ma wbudowany serwer FTP a świat ją widzi dzięki DDNS za który dostawca kamerki nie pobiera opłaty .... nie jest więc potrzebny stały adres IP ani żadne zmiany w routerze, dostęp do DMZ czy coś w tym stylu

Ja moze ekspertem od sieci nie jestem, ale to co piszesz to nie bardzo sie trzyma kupy. Zeby serwer FTP z kamerki byl dostepny "na zewnatrz" to niestety konieczne sa _jakies_ zmiany na routerze. W przeciwnym razie z zewnatrz nie da sie dostac do tego serwera FTP.

Czy zastosuje sie DMZ "umieszczajac" tam kamere czy forward portow to juz szczegol techniczny - oba rozwiazania maja szanse zadzialac na routerze, ktory je obsluguje.

DDNS to workaround dla ludzi bez "stałych" adresow IP (ale z zewnetrznymi routowalnymi adresami) czyli np. jakiejs chyba neostrady gdzie adres IP jest publiczny (zewnetrzny) ale moze sie zmieniac co iles czasu.

Gdyby przyszly monitorowacz rozwazal ekspansje na wieksza skale w temacie automatyki domowej (czasem nazywanej inteligentnym domem co jest wierutna bzdura) to mam sprawdzone i oswojone (czasem nawet dzialajace) rozwiazanie oparte o Fibaro. Do samego monitoringu to za duza armata, ale oczywiscie obsluguje tenze.
martin - 25-08-2015, 14:25
Temat postu:
kamerka ma wbudowany serwer FTP a świat ją widzi dzięki DDNS za który dostawca kamerki nie pobiera opłaty

Zeby sie dostac na ten serwer FTP z poza twojej sieci, musisz przekierowac port z zewnatrz na kamerke - otwierasz dziure w firewall i pozwalasz, zeby serwer FTP o nieznanej jakosci byl dostepny dla calego swiata.

Sprawdz sobie n.p. 2.242.170.195 - moj server, otwarte tylko SSH i VOIP, reszta zalatwiona przez VPN, ten serwer jest klientem w mojej wlasnej sieci. Po polaczeniu przez VPN mam dojscie do wszystkiego - zaczynajac od panelu konfiguracyjnego a konczac na drukowaniu.

DDNS to tylko przekierowanie (zmiennego) IP na nazwe latwa do zapamientania przez ludzi.

ani żadne zmiany w routerze

Musisz zrobic dziure - jest to jedna z dwoch mozliwosci. Kamerka za FW nie jest dostepna z zewnatrz.
Druga mozliwosc to stream z kamerki w jakas chmure i lapanie go tam. To dziala bez otwierania FW, ale stream jest dostepny dla wszystkich.

dostęp do DMZ czy coś w tym stylu

DMZ to jest w ogole kur.... - wystawiasz maszyne wewnatrz swojej sieci poza FW.
Tomek Płociński - 25-08-2015, 15:51
Temat postu:
Robert Gruca napisał/a:
Ja moze ekspertem od sieci nie jestem, ale to co piszesz to nie bardzo sie trzyma kupy. Zeby serwer FTP z kamerki byl dostepny "na zewnatrz" to niestety konieczne sa _jakies_ zmiany na routerze. W przeciwnym razie z zewnatrz nie da sie dostac do tego serwera FTP.

Robert ja tym bardziej nie jestem więc nie rozwieję Twoich wątpliwości, a zabawa w głuchy telefon z kimś kto to ogarnia, nie jest dobrym rozwiązaniem Sad

Ponieważ zostałem zmuszony do posiadania kota, a autor tego wątku motywuje swoje zainteresowanie takim rozwiązanie z uwagi na posiadane zwierzęta dlatego jestem żywo zainteresowany rozwojem tego wątku oraz opracowaniem jakiegoś konkretnego rozwiązania.

martin napisał/a:
DMZ to jest w ogole kur.... - wystawiasz maszyne wewnatrz swojej sieci poza FW.

