Jarek Andrzejewski napisał/a: |
Masz potrzebę rejestracji? |
Wojtek A. Filip napisał/a: |
Czy istnieje sposób na to, żeby w mieszkaniu uruchomić czasowo 5 kamerek, które wykorzystywałyby istniejący router ze stałym adresem IP, umożliwiając łączenie się z nimi z końca świata? |
Tomek Płociński napisał/a: |
Wojtek a patrzyłeś na kamerę np. taka z orange ? |
martin napisał/a: |
apisz jakiego routera uzywasz |
Wybierz kamery |
Może da się tak samo, ale bez Orange? |
Fibrain FSR RG1 |
Potrzebowałbym ich 5. |
no właśnie... |
Masz do tego ustrojstwa instrukcje w wersji PDF? |
Lukciu napisał/a: |
Strzelam. |
przekazywania portow. |
router ze stałym adresem IP |
Lukciu napisał/a: | ||
Większość routerów ma forwardery. |
- Nie mam instrukcji do routera. |
idealnie byłoby zrobić to po kosztach |
Nie chcę korzystać z chmury i dzielić się zawartością kuchni |
bell23 napisał/a: |
router PoE i 4 kamery IP plus parę metrów skrętki... |
Jakub Adamczak napisał/a: |
Wg Datasheeta router Fibrain FSR-RG1 ma przekierowywanie portów. |
Po bardzo szybkim przeszukaniu netu moja propozycja: |
Na czym chcesz to ogladac |
Laptop |
masz jeszcze jakis inny sprzet lecacy 24h/d? |
4 kamery, o jedną mniej niż postawione wymaganie? |
/.../ [kamera] ma być w łazience/.../ |
Martin, Twój "fritz" obsługuje OpenVPN "z pudełka" czy serwer masz poza routerem? |
Norbert Koziar napisał/a: |
Wtedy, jak kot ci narobi w nieodpowiednie miejsce, będziesz mógł się po powrocie delektować tym obrazem |
Monika napisał/a: |
jakby to ... myślę, że o ile rejestrator lub dysk nie ma funkcji "sprzątaj po kocie" delektowanie się i tak Wojtka nie ominie |
Kamerki tylko wewnątrz mieszkania, z zasilaniem z gniazdka. Nie trzeba niczego maskować, kopać rowów na przewody, ani obliczać martwych pól w których mógłby się schować złoczyńca Wink |
które maja tez dedykowany soft |
Moze jestem paranoikiem, ale tego typu zdanie brzmi dla mnie jak: "maja soft robiacy dziury w firewall". |
Puszczanie sygnału kablami 230V (Power Line Communication) to coś innego. |
Dopisek: co do "dedykowanego softu", to też zdecydowanie wolę urządzenia, które obsługują znormalizowane protokoły i dają się obsługiwać oprogramowaniem wybranym przez nas, a nie sprzedawcę. Na przykład model kamery, której głównie używam jest obsługiwana przez Qnapa i monitoring mogę mieć dzięki bez dodatkowych koszów, z użyciem już posiadanego NAS-a. Działa też z iSpy http://www.ispyconnect.com/about.aspx (ale to tylko wypróbowałem, krótko używałem). |
może tylko nie chcą przestraszyć klientów takimi dziwnie brzmiącymi skrótami jak VPN albo "proszę się skontaktować z administratorem dostawcy internetu" |
nie wiem jak u Was, ale np. u mnie jak chcę zmienić kanał transmisji Wifi to muszę pisać do admina z Vectry |
Jarek ja z kolei wolę coś co dla przeciętnego "kowalskiego" da się zainstalować bez konieczności kończenia 2 tygodniowego kursu zarządzania dostępem do sieci, strumieniowania danych |
swiadomie robia dziury bo chca sprzedac. Nie wazne jest, ze klient otwiera siec na wszelakie robale, wazne jest ze klient nie napisze "nie dziala". |
Tu nie chodzi o to, że muszę używać NASa czy iSpy, ale o to, że mogę. |
kamerka ma wbudowany serwer FTP a świat ją widzi dzięki DDNS za który dostawca kamerki nie pobiera opłaty .... nie jest więc potrzebny stały adres IP ani żadne zmiany w routerze, dostęp do DMZ czy coś w tym stylu |
kamerka ma wbudowany serwer FTP a świat ją widzi dzięki DDNS za który dostawca kamerki nie pobiera opłaty |
ani żadne zmiany w routerze |
dostęp do DMZ czy coś w tym stylu |
Robert Gruca napisał/a: |
Ja moze ekspertem od sieci nie jestem, ale to co piszesz to nie bardzo sie trzyma kupy. Zeby serwer FTP z kamerki byl dostepny "na zewnatrz" to niestety konieczne sa _jakies_ zmiany na routerze. W przeciwnym razie z zewnatrz nie da sie dostac do tego serwera FTP. |
DMZ to jest w ogole kur.... - wystawiasz maszyne wewnatrz swojej sieci poza FW. |
Jak nie masz nic do ukrycia a maszyna sama w sobie nie jest podatna na ataki to w sumie czego masz się obawiać ? |
opracowaniem jakiegoś konkretnego rozwiązania |
jak dla mnie możesz mieć full wypas QNAPA ze wszystkimi bajerami ITUNES, APPLETV, DLNS itp oraz zestawem 10 kamer IP ale nie przyjedziesz do mnie aby mi to zainstalować, przetestować i później jeszcze zdalnie serwisować a ja nie wydam 10tysi tylko dlatego, że mogę bo zwyczajnie nie chcę |
Kupujesz kamere, dajesz znac jaki masz router, przez co chcesz ogladac i robimy. |
Kamerkę zamówiłem |
tak nie mam praw do administrowania nim więc niewiele to da |
Jaka? |
Jarek w Qnapie jest licencja na jedna kamere za free, kazda nastepna to juz koszt ponad dwoch stowek .... możesz to obejść ?? |
Ale w czym problem?
Kupujesz kamere, dajesz znac jaki masz router, przez co chcesz ogladac i robimy. |
Aby zobaczyć kamerę potrzebujesz jej mac adres i hasło |
nie potrzebne są żadne zmiany na routerze |
Jedyna wada to taka, że jest soft na PC, Androida i IOS ale nie ma na MAC OS. |
Dziala Ci na MAC OS podglad przy pomocy n.p. www, kiedy jestes wewnatrz sieci? Znaczy wpisujesz IP kamery w przegladarce i widzisz cos? |
Strona nr. 5 mowi o przegladerce |