Niestety nie mam . Musialbym rysowac z pamieci ale i tak moje malunki mialy sie nijak do arcydziel (powaznie) w wykonaniu Wojtka.
A co do Deshy to ... sorki ale nie przypomina mi ... co najwyzej po tej "dziurze" w slupie
A co do M. Czerwonego to fakt troche sie w nim pomoczylem . Moj ranking malowanych przez Ciebie miejsc: 1 - Trutle Bay (ale to sie chyba wszyscy domyslaja ), 2 - Aquarium, 3 - Torfa, 4 - Desha. Ehhh ... wspomnien czar 8)
sardyna - 18-09-2006, 01:22
Temat postu:
Dziś mija równo tydzień jak jestem w Polsce. Dziś również mija tydzień jak jestem po kursie DM. Myślę że jest to dobry momenty by ocenić na spokojnie cały wyjazd, kurs i pracę w Colonie.
Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest fakt że kurs ukończyłem z wynikiem pozytywnym. Przeszedłem przez wszystkie testy, sprawdziany, zaliczenia nurkowe, prezentację i inne niespodzianki jakie przugotowali DiV i Bartek obroną ręką.
Czas w jakim zaliczyłem cały kurs to 3 miesiące. Od przylotu do Egiptu do wylotu. Ktoś może powiedzieć że 3 miesiące to strasznie długo jak na kurs DM, że można to zrobić o wiele szybciej, sprawniej. Jednak połączenie kursu i jednoczesne odpracowywanie go jest ciężko zrealizować w parę tygodni. Lepszym rozwiązaniem było rozłożenie całoego kursu w czasie i dołączenie do tego praktyki czyli pracy z gośćmi bazy. Od razu mogłem wprwadzać w życie to czego się nauczyłem.
Sam kurs to nie tylko ogromna ilość wiedzy do opanowania ale również umiejętności nurkowe. Oprócz wymaganych standardami PADI umiejętności DiV dołożyli mi kilka bonusów. M.in techniki pływania, S-drilla, V-drilla, strzelania bojki. Oczywiście wszystko w jakości prezentacyjnej.
Kolejnym elementem kursowym było asystowanie instrukorom przy ich kursach i warsztatach. Pomagałem m.in przy kursie OWD, AOWD, DSD, RESCUE. Był nawet pomysł bym sam przeprowadził coś w rodzaju warsztatów pływania na forumowym magnesie ale niestety egipskie bakterie pokrzyżowały nasze plany.
Trzy miesięczny pobyt to dokładnie 140 nurkowań. Przyjeżdżając do Hurgady miałem zalogowanych 97 nurkwowań teraz jest 237. Pewna część to były nurkowania szkoleniowe z DiV i Michałem jednak przeważająca część to nurkowania z gośćmi Colony. Kilka razy udało się zanurkować w nocy i cztery razy na rafie Abu Nuhas. Wtym miejscu warto dodać że przed wiekszością nurkowań wykonywałem mapy i robiłem odprawę. Wydaje mi się że zdjęcie Torfy na samym początku tematu i kilka rysunków powyżej najlepiej świadczą o moim małym "artystycznym" rozwoju. Wydaje mi się że postęp był również przy prowadzonych przez mnie wykładach. Od pierwszego (kiepskiego) o Wartości M, poprzez wykład o nurkowaniach dekompresyjnych, tabelach RDP aż do ostatniego (podobno całkie dobrego) o nawigacji podwodnej.
Kurs DM był najbardziej wyamgającym kursem w jakim brałem udział do tej pory. Zarówno pod wzlędem fizycznym jak i intelektualnym. Przez te trzy miesiące nauczyłem się pracy z gośćmi, zmieniłem konfigurację sprzętu, pochłonąłem ogromną ilość wiedzy. Myślę że było warto.
Dziękuje raz jeszcze Dorocie, Wojtkowi i Bartkowi za wszystko czego mnie nauczyli i pokazali, za czas który mi poświęcili.
Dziękuje również wszystkim z którymi udało mi się zanurkować.
Dorota i Wojtek - 23-02-2007, 22:11
Temat postu:
8)
Ze względu na "niedowiarstwo" autora, prezentuję zgodnie z obietnicą zdjęcia dokumentujące zawiśniecie mapy
Na pierwszym zdjęciu do prawda na pierwszym planie uśmiecha sie Aymen i Ali, ale nie udało mi się foty ustrzelić z tego miejsca bez nich w kadrze
Co prawda mapa wymaga teraz uaktualnienia ze względu na nowe elementy pod wodne, ale i tak wykorzystywana jest do wszystkich odpraw do nurkowań z brzegu. Nowy pomysł na "mapowanie" naszej przybrzeżnej rafy to model trójwymiarowy 8)
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz