KasiaK napisał/a: |
hmmm i mamy się teraz ustosunkować do....? |
Cytat: |
Kasiu to jest strona mistrzów Jedai. Yoda ,Luk i Jacen byli w odległej galaktyce - dawno, dawno temu. Myślałem, że to śmieszne jest ... DiW są w tej Galaktyce- pomyslałem, że mogliby miast męczyć kursantów skrzydłami i innymi trymami nauczyć ich od razu Mocy - wiesz "Moc" to taka "siła" umysłu Jedi jest która sprawia, że wszystko co chcesz jest możliwe...
ps. gdyby był tu dział Hyde Park to tam bym mój post umieścił bo wiem, ze nie na temat - ale wczoraj jak to przeczytałem uśmiałem się do łez - nawet dzwoniłem do swojego instruktora z pretensjami, że mnie Mocy dla pływalności nie nauczył |
Bedo napisał/a: |
Michale,
to naprawdę miał być żart, bez podtekstów: w sensie da się utrzymać pływalność bez Mocy, a Ty do mnie jak sądzę perioratywnie "kolego" A dlaczego tu nie ma HydeParku to nie wiem, w sumie jak poznałem DiW to dowcipni (w sensie poczucia humoru) byli ... a to chyba ich forum? Co? K. ps. a o Mocy to poczytaj archiwum: jest tu wielu Padawanów po fundamentals i ja też kiedyś .... będę .... może... jak się uda ... miecz już mi kolega buduje. Postanowiłem nazwać go: aluminiowa zgroza lub alu-exkalibur! |
iwiki napisał/a: |
Nie chce Cie kolego martwic ale chyba pomyliles fora. NIe znam tu nikogo z "moca"....zatanawiales sie moze kiedys dlaczego na tym forum nie ma dzialu hyde parku? |
Grzyb napisał/a: |
To chyba ja też pomyliłem fora, by wydawało mi się, że to forum Dive Trek Group, na którym jeden z Dive Trek Grupowiczów - Wojtek - instruktor GUE, bardzo często używa sformułowań nawiązujących do świata Gwiezdnych Wojen i jakoś nikt go z tego powodu nie krytykuje |
Hmmm tak jak Przemo_c napisał czas rozmawiać o nurkowaniu a nie o Gwiezdnych Wojnach. |
... czy ograniczanie wolności wypowiedzi nie jest przypadkiem jednym z typowych objawów sekciarstwa? |
...czas rozmawiać o nurkowaniu... |
Od jakiegoś czasu widze że ludzie pisząc o GUE lub DIR tu na forum używają różnych dziwnych określeń. Nie wiem jaki ma to cel ale przez to GUE jest postrzegane troche w krzywym świetle w Polsce- jak sekta, fanatycy itp. |
Mirka Żytkowska napisał/a: |
Rozumiem jednak, że niektórzy mogą chcieć się wypowiedzieć na temat tego, czy używanie nomenklatury "jedi'ajowskiej" czy też "star-wars'owej" przez nurków GUE ma sens czy też nie- i dlatego na razie zostawiam temat. |
Od jakiegoś czasu widze że ludzie pisząc o GUE lub DIR tu na forum używają różnych dziwnych określeń |
Nie wiem jaki ma to cel ale przez to GUE jest postrzegane troche w krzywym świetle w Polsce- jak sekta, fanatycy itp. Nurek GUE popełnia błędy jak każdy inny, nurek GUE dostanie DCSa jak każdy inny itd. |
Przemo_C napisał/a: |
Coś co kiedyś było fajnym żartem przeradza się w farsę |
Przemo_C napisał/a: |
Rozmawiamy sobie co nam się podoba, a co nie, ludzie będą pisać tak jak będą chcieli, mam do nich zaufanie, na pewno wiedzą o co nam chodzi. |
Nie chce Cie kolego martwic ale chyba pomyliles fora. NIe znam tu nikogo z "moca"....zatanawiales sie moze kiedys dlaczego na tym forum nie ma dzialu hyde parku? |
Monika napisał/a: |
ps. Michał ja też czekam na to, że podzielisz się wrażeniami z T1 - już parae razy zabierałam się za pisanie PW:) |
Być może żart przynosi w tej chwili więcej szkody niż pożytku temu konkretnemu sposobowi na nurkowanie i warto się zastanowić nad odłożeniem momenklatury do lamusa. |
Po co sie prężyć na deco jak można sie położyć na dnie jeśli jest to możliwe. Po co sie wyginac przy opustówce jeżeli można się jej złapać.
Zaznaczam jest to moja opinia i wyłącznie moje spostrzeżenia. Miłych i bezpiecznych nurków życze.... |
chyba Cię polubiłem..., w sensie za Twoje przekonania jw. Jakieś takie - życiowe są? |
ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć...) |
Uważam że post Bedo choć niewinny w treści nic nowego nie wnosi. Tak jak pisałem już dawno w mojej opinii przestało być to śmieszne i przynosi więcej szkody niż pożytku.
Doprowadza to do sytuacji że nurek po 50 nurkowaniach zwraca uwagę że Adrew G. ma źle kabel od latarki lub bas balastowy i jest strasznie zniesmaczony tym ze tak można. |
Czytam, czytam i nie mogę zrozumieć... |
sytiop napisał/a: |
może by coś z "Krzyżaków" dla odprężenia? |
szczerze? to ja w ogóle nie wiem o co chodzi? |
Mity o tym że nurkowie GUE nie opuszczaja kolan itp wsadzmy między bajki....są sytuacje gdzie jest to poprostu nieuniknione. Po co sie prężyć na deco jak można sie położyć na dnie jeśli jest to możliwe. Po co sie wyginac przy opustówce jeżeli można się jej złapać. |
ale ale....iwiki gdzieś napisał, że nurek GUE też złapie się poręczówki, żeby obok nie zasuwać w prądzie....no i tu się chyba nie zgodzę...w mojej opinii nurek GUE nie odpuszcza i zawsze musi być wszystko zgodnie "ze sztuką". Niestety uważam to za złe w niektórych przypadkach. |
Jak choćby sytuacja z przed hmmm 2-3 lat, gdy dwóch nurków GUE (obecnych zresztą tu na forum), na Bałtyku, podczas niezłych fal, zamiast zrobić sobie check na 4 m, sprawdzali bąbelki i te inne sprawy na powierzchni, walcząc zaciekle z falowaniem do tej pory niektórzy z "nurków bałtyckich" rżą na samą myśl o tym |
To Samiec Żmiji i Krzyho używali tej nomenklatury a również wielu komentujących ich opis Fundamentów, który jednocześnie stanowił egzamin dla Doroty i Wojtka. |
I o zgrozo w tymże wątku Richard Lundgren używa sformułowań typu: "Never underestimate the true power of the force:-)" lub "Take care - may the force be with ya all!" |
iwiki napisał/a: | ||
To nie jest argument moim zdaniem. Jak ty byłaś pierwszy raz na Bałtyku to pewnie było podobnie. To się nazywa doświadczenie i obycie w różnych warunkach. pozdrawiam |
To jest argument, bo przedstawiona przeze mnie sytuacja pokazuje kompletny brak myslenia, tylko slepe stosowanie procedur. Oczywiscie generalizuje, bo braku myslenia nie zarzucam wszystkim nurkom GUE. Znam wielu, a z jednym nawet nuram Wink ps I jak bylam pierwszy raz na Baltyku nie mialam problemow z robieniem checku na powierzchni, ani tego typu historiami, bo moj instruktor mnie do tego wyjazdu przygotowal, tlumaczac ze zasady ogolne zasadami, a dopasowywanie ich do aktualnej sytuacji to co innego |
Oczywiscie generalizuje, bo braku myslenia nie zarzucam wszystkim nurkom GUE. Znam wielu, a z jednym nawet nuram Wink |
... nurkom GUE. Znam wielu, a z jednym nawet nuram
|
nurek napisał/a: |
Ale czy nurek gue nurkujacy z nurkiem niegue, jest jeszcze nurkiem gue? |
jacekplacek napisał/a: | ||
Wiesz jak wygląda koń? Wiem. No, to "To" konia nie przypomina wogóle. Czy mógłby mi ktoś, tak bardzo powoli, wytłumaczyć o co chodzi w tym (i podobnych) wątku? |
Mirka Żytkowska napisał/a: |
Rozumiem jednak, że niektórzy mogą chcieć się wypowiedzieć na temat tego, czy używanie nomenklatury "jedi'ajowskiej" czy też "star-wars'owej" przez nurków GUE ma sens czy też nie- i dlatego na razie zostawiam temat. |
Monika napisał/a: | ||
Moim zdaniem, z tego co powiedziałaś Kasiu, najistotniejsze jest:
|
(...) Wniosek: nurkowie, o których piszesz nie stosowali ślepo procedury bo im ktoś tak kazał, tylko wybrali taki sposób realizacji, jaki uważali za właściwy - to czy słusznie nie ma znaczenia dla tej dyskusji. |
GUE nie mówi o jedynych słusznych i zawsze obowiązujących procedurach - GUE uczy procedur po to żeby móc nimi dysponować i wykorzystywać w zależności od zastanej sytuacji. |
Skądinąd wiem (i sama o tym wspominasz), że znasz sporo nurków GUE i masz mnóstwo przykładów na zgodne ze zdrowym rozsądkiem wykorzystanie procedur dlaczego zatem nie podasz takich przykładów właśnie? Choćby dla równowagi |
PS Super, że się nury bałtyckie udają - "zazdraszczam" okrutnie |
nurek napisał/a: | ||
Ale czy nurek gue nurkujacy z nurkiem niegue, jest jeszcze nurkiem gue? |
Neptun mnie kocha |
jak bede mogla podejsc "z biegu" od razu do T2 |
Ale sama przyznasz, ze jak sie czlowiek napatrzy (tych dwoch na Baltyku to nieodosobniony przypadek) to mozna wyrobic sobie opinie? |
Monika napisał/a:
GUE nie mówi o jedynych słusznych i zawsze obowiązujących procedurach - GUE uczy procedur po to żeby móc nimi dysponować i wykorzystywać w zależności od zastanej sytuacji. no nie wiem, mi probowano narzucic sposob ulozenia kabla od latarki, mimo ze tlumaczylam, ze mi tak wygodnie i nie zamierzam tego zmieniac Smile |
jak bede mogla podejsc "z biegu" od razu do T2, to moze i ja tymze nurkiem GUE zostane i zmienie me zdanie na temat wspomnianej organizacji |