Forum Dive Trek Group

Forum Ogólne - oszustwo?

shell - 09-08-2014, 18:28
Temat postu: oszustwo?
Przeglądając różne sklepy internetowe sprzedające sprzęt nurkowy w Polsce, natrafiłem na manszety i kryzy HD firmy Bare, Santi... zajechało mi to strasznym oszustwem, naciągactwem, wprowadzeniem w błąd... pomijając to, że na dzień dobry jesteśmy traktowani kilkuset % marżą to jeszcze próbują sprzedać coś pod szyldem jakiejś znanej marki ;/ Czy np. firma Bare jest producentem manszet? czy chociaż sygnuje je swoim znakiem? Dlaczego w ofercie sklepów jest napisane... manszety, kryzy Bare ... jakim prawem ktoś może sobie tak napisać? Czy firmy nic sobie z tego nie robią? Może dla nich to pewnego rodzaju darmowa reklama, ale co z kupującymi? czy można ich tak bezkarnie wprowadzać w błąd? Z tego co mi wiadomo jedynie Si-Tech i DUI ma swoje "własne" manszety i kryzy, co z resztą? oszustwo?
Bardzo bym prosił posiadaczy Bare, Santi i innych firm o sprawdzenie swoich uszczelek i podzielenie się, jakie są tam znaki firmowe.
Sławek Hałka - 09-08-2014, 22:58
Temat postu:
Swoje nowe manszety zakupione w ECN w Drawsku odwróciłem na lewą stronę i zobaczyłem na nich nadruk "Seamtite". W necie znalazłem angielskiego producenta, a tutaj lista jego manszetowych produktów.
Więc Bare Polska (ECN Drawsko) takie właśnie manszety dołącza do swoich skafandrów. Swoje kupiłem tam za 65 PLN.

Jeżeli chodzi o oferty sklepów, sądzę że oni sami nie do końca wiedzą co sprzedają. Np. wspomniane wyżej manszety znajduję w Divezone pod marką Bare. Czy to oszustwo? Nie traktuję tego w ten sposób. To po prostu pewna nazewnicza niedokładność. Jakie ma ona znaczenie, jeżeli rzeczywiście oferowany jest produkt dobrej jakości, zgodnej z opisem?

Co do klikuset procent marży. Nie wiem, czy to jest kilkadziesiąt czy kilkaset. Ale raczej nie klikanaście. Bowiem manszety nurkowe do nie bułki, produkowane na świecie i kupowane codziennie w miliardach egzemplarzy. W skali gobalnej produkcji i handlu manszety to raczej nisza. Skala produkcji mała, więc i sama produkcja i dystrybucja musi być droższa. Inaczej nikomu nie opłacałoby się tego produkować i sprzedawać. A wtedy musiałbyś sobie takie manszety wyciąć samodzielnie, np. z dętki od ciągnika. Wink
martin - 10-08-2014, 07:02
Temat postu:
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Store_brand
Jacek Zachara - 10-08-2014, 07:10
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:

W skali gobalnej produkcji i handlu manszety to raczej nisza. Skala produkcji mała, więc i sama produkcja i dystrybucja musi być droższa. Inaczej nikomu nie opłacałoby się tego produkować i sprzedawać. A wtedy musiałbyś sobie takie manszety wyciąć samodzielnie, np. z dętki od ciągnika. Wink

No tutaj bym się nie zgodził z tą niszą. W skali porównania cen np. w Polsce i w Anglli to jest kolosalna róznica. Popatrz tu http://www.seaskin.co.uk/acatalog/Drysuit_Spare_Parts.html
Manszety za 25zł w sklepie internetowym to jednak musi być masowa produkcja tylko że nasi sprzedawcy robią z tego towar 200% droższy
Pozdrawiam Jacek Cool
shell - 10-08-2014, 08:43
Temat postu:
Seaskin też nie jest producentem, i to też nie jest sprzedaż hurtowa, ceny są detaliczne:)
można jak widać sprzedawać w miarę tanio.
Cena jest jakby drugorzędną sprawą, bardziej chodzi mi o to jak można sprzedawać i wprowadzać w błąd kupujących, tak oficjalnie na swoich stronach internetowych!
przecież ktoś kto właśnie szuka sobie jakiś uszczelek i przegląda oferty widzi... uszczelki xxx i uszczelki Bare, Santi... stwierdzi, nie no, przecież to dobre firmy, biorę te! a okazuje się że kupił dokładnie xxx
martin - 10-08-2014, 09:46
Temat postu:
Nie do konca jest tak jak piszesz.

Spojrz na czesci samochodowe - kupujac w serwisie czesci z logo masz gwarancje, ze kupujesz to, co producent samochodu testowal. Kupujac zamienniki moze byc roznie.

Z uszcelkami jest podobnie -kupujac te rozprowadzane przez Santi, wiesz ze pasuja do Santi. Mozesz kupic no-name i miec troche szczesia i dostac identyczne. Albo jakis szmelc, ktory bedzie podobny. Twoja kasa - twoj wybor.

Nie widze tez zadnego oszustwa - skoro uszczelki sa dobierane i pakowane przez firme Santi, to rowniez firma Santi jest adresatem w wypadku roszczen gwarancyjnych. Z drugiej strony Santi przejmuje ryzyko na siebie - wiec z tad masz cene, ktora zawiera m.i. re-labeling i koszta zwiazane z przejeciem tego ryzyka.
shell - 10-08-2014, 09:57
Temat postu:
martin napisał/a:
Nie widze tez zadnego oszustwa - skoro uszczelki sa dobierane i pakowane przez firme Santi, to rowniez firma Santi jest adresatem w wypadku roszczen gwarancyjnych. Z drugiej strony Santi przejmuje ryzyko na siebie - wiec z tad masz cene, ktora zawiera m.i. re-labeling i koszta zwiazane z przejeciem tego ryzyka.