Jak nie masz nic do ukrycia a maszyna sama w sobie nie jest podatna na ataki to w sumie czego masz się obawiać ??? Smile Smile Razz
martin - 25-08-2015, 17:45
Temat postu:
Jak nie masz nic do ukrycia a maszyna sama w sobie nie jest podatna na ataki to w sumie czego masz się obawiać ?

Niczego. Ale nie ma maszyn nie podatnych na ataki, sa tylko takie, w ktorych dziur (jeszcze) nie zidentyfikowano.

Host DMZ (przynajmniej w bardzo popularnym rozwiazaniu wiekszosci routerow domowych jest to "exposed host" a nie DMZ) jest widoczny wewnatrz sieci - jesli znajdzie sie w nim jakis skompromitowany service, cala siec jest skompromitowana. Lepszy jest dwustopniowy DMZ, ale to malo kto ma.

opracowaniem jakiegoś konkretnego rozwiązania

Ale w czym problem?
Kupujesz kamere, dajesz znac jaki masz router, przez co chcesz ogladac i robimy.

Potrzebujesz dowodu ze sie da? Nie mam kamerki, ale moge n.p. udostepnic stream video z mojego TV, tylko jakosc bedzie kiepska - mam slaby upload.
Jarek Andrzejewski - 25-08-2015, 18:45
Temat postu:
jak dla mnie możesz mieć full wypas QNAPA ze wszystkimi bajerami ITUNES, APPLETV, DLNS itp oraz zestawem 10 kamer IP Smile Smile Smile ale nie przyjedziesz do mnie aby mi to zainstalować, przetestować i później jeszcze zdalnie serwisować Razz Smile Smile a ja nie wydam 10tysi tylko dlatego, że mogę bo zwyczajnie nie chcę Razz Smile Smile

"Skrzyneczka" na dwa dyski to koszt rzędu 600 zł.
Rejestratory, o których wspominałem (współpracujące z analogowymi kamerami) to połowa tej kwoty (ceny bez dysków).
Zgadza się: nie ma potrzeby wydania "10 tysi" Smile
Jarek Andrzejewski - 26-08-2015, 07:36
Temat postu:
A jeszcze dodam: iSpy jest darmowy.
Tomek Płociński - 26-08-2015, 10:47
Temat postu:
Jarek w Qnapie jest licencja na jedna kamere za free, kazda nastepna to juz koszt ponad dwoch stowek .... możesz to obejść ??
Tomek Płociński - 26-08-2015, 10:49
Temat postu:
martin napisał/a:
Kupujesz kamere, dajesz znac jaki masz router, przez co chcesz ogladac i robimy.

Kamerkę zamówiłem ... router sprawdzę później, ale i tak nie mam praw do administrowania nim więc niewiele to da Sad a nie chcę zmieniać operatora tylko po to aby móc to robić salut
Marek Bylicki - 26-08-2015, 11:04
Temat postu:
Zabiliście Wojtka informacjami,
między wierszami wyczytałem : instalacja czasowa...
czyli - jak ktoś ma kurzący ,leżący,skonfigurowany , działający sprzęt to podeślijcie Wojtkowi...
Po co kupować krowę jak się chce mleka napić Smile

Maras
martin - 26-08-2015, 11:08
Temat postu:
Kamerkę zamówiłem

Jaka?

tak nie mam praw do administrowania nim więc niewiele to da

Oj tam. Zawsze mozesz sie bawic w "reverse VPN". Wink
Tomek Płociński - 26-08-2015, 12:09
Temat postu:
martin napisał/a:
Jaka?

goclever eye
Jarek Andrzejewski - 26-08-2015, 18:31
Temat postu:
Jarek w Qnapie jest licencja na jedna kamere za free, kazda nastepna to juz koszt ponad dwoch stowek .... możesz to obejść ??

Moje urządzenie z użyciem "surveillance station" obsługuje 2 kamery: https://license.qnap.com/ModelBrowse.html?cid=92
Na razie podłączałem jedną kamerę.

W wersji "pro" rzeczywiście jest jedna w ramach podstawowej licencji.

Ale rejestracja nie była i tak wymaganiem postawionym przez Wojtka, więc to raczej wątek poboczny.
Tomek Płociński - 27-08-2015, 09:52
Temat postu:
martin napisał/a:
Ale w czym problem?

Martin dzięki za ofertę ale pomoc nie jest potrzebna, kamerka jest już zainstalowana i działa ... nie potrzebne są żadne zmiany na routerze, kontakty z adminem itp.

Aby zobaczyć kamerę potrzebujesz jej mac adres i hasło ... więc jest w miarę bezpiecznie tzn. nie każdy ją zobaczy, ale nie jest wcale moim zamiarem upublicznianie podglądu Razz

Jedyna wada to taka, że jest soft na PC, Androida i IOS ale nie ma na MAC OS.
martin - 27-08-2015, 10:25
Temat postu:
Aby zobaczyć kamerę potrzebujesz jej mac adres i hasło

Czytaj: "chmura". MACi producenci sprzetu dostaja blokami, w kamerach leca jeden po drugim (tak jak numer seryjny), wiec wystarczy przeskanowac pelen zakres. Pozostaje wybrac mocne haslo i wierzyc ze producent nie ma zadnego kompromitujacego buga.

nie potrzebne są żadne zmiany na routerze

Ta zmiane moze robic kamera, n.p. uzywajac UPnP.
https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Plug_and_Play

Taka srednio przyjemna zabawa:
http://www.dobreprogramy.pl/UPnP-stanowi-zagrozenie-dla-milionow-osob,News,38959.html

Jedyna wada to taka, że jest soft na PC, Androida i IOS ale nie ma na MAC OS.

Dziala Ci na MAC OS podglad przy pomocy n.p. www, kiedy jestes wewnatrz sieci? Znaczy wpisujesz IP kamery w przegladarce i widzisz cos?
Tomek Płociński - 27-08-2015, 14:03
Temat postu:
martin napisał/a:
Dziala Ci na MAC OS podglad przy pomocy n.p. www, kiedy jestes wewnatrz sieci? Znaczy wpisujesz IP kamery w przegladarce i widzisz cos?

Nie

próba nawiązania połączenia z poziomu przeglądarki czy protokołu smb nie pozwala na połączenie salut
martin - 27-08-2015, 14:06
Temat postu:
http://www.goclever.com/data/upload/user_guide/557/20150619/Instrukcja_Pe%C5%82na_EYE_pl.pdf.pdf

Strona nr. 5 mowi o przegladerce www. Blad w instrukcji czy brakujacy plugin w przegladarce?
Tomek Płociński - 28-08-2015, 08:58
Temat postu:
martin napisał/a:
Strona nr. 5 mowi o przegladerce

To jest plugin do internet explorera, wiec tylko w PC może działać, później sprawdzę jak mi syn kompa użyczy Razz
Wojtek A. Filip - 15-09-2015, 12:15
Temat postu:
Drodzy Pomagacze!
Kamery są działają, koty podglądają salut
Założyłem 3 goclever Eye i obsługuje z dedykowanego oprogramowania z różnymi funkcjami.
Instalacja step by step wg instrukcji nie pokanała nawet takiego lajkonika komputerowaego jak ja, więc jest z dużym prawdopodobieństwem bardzo prosta.
Kamerki widzą w dzień i w nocy, się kręcą Wink .
Obsługa działa zarówno z mojego komputera, jak i z androidowego tabletu - czyli wszystko super Smile.
Jest jeden minus: mam 3 kamerki, a program ma 4 okna... więc w jednym czarna dziura.

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc - dzięki niej stosunkowo łatwo przebiłem się nie tylko przez zakup finalny, ale także przez rozmowy z zawodowcami oferującymi usługi "pro".

Tymczasem...
Okazało się, że Tomek ma drugiego kota salut hehe...
Kamerek przybędzie Cool .

PS.
Nie działa mi programowy "zoom" - Tomek masz tak samo?

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz