Cytat: |
Prace prowadzone beda na Mexico Golf jest to miejsce o przypuszczalnym najwiekszym na swiecie polu zlozowym ropy.Platforma BP Horison to 1500m. Ten nowy wynalazek to 3000m.
W razie awarii cisnienie nie do zamkniecia.! |
Fox. napisał/a: |
.... nie dawno zszedl ze stoczn na kadlubie zdezolowanego 20 letrniego tankowca.. Nic to. Tachnika idzie do przodu. .... |
kjar napisał/a: |
Osobiście brałem udział w przeprojektowaniu tego tankowca na FPSO. Podobnie jak kilku innych zbudowanych na bazie wycofanych kadłubów dużych zbiornikowców. Powiedz mi proszę jakie konkretne zarzuty masz do tego 20-letniego kadłuba. |
Michał Iwicki napisał/a: |
Po pierwsze BP nie było właścicielem Deep Water Horizont tylko właścicielem pola więc odpowiedzialność za katastrofę nie jest tylko ich jak to przedstawił Obama |
ZielonySmok napisał/a: |
By był bardziej ekonomiczny wyposażono go w jeden ogromny silnik (zasilany tym co przewoził). Jak dla mnie wyposażenie takiego statku w pojedynczy silnik (pojedynczy punkt awarii) wiele mówi o tym co było ważniejsze: ekonomia czy bezpieczeństwo. |
offshore napisał/a: |
Jakie masz doswiadczenie z silnikami okretowymi i ich awaryjnoscia oraz jak sie ma pojedynczy silnik do kwestii bezpieczenstwa |
offshore napisał/a: |
.Rozwin tez kwestie ekonomi w swietle tego co napisales. |
To jest wręcz fascynujące, że forumowicz bierze udział w takich przedsięwzięciach. |
Długo zastanawiałem się na tym co napisałeś. Po pierwsze to super, że byłeś zaangażowany w taki projekt. Jeśli to nie tajemnica to robiłeś to w ramach polskiej czy zagranicznej firmy? Może jakieś polskie firmy mają więcej udziału w takich dużych projektach?
|
Jako laik mam wątpliwości o stan kadłuba moczonego przez tyle lat w wodzie. Wiesz może jaki jest planowany okres eksploatacji przy budowie tankowców? |
Widziałem kiedyś na Discovery program o jakimś supertankowcu. By był bardziej ekonomiczny wyposażono go w jeden ogromny silnik (zasilany tym co przewoził). Jak dla mnie wyposażenie takiego statku w pojedynczy silnik (pojedynczy punkt awarii) wiele mówi o tym co było ważniejsze: ekonomia czy bezpieczeństwo. |
Dlatego ja mam wątpliwości, czy takie projekty są w stanie zapewnić jakiekolwiek bezpieczeństwo. Mam na myśli kłopoty z zatamowaniem wycieku pod Deep Water Horizont. Jaki są możliwości techniczne usunięcia awarii na takich głębokościach (rzędu 3000m pod poziomem morza)? |
Wojtek Filip napisał/a: |
Warto zainteresować się bliżej osobą Jarka (kjar) ... |
kjar napisał/a: | ||
Osobiście brałem udział w przeprojektowaniu tego tankowca na FPSO. Podobnie jak kilku innych zbudowanych na bazie wycofanych kadłubów dużych zbiornikowców. Powiedz mi proszę jakie konkretne zarzuty masz do tego 20-letniego kadłuba. |
Mialo byc dobrze ... Osobiscie sprzatalem ten bajzel. Zycie. |
Wymieniane byly pasy obla? Nie? |
A ma sie to tak do tego ze ten z linku mimo wieku dostal klasyfikacje .... a jednak.... zlamal sie... |
Dlaczego nie zbudowali nowego tak wielkiego kadluba`? drozej? |
Kasa Jarek |
Rozumiesz Jarek teraz po co takie zabiegi? Robi sie takie bomby ekologiczne by nie placic Ahillesowi za przemieszczanie.plywa to same. |
Na co konkretnie chciałeś mi zwrócić uwagę tym linkiem ? |
Fox. napisał/a: | ||
Oczywiscie ze jest to jednostka wiertnicza. Powinienes^rozpoznac. |
mogę kiedyś ogólnie opisać |
Witold Hoffmann napisał/a: |
Do jakich maksymalnych warunków atmosferycznych [a ściśle- wysokość zafalowania] taki system pozostaje bezpieczny? I co się dzieje w razie "W"? |
Jesli ktoś będzie tym zainteresowany, mogę kiedyś ogólnie opisać, co się właściwie dzieje na takim polu wydobywczym. |
Jarku, jak byś znalazł chwilę czasu i przybliżył temat |
Jarek a mozesz cos skrobnac o systemach montazu WACUM do dna wszak mocne lancuchy to nie wszystko.
Pozdrawiam. |
(w tym ostatnio w pełni zanurzonych) |
obiektów pływających (w tym ostatnio w pełni zanurzonych). |
ZielonySmok napisał/a: | ||
Dopiero teraz do mnie dotarło znaczenie tego tekstu: hotel?? czy może to coś mniej hałaśliwego? |
Nie. Chodzi o w pełni zanurzoną boję służącą podtrzymywaniu giętkich przewodów transportujących urobek. Wizualizacje 3D projektu poniżej.
Takie boje mają spore rozmiary o czym świadczy trzeci obrazek (ta ostatnia nie jest mojej konstrukcji). |