Ok, jestem w stanie się z tym zgodzić, ale jestem niemal pewien, że firma Santi czy Bare nie sygnuje swoim znakiem tych uszczelek nawet na opakowaniu, robi to jako całość w gotowym produkcie, ale nie osobno. Oczywiście mogę się mylić, nie widziałem jak to wygląda Smile
martin - 10-08-2014, 10:41
Temat postu:
A jakie ma znaczenie, czy na woreczku jest napis Santi?
shell - 10-08-2014, 10:50
Temat postu:
No to w drugą stronę... jakie ma znaczenie, ze ktoś pisze, że to Santi?
martin - 10-08-2014, 11:00
Temat postu:
Juz Ci to tlumaczylem:

martin napisał/a:
Z uszcelkami jest podobnie -kupujac te rozprowadzane przez Santi, wiesz ze pasuja do Santi. Mozesz kupic no-name i miec troche szczesia i dostac identyczne. Albo jakis szmelc, ktory bedzie podobny. Twoja kasa - twoj wybor.

shell - 10-08-2014, 11:18
Temat postu:
Albo mnie nie rozumiesz, albo zrozumieć nie chcesz Smile
Dla mnie, jeżeli na danym produkcie jest, że to firma X to ma być to firma X albo chociaż, że firma X poleca firme Y a nie, że sprzedawany jest produkt firmy Y jako X Smile
shell - 10-08-2014, 12:18
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Jeżeli chodzi o oferty sklepów, sądzę że oni sami nie do końca wiedzą co sprzedają. Np. wspomniane wyżej manszety znajduję w Divezone pod marką Bare. Czy to oszustwo? Nie traktuję tego w ten sposób. To po prostu pewna nazewnicza niedokładność. Jakie ma ona znaczenie, jeżeli rzeczywiście oferowany jest produkt dobrej jakości, zgodnej z opisem?

Nie wiesz jakie ma to znaczenie? co byś powiedział gdybym sprzedawał jakieś Twoje produkty pod swoją nazwą? i dokładał jeszcze sporo bo moja marka jest bardziej znana Smile

i nie jest zgodna z opisem! bo jak sam zauważyłeś producentem nie jest BARE
crowley - 10-08-2014, 12:47
Temat postu:
shell napisał/a:
i nie jest zgodna z opisem! bo jak sam zauważyłeś producentem nie jest BARE
kupujesz czasami ORYGINALNE części do samochodu?
shell - 10-08-2014, 13:09
Temat postu:
do czego zmierzasz swoim pytaniem? czasem kupuje oryginalne czasem nie
bastekpred - 10-08-2014, 13:48
Temat postu:
Tak trochę na marginesie wyjaśnię, że marża nie może być nigdy większa od 100% a nawet nie może 100% osiągnąć! Inaczej ma się sprawa narzutu. Tutaj nie ma ograniczeń. Marża to stosunek tego co dokładamy do ceny zakupu ( w uproszczeniu tego co zarabiamy), do ceny sprzedaży. Nigdy więc 100% nie osiągnie.
crowley - 10-08-2014, 15:14
Temat postu:
shell napisał/a:
do czego zmierzasz swoim pytaniem? czasem kupuje oryginalne czasem nie
jak kupujesz oryginalne co masz na nich napisane?:> czasem nazwę marki samochodu, czasem nazwę producenta... a oba produkty są oryginalne i produkowane DLA danej marki samochodu. Podobnie ma się sytuacja tutaj.
shell - 10-08-2014, 15:33
Temat postu:
no nie mogę... jak kupujesz zamiennik do Mercedesa to masz na nim, że producentem tego zamiennika jest Mercedes???
martin - 10-08-2014, 18:31
Temat postu:
shell, to ty nie rozumiesz. Poszukaj w slowniku po haslami: producent, dystrybutor, marka, (re-)labeling.

Process o ktorym piszesz jest spotykany wszedzie, nawet n.p. Na stacjach bezynowych.
bpiotrek - 10-08-2014, 19:23
Temat postu:
shell napisał/a:
no nie mogę... jak kupujesz zamiennik do Mercedesa to masz na nim, że producentem tego zamiennika jest Mercedes???

Czy jak kupujesz oryginalną pompę paliwa do Mercedesa to masz na niej napisane Bosch czy Mercedes? Na pompie, nie na pudełku.
shell - 10-08-2014, 19:25
Temat postu:
Oto odpowiedz Bare na moje pytanie...
Witam
Dziękuje za informacje, Bare nie produkuje manszet nadgarstkowych ani kryz lateksowych, produkują kryzy neoprenowe.
Dokładnie tak jak Pan pisze nie sprzedajemy produktów do serwisu skafandrów a takie informacje w sklepach są kłamstwem i ewidentnym wprowadzaniem klientów w błąd. W dniu jutrzejszym zajmiemy się ta sprawą. Jeszcze raz dziękuje za informacje. W razie jakich pytań zapraszam kontakt 943635947 e-mail firma@bare.pl

Dziękuje wszystkim za dyskusje Smile
Sławek Hałka - 10-08-2014, 23:42
Temat postu:
Jacek Zachara napisał/a:
No tutaj bym się nie zgodził z tą niszą. W skali porównania cen np. w Polsce i w Anglli to jest kolosalna róznica.

No tak Jacek, ceny w tym sklepie dają do myślenia. Rzeczywiście, u nas jest o 100% drożej, niż w cytowanym przez Ciebie sklepie.
Niemniej seaskin.co.uk nie podaje, czyjej produkcji są te manszety. Może oni mają jakieś chińskie, a nie te z angielskiej manufaktury? Wink

Co do samej niszy, to jednak nadal nazywałbym to niszą. Sądzę, ze gdyby produkcja takich manszet byłaby rzeczywiście globalnie masowa, kosztowałyby pewnie kilka złotych.

shell napisał/a:
Oto odpowiedz Bare na moje pytanie...

No to wsadziłeś kij w mrowisko. Tylko co z tego będziesz miał? Tańsze manszety? Wink
piotrkw - 11-08-2014, 06:33
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Tylko co z tego będziesz miał?

Czy od razu trzeba coś z tego mieć ?? Wink Może nie lubi, jak ktoś w pełnym świetle robi innych w "balona" ?? Tak jak i ja nie lubię . Wink

Bo jak widać sprawa wygląda zupełnie inaczej , jak porównywana do części samochodowych i innych .
shell - 11-08-2014, 10:39
Temat postu:
No troszkę to przykre żeby tak żerować na niewiedzy innych i wciskać kit, nie twierdzę, że sprzedają towar marnej jakości, ale sprzedają coś nie zgodnie z opisem. Mało tego, robią to dalej:/ zamiast przeprosić za pomyłkę... Pewnie po ingerencji firmy BARE nagle zniknęły ze sprzedaży manszety BARE, ale... pojawiły się za to manszety SANTI! Smile jak to nazwać? oszustwo? Smile Myślałem, że temat się zakończy, ale widać że zabawa w kotka i myszkę nadal trwa Smile
Tomek Płociński - 11-08-2014, 12:29
Temat postu:
shell, napisz też do Santi, jeśli Oni nie podpisują się pod tymi produktami, to znaczy, że ktoś wykorzystuje ich markę bez zgody.
Poza tym, nie widzę nic zdrożnego w wykorzystaniu dobrej marki w promowaniu produktu. Powszechnie firmy wykorzystują podwykonawców do produkcji swoich towarów. Czasami możesz kupić to samo u takiego podwykonawcy bez podpisu uznanej firmy przez to taniej, często jest to taki sam produkt ale czasem oznacza to inny produkt, o gorszej jakości.
piotrkw - 11-08-2014, 13:10
Temat postu:
Tomek Płociński napisał/a:
Poza tym, nie widzę nic zdrożnego w wykorzystaniu dobrej marki w promowaniu produktu.

Tylko, że tu nastąpiło coś innego . Tu nikt niczego nie promuje tylko oszukuje i oferuje produkt pod znaną marką , która się do jego sprzedaży i dystrybucji nie przyznaje . Przedstawiciel Bare określił swoje stanowisko jasno .
shell - 11-08-2014, 13:22
Temat postu:
No proszę Cię :/ naprawdę nie widzisz nic zdrożnego? ja nie widziałbym w tym nic złego, gdyby sprzedający napisał...manszety/kryza HD marka? niech bedzie xxx, manszet tych używa SANTI, BARE... to jest OK ale sprzedawać coś i pisać, że producentem ich jest firma BARE, SANTI...to już nie jest OK :/ nie widzisz różnicy? Poza tym, w moich oczach taki sprzedawca już dużo stracił, bo teraz to wiem, że oszukiwał pisząc... manszety BARE... skoro oszukał, to całkiem możliwe, zaznaczam MOŻLIWE, że oszukuje nadal sprzedając jakiś badziew i podpiera się znanymi firmami.
shell - 11-08-2014, 13:24
Temat postu:
Piotr jako jedyny podszedłeś do sprawy normalnie, już zacząłem się obawiać, że coś ze mną jest nie tak.
Krzysztof Starosta - 11-08-2014, 21:33
Temat postu:
Kolega "shell" ma rację. Kupując suchara firmy Bare wiem ,że np. zawory Si-tech,system pierścieni Si-tech,manszety -Seamtite (takie mam) i tyle.Kupując osobno np.manszety wiem ,że będą to takie co stosuje firma Bare ,a nie jakiś ''krzak". Very Happy rendeer
Sławek Hałka - 12-08-2014, 00:15
Temat postu:
shell napisał/a:
Przeglądając różne sklepy internetowe sprzedające sprzęt nurkowy w Polsce, natrafiłem na manszety i kryzy HD firmy Bare, Santi... zajechało mi to strasznym oszustwem, naciągactwem, wprowadzeniem w błąd... pomijając to, że na dzień dobry jesteśmy traktowani kilkuset % marżą to jeszcze próbują sprzedać coś pod szyldem jakiejś znanej marki ;/

Shell, powyżej zacytowałem Twój pierwszy post. Opisujesz w nim swoje emocje i wyrażasz dwa główne poglądy, że:
1. Jeżeli ktoś sprzedając np. manszety produkcji Seamtite mówi że to manszety produkcji np. Bare, popełnia straszny grzech.
2. Przekornie pisząc "pomijając kilkuset % marżę", wcale nie pomijasz problemu ceny. Wprost przeciwnie: uważasz że usiłują sprzedawać nam za drogo.
Nie wiem, który problem wywołuje u Ciebie większe emocje. Wink

Ad. 1
Jeżeli np. Divezone sprzedaje manszety Seamtite, opisując je jako manszety Bare, to pod warunkiem że dostarczy Ci manszety Seamtite (czyli takie same jak kupiłbyś w ECN) moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa. Jednocześnie robi Bare dobrą robotę, bo promuje tę markę. Nie sądzę, żeby ECN (Bare Polska) pogniewał się na Divezone za takie praktyki, szczególnie gdy kanałem zaopatrzeniowym dla Divezone byłoby ECN (tego nie wiem). Jeżeli zaś Divezone kupuje manszety Seamtite w innym kanale dystybucyjnym (np. bezpośrednio u producenta), popełnia wobec Bare pewne faux pas. Ale to sprawa pomiędzy jedną a drugą firmą, a nie faux pas wobec klienta końcowego. Ponieważ klient dostanie w Divezone dokładnie to samo, co dostałby w Bare.

Ad 2.
W omawianym przykładzie dokładnie takie same manszety Seamtite zakupiłbym w Bare Polska i w Divezone w jednakowej cenie. A więc Divezone jako sklep internetowy nie naciąga mnie bardziej, niż naciąga mnie Bare Polska. Obydwie firmy naciągają mnie tak samo. Jeżeli uważasz że to za drogo, po prostu poszukaj tańszego źródła (np. to, które cytuje Jacek Zachara) albo wystrugaj sobie manszety samodzielnie. Wink

Żeby ten wątek nie był jedynie biciem piany, napisz Sehell proszę które sklepy internetowe w zakresie manszet lateksowych wprowadziły Cię w błąd i usiłowały Cię skroić ponad miarę.
shell - 12-08-2014, 03:25
Temat postu:
Bożeeee nie wytrzymam :/ Sławku, czy późna pora nie pozwala Ci na racjonalne myślenie?! Czy Ty w ogóle wiesz co wypisujesz? Co jest dla Ciebie nie jasne?
Sławek Hałka napisał/a:
moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa. Jednocześnie robi Bare dobrą robotę, bo promuje tę markę.

Wybacz, ale Twoje zdanie zostaw w tej kwestii dla siebie i nie próbuj przekonywać mnie a tym bardziej firme Bare która chyba jasno wyraziła swoje zdanie, gdyby umknęło Ci to, to proszę Cię bardzo, fragment wiadomości Bare "...takie informacje w sklepach są kłamstwem i ewidentnym wprowadzaniem klientów w błąd..." Wypowiadasz się za firmę? Wiesz co dla nich jest lepsze? Czy narzucasz im co mają robić, twierdzisz, że Bare potrzebuje promocji jakiegoś tam sklepu? bo Twoim zdaniem...
Sławek Hałka napisał/a:
szczególnie gdy kanałem zaopatrzeniowym dla Divezone byłoby ECN (tego nie wiem).
Gdybyś uważnie czytał a później się mądrował to byś wiedział, że firma Bare napisała "...Dokładnie tak jak Pan pisze nie sprzedajemy produktów do serwisu skafandrów..." Skoro twierdzisz, że wszystko jest w porządku i wymieniony przez Ciebie sklep postepował OK to wytłumacz mi, dlaczego zniknęły z tegoż sklepu manszety firmy Bare? mało tego w miejsce Bare pokazały się manszety i kryzy SANTI to też wg Ciebie jest OK? jeżeli tak, to są fragmęty moich rozmów z jednym z pracowników Santi, jako, że nie jest to oficjalna odpowiedz a przynajmniej ja jej tak nie odebrałem, hmmm... w sumie powinienem, ale nie ważne, oto jaką odpowiedź dostałem.
pyt. sprzedasz mi uszczelki firmy Santi?
odp. Nie bo takich nie ma...
pyt. czy jak kupie w Santi TiZipa do swojego sklepu, to mogę go sprzedać jako TiZip Santi? na to wychodzi że tak?
odp. Nie bo go nie kupisz. Nie mozna. Praktyka o ktorej piszesz jest błędna. Nie można tak robic

Dalej twierdzisz, że sklep jest OK?Jeszcze czegoś nie rozumiesz? chyba jaśniej już nie potrafię, bardzo mi przykro.

Sławek Hałka napisał/a:
takie same manszety Seamtite zakupiłbym w Bare Polska i w Divezone w jednakowej cenie. A więc Divezone jako sklep internetowy nie naciąga mnie bardziej, niż naciąga mnie Bare Polska. Obydwie firmy naciągają mnie tak samo.

NIE, NIE i jeszcze raz NIE! firma Bare podchodzi uczciwie i nie sprzedaje manszet firmy Bare bo takich poprostu nie ma Smile natomiast przytoczony przez Ciebie sklep sprzedaje, oj przepraszam...sprzedawał coś co nie istniało i póki co istnieje Smile jeżeli dla Ciebie jakieś jedno słowo nie robi żadnej różnicy, to zrób komuś łaskę albo laskę.

Sławek Hałka napisał/a:
Przekornie pisząc "pomijając kilkuset % marżę", wcale nie pomijasz problemu ceny. Wprost przeciwnie: uważasz że usiłują sprzedawać nam za drogo.

Mam do Ciebie ogromną prośbę... nie wypowiadaj się za mnie i nie pisz co ja uważam.
Jeżeli napisałem...pomijając to, że na dzień dobry jesteśmy traktowani kilkuset % marżą... tzn, że pomijam i nie rozwijam dalej tego tematu co do tej pory uczyniłem Smile
Każdy sprzedający może sobie "krzyczeć" za swój towar ile tylko mu się podoba, musi się tylko trafić jeleń który to kupi. Tak, że wolny wybór, pod warunkiem, że nie wprowadza kupującego w błąd.
Mam nadzieje, że mimo bardzo późnej pory, a może bardzo wczesnej, napisałem to w miarę składnie i czytelnie:) jeżeli nie, to przepraszam oczy mi się kleją Smile
Tomek Płociński - 12-08-2014, 08:40
Temat postu:
piotrkw napisał/a:
Tylko, że tu nastąpiło coś innego . Tu nikt niczego nie promuje tylko oszukuje i oferuje produkt pod znaną marką , która się do jego sprzedaży i dystrybucji nie przyznaje . Przedstawiciel Bare określił swoje stanowisko jasno .

jeśli Oni (tzn. Santi, Bare) nie podpisują się pod tymi produktami, to znaczy, że ktoś wykorzystuje ich markę bez zgody.

co jest nieuczciwe salut

mam jednak wrażenie, że shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką ....
Ostatnio zajrzałem do IKEA shop i zobaczyłem np. sprzęt AGD sygnowany ich marka ale tak jakoś strasznie podobny do sprzętu whirlpoola .... czyżby IKEA oszukiwała ludzi ??? nie, jeśli mają taką umowę z producentem.
Adam Jaworski - 12-08-2014, 08:53
Temat postu:
Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy? Smile

Mam wrażenie, że źródłem nazw typu "manszety Bare" mogą być pośrednio sami klienci - bo szukając części do swoich skafandrów tak właśnie wpisują do wyszukiwarki, więc wyżej dostają w wynikach stronę sklepu, kiedy ma on te dwa słowa po sobie już w nazwie produktu. Chociaż co do Bare, to shell już zaburzył te wyniki - w google wyświetla mi się link z divezone'a, potem strona firmowa Bare a zaraz potem wątki o oszustwach - jeden z DT i drugi z FN Very Happy
piotrkw - 12-08-2014, 08:59
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Jeżeli np. Divezone sprzedaje manszety Seamtite, opisując je jako manszety Bare, to pod warunkiem że dostarczy Ci manszety Seamtite (czyli takie same jak kupiłbyś w ECN) moim zdaniem nie popełnia wobec Ciebie jako klienta żadnego oszustwa.

Jeżeli firma X kupi zegarek od firmy dajmy na to Xing i włoży go do opakowania z nadrukiem firmy np TISSOT czy CITIZEN i sprzeda jako produkt tej firmy to jest uczciwe czy nie ?? . I chociaż Citizen zamawia zegarki w firmie Xing to jednak o tym procederze nic nie wie .
I można by tak jeszcze wiele i długo .
Generalnie oszustwo .
Tomek Płociński - 12-08-2014, 08:59
Temat postu:
Adam Jaworski napisał/a:
Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy?

Mam wrażenie, że źródłem nazw typu "manszety Bare" mogą być pośrednio sami klienci - bo szukając części do swoich skafandrów tak właśnie wpisują do wyszukiwarki, więc wyżej dostają w wynikach stronę sklepu, kiedy ma on te dwa słowa po sobie już w nazwie produktu. Chociaż co do Bare, to shell już zaburzył te wyniki - w google wyświetla mi się link z divezone'a, potem strona firmowa Bare a zaraz potem wątki o oszustwach - jeden z DT i drugi z FN

salut salut salut
Paweł Boruta - 12-08-2014, 09:50
Temat postu:
Adam Jaworski napisał/a:
zy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni?

Według mnie to by załatwiło sprawę.
shell - 12-08-2014, 21:10
Temat postu:
mam jednak wrażenie, że shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką ....

Dziwi mnie jedno, mianowicie... sklep sprzedawał produkt ewidentnie nie zgodny z opisem, firma Bare jasno określiła swoje zdanie i to nie podlega już żadnej dyskusji. Jeżeli dalej macie inne zdanie przekonujcie firmę Bare, że się myli:) produkt został "wycofany" a właściwie zmieniony został tylko "producent" na Santi. Czyli sklep wiedząc dobrze, że Santi nie jest producentem tych uszczelek tak jak nie był producentem Bare, nadal wprowadza w błąd kupujących a Wy ciągle podajecie jakieś dziwne przykłady nie związane z tematem i twierdzicie, że ja się nie znam, Bare się nie zna, Santi się nie zna, za to Wy wiecie wszystko najlepiej:) czort ze mnąSmile ale znacie się lepiej od firm które zaprzeczyły ich produkcji, to mnie baaaardzo dziwi Smile
Sławek Hałka - 12-08-2014, 23:35
Temat postu:
shell napisał/a:
Bożeeee nie wytrzymam :/ Sławku, czy późna pora nie pozwala Ci na racjonalne myślenie?! Czy Ty w ogóle wiesz co wypisujesz? Co jest dla Ciebie nie jasne?

Późna pora ma do rzeczy tyle, że o takiej porze mam czas coś tam w spokoju popisać na tym forum.
Shell (może Stasiek Hell, może Sławek Hell?), wyobraź sobie że rozumiem Twoje podejście. Też wolałbym dostawać od sprzedawców (szczególnie internetowych, gdzie nie mogę odwrócić sobie manszety na drugą stronę) dokładne informacje na temat tego, co oferują. Ale jeżeli nawet nie są one dokładne, nie jest to dla mnie wystarczającym powodem żeby twierdzić, że jestem oszukiwany. Żebym mógł dojść do takiego wniosku musiałbym mieć pewność, że sklep usiłuje świadomie sprzedać mi towar o walorach gorszych niż wynika z jego opisu. Marka jest rzeczą drugorzędną. W dzisiejszym korporacyjnym świecie marki przechodzą z jednych rąk do drugich, czasem przefarbowują się.
Poza tym, jeżeli masz jakiekolwiek podejrzenie że coś jest "nie heja", nikt przecież nie zmusza Cię do zakupów w takim to a takim sklepie. Zawsze możesz zadać sklepowi dowolną ilość szczegółowych pytań.

shell napisał/a:
Mam do Ciebie ogromną prośbę... nie wypowiadaj się za mnie i nie pisz co ja uważam.

Czytam co piszesz, jak piszesz i dokładnie usiłuję wyciągnąć wnioski, co tam uważasz. Bo to jest podstawa do zrozumienia Twojej wypowiedzi. Oceniam też Twoją wypowiedź, bo takie prawo daje mi to forum. Ale nie wypowiadam się za Ciebie.

Adam Jaworski napisał/a:
Czy jeżeli w sklepie w opisie produktu będzie napisane "Manszety pasujące do skafandrów BARE - te same, które do swoich skafandrów wkleja firma BARE" to wszyscy z tego wątku będą zadowoleni? Pytam, bo nie wiem, czy iść po popcorn czy już tą dyskusję kończymy? Smile

To jest bardzo dobra sentencja. Jeżeli np. Divezone sprzedaje dokładnie takie same manszety jak do swoich skafandrów wkleja Bare właśnie pod marką Bare, popełnia grzech śladowy. Pewnie że uczciwiej byłoby napisać, że to są manszety Seamtite dokładnie takie same, jak wkleja Bare. Ale jeżeli np. Divezone oferuje dokładnie takie same manszety, nie widzę powodu do bicia piany.

shell napisał/a:
Dziwi mnie jedno, mianowicie... sklep sprzedawał produkt ewidentnie nie zgodny z opisem

Poprosiłem wcześniej o info: który sklep, co dokładnie w sposób nieuczciwy i za drogo Ci wciskał. Nadal nie mam żadnej informacji, mogącej być podstawą do oceny konkretnego sklepu i konkretnej sytuacji handlowej. No więc o jakim i czyim konkretnym oszustwie Shell tak naprawdę gadamy?
Tomek Płociński - 13-08-2014, 07:56
Temat postu:
shell napisał/a:
Dziwi mnie jedno, mianowicie..

Dziwi mnie, że cytujesz ten fragment, tylko po to by bić pianę, kiedy na początku swojej wypowiedzi jasno napisałem, że IMHO sprzedawanie towarów sygnowanych konkretną marką bez wiedzy właściciela tej marki jest nieuczciwe salut

Swoja drogą taka burza w szklance wody z powodu manszet zakrawa trochę na paranoję scratch scratch
Kuba Janowicz - 13-08-2014, 09:10
Temat postu:
Swoja drogą taka burza w szklance wody z powodu manszet zakrawa trochę na paranoję

Poczekaj jak dojdziemy do kaczych dziobków w P VALVACH Very Happy
shell - 13-08-2014, 09:49
Temat postu:
Wiec tak... mam oficjalną odpowiedź z Santi Smile
"...Firma Santi nie jest producentem manszet i kryz lateksowych..."
Wczoraj też dostałem wiadomość od jednego z czytających, zaciekawiony tym tematem, napisał on do sklepu z pytaniem, czy są to uszczelki faktycznie wyprodukowane przez firmę Santi, w odpowiedzi otrzymał, tak są to uszczelki firmy Santi...
wg. mnie sklep dalej wprowadza w błąd kupujących
shell - 13-08-2014, 16:11
Temat postu:
Dziwi mnie, że cytujesz ten fragment, tylko po to by bić pianę, kiedy na początku swojej wypowiedzi jasno napisałem, że IMHO sprzedawanie towarów sygnowanych konkretną marką bez wiedzy właściciela tej marki jest nieuczciwe

Nie po to żeby bić pianę, mało tego w ogóle bym się nie odniósł do Twojej wypowiedzi gdyby nie
shell, dziwi się dlaczego wogóle produkt wytworzony przez firmę X jest sprzedawany pod nazwą firmy Y .... kupując samochód, lodówkę czy np. z naszego ogródka AO, worek itp. kupujesz produkt marki X, który został wyprodukowany przez wiele różnych firm ... niektóre z nich sprzedają równolegle te same części pod swoją marką ....

Wyjaśnię Ci, że przez bardzo długi okres czasu byłem sprzedawcą, dość długo byłem też producentem, zatrudnialiśmy grubo ponad pół tysiąca pracowników... nie powiem że pozjadałem wszystkie rozumy, ale troszkę się na tym znam.
Dalej...

Sławek Hałka napisał/a:
Poprosiłem wcześniej o info: który sklep, co dokładnie w sposób nieuczciwy i za drogo Ci wciskał. Nadal nie mam żadnej informacji, mogącej być podstawą do oceny konkretnego sklepu i konkretnej sytuacji handlowej. No więc o jakim i czyim konkretnym oszustwie Shell tak naprawdę gadamy?

Sklep podałeś sam, nie próbował on mi nic wcisnąć Smile czy mają drogo? tak mają drogo! Co nie znaczy, że zarabiają bardzo dużo, może nie potrzebnie pisałem o kilkuset % PRZEPRASZAM całkiem możliwe, że mają towar z "10 ręki" i tak naprawdę zarabiają 10% Proszę mnie zrozumieć, wychodzę do sklepu za rogiem i kupuję kryzę za 49zł dokładnie tą samą '' SANTI" którą sprzedaje DIVEZONE za 100zł ale nieważne, pisałem to kilka razy, cena jest tu drugorzędna...Nieuczciwe jest oznaczenie towaru w sposób, który może nas wprowadzić w błąd co do pochodzenia od danego przedsiębiorcy, oraz co do cech dotyczących samego produktu, które wpływają na decyzje o zakupie. W przypadku, gdy takie działanie zagraża bądź narusza interes przedsiębiorcy, może on wystąpić przeciwko konkurencji z roszczeniami. Błędne oznaczenie towarów może rodzić bardzo wiele odpowiedzialności biorąc pod uwagę przepisy administracyjne, właściwe dla poszczególnych rodzajów towarów. Może nawet być odpowiedzialność karna.
W przypadku dalszych wątpliwości proponuję zapoznać się z Dz. U. z 2003r. Nr 153, poz. 1503, z późn. zm.
Teraz na koniec sumując

SANTI nie jest producentem kryz i manszet lateksowych
BARE nie jest producentem kryz i manszet lateksowych
KARLSEN właściciel sklepu DIVEZONE.PL wiedząc dokładnie, że ww firmy nie są producentem tych wyrobów, sprzedawał (BARE) i nadal sprzedaje ww produkty pod nazwą SANTI.
To są fakty!
Bardzo jestem ciekawy jakie ma zdanie na ten temat Wojtek Filip czy np umieściłby w swoim sklepie kryzy i manszety firmy SANTI.
Jeżeli Wojtku nie będziesz miał ochoty wypowiedzieć się na ten temat bardzo Cię proszę o zamknięcie tego tematu. Fakty są faktami nie musimy bić piany jak to zostało napisane Smile
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za dyskusję Smile
Sławek Hałka - 13-08-2014, 23:34
Temat postu:
Shell, mnie znacznie bardziej boli np. przekraczanie uprawnień przez straże miejsko-gminne przy pomiarach prędkości niż to, że Divezone przefarbowuje manszety Seamtite na Bare czy Santi. Bo takie działanie Divezone nie naraża mnie w praktyce na żaden szwank.
Jarek Andrzejewski - 14-08-2014, 07:43
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Shell, mnie znacznie bardziej boli np. przekraczanie uprawnień przez straże miejsko-gminne przy pomiarach prędkości niż to, że Divezone przefarbowuje manszety Seamtite na Bare czy Santi. Bo takie działanie Divezone nie naraża mnie w praktyce na żaden szwank.

hmmm, z faktu, że są, nazwijmy to, nieuczciwości mniejsze i większe nie wnioskowałbym, że te mniejsze stają się prawidłowym postępowaniem.
Sławek Hałka - 14-08-2014, 23:50
Temat postu:
Nie Jarek.
Jeżeli Divezone manszety Seamtite oznacza w informacji o produkcie marką Bare, ale są to dokładnie takie same manszety Seamtite jakie kupię w Bare, nie ma mowy o żadnym oszustwie skierowanym w moją stronę.
To może być problem uczciwości lub wzajemnych uzgodnień pomiędzy producentami (Bare, Seamtite) i dystrybutorem (Divezone). Ale to już nie mój problem.
Jarek Andrzejewski - 15-08-2014, 10:25
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Jeżeli Divezone manszety Seamtite oznacza w informacji o produkcie marką Bare, ale są to dokładnie takie same manszety Seamtite jakie kupię w Bare/.../

pomijając fakt, że Bare wypowiedziało się jednoznacznie negatywnie, zapytam: czy jesteś pewien, że to są TAKIE SAME manszety? Skąd masz pewność, że nie różnią się czymś?
Sławek Hałka - 15-08-2014, 22:57
Temat postu:
Napisałem "jeżeli". Nie mam pewności, bo osobiście nie sprawdzałem. Ale i Shell nie napisał, że to sprawdził. Więc pewnie nie sprawdził.

shell napisał/a:
Dziękuje za informacje, Bare nie produkuje manszet nadgarstkowych ani kryz lateksowych, produkują kryzy neoprenowe.
Dokładnie tak jak Pan pisze nie sprzedajemy produktów do serwisu skafandrów a takie informacje w sklepach są kłamstwem i ewidentnym wprowadzaniem klientów w błąd.

Przeczytaj uważnie odpowiedź Bare. W pierwszym zdaniu Bare odpisało, że nie produkuje lateksowych manszet nadgarstkowych. I to prawda, bo ich nie produkuje.
Drugie zdanie jest już bardziej mętne. Bare odpisuje, że nie sprzedaje produktów do serwisu skafandrów. Nie pisze jednak, jakich produktów. Jeżeli Bare ma na myśli manszety lateksowe, to nie odpisało Shellowi prawdy. Bowiem ja swoje manszety lateksowe marki Seamtite kupowałem właśnie bezpośrednio w Bare.
Generalnie uważam, że Bare coś tam Shellowi grzecznie odpowiedziało. Żeby opędzić się od zbyt dociekliwego gościa. Wink

Jarek, nie daj się wciągać w to bicie piany. A jak już koniecznie chcesz, to wyjaśnij sprawę do końca i sprawdź, jakie dokładnie manszety sprzedaje Divezone. Wtedy ewentualnie wrócimy do realnych oskarżeń o oszustwo, skierowanych w stronę Divezone.
Jarek Andrzejewski - 15-08-2014, 23:52
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
/.../wyjaśnij sprawę/.../

właśnie dlatego się upewniam, że wiesz na pewno.
shell - 16-08-2014, 01:48
Temat postu:
Sławek Hałka napisał/a:
Jarek, nie daj się wciągać w to bicie piany. A jak już koniecznie chcesz, to wyjaśnij sprawę do końca i sprawdź, jakie dokładnie manszety sprzedaje Divezone

Sławku, to Ty teraz bijesz pianę i całkiem nie potrzebnie. Zakończyłem temat faktami i prosiłem o zamknięcie tematu, ale jeżeli jeszcze tak usilnie bijesz tą pianę to odpowiem Ci na kilka spędzających Ci sen z powiek pytań.

Sławek Hałka napisał/a:
Napisałem "jeżeli". Nie mam pewności, bo osobiście nie sprawdzałem. Ale i Shell nie napisał, że to sprawdził. Więc pewnie nie sprawdził.

Nie sprawdziłem tego osobiście ponieważ nie bardzo mnie to interesowało jakiej firmy są manszety sprzedawane przez sklep DIVEZONE wiem, że nie są to ani Bare ani Santi. FAKT! Ktoś uprzejmy napisał mi, że są to uszczelki firmy Seamtite i żeby one były ze szczerego złota, jedne na całe życie i w ogóle naj naj naj... to jakby na to nie patrzeć nie są to uszczelki których producentem jest Bare, Santi... jak to opisuje DIVEZONE. FAKT!!

Sławek Hałka napisał/a:
A jak już koniecznie chcesz, to wyjaśnij sprawę do końca i sprawdź, jakie dokładnie manszety sprzedaje Divezone.

DIVEZONE sprzedaje manszety firmy Seamtite nie Bare, nie Santi. FAKT!!!

Sławek Hałka napisał/a:
Wtedy ewentualnie wrócimy do realnych oskarżeń o oszustwo, skierowanych w stronę Divezone.

Sławku, wytłumacz mi, co to jest wg Ciebie jeżeli nie świadome wprowadzanie w błąd kupującego, czytaj oszustwo, jeżeli rozmawiasz ze sprzedawcą...
K-klient S-sprzedawca
K czy producentem tych uszczelek jest rzeczywiście Santi?
S tak są to uszczelki firmy Santi
po jakimś czasie...
K chciałbym Was poinformować, że to nie są uszczelki firmy Santi i wcześniejsza Wasza informacja mogła wynikać z Waszej niewiedzy.
S ależ my doskonale wiemy, że producentem nie jest Santi
K to kto jest producentem?
S nie wiem
K proszę sprawdzić na opakowaniu
S nie posiadamy opakowania
K proszę sprawdzić na produkcie
S rzeczywiście, producentem jest firma Seamtite
K to dlaczego sprzedajecie je jako Santi
S bo kupujemy je od Santi
K czy producentem nazywacie każdego od kogo kupujecie towar? na to pytanie już chyba nie padła odpowiedź.
na koniec rozmowy klient poprosił o poprawienie błędu na stronie i podziękował za rozmowę...
Błąd na stronie do tej pory nie został naprawiony, co świadczy o tym jak jest traktowany klient.

zaznaczam, że nie jest to stenogram rozmowy, ale postarałem się ją opisać jak najdokładniej nie manipulując słowami, Jeżeli bardzo tego będziesz Sławku chciał poproszę tą osobę o przesłanie mi PrtSc i prześlę Ci na priva a także każdej osobie która ma jakiekolwiek wątpliwości.
Sławku co to jest wg Ciebie? tylko odpowiedz jak "chłop z jajami" żeby to nie było jak Frytka u Cejrowskiego. Jak Pani nazwie kobietę która za pieniądze sprzedaje się w porcie cztery razy dziennie za każdym razem innemu marynarzowi? Kobietą wyzwoloną? Smile
shell - 16-08-2014, 03:06
Temat postu:
Sławku, w pośpiechu ominąłem dość ważną sprawę
Sławek Hałka napisał/a:
Drugie zdanie jest już bardziej mętne. Bare odpisuje, że nie sprzedaje produktów do serwisu skafandrów. Nie pisze jednak, jakich produktów. Jeżeli Bare ma na myśli manszety lateksowe, to nie odpisało Shellowi prawdy. Bowiem ja swoje manszety lateksowe marki Seamtite kupowałem właśnie bezpośrednio w Bare

Na stronie Bare jest cennik usług serwisowych na 2014r tak wyraźnie jest napisane czerwoną czcionką, że nie sprzedają materiałów serwisowych. Poniżej zobaczysz jakie to są materiały. Jeżeli kupiłeś same manszety bez usługi serwisowej to chwała im za gest dobrej woli, że sprzedali Ci cokolwiek mimo, że nie musieli tego robić. Sam byłem producentem, tez nie sprzedawałem swoich towarów ludziom z "ulicy" ponieważ było to strasznie uciążliwe, później wyznaczyłem jeden dzień w tygodniu gdzie można było coś kupić, jako że powstało jeszcze więcej problemów zaprzestałem sprzedaży i została wywieszona taka informacja...co nie znaczyło, że już nikt przypadkowy nigdy u mnie niczego nie kupił. Tak, że duży ukłon w kierunku Bare i oby tak dalej.

Sławek Hałka napisał/a:
Generalnie uważam, że Bare coś tam Shellowi grzecznie odpowiedziało. Żeby opędzić się od zbyt dociekliwego gościa.

Tu się zgodzę z Tobą! ale tylko z dwoma słowami
Sławek Hałka napisał/a:
grzecznie odpowiedziało

Bare odpowiedziało bardzo grzecznie i nie " coś tam" tylko wyczerpujące konkretne odpowiedzi! Napisałem do nich w niedziele i jakie było moje zaskoczenie kiedy tego samego dnia uzyskałem odpowiedź a także zapewnienie, że następnego dnia zajmą się tą sprawą. Efekt? następnego dnia manszety zniknęły ze sklepu. Tak właśnie profesjonalna firma załatwia sprawy! Nie było żadnego " ależ proszę pana, to są te same manszety które wklejamy do naszych skafandrów, ten sklep zaopatruję się u nas...itp " Było...Bare nie produkuje manszet nadgarstkowych ani kryz lateksowych, produkują kryzy neoprenowe.
Dokładnie tak jak Pan pisze nie sprzedajemy produktów do serwisu skafandrów a takie informacje w sklepach są kłamstwem i ewidentnym wprowadzaniem klientów w błąd. AMEN!!!
Jeszcze raz wielkie podziękowania dla Firmy Bare ECN-Systemy Nurkowe za profesjonalne podejście do tematu

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group and little modified v 0.1 by Mariusz